Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Kennismakingsreis CPT Lesbos

12-8-2019 Van 6 tot en met 13 september 2019 organiseert Christian Peacemaker Teams een kennismakingsreis naar Lesbos, u krijgt hiermee de kans om te ervaren hoe de huidige situatie is en welk werk CPT verricht om de migranten en lokale bevolking te ondersteunen.
meer lezen

HVB vraagt regering niet te voldoen aan Amerikaanse wens m.b.t. Straat van Hormuz

6-8-2019 Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft zich in een brief gewend tot premier Rutte en Minister Blok van Buitenlandse Zaken met het dringende verzoek niet te voldoen aan de wens van de Verenigde Staten een of meer oorlogsschepen naar de Straat van Hormuz te zenden. 22 andere vredesorganisaties deden dit al eerder.
meer lezen

Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag

5-8-2019 Zondag 4 augustus is er actie gevoerd op en rond het terrein van TNO en de NAVO Communications and Information Agency in Den Haag (Oude Waalsdorperweg 61-63). De acties zijn een protest tegen de betrokkenheid van de NAVO en TNO bij het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.
meer lezen

Syrië: door de VS geleide coalitie doodde meer dan 1.600 burgers bij offensief in Raqqa

1-8-2019 De door de VS geleide militaire coalitie moet een einde maken aan bijna 2 jaar van ontkennen van de zeer hoge dodentol bij burgers en de vernietiging die zij heeft veroorzaakt in de Syrische stad Raqqa. Dat zeggen Amnesty International en Airwars bij de lancering van een nieuw project met gegevens over het offensief om IS te verdrijven.
meer lezen

31 augustus: Vredeswandeling in Eindhoven en Veldhoven

29-7-2019 Op zaterdag 31 augustus vindt er in Eindhoven en Veldhoven een vredeswandeling plaats. Wandeling in de breedste zin van het woord, want je kunt wandelen, rennen, fietsen of je gaat met het openbaar vervoer of met een auto.
meer lezen

Aktieweek tegen kernwapens

27-7-2019 Een wake tegen oorlog en geweld in Enschede op zaterdag 3 augustus, een demonstratie bij Urenco Gronau op zondag 4 augustus, een Hiroshima-herdenking met een die-in op dinsdag 6 augustus in combinatie met de doortocht van de Friedensfahrradtour Nordrhein-Westfalen door Enschede en een Nagasaki-herdenking tijdens het Coventrygebed op vrijdag 9 augustus.
meer lezen

No Border Camp in Wassenaar van 1 t/m 4 augustus

25-7-2019 Van donderdag 1 tot en met 4 augustus vindt in Wassenaar (Rust en Vreugdlaan 2) een No Border Camp plaats. Tijdens dit kamp komen zo'n 150-200 mensen, uit diverse Europese landen, bijeen om elkaar te ontmoeten, te overleggen, workshops te volgen en actie te voeren. Het kamp keert zich voluit tegen de huidige Nederlandse en Europese migratiepolitiek.
meer lezen

22 vredesorganisaties roepen ministers op om geen fregat naar Straat van Hormuz te sturen

23-7-2019 22 vredesorganisaties hebben een dringende oproep gedaan aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie om geen fregat te sturen naar de Straat van Hormuz. Ze willen niet dat Nederland olie op het vuur gooit in een situatie die al gevaarlijk is en gemakkelijk op oorlog uit kan lopen.
meer lezen

Oproep tot actie; FreeGrassyNarrows!

22-7-2019 Ondanks vele toezeggingen en verzoeken heeft de Canadese regering nog steeds geen fondsen ter beschikking gesteld voor een tehuis voor mensen met kwikvergiftiging in Grassy Narrows. De tijd begint te dringen.
meer lezen

Welkom bij de overweg, de privatisering van checkpoints in Hebron

19-7-2019 In April waren drie grote checkpoints (Bab al-Zawiyeh 56, Salaymeh 160 en Qitoun 209) in Hebron afgezet met houten planken en grote borden met de tekst "Welkom bij de overweg" in het Arabisch, Hebreeuws en Engels.
meer lezen

In het kielzog van de VS naar de Straat van Hormuz?

18-7-2019 Jan Gruiters, algemeen directeur PAX: De regering overweegt om in het kielzog van Amerika een fregat naar de Straat van Hormuz te sturen. "Er is een overduidelijk Nederlands belang," stelde Minister Blok. Gewone mensen in het Midden-Oosten hebben ook een overduidelijk belang: geen verdere militaire escalatie.
meer lezen

19 juli in Amsterdam: Manifestatie tegen een oorlog met Iran

18-7-2019 Donald Trump, dreigt met een nieuwe oorlog. Dit keer met Iran, wat desastreuze gevolgen heeft voor de lokale bevolking en de regio als geheel. Democratie, veiligheid en stabiliteit worden niet gebracht met de bommen van Amerika. De enige winnaar van zo'n oorlog is de wapenindustrie, die miljarden verdient aan het leed van mensen.
meer lezen

3 augstus: Denken over Vergeving in Rotterdam

17-7-2019 Op 3 augustus organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Actie bij VS-ambassade in Brussel: "Washington kiest voor onnodige oorlogslogica tegen Iran"

12-7-2019 "De spanningen tussen de VS en Iran nemen gevaarlijke proporties aan, een gevolg van een gefabriceerde crisis", waarschuwt Vrede vzw. De vredesbeweging voerde daarom actie aan de VS-ambassade in Brussel op 27 juni. 'Geen oorlog tegen Iran', is de boodschap. Ook de EU heeft daar alle belang bij. Vrede vzw legt uit waarom.
meer lezen

BDS-actie "Stamp geen Palestijn fijn!" bij supermarkt in Utrecht

10-7-2019 Op 8 juni voerde BDS-Nederland actie in Utrecht bij de Albert Heijn onder het motto: "Stamp geen Palestijn fijn!". De schappen liggen weer vol met aardappels uit Israël, althans volgens het label. Ze wezen de klanten van Albert Heijn en andere passanten op het probleem met dat label, namelijk dat deze aardappelen veelal afkomstig zijn uit de illegale nederzettingen in Palestina.
meer lezen

Vraag je gemeente zich uit te spreken voor het VN Kernwapenverbod

9-7-2019 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) vraagt wereldwijd gemeenten om een appèl te doen op hun nationale overheid om het VN-Kernwapenverbod te ondertekenen. Zo laten zij zien dat zij de verantwoordelijkheid nemen om hun inwoners te beschermen.
meer lezen

Gezocht: vredeshelden, partners en verhalen voor Vredessymposium op 2 oktober in Nijmegen

5-7-2019 Op 2 oktober zal weer het jaarlijkse Vredessymposium worden georganiseerd. Dit keer in Nijmegen. De burgemeester zal dan vredeshelden huldigen. Kent u een vredesheld? U kunt haar/hem nog nomineren! De organisatie zoekt ook nog lokale samenwerkingspartners en verder succesverhalen over vrede.
meer lezen

10 en 11 juli Den Haag: Gratis workshops 'Geweldloze Kracht in gang zetten'

4-7-2019 Reeds eerder kondigden we deze workshops aan. Nu besloten is er een gratis evenement van te maken, brengen we ze opnieuw onder de aandacht. Basis van de workshops is het recentelijk door Veronica Pelicaric (opgegroeid in Argentinië, nu wonend in Canada) en Nina Koevoets (Nederland) uitgegeven trainingsboek 'Engaging Nonviolence'.
meer lezen

Ruim dertig organisaties roepen EU op tot actieve rol in vredesproces Palestina

1-7-2019 In een open brief dringen The Rights Forum en 32 andere organisaties er bij de EU op aan scherp stelling te nemen tegen een Amerikaans vredesplan dat voorbijgaat aan mensenrechten en het internationaal recht.
meer lezen

'Wapenexport naar Saoedi-Arabië is onwettelijk' oordeelt Britse rechtbank

28-6-2019 Het Britse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat de Britse overheid de wet heeft overtreden bij het verkopen van wapens aan Saoedi Arabië. Door de uitspraak kunnen er voorlopig geen nieuwe exportvergunningen meer geleverd worden voor wapenexport naar het land.
meer lezen

Duitse bank heft rekening joodse organisatie op wegens solidariteit met BDS-beweging

27-6-2019 De Duitse Bank für Sozialwirtschaft (Bank voor Sociale Economie) heeft de rekening opgeheven van de organisatie Jüdische Stimme für gerechten Friede in Nahost (Joodse Stem voor Rechtvaardige Vrede in het Midden-Oosten). Reden voor die vergaande stap is de solidariteit van de organisatie met de BDS-oproep uit de Palestijnse samenleving.
meer lezen

Vredesactie tegen kernwapens op Volkel tijdens Luchtmachtdagen

25-6-2019 Terwijl bezoekers zich vergaapten aan de JSF's die werden geshowd boven de militaire luchtmachtbasis Volkel, protesteerden vredesactivisten tegen de aanwezigheid van kernwapens. Bij binnenkomst op het terrein werden de liefhebbers van het wapentuig getrakteerd op een pamflet waarin wordt gewezen op de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis.
meer lezen

Hebron na de uitzetting van TIPH

22-6-2019 Afgelopen februari is TIPH Palestina, en meer specifiek Hebron uitgezet. Christian Peacemaker Teams is nog wel actief in die stad en onderzocht de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven en de toekomst van de Palestijnse gemeenschap.
meer lezen

Denken over Vergeving

21-6-2019 Op 6 juli organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een middag over vergeving in de Doopsgezinde Kerk te Rotterdam, Noordmolenwerf 1. Met behulp van de socratische methode onderzoeken we met elkaar waarom vergeving belangrijk is (of kan zijn).
meer lezen

Klimaatverandering en de verantwoordelijkheid van de militairen

20-6-2019 Gewapende conflicten, schending van mensenrechten, milieuvervuiling, klimaatverandering, sociale onrechtvaardigheid ... zijn ontegensprekelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering en milieuvervuiling zijn niet te vermijden in de moderne oorlogsvoering. De rol van het leger in de klimaatverandering is enorm groot.
meer lezen

Militaire machtsopbouw in Azië en rond de Stille Oceaan

13-6-2019 Er is al vele jaren een wapenwedloop bezig in Azië en het gebied van de Stille Oceaan. De militaire uitgaven in Azië-Oceanië - en ook in het Midden-Oosten - stijgen opvallend meer dan in andere werelddelen. De cijfers van het SIPRI instituut zijn overduidelijk. Van 2009 tot 2018 stijgt het aandeel van Azië-Oceanië in de mondiale militaire bestedingen van 20 naar 28 procent.
meer lezen

D-day hypocrisie: Trump en May spreken over vrede terwijl ze oorlog voorbereiden

12-6-2019 De Britse vredesorganisatie Peace Pledge Union heeft een verklaring uitgegeven waarin ze Trump, May en andere wereldleiders ervan beschuldigt D-day te misbruiken voor de romantisering van oorlog. Dat past in hun beleid van verhoging van militaire budgetten en met oorlog bedreigen van Iran en Venezuela.
meer lezen

Peace Brigades International zoekt veldvrijwilligers voor Guatemala

11-6-2019 Spreek jij Spaans en heb je werkervaring bij een organisatie op het gebied van mensenrechten of ontwikkelingssamenwerking? En ben je bereid je minimaal 12 maanden in te zetten voor het werk van PBI in Guatemala? Dan kun jij binnenkort misschien wel aan de slag als vrijwilliger voor het veldkantoor in Guatemala.
meer lezen

Berlijn 20-22 september: Groot congres voor jongeren die willen bijdragen aan vrede

6-6-2019 Het Jongerennetwerk van het International Peace Bureau organiseert een groot internationaal congres voor jongeren die bij willen bijdragen aan een wereld die vreedzamer, rechtvaardiger en duurzamer is. Het congres vindt plaats van 20 t/m 22 september in Berlijn. De leiding is in handen van jongeren.
meer lezen

Opleidingen Vredesactie

30-5-2019 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie organiseert in het najaar weer opleidingen. De eerste 'Leren organiseren voor sociale verandering' is gericht op mensen en organisaties die willen strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld. In de cursus maken ze kennis met het hoe en waarom van actie- en campagnevoeren. De tweede is een train de trainers weekend gericht op leren faciliteren.
meer lezen

De Israëlische vredesorganisatie New Profile bericht over ontwikkelingen waar ze niet blij mee zijn

27-5-2019 New Profile, een feministische en anti-militaristische organisatie in Israël, stuurde ons een uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Israël. Ze tonen zich bezorgd over de verrechtsing, het toenemend militarisme en de onderdrukking van andere meningen. Hoe treurig ook, het motiveert hen om met extra inzet voort te gaan met hun werk.
meer lezen

Turks leger trekt Halania binnen

24-5-2019 De levens van de partners van Christian Peacemaker Teams zijn in gevaar. Op 4 mei vielen Turkse soldaten Halania binnen, het dorp van Dunya Rasheed, de 19-jarige studente die in juli 2018 gedood werd met een mortier terwijl zij kruiden verzamelde op het land nabij het dorp.
meer lezen

Dienstweigeren in Colombia

23-5-2019 In Colombia voerde de vredesbeweging rond de 'Internationale dag van de dienstweigering' (15 mei) actie om de positie van weigeraars van militaire dienst te verbeteren. In Colombia is er weliswaar sedert kort een wet die dienstweigering op grond van gewetensbezwaren mogelijk maakt, maar het leger trekt zich daar weinig van aan. Gedwongen rekrutering is nog steeds schering en inslag.
meer lezen

Vredesavond in Amsterdam over o.a. Global Peace Index

22-5-2019 Presentaties over de Global Peace Index 2019 (13e jaar) van Marcel Smits (economicsandpeace.org) en 'civilian peace keeping' van Ann Frisch (Nonviolent Peaceforce/Rotary USA) o.l.v. Sjors Beenker, waarna panelgesprekken over o.a. nationaal defensiebeleid.
meer lezen

Workshop geweldloosheid: 'Change the Story: skills for making it happen'

21-5-2019 Op 10 en 11 juli organiseert Nina Koevoets een training n.a.v. de aankomende publicatie van het boek "Engaging Nonviolence. Activating Nonviolent Change in Our World and Our Lives". Zij schreef dit boek samen met Veronica Pelicaric. Veronica komt voor deze speciale gelegenheid van Canada naar Nederland.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams - voorlopig programma bekend

20-5-2019 Het voorlopige programma voor de Europese Convergence van Christian Peacemaker Teams is bekend, deze is te raadplegen op de website. Neem voor opgaven en meer informatie voor 1 juni contact op met via info@cpt-nl.org
Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org

Een glimp van vrijheid; openstelling tuinen Ibrahimi moskee in Hebron

17-5-2019 Tijdens de viering van Al-Isra Wal Minaj, waarbij wordt stilgestaan bij de miraculeuze reis waarbij de profeet Mohammed in één nacht van Mekka na Jeruzalem kwam om daar ten hemel op te stijgen, deed zich nog een klein wonder voor;
meer lezen

BelgianArms, onderzoek met steun van Vredesactie naar wapenexport

16-5-2019 Twee weken lang zochten journalisten onder de noemer BelgianArms naar videomateriaal waaruit blijkt dat er Belgische wapens worden gebruikt in het conflict in Jemen. Hierbij kregen ze hulp van een expert van Vredesactie. Ze vonden meer dan genoeg.
meer lezen

6 juni in Utrecht: Bezinningsmiddag Kerk en Vrede rond Kernbewapening

14-5-2019 Onder de titel 'Kernwapens: terugblik, afschrikking, ethiek en hoe nu verder?' organiseert Kerk en Vrede op donderdag 6 juni een bezinningsmiddag. Inleiding door Dr. Koos van der Bruggen met reactie door Mark Akkerman. Daarna discussie.
meer lezen

24 mei in Utrecht: Protest en muziek voor vrede en ontwapening

13-5-2019 Neem op je spandoek en protestbord mee voor het protest tegen de wapenlobby bij de Kromhoutkazerne, Herculeslaan 1 Utrecht 15-16H. Daar spreekt de Nederlandse lobbyorganisatie voor de wapenindustrie met haar leden over de nieuwe EU geldpot voor wapenonderzoek.
meer lezen

1 juni in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

10-5-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

18 mei Utrecht: Mensenrechtencafé PBI over vrijheid van de media in Kirgizië

9-5-2019 Peace Brigades International presenteert op 18 mei in Utrecht weer een mensenrechtencafé. Dit keer met als gastspreker Inga Sikorskaia. Zij zal spreken over haar werk als journalist en verdediger van mensenrechten in Kirgizië.
meer lezen

181 Palestijnse genodigden mogen niet naar Memorial Day Ceremony in Tel Aviv

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de Israëlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.
meer lezen

No new nukes: vredesactie bij de vliegbasis Volkel

7-5-2019 Op 14 en 15 juni zijn er luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar 280.000 toeschouwers worden verwacht. Wat veel mensen niet weten is dat daar Amerikaanse kernwapens liggen die binnenkort ook nog eens vernieuwd gaan worden. Om mensen dit belangrijke (en gevaarlijke) nieuws te laten weten gaat het Jeannette Noëlhuis op 15 juni daar demonstreren en flyers uitdelen!
meer lezen

Open brief: Laat alle kinderen in Jemen spelen, de noodzaak van vrede

3-5-2019 Vanuit de Nederlandse vredesbeweging is een open brief gestuurd voor vrede in Jemen. Een Jemen waarin alle kinderen kunnen spelen. De brief is gericht aan president Hadi en één van de leiders van Ansar Allah (de Houthi's). De brief is een initiatief van Peace SOS en mede-ondertekend door 11 mensen afkomstig uit 9 vredesorganisaties.
meer lezen

Waarheid en leugens over de BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De Israël-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associëren met antisemitisme en terrorisme.
meer lezen

Jubileumsymposium 50 jaar Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

1-5-2019 Op zaterdag 25 mei van 13 tot 16.30 uur viert de NVMP dat ze vijftig jaar bestaat. Dat gebeurt met een symposium in Amersfoort. Naast verleden en toekomst van de NVMP zelf, komen aan de orde: onderwijs in de gezondheidszorg en vredesvraagstukken en de aanpak van de kernwapenproblematiek.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar recordhoogte

30-4-2019 In 2018 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 1.822 miljard dollar, een stijging met 2,6% in vergelijking met 2017. Dat is het hoogste niveau sinds het Zweeds vredesonderzoeksinstituut SIPRI begon met het verzamelen en rapporteren van de gegevens in 1988. Sinds 1998, het jaar met de laagste wereldwijde militaire uitgaven, gaat het om een stijging van 76%.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

29-4-2019 Ieder jaar komen de Europese CPT'ers samen in de Convergence. Tijdens deze meerdaagse gelegenheid is aandacht voor elkaar, het internationale werk van Christian Peacemaker Teams, en de werkzaamheden van het Europese programma op Lesbos. Kortom een uitstekende gelegenheid om intensief kennis te maken met Christian Peacemaker Teams.
meer lezen

Tentoonstelling in Almere over verzetsgroep Die Weisse Rose in Nazi-Duitsland

26-4-2019 Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing door Alaeddine Touhami. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 18 juni.
meer lezen