Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent VredesNieuws

Meer dan 30 organisaties roepen op tot actie voor dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en Oekra´ne

26-9-2023 Meer dan 30 organisaties roepen op tot een actieweek, van 4 t/m 10 december, uit solidariteit met mensen uit Rusland, Belarus en Oekra´ne die weigeren te vechten in de oorlog. Zij willen geen andere mensen doden en ook zelf niet gedood worden. Zij verdienen bescherming en asiel in de EU.
meer lezen

Twee nieuwe vredesspellen te koop bij de webwinkel van het Vredesmuseum

21-9-2023 Bij webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn twee nieuwe spellen met een vredesthema te koop. Het ene spel is een bordspel met 3 verschillende moeilijkheidsniveaus. Daardoor is het zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen vanaf 5 jaar. Het andere spel is voor organisaties en groepen, die meer vreedzaam willen samenwerken. Unieke cadeaus voor Sinterklaas en Kerst!
meer lezen

Oekra´ne: Stop de vervolging van Yurii Sheliazhenko wegens het uiten van pacifistische standpunten

18-9-2023 Yurii Sheliazhenko, de secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging, zit alweer een maand in huisarrest wegens zijn pacifistische visie en opkomen voor de rechten van Oekra´ense dienstweigeraars. EBCO, WRI, IFOR and Connection e.V. hebben een protestmail tegen zijn vervolging opgesteld die u zelf aan Zelenskyy kunt zenden.
meer lezen

Repressie tegen Russische antioorlogsactivisten

15-9-2023 Na de Russische invasie van Oekra´ne op 24 februari 2022, brak in verschillende Russische steden spontaan protest uit. Een aantal publieke figuren uit de culturele en politieke wereld nam publiekelijk afstand van de oorlog. Moskou greep van meet af aan hard in zodat het protest niet zou uitbreiden. De repressie tegen anti-oorlogsactivisten is sindsdien alleen maar toegenomen.
meer lezen

Activiteiten Stop Wapenhandel in de Vredesweek

12-9-2023 Stop Wapenhandel geeft op 17 sept. een workshop spandoek schilderen op vredesfestival Peace in the Park in Eindhoven. Op 18 sept. gesprek met Vredesplatform Zwolle over wapens en milieu. Op 23 sept. gesprek bij de Ambassade van Vrede in Vlaardingen over wapenhandel, oorlog in Oekra´ne en het verband tussen wapenhandel en klimaat.
meer lezen

Vredesweek en Vredesbeurs

7-9-2023 Ook in 2023 is er weer de Vredesweek. Die loopt 16 t/m 24 september. Er zijn activiteiten in vele plaatsen. Bijzonder is dit jaar de Vredesbeurs die op 23 september in Den Haag gehouden wordt in de Paleiskerk.
meer lezen

Bij Kerk en Vrede zijn vier folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek

7-9-2023 Bij Kerk en Vrede zijn een viertal folders verschenen die goed gebruikt kunnen worden in de Vredesweek. Het betreft de folders: Kerk en Vrede over de oorlog in Oekra´ne; Heb je vijanden lief! Ook nu? en Geloof niet in geweld. De vierde folder 'Kies voor vredesbeleid' is een coproductie met Stop Wapenhandel en gericht op de komende verkiezingen.
meer lezen

NVMP vraagt om paragraaf tegen kernwapens in partijprogramma's

5-9-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie adviseert de Nederlandse politieke partijen dringend om in hun nieuwe programma's een paragraaf op te nemen tegen kernwapens. De NVMP doet daar 5 concrete voorstellen voor, waaronder het door Nederland ondertekenen van het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Zo verschillend antwoordt OpenAI op vraag of Palestijnen dan wel IsraŰli's vrij mogen zijn

1-9-2023 Palestijns-Amerikaans historicus Nadi Abusaada vroeg OpenAI of Palestijnen het verdienen om vrij te zijn en stelde vervolgens dezelfde vraag over IsraŰli's. De antwoorden die hij kreeg zeggen alles over de informatie die OpenAI verzamelt. Trek zelf je conclusies over hoe betrouwbaar AI is als het over politieke kwesties gaat.
meer lezen

Aanbevelingen Balieberaad voor kernwapenvrije wereld in de nieuwe verkiezingsprogramma's

28-8-2023 Vanwege de verkiezingen, 22-11-23, hebben de organisaties, samenwerkend in het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld, aanbevelingen opgesteld voor de verkiezingsprogramma's over de vraag: hoe kan Nederland bijdragen aan het afwenden van de permanente nucleaire dreiging, die elk moment ons aller einde kan betekenen.
meer lezen

Internationale campagne: Bescherming en asiel voor mensenrechtenactiviste Olga Karatch uit Belarus

24-8-2023 Olga Karatch strijdt al jaren voor mensenrechten in Belarus, waaronder het recht op dienstweigering, en wordt daarom vervolgd en riskeert de doodstraf in Belarus, waar ze door het regime als 'terrorist' wordt bestempeld. Ze heeft politiek asiel aangevraagd in Litouwen, maar dat is geweigerd omdat ze een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van Litouwen.
meer lezen

4 internationale vredesorganisaties veroordelen huisarrest van Oekra´ense vredesactivist

22-8-2023 Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO), War Resisters' International (WRI), de International Fellowship of Reconciliation (IFOR) en Connection e.V. veroordelen met klem de veroordeling van Yurii Sheliazhenko, een bekende gewetensbezwaarde, pacifist en uitvoerend directeur van de Oekra´ense Pacifistische Beweging.
meer lezen

No Border Camp 2023 gestart - week met acties en workshops tegen repressief grens- en migratiebeleid

21-8-2023 Op 21 augustus is het No Border Camp 2023 van start gegaan op het terrein tussen Paddepoelsterweg 14 en 16 in Groningen. T/m 27 augustus komen daar enkele honderden internationale activisten samen voor acties, bijeenkomsten, workshops en discussie in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen.
meer lezen

Huisarrest voor de secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging Yurii Sheliazhenko

16-8-2023 De Oekra´ense rechter heeft aan de secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, huisarrest opgelegd. Dit in afwachting van het proces dat hem te wachten staat omdat hij is aangeklaagd wegens vermeend goedpraten van de Russische agressie. Zie onze eerdere berichten hierover.
16-8-2023

Waarom vervolgt Oekra´ne pacifist Yurii Sheliazhenko voor het rechtvaardigen van Russische agressie?

14-8-2023 Op Democracy Now kunt u een interview zien met pacifist Yurii Sheliazhenko, die door de Oekra´ense justitie vervolgd wordt voor het rechtvaardigen van Russische agressie. Yurii zegt daarin o.a. "Het is totale onzin dat een pacifist wordt beschuldigd van het rechtvaardigen van oorlog". De tekst van het interview kunt u hier lezen.
meer lezen

IPB nomineert vredesorganisaties uit Belarus, Oekra´ne en Rusland voor Nobelprijs voor de Vrede

9-8-2023 Het Internationaal Vredesbureau (IPB) heeft aangekondigd de Russische Beweging van Dienstweigeraars, de Oekra´ense Pacifistische Beweging en de Belarussische organisatie "Ons Huis" te willen nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit vanwege hun niet aflatende toewijding bij het opkomen voor het recht van dienstweigering en het streven naar vrede in hun landen.
meer lezen

Oekra´ense vredesactivist Yurii nu ook aangeklaagd. Onderteken petitie aan de Oekra´ense regering

7-8-2023 Eerder berichtten wij over de inval van de Oekra´ense geheime dienst in het appartement van Yurii Sheliazhenko, de secretaris van Oekra´ense Pacifistische Beweging. Nu blijkt dat hij ook is aangeklaagd op beschuldiging van het rechtvaardigen van de Russische agressie. U kunt een petitie ondertekenen om hem te steunen.
meer lezen

Appartement van de secretaris van de Oekraiense Pacifistische Beweging doorzocht door geheime dienst

3-8-2023 Het appartement van Yurii Sheliazhenko de secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging is op 3 augustus binnengevallen door mensen van de geheime dienst. Ze weigerden zich te identificeren, maar doorzochten wel het hele appartement en namen spullen mee. Lees hier de protestverklaringen van de internationale vredesorganisatie World Beyond War, waarvan Yurii bestuurslid is, en van Yurii zelf.
meer lezen

Kerk en Vrede weerspreekt PAX-artikel dat wapenleveranties aan Oekra´ne goedpraat

31-7-2023 In het jongste nummer van Pax Magazine staat het artikel 'Drie schijnbare tegenstellingen rond de oorlog in Oekra´ne verhelderd'. Daarin worden wapenleveranties aan Oekra´ne goedgepraat. Kerk en Vrede vond dat dit artikel niet onweersproken mocht blijven en stuurde een brief aan de directie van PAX.
meer lezen

7 augustus: Documentaire 'Radicale Actie, Onkruit & Extinction Rebellion' op NPO 2 Extra

25-7-2023 Op 7 augustus wordt de documentaire 'Radicale actie, Onkruit & XR' vertoond op NPO 2 Extra. De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassend actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).
meer lezen

25 - 29 juli: Freedom Flotilla komt naar Rotterdam

24-7-2023 Freedom Flotilla-schip de Handala legt komende dinsdag 25 juli aan in de Veerhaven in Rotterdam. De opvarenden van het Noorse schip protesteren met een vijf maanden durende tocht tegen de blokkade van de Gazastrook door IsraŰl. De dagen erna zijn er debatten en kinderactiviteiten in de stad.
meer lezen

Online spel waarin iedereen kan voelen wat het vergt om in Oekra´ne te weigeren om te doden

20-7-2023 De Oekra´ense Pacifistische beweging maakte een online spel waarin je een jonge pacifist uit Odesa bent, een stad in Oekra´ne. Na de brute Russische invasie roep je op tot geweldloos verzet en diplomatie in plaats van bloedvergieten. Mensen denken dat je gek bent of een verrader, omdat de media hen heeft verteld pacifisten te haten.
meer lezen

24 juli Amsterdam: Vredesactie met filmmaakster Lidija Zelovic en professor Henk Overbeek

19-7-2023 Op maandag 24 juli om 18.00 uur demonstreert Stop de Oorlog Amsterdam voor de 65e keer tegen de Russische inval in Oekra´ne en vˇˇr onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Sprekers zijn onder andere filmmaakster en journaliste Lidija Zelovic en professor internationale betrekkingen Henk Overbeek. Met twee minuten stilte worden op het Spui de vele slachtoffers herdacht aan beide zijden.
meer lezen

Belgische organisaties doen aanbevelingen om het bloedvergieten in Oekra´ne te stoppen

12-7-2023 Een werkgroep van het platform 'Europa voor Vrede en Solidariteit', dat sinds de Russische invasie in Oekra´ne verschillende acties en betogingen organiseerde, doet aanbevelingen voor vrede in Oekra´ne en een ander veiligheidsbeleid. Daaronder ook: stoppen met eenzijdige uitbreiding van de NAVO. Opvallend is dat ook enkele grote vakcentrales het stuk ondertekenden.
meer lezen

Oproep Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland aan EU

11-7-2023 De Beweging van Gewetensbezwaarden Rusland heeft, in samenwerking met andere antimilitaristische Russische organisaties, een oproep opgesteld aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om dringende maatregelen te nemen voor de internationale bescherming van Russische gewetensbezwaarden, deserteurs enz Organisaties kunnen deze oproep mee ondertekenen.
meer lezen

Opinieartikel: Werk aan vrede voor Oekra´ne op NAVO-top

6-7-2023 May-May Meijer van Peace SOS schreef een opinieartikel dat gepubliceerd is op Joop. Het is een pleidooi voor het zoeken naar een vreedzame oplossing om de oorlog in Oekra´ne te beŰindigen. Ze refereert aan de honderdduizenden doden en gewonden en aan het risico van een kernoorlog.
meer lezen

Vredesburo Eindhoven maakt folder voor jongeren over dienstplichtbrief van Defensie

4-7-2023 Vredesburo Eindhoven heeft een folder gemaakt voor jongeren rond de 17 jaar. De inhoud geeft extra informatie omtrent de 'dienstplichtbrief' van het Ministerie van Defensie, die alle jongeren ontvangen in het jaar dat ze 17 worden. De jongeren worden aangezet tot nadenken over de opties die ze hebben om te reageren op deze brief.
meer lezen

Pacifistische kijk op de muiterij van Wagner

29-6-2023 De belangrijkste les die we kunnen leren uit de Wagner-muiterij en het stille einde ervan is dat Russische militaristen, zelfs oorlogsmisdadigers als Poetin en Prigozjin, in staat zijn om te onderhandelen en een einde te maken aan bloedvergieten. Het gedemoniseerde vijandbeeld rond deze mensen wordt daardoor aan het wankelen gebracht. Een geweldloze correctie van hun slechte gedrag is mogelijk.
meer lezen

De Russische Beweging voor Dienstweigeraars is nu officieel aangemerkt als 'buitenlandse agent'

27-6-2023 In een verklaring maakt de Russische Beweging voor Dienstweigeraars bekend dat ze nu, door de Russische autoriteiten, officieel is aangemerkt als 'buitenlands agent'. Ze beschouwt dit als een discriminerende wetstoepassing, maar ook als een bewijs van de effectiviteit van haar werk. Ze zal voortgaan met de ondersteuning van Russen die niet willen vechten in Oekra´ne of elders.
meer lezen

Kissinger legt uit hoe we een derde wereldoorlog kunnen vermijden

22-6-2023 De bijna honderdjarige Henry Kissinger is een van de meest ervaren strategische denkers van deze tijd. In een uitgebreid interview in The Economist maakt hij zich ernstig zorgen over de gevaarlijke wereldsituatie en geeft hij aan hoe een confrontatie tussen de VS en China kan vermeden worden.
meer lezen