Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Advertentie vredesbeweging: Stem kernwapens en killer robots weg

19-3-2021 Op 10 maart, dus kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, plaatsten 5 vredesorganisaties een advertentie in Trouw met de oproep om kernwapens en killer robots weg te stemmen. De advertentie gaf een overzicht van de standpunten van de politieke partijen op deze punten.
meer lezen

Thema Vredesweek 2021: inclusief samenleven

16-3-2021 In 2021 wordt de Vredesweek gehouden van 18 t/m 26 september. Het thema is: inclusief samenleven. Iedereen kent wel het gevoel er even niet bij te horen en te worden uitgesloten. Sommigen ervaren dat ze stelselmatig niet gehoord worden en dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel.
meer lezen

Wapenhandel en de verkiezingen

12-3-2021 Welke partijen zijn kritisch over wapenexport en welke werpen zich op als spreekbuis van de wapenindustrie? Stop Wapenhandel maakte een overzicht van de posities in verkiezingsprogramma's en Kamerdebatten. U vindt het op: www.stopwapenhandel.org/verkiezingen2021
12-3-2021

Verkiezingsprogramma's over kernwapens

9-3-2021 Het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld heeft vorig jaar zes Urgente Aanbevelingen gestuurd aan de politieke partijen om op te nemen in hun verkiezingsprogramma's. Acht partijen: SP, Partij voor de Dieren, D'66, PvdA, Christen Unie, BIJ1, GroenLinks en DENK hebben daar gehoor aan gegeven. De VVD is voor kernbewapening en de SGP wil ze niet eenzijdig kwijt.
meer lezen

Ze hebben geprobeerd ons te begraven, maar wisten niet dat wij zaden waren

5-3-2021 Hoe ga je als Palestijn door en houdt je hoop in een soms hopeloos lijkende situatie? Palestijnen zijn niet alleen vluchtelingen, rouwende ouders, ontheemde families, of gevangenen, maar ook kunstenaars, dichters, dokters en nog zoveel meer. Veerkracht is geen keuze, maar noodzaak.
meer lezen

Een Kap van Afschuw: Eerste Wereldoorlog-gedichten geschreven door verpleegsters en verzorgsters

5-3-2021 Medisch historicus Leo van Bergen selecteerde voor de bundel 'Een Kap van Afschuw' 17 Engelstalige vrouwen werkzaam in de zorg, die poëzie over hun ervaringen in de hospitalen van de Eerste Wereldoorlog schreven. Van hen vertaalde hij veertig gedichten en een sonnettencyclus. Honderd jaar na dato lezen zij nog steeds alsof ze gisteren geschreven zijn.
meer lezen

Turkse vereniging van dienstweigeraars begint campagne voor het recht op dienstweigeren

4-3-2021 De Turkse Conscientious Objection Association is begonnen met een campagne voor het recht op dienstweigeren. Ze geven juridisch advies aan dienstweigeraars, maken het publiek bewust van het recht op gewetensbezwaren en houden de situatie rond dienstweigering in Turkije in de gaten. Onderdeel van de campagne is een nieuwsbulletin, dat ook in het Engels verschijnt.
meer lezen

Coördinator gezocht project Vredesgedichtenbundel PV&DV

1-3-2021 Platform Vrouwen & Duurzame Vrede wil een bundel vredesgedichten aanbieden aan haar leden. Wij zoeken een coördinator/trice die het opgestarte project i.s.m. een bestuurslid op korte termijn wil afronden. Meer informatie: info@vrouwenenduurzamevrede.nl
Bron: Platform Vrouwen & Duurzame Vrede

Verkiezingsintitiatief: Geef wapens geen stem !!

26-2-2021 In Eindhoven is er vanuit de werkgroep wapenhandel/wapenproductie een initiatief ontstaan om mensen te vragen in het stemhokje ook het begrip 'Vrede' een rol te laten spelen in de keuze die gemaakt wordt. Door middel van kaarten/flyers/affiches en uiteraard veel berichten via de sociale media vragen ze hiervoor aandacht.
meer lezen

Webinar 28-2: Stop het veiligheidsdenken, samen tegen de politiek van security en militarisering

24-2-2021 Migratie, klimaatverandering, pandemieën en andere problemen worden steeds vaker geframed als veiligheidsproblemen, wat leidt tot een proces van gesecuritiseerde en gemilitariseerde reacties. Webinar over hoe we deze veiligheidsframing tegen kunnen gaan en echte oplossingen en alternatieve veiligheidsconcepten vanuit onze verschillende perspectieven en posities kunnen promoten.
meer lezen

Nieuwe website over internationaal recht met betrekking tot conflicten en criminaliteit

22-2-2021 Het Asser Instituut, onderzoeksinstituut voor internationaal en Europees recht, lanceerde onlangs de Asser Nexus-website. Deze website bevat veel informatie over internationaal recht m.b.t. criminaliteit en conflict, zoals publicaties, lezingen, trainingen en onderzoeksdatabases. Een belangrijke informatiebron dus voor onderzoekers, journalisten, en anderen.
meer lezen

Petitie 'Geen Israëlische killer drones voor de EU'

17-2-2021 Het netwerk World Without Walls - Europe is een nieuwe petitie aan EMSA, het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid, gestart. De petitie vraagt het agentschap geen 'killer drones' te leasen van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems of andere militaire bedrijven en dergelijke drones niet te gebruiken om het dodelijke EU-migratiebeleid uit te voeren.
meer lezen

25 maart rondleiding online tentoonstelling van Arpilleras

16-2-2021 De samenstelster geeft op 25 maart een online rondleiding door de speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van War Resisters' International samengestelde tentoonstelling van arpilleras. Dat zijn geappliqueerde wandtapijten die oorspronkelijk uit Chili komen en sindsdien door vrouwen over de hele wereld zijn gebruikt om thema's als oorlog, conflict, geweldloosheid en protest te verkennen.
meer lezen

Klacht tegen wervingsfolder bij dienstplichtbrief afgewezen.

16-2-2021 Alle 17-jarigen krijgen een brief dat ze zijn geregistreerd als dienstplichtige. Bij de Reclamecodecommissie was een klacht ingediend tegen het daar bijsluiten van een wervingsfolder van Defensie. Die klacht is nu afgewezen. De commissie vond de folder wel reclame, maar het bijsluiten geen ongeoorloofd distributiewijze.
meer lezen

Vredesactie roept Waalse overheid op kat-en-muisspel over wapenexport naar Saudi-Arabië te staken

15-2-2021 Onderzoek van Knack en Le Soir toont aan dat voor de tweede keer op een half jaar tijd de Waalse overheid de uitspraak van de Raad van State probeert te omzeilen. In maart en augustus 2020 schorste die namelijk een groot deel van de Waalse wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië. Daardoor verminderde de wapenexporten naar dat land met 80%.
meer lezen

Onderzoeksworkshop bewijst inzet Belgische wapens in de oorlog in Jemen

12-2-2021 In oktober speurden een dertigtal mensen tijdens de eerste onderzoeksworkshop van IkStopWapenhandel.eu naar Belgische wapens in het conflict in Jemen. Met succes. In februari lanceerden ze het rapport 'Belgian arms in the Jabara valley' waaruit blijkt dat wapens van FN Herstal en Mecar op grote schaal gebruikt werden door de Saudische Nationale Garde bij gevechten in 2019 in het noorden van Jemen.
meer lezen

GroenLinks staakt verzet tegen omstreden IHRA-definitie van antisemitisme

11-2-2021 Op 23 januari jl. heeft het congres van GroenLinks in meerderheid tegen een motie gestemd, die waarschuwt voor de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme. Aanleiding voor de motie was het stemgedrag van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Die had op 1 december 2020 een draai gemaakt door een SGP-motie te steunen.
meer lezen

Onderzoek Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in bezet Palestina kan van start

10-2-2021 Het Internationaal Strafhof heeft rechtsmacht over door Israël bezet Palestijns gebied. Tot dat oordeel komt een speciale Kamer van het in Den Haag gevestigde hof. Daarmee is de weg vrij voor een officieel onderzoek naar Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden in het gebied, na een voortraject dat ruim zes jaar heeft geduurd.
meer lezen

Werkgroep Duurzame Vrede van GroenLinks heeft kritiek op toekomstvise voor defensie van deze partij

8-2-2021 In het verkiezingsprogramma van GroenLinks werd een amendement van de Werkgroep Duurzame Vrede van deze partij verwerkt. Daarin wordt toegevoegd dat versterking van niet-militaire middelen van de Europese Unie ten behoeve van conflictpreventie, diplomatie en civiele vredesmissies nodig is. Niettemin is de Werkgroep allerminst tevreden over het defensiebeleid van GroenLinks.
meer lezen

Op Aswoensdag in Den Haag: stille processie 'Geen nieuwe kernbommen maar ommekeer ten leven'

5-2-2021 Op Aswoensdag, 17 februari, komen in het centrum van Den Haag mensen tezamen voor een korte viering en het doorspreken van de gehoopte gang van zaken, gevolgd door een stille processie en een oproep bij het Ministerie van Defensie tot ommekeer, weg van een nieuwe generatie kernbommen vanaf 2022 naar een kernwapenvrije wereld. Iedereen kan meedoen.
meer lezen

Israël vraag Facebook om het woord zionist als mogelijk haatzaaiend aan te merken

4-2-2021 Facebook bekijkt momenteel een verzoek van Israël om het woord 'zionist' op de lijst te zetten van woorden die duiden op haatzaaien. De BDS-beweging voert hiertegen, in samenwerking met o.a. Jewish Voice for Peace, een handtekeningenactie. Zij beschouwen het Israëlische verzoek als een poging om het spreken over de bezetting van Palestina moeilijker te maken.
meer lezen

Israëlische ouders weigeren hun zoon voor zijn dienstplicht naar het bezettingsleger te sturen

3-2-2021 Dori en Sivan Tal weigeren op grond van gewetensbezwaren onze zoon Yair naar het Israëlische leger te sturen om zijn dienstplicht te vervullen. Zij zijn ervan overtuigd dat de militaire operaties van het Israëlische leger in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever oorlogsmisdaden zijn en misdaden tegen de mensheid.
meer lezen

Verslag van het webinar over de inwerkingtreding van het kernwapenverdrag

2-2-2021 22 januari 2021 was een historische datum in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Toen trad namelijk het VN verdrag dat kernwapens verbiedt in werking. Om dit voorlopige hoogtepunt te vieren werd die dag een webinar georganiseerd. U kunt dit webinar ook nu nog bekijken en beluisteren.
meer lezen

Webinar: Campaigning for Conscientious Objection - Strategic Litigation

29-1-2021 WRI, Quakers United Nations Office (QUNO) and International Fellowship of Reconciliation (IFOR) start a new webinar series on campaigning for conscientious objection to military service. The webinars will include presentations by experts in the field and activists from different countries explaining their experience and campaigns.
meer lezen

Brochure: Veiligheid, hoe dan? Van een militair naar een civiel veiligheidsbeleid

28-1-2021 De Werkgroep Inclusieve Veiligheid bracht eind 2020 een 40 bladzijden tellende brochure uit waarin wordt aangetoond dat het vervangen van het huidige militaire veiligheidsbeleid door een civiele vorm, heel goed mogelijk is. De brochure is tegen verzendkosten te bestellen bij de de webshop van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Meerderheid Nederlanders vóór anti-kernwapenverdrag

26-1-2021 Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland zich moet aansluiten bij het anti-kernwapenverdrag van de Verenigde Naties, dat op 22 januari in werking trad. Ook zijn de meeste Nederlanders tegen Amerikaanse atoomwapens op Europees grondgebied. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
meer lezen

"De eerste reis" tweede kinderboek van Nina Koevoets nu verkrijgbaar.

22-1-2021 Het tweede kinderboek van Nina Koevoets gaat over vier kleine vogeltjes die hun eerste vlieglessen krijgen, samen op reis gaan en dan ervaren dat samenwerken beter is dan ruziemaken. Met aanwijzingen voor o.a. ouders om verder te praten met kinderen over omgang met conflicten.
meer lezen

Vier 22 januari het VN-verbod op kernwapens en maak van vrede het nieuwe normaal

20-1-2021 De internationale vredesorganisatie IFOR roept op om op 22 januari het inwerking treden van het VN-verdrag, dat kernwapens immoreel en onwettig verklaart, te vieren met acties. De belangrijkste actie is het om 12 uur 's middags luiden van bellen en klokken.
meer lezen

Gemeenten roepen regering op zich aan te sluiten bij VN-verdrag dat kernwapens verbiedt

19-1-2021 Op 13 januari stemde de gemeenteraad van Arnhem voor een motie waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens. In Groningen, Hengelo en Rotterdam werden soortgelijk moties aangenomen.
meer lezen

Israëlische organisatie B'Tselem noemt Israël een apartheidsregime

14-1-2021 De prominente Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschrijft Israël voortaan als een apartheidsregime. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie dinsdag publiceerde onder de titel 'Een regime van Joodse suprematie tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee: Dit is Apartheid'.
meer lezen

Een opmerkelijk museum in Teheran: Nee tegen chemische wapens, nee tegen kernwapens

13-1-2021 In de Iraanse hoofdstad Teheran staat een vredesmuseum. Het richt zich in het bijzonder tegen chemische wapens, waar Iran zwaar onder te lijden heeft gehad, maar ook tegen kernwapens. Een bijzonderheid van dit museum is dat alle medewerkers, van de directeur tot de rondleiders, oorlogsslachtoffers zijn.
meer lezen

Boek: Eens zullen ze ons gelijk geven - De juridische strijd tegen kernwapens in Nederland

8-1-2021 Op initiatief van het Tribunaal voor de Vrede verscheen bij uitgeverij Thoth het boek 'Eens zullen ze ons gelijk geven'. Het beschrijft de geschiedenis van de strijd tegen de kernwapens, met de nadruk op de juridische strijd, zoals gevoerd door de Stichting Verbiedt de Kruisraketten en het Tribunaal voor de Vrede.
meer lezen

War Resisters' International roept op tot vrede in de Westelijke Sahara

7-1-2021 War Resisters' International heeft een verklaring uitgegeven waarin zij oproept om het recht op zelfbeschikking van de bevolking van de Westelijke Sahara te erkennen en een einde te maken aan de plundering van hulpbronnen. Zo kan een vreedzame oplossing van het nu al 45 jaar durende conflict worden bereikt. De verkoop van wapens aan Marokko zou moeten worden verboden.
meer lezen

NAVO ziet toekomst in vernieuwd koudeoorlogsdenken

31-12-2020 Een groep van experten stelde in opdracht van NAVO-Secretaris-Generaal Stoltenberg een belangrijk rapport op over de toekomst van de NAVO ter voorbereiding van de komende NAVO-top. Het is in een taal geschreven die erg doet denken aan de periode van de Koude Oorlog, doordrenkt met vijandbeelden in een erg bedreigende wereld.
meer lezen

Oproep aan gemeenten in IJmond om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal

30-12-2020 Rond 10 december heeft Vrouwen voor Vrede IJmond een brief gestuurd naar de GroenLinks fracties en gemeenteraden van de IJmond gemeenten. De fracties worden opgeroepen om de krachten te bundelen en een motie in te dienen die de gemeente aanzet om zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal.
meer lezen

22 januari viering in werkingtreding VN-verbod kernwapens bij vliegbasis Volkel

24-12-2020 Op 22 januari treedt het VN Verdrag in werking dat het ontwikkelen, opslaan, dreigen met en inzetten van kernwapens verbiedt. Vredesactivisten willen dat op die dag vieren bij vliegbasis Volkel, waar nog steeds kernbommen liggen. Iedereen is welkom!
meer lezen

Wij zijn de terroristen, zegt onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone

23-12-2020 In haar artikels uit onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone haar verontwaardiging over de misdaden die door onze regeringen in onze naam worden begaan. Noam Chomsky zei ooit: "Er is een gemakkelijke manier om het terrorisme te stoppen: stop ermee." Het is een morele plicht om de misdaden die in onze naam worden begaan aan te klagen. Op deze misdaden kunnen we immers nog invloed hebben.
meer lezen

Overwinning! Sevilla annuleert Electronic Warfare Europe wapenbeurs

22-12-2020 Op 11 december maakte het gemeentebestuur van Sevilla de annulering bekend van de wapenbeurs 'Electronic Warfare Europe', die in mei 2021 in het Paleis van Tentoonstellingen en Congressen gehouden zou worden. Een groot succes voor de actievoerders van Stop Ferias de Armas. Eerder ging dezelfde beurs al niet door in Liverpool.
meer lezen

Kenneth Stern waarschuwt opnieuw tegen misbruik IHRA-definitie van antisemitisme

18-12-2020 Kenneth Stern, de belangrijkste opsteller van de IHRA-definitie van antisemitisme, heeft opnieuw felle kritiek geleverd op de toepassing ervan. In een blog die op 10 december door The Times of Israel werd gepubliceerd reageert Stern op een recent advies van The Jewish Federations of North America aan de in november verkozen Amerikaanse president Joe Biden.
meer lezen

De locatiegegevens van je mobiele telefoon komen terecht bij Amerikaanse inlichtingendiensten

17-12-2020 Software die verwerkt is in veel apps op mobiele telefoons zorgt ervoor dat je locatiegegevens terecht komen bij Amerikaanse inlichtingendiensten en het Amerikaanse leger. Het leger gebruikt deze gegevens o.a. voor drone-aanvallen. Apple en Google hebben inmiddels deze software verboden.
meer lezen

Migranten in Griekenland weggezet als mensensmokkelaars

16-12-2020 Christian Peacemaker Teams, Bordermonitoring.eu en borderline-europe, brengen een gezamenlijk rapport uit waarin valt te lezen dat Europa de mensenrechten van migranten ernstig schendt. Mensen die onder bedreiging een bootje bestuurden verdwijnen voor jaren in de gevangenis en moeten tonnen boete betalen.
meer lezen

Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom veroordeelt de overeenkomst met Marokko

16-12-2020 De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom noemt de, op 11 december aangekondigde, overeenkomst van Israël met Marokko "Een cynische uitwisseling van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever tegen de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara". Gush Shalom veroordeelt de overeenkomst dan ook ten sterkste.
meer lezen

Kinderboek "Houd (van) het bos! zegt Stella" door Nina Koevoets nu verkrijgbaar.

15-12-2020 Het eerste kinderboek van Nina Koevoets gaat over een meisje dat door de planten en dieren van het bos gevraagd wordt om te helpen de kap van het bos te verhinderen. Ze weet zelfs Mier Officier ervan te overtuigen dat een geweldloze aanpak beter is.
meer lezen

Werken met 1325, brochure t.g.v. 25 jaar na Beijing en 20 jaar resolutie 1325

10-12-2020 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede publiceerde de brochure 'Werken met 1325' ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 en omdat het 25 jaar geleden is dat de vierde VN Wereldvrouwenconferentie in Beijing plaatsvond.
meer lezen

Oekraïnse vredesbeweging veroordeelt politieke vervolging pacifist Ruslan Kotsaba

9-12-2020 De Oekraïnse journalist en pacifist Ruslan Kotsaba publiceerde in 2015 een videoblog waarin werd opgeroepen tot een boycot van de mobilisatie voor het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne. Hij wordt daarom beschuldigd van verraad en belemmering van militaire operaties. Daar staat 5 tot 15 jaar gevangenisstraf op.
meer lezen

Ereprijs 'Journalist voor de vrede 2020' voor Carolien Roelants

7-12-2020 Op 19 september is in het Stadstheater te Zoetermeer door het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs 'Journalist voor de vrede 2020' toegekend aan Carolien Roelants, o.a. columniste bij NRC. De prijs werd symbolisch uitgereikt door de vorige winnaar Rudi Vranckx, en persoonlijk overhandigd door burgemeester Lokker van Zoetermeer.
meer lezen

Stuur gevangenen voor de vrede een kaartje

4-12-2020 Op 1 december was het 'Gevangenen voor de vrede dag'. Het is een dag om solidariteit te betuigen met mensen die gevangen zitten omdat ze dienst geweigerd hebben of zich op andere wijze verzet hebben tegen oorlog en militarisme. U kunt ze een (kerst-)kaartje sturen!
meer lezen

Margriet Bos voor Duitse rechter wegens haar acties tegen de kernbommen op Duitse vliegbasis

3-12-2020 Op 7 december verschijnt Margriet Bos voor de rechter in Cochem a/d Mosel in Duitsland. Daar zal ze toelichten waarom zij meedeed aan vredesacties op 10 juli 2019 op de Duitse vliegbasis Büchel, waar Amerikaanse thermonucleaire kernbommen liggen. Het Openbaar Ministerie heeft een flinke boete tegen haar geëist.
meer lezen

WILPF roept PvdA-leden op om amendementen tegen kernwapens en killer robots te steunen

1-12-2020 Vanuit een werkgroep van de WILPF zijn amendementen ingediend op het PvdA-verkiezingsprogramma. De amendementen willen verboden op kernwapens en killer robots. De amendementen moeten door 100 PvdA-leden ondersteund worden om in stemming te worden gebracht. Die zijn er nog niet.
meer lezen

World Without War voert actie op de DX Korea wapenbeurs

27-11-2020 Activisten van de Zuid-Koreaanse organisatie World Without War hebben actie gevoerd op de wapenbeurs DX Korea. De groep kwam de wapenbeurs binnen, gekleed als Magere Heinen en toonden met borden en beelden de impact van de wereldwijde wapenhandel.
meer lezen