Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Britse Labourpartij stemt voor sancties tegen Israël wegens 'misdaad van apartheid'

30-9-2021 Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen Israël te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B'Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat Israël schuldig is aan apartheid.
meer lezen

Zet stappen op de weg naar vrede

29-9-2021 Op 21 september, Prinsjesdag en Internationale Dag van de Vrede, publiceerde Het Parool een artikel van May-May Meijer (Peace SOS) met een aantal punten voor het bereiken en behouden van vrede.
meer lezen

Antwerpen 2 oktober: Vredesactie gooit de deuren open!

28-9-2021 Op 2 oktober organiseert Vredesactie in Antwerpen een Startdag om een actief najaar in gang te trappen. Doorwinterde vredesactivisten en nieuwsgierige nieuwkomers, iedereen is van harte welkom. Er zijn interactieve workshops waarin je meer komt te weten over Vredesactie, een VredesCafé en een feestelijke afsluiting.
meer lezen

20 oktober: Actie bij vliegbasis Volkel tegen nieuwe kernbommen in Nederland

24-9-2021 Om te protesteren tegen de komst van nieuwe kernbommen naar Nederland en te pleiten voor een kernwapenvrije wereld organiseert het Noëlhuis op woensdag 20 oktober om 12 uur een actie bij de vliegbasis Volkel.
meer lezen

Protest tegen geweld met messen bevorderende kinderhorrorserie Chucky van RTL

23-9-2021 RTL is van plan om dit najaar de kinderserie Chucky uit te zenden. Hoofdpersoon is de pop Chucky, die met een mes dood en verderf zaait. Vanuit de vredesbeweging is aan de directie van RTL gevraagd het al toenemende geweld met messen niet aan te wakkeren en van uitzending af te zien. U kunt zelf ook een protestbrief zenden. Een model is beschikbaar.
meer lezen

Webinars 21 september: Van Havik tot Vredesheld en Rethinking Security in Europe

20-9-2021 Op Prinsjesdag wordt een nieuwe Rijksbegroting gepresenteerd met aanzienlijke middelen voor defensie. Als tegenwicht 2 webinars: In de middag over het indrukwekkende verhaal van Edy Korthals Altes 'Van Havik tot Vredesheld'. In de avond 'Rethinking Security in Europe' over een Europees leger versus diplomaie.
meer lezen

Programma Vredesweek 2021 (18 t/m 26 september)

17-9-2021 Van 18 t/m 26 september is het weer Vredesweek. Ditmaal met als thema 'inclusief samenleven'. De landelijke organisatie is in handen van PAX, maar ook veel andere vredesorganisaties dragen hun steentje bij. Zo verzorgen Enschede voor Vrede en het Vredesburo Eindhoven een uitgebreid programma.
meer lezen

De stenen vertellen verhalen: Alharam Delight

17-9-2021 In deze aflevering van 'De stenen vertellen verhalen' neemt CPT Palestina je mee naar het nog immer populaire fabriekje, in de oude stad van Hebron, waar al twee eeuwen op dezelfde manier geproduceerd wordt.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt een collectiebeheerder

16-9-2021 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die verantwoordelijkheid wil dragen voor de collectie van het museum. Die collectie omvat hoofdzakelijk affiches en foto's en daarnaast buttons, stickers, boeken, schilderijen enz.
meer lezen

25 september: Manifestatie en fietstocht tegen kernwapens op vliegbasis Volkel

14-9-2021 Op 25 september organiseert een aantal vredesorganisaties een manifestatie bij vliegbasis Volkel. De manifestatie is gericht tegen de kernwapens daar. Om 11 uur wordt begonnen met de ontvangst van internationale fietsers uit Duitsland. Er zal een rondje om de basis worden gefietst. Verder zijn er sprekers en muziek.
meer lezen

Israëlische jonge dienstweigeraars verdienen internationale solidariteit

10-9-2021 Het is in de huidige politieke sfeer geen evidentie voor jonge Israëli's om militaire dienstplicht te weigeren omwille van de bezetting van Palestina. De machthebbers in Israël en de VS willen dit protest zo stil mogelijk houden en de grote media wereldwijd zwijgen er welwillend over. De 18-jarige Shahar Perets legt uit waarom zij haar beslissing genomen heeft.
meer lezen

War Resisters' International nu ook op Telegram

8-9-2021 War Resisters' International heeft een kanaal geopend op Telegram. Via dat kanaal kunt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de WRI.
meer lezen

Freedom Flotilla Coalition stuurt medische hulp naar Gaza via Egypte

31-8-2021 De Freedom Flotilla Coalition is bekend van de pogingen om de Israëlische blokkade van Gaza te breken met schepen. Nu zijn meerdere leden ervan ook actief in het zenden van medische hulp via Egypte en Jordanië. 25 ambulances en veel medische hulpmiddelen zijn al afgeleverd.
meer lezen

Burgemeesters voor Vrede maken flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren

30-8-2021 De Stichting Vredeseducatie maakte in samenwerking met Burgemeesters voor Vrede de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren die de burgemeesters een handje willen helpen. Voor docenten en begeleiders is er een handleiding. Goed te gebruiken in de Vredesweek van 19 - 26 september 2021.
meer lezen

Winst door een verloren oorlog

27-8-2021 Het westen heeft 'gefaald' in Afghanistan. Maar vinden ze dat in de VS echt zo erg, of komt het (wederom) financieel wel goed uit?
meer lezen

Vredesweek: PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit

27-8-2021 PAX organiseert in de Vredesweek (18 t/m 26 september) de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met onder anderen Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel en Extinction Rebellion onderzoeken ze strategieën van vreedzaam verzet.
meer lezen

De monsterlijke Taliban en wij, een kritisch artikel dat weinig bekende achtergronden belicht

26-8-2021 De strijd in en om Afghanistan heeft een lange geschiedenis. In een lang artikel in 'De Wereld Morgen' belicht Luk Vervaet de, vaak weinig bekende of vergeten, achtergronden van die strijd. Zijn wij de brengers van de beschaving die het opnemen tegen de barbaren of spelen andere belangen een rol?
meer lezen

21 september: International Day of Peace

23-8-2021 Op 21 september is het weer de Internationale Dag van de Vrede. Peace One Day de organisatie die er voor zorgde dat deze, door de VN uitgeroepen, dag er kwam, bestaat nu 20 jaar. Ze wil nu uitbreiden naar 4 dagen per jaar, bij elke seizoenswisseling één. Die dagen krijgen verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor vrede.
meer lezen

25 september: Vriendenmiddagen Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-8-2021 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de voortdurende dreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten, zegt de familie Nassar: "Wij weigeren vijanden te zijn". Wilt u er meer over weten bezoek dan de Vriendenmiddagen op zaterdag 25 september.
meer lezen

Palestijnen steeds luider in verzet tegen repressieve Palestijnse Autoriteit

16-8-2021 Op de Westelijke Jordaanoever gingen in juli vele duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen hun autoritair en ondemocratisch bestuur, de Palestijnse Autoriteit. Tijdens grote en kleine demonstraties in steden als Ramallah, Al-Khalil (Hebron) en Bethlehem klonk luid de roep om hervormingen en het opstappen van Mahmud Abbas, de Palestijnse president.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2021: wereldvrede voor het negende jaar op rij verslechterd

12-8-2021 De wereldvrede is voor het negende jaar op rij verslechterd, dit jaar met 0,07%. Dit is echter de op één na kleinste verslechtering in de geschiedenis van de Mondiale Vredesindex. IJsland blijft het meest vreedzame land ter wereld, een positie die het al sinds 2008 inneemt. Afghanistan blijft het minst vreedzame land ter wereld. Nederland staat op de 21e plaats.
meer lezen

Vredescongres Christian Peacemaker Teams

6-8-2021 25 september 2021 18-22 uur meer informatie
Ter ere van het 35 - jarig bestaan van Christian Peacemaker Teams organiseren wij een online vredescongres. Wij nodigen iedereen uit om ruimte te maken voor collectieve bevrijding en 35 jaar vredeswerk met ons te vieren.
meer lezen

8 augustus: Fietstocht van Enschede naar demonstratie tegen kernwapens in Gronau

5-8-2021 Enschede voor Vrede organiseert op zondag 8 augustus een fietstocht naar het net over de grens gelegen Gronau. De fietsers zullen zich daar voegen bij een demonstratie ter herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De demonstratie vindt plaats bij de uraniumverrijkingsfabriek. Start om 12 uur bij Alphatoren aan de Boulevard 1945 te Enschede.
meer lezen

Lees hier het verslag van het webinar over inclusieve veiligheid

3-8-2021 Van het op 26 juni gehouden webinar over inclusieve veiligheid is een verslag, inclusief de bijdragen van de sprekers, verschenen. Het webinar was een samenwerking tussen het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede en de werkgroep 'Inclusieve Veiligheid '. Lees het verslag hier.
meer lezen

Bescherm de inheemse bevolking van Brazilië, teken petitie tegen nieuwe wet

30-7-2021 De Braziliaanse president Bolsonaro wil een nieuwe wet om het hart van het Amazonegebied open te stellen voor verwoestende industriële projecten en om de verdrijving van geïsoleerd levende inheemse stammen van hun voorouderlijk land te legaliseren. U kunt een petitie hiertegen tekenen.
meer lezen

Inwoners Wier bevreesd om SMART-L-radar, ook een gepland in Herwijnen

29-7-2021 In het Friese dorp Wier heeft Defensie zonder inspraak van bewoners een vergunning verkregen voor het in gebruik nemen van een hinderlijke SMART-L-radar. Omwonenden maken zich kwaad.
meer lezen

Pushbacks in Griekse wateren: waar ligt de grens, Europa?

23-7-2021 Tijdens de Studiereis van Christian Peacemaker Teams naar Lesbos, spreekt Anke met Anna* Een Duitse die in het noorden van Lesbos woont. "We zien voor onze ogen dat de Griekse kustwacht bootjes terugduwt"
meer lezen

Griekse autoriteiten misbruiken coronabestrijding om demonstratierecht in te perken

19-7-2021 Onder het mom van de bestrijding van het coronavirus hebben de Griekse autoriteiten demonstranten willekeurig gearresteerd, onterecht beboet en onwettig geweld gebruikt om vreedzaam protest in te dammen. Dit staat in het nieuwe Amnesty-rapport 'Greece: Freedom of Assembly at Risk and Unlawful Use of Force in the Era of Covid-19'.
meer lezen

21 juli: Online tocht door de Israëlische samenleving en invloedssfeer

16-7-2021 Op 21 juli organiseren de Israëlische vredesorganisatie New Profile en de reisorganisatie Green Olive Collective en online tocht door Israël, zijn samenleving en zijn invloedssfeer. De focus ligt op de militarisering die je daar aantreft.
meer lezen

Tweede Kamer wil pensioenfondsen aanspreken op investeringen in Israëlische kolonies

14-7-2021 De Tweede Kamer heeft op 8 juli een motie van Jasper van Dijk (SP) aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen in gesprek te gaan met Nederlandse pensioenfondsen over terugtrekking van hun investeringen in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische kolonies.
meer lezen

Oproep van 500+ VS-activisten aan de regering van Nicaragua

13-7-2021 Meer dan 500 voormalige activisten uit de VS die in Nicaragua hebben gewerkt tussen 1978 en 1990 of er voor activist waren in de VS hebben een dringende oproep gestuurd aan president Ortega om 130 politieke gevangenen vrij te laten, de nieuwe veiligheidswet in te trekken en vrije deelname van alle kandidaten toe te laten aan de presidentsverkiezingen van 7 november 2021.
meer lezen

Nieuwe publicatie: Dienstweigering in Turkije

9-7-2021 War Resisters' International heeft, samen met Connection e.V. en Union Pacifiste de France, een brochure uitgebracht over dienstweigering in Turkije. Het boekje bevat artikelen over de situatie van dienstweigeraars in Turkije, de geschiedenis van de dienstweigerbeweging in het land, alsmede de ervaringen van dienstweigeraars uit Turkije die in andere landen asiel hebben gezocht.
meer lezen

Kamer verwerpt moties over kernwapens

8-7-2021 Tijdens een Kamerdebat over de NAVO op 15 juni heeft Jasper van Dijk (SP) drie moties ingediend die betrekking hebben op kernwapens. Hoewel er vanuit verschillende partijen steun bestond voor de moties, werden de moties helaas niet aangenomen. De formatie is echter nog in volle gang en hiermee is de discussie over kernwapens nog niet afgelopen.
meer lezen

Petitie: Stop Killer Robots

6-7-2021 Nederland moet dit jaar opnieuw zijn positie over de ontwikkeling van autonome wapensystemen bepalen. PAX organiseert een petitie waarin opgeroepen wordt tot een verdrag dat killer robots verbiedt en menselijke controle over autonome wapens garandeert. U kunt ook tekenen!
meer lezen

Mijn ouders wonen in Kamp Moria 2

2-7-2021 Anke van der Meer is voor Christian Peacemaker Teams op Lesbos en doet in verhalen en foto's verslag van haar reis:

"Ik heet Ghafor,"stelt hij zich voor, een charmante jongen met sprekende groene ogen. "Ons fotomodel," lacht één van zijn vrienden als hij poseert voor een foto. Voor de veiligheid gebruiken we dit portret niet en geven hem een andere naam.
meer lezen

Belgische ngo's eisen stopzetting wapenexport naar Turkije

2-7-2021 In een brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vier vredes- en mensenrechtenorganisaties aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije. De Turkse luchtmacht schendt het VN-wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo's dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.
meer lezen

"Met hun dubbele standaard voor mensenrechten beschermen de VN de grote machten"

1-7-2021 Mensenrechtenorganisaties reageren teleurgesteld op het Jaarrapport over Kinderen en Gewapende Conflicten van de Verenigde Naties. "Kinderen worden misbruikt in oorlogssituaties, en de daders gaan vrijuit. We hadden verwacht dat de secretaris-generaal van de VN de schenders van kinderrechten met naam en toenaam zou noemen. Maar niet dus."
meer lezen

Oekraïne: WRI is solidair met vredesactivist Ruslan Kotsaba die werd aangevallen door neonazigroep

29-6-2021 Op 25 juni is de voorzitter van de Oekraïense Pacifistische Beweging Ruslan Kotsaba aangevallen door een neonazigroep. Hij kreeg een chemische stof over zijn gezicht gegoten, zelenka genaamd, die een hoornvliesbrandwond aan een van zijn ogen veroorzaakte. Kotsaba ondergaat momenteel een oogheelkundige behandeling om zijn gezichtsvermogen te redden.
meer lezen

Amerikaanse soldaten onthullen geheimen over kernwapens in Nederland

25-6-2021 Door Bellingcat onderzoeker Foeke Postma werd gepubliceerd over een onderzoek naar geheimen m.b.t. de Amerikaanse kernwapens in Europa, o.a. die op Volkel. Met de bewaking belaste militairen bleken onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen te hebben onthuld. Ze hadden die, als geheugensteuntje, op flashkaart-apps gezet.
meer lezen

19 juli: actie tegen de kernwapens op de Duitse vliegbasis Büchel

23-6-2021 19 juli 2021 wordt weer actie gevoerd tegen de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Büchel in Duitsland. Het motto is 'Ungehorsam und Zivil gegen Atomwaffen'.
meer lezen

Solidariteitsbijeenkomst Jeruzalem, Vlaardingen, 26 juni 2021, 16:00 uur

23-6-2021 Aidoun, Ambassade van Vrede Vlaardingen en PAX hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst in solidariteit met de bevolking van Jeruzalem die strijdt tegen huisuitzettingen. Het recent afgekondigde staakt-het-vuren in Israël en Palestina heeft de grondoorzaken van het conflict niet doen verdwijnen.
meer lezen

Geen last

21-6-2021 Anke van der Meer is voor Christian Peacemaker Teams op studiereis naar Lesbos. Hier doet ze verslag van in woord en beeld.
meer lezen

Dries van Agt verlaat CDA , oud-premier verbolgen over houding jegens Palestijnen

21-6-2021 Dries van Agt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. In een verklaring schrijft de oud-premier en -partijleider zich niet langer thuis te voelen in de Partij waarvan hij aan de wieg heeft gestaan en de eerste politieke leider was. Van Agt was ruim vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij zegt de partij 'met zwaar gemoed' te verlaten.
meer lezen

China pleegt misdrijven tegen de mensheid met draconische onderdrukking van moslims in Xinjiang

18-6-2021 China begaat misdrijven tegen de mensheid met de systematische, door de staat georganiseerde detentie, foltering en vervolging van Oeigoeren, Kazakken en andere mensen uit voornamelijk islamitische etnische minderheden in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang, aldus Amnesty International afgelopen week bij de publicatie van nieuw, omvangrijk onderzoek.
meer lezen

Meer dan 16.000 kunstenaars doen oproep aan Israël om apartheid te beëindigen

17-6-2021 Meer dan 16.000 kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het Israëlische regime van overheersing en apartheid. De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaar. Zelf ondertekenen kan nog.
meer lezen

Op initiatief NVMP: Internationale oproep aan Biden en Poetin tot dialoog en ontwapening

16-6-2021 Voor de topontmoeting tussen de presidenten Poetin en Biden op 16 juni hebben meer dan 30 Amerikaanse en Russische organisaties, deskundigen m.b.t. nucleaire beleid en voormalige hoge ambtenaren de presidenten opgeroepen om een dialoog over strategische stabiliteit aan te gaan, stappen te ondernemen om het risico van een nucleaire oorlog te verminderen, en vooruitgang te boeken met ontwapening.
meer lezen

26 juni 2021: Webinar Inclusieve Veiligheid

15-6-2021 Op 26 juni organiseert het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede in samenwerking met de werkgroep 'Inclusieve Veiligheid' van 14 tot 16 uur een webinar over o.a.:
Willen we de status quo handhaven of kiezen we voor een andere manier van samen leven.
Welke impact hebben oorlog en bewapening op het klimaat en op duurzame vrede en veiligheid.
meer lezen

Geen weg terug: De gevolgen van operatie Klauw-Bliksem voor de Koerdische burgerbevolking

10-6-2021 Turkije voert sinds eind april een militaire operatie (Klauw-Bliksem) uit in Koerdistan. Beweerd wordt dat hiermee de PKK een slag wordt toegebracht, maar het is vooral de burgerbevolking die onder het geweld lijdt.
meer lezen

VN-rapport: Voor het eerst heeft een militaire drone autonoom mensen aangevallen

9-6-2021 In de New Scientist van 1 juni staat een artikel over een rapport van de VN-veiligheidsraad, waaruit blijkt dat vorig jaar een militaire drone autonoom mensen heeft aangevallen. Dit gebeurde in Libië en het is de eerste keer dat zo'n autonome aanval gerapporteerd wordt. De drone is van het type Kurgu-2 en gemaakt in Turkije.
meer lezen

Oproep aan Protestantse Kerk om excuus aan te bieden aan Palestijnen

4-6-2021 Vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland doen in een open brief een klemmend beroep op hun synode tot het aanbieden van een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk. Volgens Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning heeft de Protestantse Kerk 'meegewerkt aan het in stand houden van de zonde van bezetting en onderdrukking.'
meer lezen