Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Oekraïne: WRI is solidair met vredesactivist Ruslan Kotsaba die werd aangevallen door neonazigroep

29-6-2021 Op 25 juni is de voorzitter van de Oekraïense Pacifistische Beweging Ruslan Kotsaba aangevallen door een neonazigroep. Hij kreeg een chemische stof over zijn gezicht gegoten, zelenka genaamd, die een hoornvliesbrandwond aan een van zijn ogen veroorzaakte. Kotsaba ondergaat momenteel een oogheelkundige behandeling om zijn gezichtsvermogen te redden.
meer lezen

Amerikaanse soldaten onthullen geheimen over kernwapens in Nederland

25-6-2021 Door Bellingcat onderzoeker Foeke Postma werd gepubliceerd over een onderzoek naar geheimen m.b.t. de Amerikaanse kernwapens in Europa, o.a. die op Volkel. Met de bewaking belaste militairen bleken onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen te hebben onthuld. Ze hadden die, als geheugensteuntje, op flashkaart-apps gezet.
meer lezen

19 juli: actie tegen de kernwapens op de Duitse vliegbasis Büchel

23-6-2021 19 juli 2021 wordt weer actie gevoerd tegen de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Büchel in Duitsland. Het motto is 'Ungehorsam und Zivil gegen Atomwaffen'.
meer lezen

Solidariteitsbijeenkomst Jeruzalem, Vlaardingen, 26 juni 2021, 16:00 uur

23-6-2021 Aidoun, Ambassade van Vrede Vlaardingen en PAX hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst in solidariteit met de bevolking van Jeruzalem die strijdt tegen huisuitzettingen. Het recent afgekondigde staakt-het-vuren in Israël en Palestina heeft de grondoorzaken van het conflict niet doen verdwijnen.
meer lezen

Geen last

21-6-2021 Anke van der Meer is voor Christian Peacemaker Teams op studiereis naar Lesbos. Hier doet ze verslag van in woord en beeld.
meer lezen

Dries van Agt verlaat CDA , oud-premier verbolgen over houding jegens Palestijnen

21-6-2021 Dries van Agt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. In een verklaring schrijft de oud-premier en -partijleider zich niet langer thuis te voelen in de Partij waarvan hij aan de wieg heeft gestaan en de eerste politieke leider was. Van Agt was ruim vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij zegt de partij 'met zwaar gemoed' te verlaten.
meer lezen

China pleegt misdrijven tegen de mensheid met draconische onderdrukking van moslims in Xinjiang

18-6-2021 China begaat misdrijven tegen de mensheid met de systematische, door de staat georganiseerde detentie, foltering en vervolging van Oeigoeren, Kazakken en andere mensen uit voornamelijk islamitische etnische minderheden in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang, aldus Amnesty International afgelopen week bij de publicatie van nieuw, omvangrijk onderzoek.
meer lezen

Meer dan 16.000 kunstenaars doen oproep aan Israël om apartheid te beëindigen

17-6-2021 Meer dan 16.000 kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het Israëlische regime van overheersing en apartheid. De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaar. Zelf ondertekenen kan nog.
meer lezen

Op initiatief NVMP: Internationale oproep aan Biden en Poetin tot dialoog en ontwapening

16-6-2021 Voor de topontmoeting tussen de presidenten Poetin en Biden op 16 juni hebben meer dan 30 Amerikaanse en Russische organisaties, deskundigen m.b.t. nucleaire beleid en voormalige hoge ambtenaren de presidenten opgeroepen om een dialoog over strategische stabiliteit aan te gaan, stappen te ondernemen om het risico van een nucleaire oorlog te verminderen, en vooruitgang te boeken met ontwapening.
meer lezen

26 juni 2021: Webinar Inclusieve Veiligheid

15-6-2021 Op 26 juni organiseert het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede in samenwerking met de werkgroep 'Inclusieve Veiligheid' van 14 tot 16 uur een webinar over o.a.:
Willen we de status quo handhaven of kiezen we voor een andere manier van samen leven.
Welke impact hebben oorlog en bewapening op het klimaat en op duurzame vrede en veiligheid.
meer lezen

Geen weg terug: De gevolgen van operatie Klauw-Bliksem voor de Koerdische burgerbevolking

10-6-2021 Turkije voert sinds eind april een militaire operatie (Klauw-Bliksem) uit in Koerdistan. Beweerd wordt dat hiermee de PKK een slag wordt toegebracht, maar het is vooral de burgerbevolking die onder het geweld lijdt.
meer lezen

VN-rapport: Voor het eerst heeft een militaire drone autonoom mensen aangevallen

9-6-2021 In de New Scientist van 1 juni staat een artikel over een rapport van de VN-veiligheidsraad, waaruit blijkt dat vorig jaar een militaire drone autonoom mensen heeft aangevallen. Dit gebeurde in Libië en het is de eerste keer dat zo'n autonome aanval gerapporteerd wordt. De drone is van het type Kurgu-2 en gemaakt in Turkije.
meer lezen

Oproep aan Protestantse Kerk om excuus aan te bieden aan Palestijnen

4-6-2021 Vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland doen in een open brief een klemmend beroep op hun synode tot het aanbieden van een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk. Volgens Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning heeft de Protestantse Kerk 'meegewerkt aan het in stand houden van de zonde van bezetting en onderdrukking.'
meer lezen

Ook in Nederland trekt legergroen rechts-extremisten aan

3-6-2021 Op 21 mei verscheen in Trouw een artikel over rechts-extremisme in het Nederlandse leger. Dit naar aanleiding van de zwaarbewapende militair die in België op de vlucht is. Het blijkt dat ook het Nederlandse leger aantrekkelijk is voor extreem rechtse mensen. Dit hangt samen met hun fascinatie voor wapens en hun nationalisme.
meer lezen

Gezocht: vrijwilliger voor de Stichting voor Actieve Geweldloosheid

1-6-2021 De SVAG zoekt een vrijwilliger die kan helpen bij het oprichten van een activiteitengroepje. Tot de activiteiten behoren: workshops, lezingen, een tentoonstelling alsmede het promoten van het Vreedzame Aarde Spel en enkele boeken. Voor een goede begeleiding wordt gezorgd. Minimaal 8 uur per week bij een projectduur van ca. een half jaar. Vrijwilligersvergoeding mogelijk.
meer lezen

Oproep voor een eerlijk en transparant proces voor Moria6

28-5-2021 Binnen een week wist de Griekse minister het al zeker, zes Afghaanse tieners waren de enige schuldigen aan de brand die Moria in de as legde, afgelopen september. Vier van hen staan op 11 juni voor de rechter en hebben alle hulp nodig om een eerlijk proces te krijgen. Steun de petitie en deel deze.
meer lezen

Oproep 750+ Joodse Israëli's aan de internationale gemeenschap

26-5-2021 Meer dan 750 Joodse Israëli's hebben een open brief gepubliceerd waarin zij verklaren in actie te komen tegen de 'gewone' repressie van het Palestijns verzet tegen bezetting, kolonisatie, belegering en apartheid. Ze roepen de internationale gemeenschap op om tussenbeide te komen ten gunste van de Palestijnen.
meer lezen

Petitie: Stop de wapenimport uit Israël, embargo nu!

25-5-2021 Nederland heeft de afgelopen jaren voor honderden miljoenen materieel ingekocht bij de grootste wapenfabrikant uit Israël: Elbit Systems. Recente contracten zijn samen zeker €145 miljoen. Het bedrijf biedt haar technologie en wapens aan als 'field tested' en 'combat proven', wat niet minder betekent dan dat het is ingezet bij het plegen van oorlogsmisdaden en schenden van mensenrechten.
meer lezen

Syrische vluchteling veroordeeld na gebrekkig proces

22-5-2021 Een schandalige veroordeling van een Syrische vluchteling op Lesbos tot 52 jaar gevangenisstraf. Proceswaarnemers uiten zware kritiek op de criminalisering van migratie.
meer lezen

B'Tselem: "Israëlisch regime verzekert Joodse suprematie van rivier Jordaan tot Middellandse Zee"

21-5-2021 De Israëlische vredesorganisatie B'Tselem heeft naar aanleiding van de recente geweldsuitbarsting een open brief uitgegeven die verscheen op de voorpagina van de kwaliteitskrant Haaretz. In die brief wordt het geweld gezien als het eindresultaat van het Israëlische apartheidsregime.
meer lezen

Gebruik militaire drones in Afrika neemt fors toe evenals het aantal civiele slachtoffers

19-5-2021 Uit een VN-rapport bleek dat het Franse leger onlangs 16 burgers en drie bewapende mannen tijdens een huwelijksfeest in Mali heeft gedood. Informatie verzameld door een Franse drone was verkeerd geïnterpreteerd. De inzet van militaire drones neemt fors toe in Afrika en het gaat vaker mis. De betrokken landen houden het stil. PAX maakte er een rapport over.
meer lezen

Open brief aan de hoofdrolspelers: Laat de kinderen van Jemen spelen! De noodzaak van vrede

18-5-2021 Op initiatief van Peace SOS zonden een aantal Nederlandse vredesorganisaties een open brief aan de hoofdrolspelers in de oorlog in Jemen. De brief bevat een oproep tot vrede, in het bijzonder wijzend op het lijden van de 12 miljoen kinderen. Een groot deel van hen lijdt aan ondervoeding. Ze horen weer te kunnen spelen!
meer lezen

Wapenwedloop tussen Marokko en Algerije

18-5-2021 Marokko is verwikkeld is een wapenwedloop met buurland Algerije. Beide landen blinken uit door forse defensiebegrotingen. In Afrika staat Algerije staat op nr 1 en en Marokko op nr 2. De spanningen rond de Westelijke Sahara voorziet beide landen van sterke impulsen om steeds meer tanks, Gevechtsvliegtuigen drones en ander wapentuig te kopen.
meer lezen

Brief aan de Tweede Kamer over pro-Israëlische eenzijdigheid van de Nederlandse regering

17-5-2021 The Rights Forum vindt dat de tweet die premier Mark Rutte vrijdag verzond in reactie op het wekenlange geweld in Israël/Palestina, bevestigt dat de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische 'conflict' altijd met pro-Israëlische eenzijdigheid heeft bejegend. U kunt een brief aan de Tweede Kamer hierover mee ondertekenen.
meer lezen

Demonstraties tegen huisuitzetting Palestijnen en buitensporig geweld

14-5-2021 De dreigende huisuitzettingen van Palestijnen in Sheikh Jarrah, het buitensporige geweld in en rond de Haram el Sherif en de bombardementen op Gaza motiveren veel mensen om hun stem te laten horen. Er zijn op 15 en 16 mei demonstraties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven
meer lezen

Interview met een inwoner van Sheikh Jarrah

13-5-2021 Leden van CPT palestina interviewen Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité van Sheikh Jarrah in Oost- Jeruzalem. Arref vertelt over de huidige situatie en schetst de historische context.
meer lezen

3 juni: PUBQUIZ ter gelegenheid van 40 jaar Peace Brigades International

12-5-2021 Peace Brigades International bestaat 40 jaar! Om dat te vieren organiseert PBI NL op 3 juni een online Pubquiz! Met dit online evenement willen ze niet alleen hun jubileum vieren, maar ook extra geld ophalen om zich ook de komende jaren in te kunnen blijven zetten voor mensenrechtenverdedigers wereldwijd.
meer lezen

Interview met een migrant over gedwongen migratie

7-5-2021 Wat gebeurt er wanneer je met gevaar voor eigen leven een oorlog ontvlucht in een gammele boot en de Griekse kustwacht belt wanneer de boot dreigt te zinken? Een lid van het Christian Peacemaker Teams op Lesbos interviewt F. die het meemaakte.
meer lezen

NAVO niet onschuldig aan Russische machtsontplooiing Oekraïense grens

7-5-2021 De afgelopen tijd zijn de spanningen rond Oekraïne hoog opgelopen. Aanleiding was de massale Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en in De Krim. De NAVO wijst naar Rusland met de vinger, maar verzwijgt de eigen verantwoordelijkheid in het opvoeren van de confrontatie met Rusland.
meer lezen

Oproep om antimilitaristische beweging in Colombia te steunen in strijd tegen onderdrukking

6-5-2021 De antimilitaristische beweging in Colombia vraagt om internationale solidariteit met haar strijd tegen onderdrukkende wetgeving die de rijken bevoordeelt. Ze eisen o.a. de ontmanteling van de beruchte anti-oproer eenheid. Op 7 mei wordt in meerdere landen een verklaring aangeboden aan de Colombiaanse ambassadeur.
meer lezen

BIJ1 stelt Kamervragen over rapport Human Rights Watch dat apartheidspolitiek Israël aantoont

5-5-2021 Israëlische autoriteiten maken zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan apartheid en vervolging, twee misdrijven tegen de menselijkheid behorend tot de zwaarste misdrijven die het internationaal recht kent. Dat is de kern van een op 27 april gepubliceerd rapport van Human Rights Watch, getiteld A Threshold Crossed - Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.
meer lezen

Is dienstweigeren mogelijk na ontvangst van bericht dat je inschreven bent als dienstplichtige?

4-5-2021 Meisjes en jongens krijgen nog steeds als ze 17 zijn bericht van het Ministerie van Defensie dat ze ingeschreven zijn als militair dienstplichtige. We kregen de vraag of het mogelijk is om, na ontvangst van dit bericht, een beroep te doen op de 'Wet gewetensbezwaren militaire dienst'. Formeel is dat niet het geval, maar dat betekent niet dat je niets kunt ondernemen.
meer lezen

Edy Korthals Altes gehuldigd als Vredesheld 2021

30-4-2021 Op 22 april ontving oud diplomaat en de latere vredesactivist Edy Korthals Altes, uit handen van de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, de vredesmedaille, waarbij hij werd gehuldigd als Vredesheld. De burgemeester prees op waardige wijze zijn verdiensten en gaf aan dat hij de deugd van de vrede belichaamt, beschikt over de juiste geestkracht en vervuld is van het verlangen naar die vrede.
meer lezen

Gevangen in Turkije: De oproep tot vrede mag nooit gecriminaliseerd worden

28-4-2021 Vanuit de Belgische partij Ecolo-Groen is een oproep gedaan aan de EU om in de toekomstige dialoog met Turkije over samenwerking aandacht te besteden aan de mensen die daar in de gevangenis zitten omdat ze een vredesproces met de Koerden wilden. Turkije legde een bindende uitspraak daarover van het Europees Hof van de Rechten van de Mens naast zich neer.
meer lezen

Boekje en online artikelen over de geschiedenis van de honderdjarige WRI

26-4-2021 Er is een Duitstalig boekje (56 blz.) verschenen over de geschiedenis van War Resisters' International. Dit ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de WRI. Verder zijn er meerdere artikelen over vredesacties waarbij de WRI betrokken was online te lezen.
meer lezen

Dienstweigeraarsdag 2021: Solidair met dienstweigeraars in Turkije

22-4-2021 Elk jaar op 15 mei, de Internationale Dag van de Dienstweigeraars, organiseert War Resisters' International een solidariteitsactie met dienstweigeraars. De aandacht wordt gevestigd op hun verzet tegen oorlog. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor Turkije - in nauwe samenwerking met de Turkse Vereniging van Dienstweigeraars.
meer lezen

Nieuw boek te downloaden: Civil Resistance Tactics in the 21st Century

21-4-2021 Michael Beer schreef de monografie 'Civil Resistance Tactics in the 21st Century'. Daarin analyseert hij de ontwikkeling van geweldloze tactieken en methoden in de laatste decennia. Met praktische aanwijzingen voor activisten en onderzoekers.
meer lezen

Rusland wil radioactieve afvalberg onder water bij Nova Zembla opruimen

20-4-2021 Uit een op 23 maart verschenen artikel in het Dagblad van het Noorden blijkt dat Rusland de onderzeese berg radioactief afval bij Nova Zembla wil opruimen. De eilandengroep diende decennialang als testlocatie in de nucleaire wapenwedloop van de Koude Oorlog. In de zee eromheen dumpten de Sovjets 18.000 radioactieve voorwerpen.
meer lezen

Nog nooit is een Nederlandse militair veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Dat kan niet, zegt advocaat

16-4-2021 Er is nog nooit een Nederlandse militair veroordeeld voor oorlogsmisdaden. En dat terwijl Nederland de afgelopen decennia vaak betrokken was bij oorlogsgeweld. Betekent dat dat Nederlandse militairen zich altijd keurig aan de regels van het oorlogsrecht houden, of is er meer aan de hand? Volgens 's lands bekendste mensenrechtadvocaat Liesbeth Zegveld het laatste.
meer lezen

Anti-migratie-industrie, financiers en mensenrechten

12-4-2021 Begin april verscheen het rapport 'Financing Border Wars: The border industry, its financiers and human rights' van Stop Wapenhandel en TNI. Het onderzoekt de wereldwijde anti-migratie-industrie en de grootste investeerders in de 23 belangrijkste betrokken bedrijven uit Europa, Australië en de VS. Daarnaast brengt het rapport de risico's voor mensenrechten onder de aandacht.
meer lezen

Duitsland werft jonge schoolverlaters voor vrijwillige militaire dienst bij de 'Heimatschutz'

9-4-2021 In Duitsland is een nieuwe vorm van vrijwillige militaire dienst ingevoerd, gericht op jongeren die net klaar zijn met school. Onder het motto 'Jouw jaar voor Duitsland' komen ze in de 'Heimatschutz' (verdediging van het vaderland) terecht. Een aanduiding die herinneringen aan de nazitijd oproept.
meer lezen

Groot Brittannië steekt extra geld in militaire opleiding van scholieren

8-4-2021 In Groot Brittannië bestaat een Cadet Force met afdelingen aan veel scholen. De bedoeling is scholieren warm te maken voor een carrière als officier in de krijgsmacht. Ze krijgen mooie uniformen en een militaire training. De Peace Pledge Union protesteert tegen het extra geld dat hiervoor wordt uitgetrokken, terwijl op andere jeugdvoorzieningen wordt bezuinigd.
meer lezen

VN-Mensenrechtenraad schaart zich in vier resoluties achter de rechten van Palestijnen

6-4-2021 Nederland schaarde zich op 23 maart in de VN-Mensenrechtenraad achter een resolutie die oproept tot een wapenembargo tegen Israël. Landen zouden moeten afzien van de levering van wapens als het risico bestaat dat Israël ze gebruikt bij schendingen van het internationaal humanitair recht en/of de universele rechten van de mens.
meer lezen

Petitie om president Biden te bewegen om weer toe te treden tot de Iran-deal

2-4-2021 President Biden is nu alweer enige tijd in functie, maar maakt geen aanstalten om weer toe te treden tot de nucleaire deal met Iran. Daarom is Beyond the Bomb een petitie begonnen. Onder president Obama sloten de VS en andere landen deze deal, die effectief de toegang van Iran tot atoomwapens verhinderde. President Trump zei de deal weer op.
meer lezen

15 april: webinar Meedenken en Meedoen met Ambassades van Vrede

31-3-2021 Voor iedereen die zich betrokken voelt bij het werk van Ambassades van Vrede, houdt PAX op 15 april om 21 uur een webinar. De focus ligt op het werk tegen kernwapens. Met bijdragen van kernwapen-expert Susi Snyder, tekenaar Len Munnik en PAX-directeur Anna Timmerman.
meer lezen

Nieuwe definitie antisemitisme, alternatief voor omstreden IHRA-definitie

30-3-2021 Een groep van meer dan 200 internationale wetenschappers, w.o. experts op het gebied van Joodse geschiedenis en de Holocaust, hebben een nieuwe definitie van antisemitisme gemaakt. Deze Jerusalem Declaration on Antisemitism is een reactie op de omstreden IHRA-definitie, die volgens velen wordt gebruikt om mensen en organisaties die kritiek hebben op Israël verdacht te maken en de mond te snoeren.
meer lezen

Vrede Leren, nieuw educatief onderdeel in online Vredesmuseum

26-3-2021 Sinds enkele maanden telt het online Vredesmuseum een nieuw onderdeel 'Vrede Leren'. Het is bedoeld voor mensen die willen weten wat vrede nu precies is, hoe je kunt werken aan een cultuur van vrede en hoe je vrede in de praktijk brengt. De vele aspecten worden in een wekelijks groeiend aantal korte artikelen behandeld. Begrijpelijk geschreven en levendig geïllustreerd.
meer lezen

Grote zorgen over Europese vredesfaciliteit die wapens financiert

26-3-2021 Op 22 maart hebben alle EU-lidstaten ingestemd met de nieuwe Europese vredesfaciliteit (EPF), een fonds van ruim 5 miljard euro dat zal worden gebruikt voor de financiering van militaire trainings- en bewapeningsmissies wereldwijd. Voor het eerst omvatten deze missies ook de levering van dodelijke wapens. PAX vraagt de EU niet zo conflicten te verergeren maar de oorzaken aan te pakken.
meer lezen

Commissie VS pleit voor ontwikkeling wapens met kunstmatige intelligentie

25-3-2021 De VS en zijn bondgenoten moeten autonome wapensystemen gaan omarmen, zegt een speciale veiligheidscommissie. Als het Westen geen wapens met kunstmatige intelligentie gaat ontwikkelen, doet China dat wel, redeneert ze. In de commissie zitten opvallend veel bestuurders van techbedrijven. De Campaign To Stop Killer Robots noemt de voorstellen onverantwoordelijk.
meer lezen

Webinar: Hoe Griekenland migranten criminaliseert

23-3-2021 25 maart 19:00 uur, voertaal Engels inschrijven

Teamleden van Christian Peacemaker Teams delen ervaringen uit eerste hand van bezoeken aan de Griekse rechtbanken en gevangenissen waar veel migranten zonder kans op een eerlijk proces jarenlange straffen krijgen voor het enkel besturen van een boot.
meer lezen