Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent VredesNieuws

Workshop geweldloosheid: 'Change the Story: skills for making it happen'

21-5-2019 Van 12-14 juli organiseert Nina Koevoets een training n.a.v. de aankomende publicatie van het boek "Engaging Nonviolence. Activating Nonviolent Change in Our World and Our Lives". Zij schreef dit boek samen met Veronica Pelicaric. Veronica komt voor deze speciale gelegenheid van Canada naar Nederland.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams - voorlopig programma bekend

20-5-2019 Het voorlopige programma voor de Europese Convergence van Christian Peacemaker Teams is bekend, deze is te raadplegen op de website. Neem voor opgaven en meer informatie voor 1 juni contact op met via info@cpt-nl.org
Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org

Een glimp van vrijheid; openstelling tuinen Ibrahimi moskee in Hebron

17-5-2019 Tijdens de viering van Al-Isra Wal Minaj, waarbij wordt stilgestaan bij de miraculeuze reis waarbij de profeet Mohammed in ťťn nacht van Mekka na Jeruzalem kwam om daar ten hemel op te stijgen, deed zich nog een klein wonder voor;
meer lezen

BelgianArms, onderzoek met steun van Vredesactie naar wapenexport

16-5-2019 Twee weken lang zochten journalisten onder de noemer BelgianArms naar videomateriaal waaruit blijkt dat er Belgische wapens worden gebruikt in het conflict in Jemen. Hierbij kregen ze hulp van een expert van Vredesactie. Ze vonden meer dan genoeg.
meer lezen

6 juni in Utrecht: Bezinningsmiddag Kerk en Vrede rond Kernbewapening

14-5-2019 Onder de titel 'Kernwapens: terugblik, afschrikking, ethiek en hoe nu verder?' organiseert Kerk en Vrede op donderdag 6 juni een bezinningsmiddag. Inleiding door Dr. Koos van der Bruggen met reactie door Mark Akkerman. Daarna discussie.
meer lezen

24 mei in Utrecht: Protest en muziek voor vrede en ontwapening

13-5-2019 Neem op je spandoek en protestbord mee voor het protest tegen de wapenlobby bij de Kromhoutkazerne, Herculeslaan 1 Utrecht 15-16H. Daar spreekt de Nederlandse lobbyorganisatie voor de wapenindustrie met haar leden over de nieuwe EU geldpot voor wapenonderzoek.
meer lezen

1 juni in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

10-5-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

18 mei Utrecht: Mensenrechtencafť PBI over vrijheid van de media in KirgiziŽ

9-5-2019 Peace Brigades International presenteert op 18 mei in Utrecht weer een mensenrechtencafť. Dit keer met als gastspreker Inga Sikorskaia. Zij zal spreken over haar werk als journalist en verdediger van mensenrechten in KirgiziŽ.
meer lezen

181 Palestijnse genodigden mogen niet naar Memorial Day Ceremony in Tel Aviv

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke IsraŽlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de IsraŽlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.
meer lezen

No new nukes: vredesactie bij de vliegbasis Volkel

7-5-2019 Op 14 en 15 juni zijn er luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar 280.000 toeschouwers worden verwacht. Wat veel mensen niet weten is dat daar Amerikaanse kernwapens liggen die binnenkort ook nog eens vernieuwd gaan worden. Om mensen dit belangrijke (en gevaarlijke) nieuws te laten weten gaat het Jeannette NoŽlhuis op 15 juni daar demonstreren en flyers uitdelen!
meer lezen

Open brief: Laat alle kinderen in Jemen spelen, de noodzaak van vrede

3-5-2019 Vanuit de Nederlandse vredesbeweging is een open brief gestuurd voor vrede in Jemen. Een Jemen waarin alle kinderen kunnen spelen. De brief is gericht aan president Hadi en ťťn van de leiders van Ansar Allah (de Houthi's). De brief is een initiatief van Peace SOS en mede-ondertekend door 11 mensen afkomstig uit 9 vredesorganisaties.
meer lezen

Waarheid en leugens over de BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De IsraŽl-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associŽren met antisemitisme en terrorisme.
meer lezen

Jubileumsymposium 50 jaar Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

1-5-2019 Op zaterdag 25 mei van 13 tot 16.30 uur viert de NVMP dat ze vijftig jaar bestaat. Dat gebeurt met een symposium in Amersfoort. Naast verleden en toekomst van de NVMP zelf, komen aan de orde: onderwijs in de gezondheidszorg en vredesvraagstukken en de aanpak van de kernwapenproblematiek.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar recordhoogte

30-4-2019 In 2018 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 1.822 miljard dollar, een stijging met 2,6% in vergelijking met 2017. Dat is het hoogste niveau sinds het Zweeds vredesonderzoeksinstituut SIPRI begon met het verzamelen en rapporteren van de gegevens in 1988. Sinds 1998, het jaar met de laagste wereldwijde militaire uitgaven, gaat het om een stijging van 76%.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

29-4-2019 Ieder jaar komen de Europese CPT'ers samen in de Convergence. Tijdens deze meerdaagse gelegenheid is aandacht voor elkaar, het internationale werk van Christian Peacemaker Teams, en de werkzaamheden van het Europese programma op Lesbos. Kortom een uitstekende gelegenheid om intensief kennis te maken met Christian Peacemaker Teams.
meer lezen

Tentoonstelling in Almere over verzetsgroep Die Weisse Rose in Nazi-Duitsland

26-4-2019 Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing door Alaeddine Touhami. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 18 juni.
meer lezen

VN: Bondgenoten VS doodden in Afghanistan meer burgers dan IS en Taliban in 2019

26-4-2019 De oorlog in Afghanistan staat nog zelden op de voorpagina's maar gaat onverminderd door. Volgens de VN-missie in Afghanistan werden sinds 1 januari 2019 305 burgers gedood door VS- en andere pro-regeringsstrijdkrachten. In diezelfde periode vermoorden IS en de Taliban 227 burgers. Van 49 doden kon niet worden vastgesteld wie de daders zijn.
meer lezen

Voormalig VS-president Carter: "China steekt ons voorbij omdat zij niet investeren in oorlog"

23-4-2019 Voormalig VS-president Jimmy Carter is 94 maar nog steeds politiek actief. Recent sprak hij tijdens een kerkviering over de redenen waarom China tegen 2030 de grootste economie ter wereld gaat worden, ten koste van de VS. Hij ziet maar ťťn reden: "China verspilt zijn geld niet aan oorlogen zoals wij".
meer lezen

4 mei Rotterdam: Denken over Vergeving

17-4-2019 Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De vraag die je daarbij kan stellen is: "Valt er nog iets te vergeven tussen ons en de vroegere onderdrukker?" Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid organiseert er een socratisch gesprek over.
meer lezen

Petitie EU geld naar duurzaam niet naar wapens!

12-4-2019 De Europese Commissie wil Ä13 miljard begroten voor ontwikkeling van nieuwe wapens. Dat zou veiligheid, banen en nieuwe technologie moeten opleveren. En dan kan de wapenindustrie goedkoper produceren en meer exporteren. Stop Wapenhandel ziet liever meer banen en nieuwe technologie door investeringen in duurzaamheid en klimaatbeleid.
meer lezen

Als het over polarisering gaat, zijn sociale media niet de hoofdschuldige

11-4-2019 Ruim drie jaar na de verkiezing van Trump is het eerste grootschalige onderzoek gepubliceerd naar de impact van nieuwe en minder nieuwe media op de Amerikaanse publieke sfeer en politieke landschap. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het boek Network Propaganda. Sommige conclusies in dat boek kunnen vrij opvallend genoemd worden en breken met heersende opvattingen.
meer lezen

Britse leger beschuldigd van richten werving op kwetsbare jongeren

9-4-2019 In The Guardian van 24 maart jl. verscheen een artikel waarin wordt aangetoond dat het Britse leger wervingscampagnes richt op kwetsbare jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar. De campagnes zijn zeer uitgekiend. Zo worden jongeren benaderd op de dag dat ze de uitslag van hun examens horen.
meer lezen

Conferentie en kunsttentoonstelling van Baltic Glory in Finland

4-4-2019 Een inspirerend initiatief dat al langer bestaat, maar hier tamelijk onbekend, is "Baltic Glory". Ontmoetingsconferentie van Finse, Zweedse, OekraÔense en Russische dienstweigeraars. Naast de conferentie is er ook een tentoonstelling van anti-militaristische kunst uit deze landen. Open voor andere belangstellenden.
meer lezen

Internationaal seminar euromilitarisme 14 april in Amsterdam

2-4-2019 Oorlog is geen Oplossing en VD AMOK nodigen samen met het internationale netwerk No to War - no to NATO iedereen uit om deel te nemen aan een seminar over het Europese militarisme. Enkele weken voor de Europese verkiezingen willen we debatteren over een vreedzaam Europa. Het thema is breder dan de EU alleen, maar ze willen uitgaan van een analyse van de huidige politiek om de EU te militariseren.
meer lezen

Zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Amsterdam

29-3-2019 Op zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?
meer lezen

Petitie aan de Nederlandse regering: Laat IsraŽl niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

27-3-2019 In een petitie dringt The Rights Forum er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om een eind te maken aan het IsraŽlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza. Onlangs publiceerde een VN-commissie een vernietigend rapport over dat geweld. De Nederlandse regering reageerde lauw. Alleen druk vanuit de samenleving kan daar verandering in brengen.
meer lezen

Actievoerders vanop dak CMI Defence: 'BelgiŽ is medeplichtig aan de oorlog in Jemen'

26-3-2019 Op de ochtend van 25 maart werden banners neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Seraing en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat zijn vijfde jaar ingaat.
meer lezen

Vredesmuseum Rotterdam zoekt coŲrdinator (vrijwilliger)

22-3-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt voor zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam een vrijwilliger die als coŲrdinator wil optreden.
meer lezen

Munitiedoorvoer naar VAE - mogelijke inzet in Jemen

19-3-2019 Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-ArabiŽ, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen uit TsjechiŽ vond plaats via de Rotterdamse haven.
meer lezen

Het conflict tussen Turkije en de PKK, een visuele uitleg

14-3-2019 Het conflict van Turkije met de Kurdistan Workers' Party (PKK) - dat al 36 jaar duurt - ging op 20 juli 2015 ťťn van zijn dodelijkste fases in, toen het staakt het vuren ineen stortte. Sindsdien werden er 4.280 mensen gedood in Turkije en Noord-Irak.
meer lezen