Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Resultaat verhalenwedstrijd met als thema: 'Generatie vrede'

20-9-2022 Enschede voor Vrede organiseerde ook in 2022 weer een verhalenwedstrijd. Dit keer met het thema 'Generatie Vrede'. Elf schrijvers deden mee. Hun verhalen werden gepubliceerd in een bundel die u hier kunt downloaden.
meer lezen

Joods-Duitse organisatie klaagt leiders IsraŽl aan voor oorlogsmisdaden

16-9-2022 De Joods-Duitse organisatie 'JŁdische Stimme fŁr gerechten Frieden in Nahost' heeft bij het federale gerecht klacht ingediend voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van IsraŽl, voor hun rechtstreekse bevelvoering over de bombardementen van augustus 2022 op Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen.
meer lezen

Actie voor minder uitstoot broeikasgassen door NAVO-landen

15-9-2022 The Conflict and Environment Observatory is een actie begonnen om de NAVO en haar leden op te roepen serieus werk te maken van het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen bij militaire activiteiten. Organisaties worden opgeroepen om deze actie te steunen. Vredesbeweging Pais heeft dat al gedaan.
meer lezen

Steun IsraŽliŽrs die geen militaire dienst willen doen in de bezette gebieden

13-9-2022 Deze week hebben in IsraŽl vier dienstweigeraars, Shahar Schwartz (18 jaar), Einat Gerlitz (19), Evyatar Moshe Rubin (19), en Nave Shabtay Levin (18), gezamenlijk verklaard dat zij niet willen deelnemen aan de IsraŽlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. U kunt hen steunen.
meer lezen

OekraÔne heeft het recht opgeschort om militaire dienst te weigeren wegens gewetensbezwaren

5-9-2022 Het OekraÔense Ministerie van Defensie heeft de OekraÔense Pacifistische Beweging meegedeeld, dat onder de huidige staat van beleg het bestaande (beperkte) recht op dienstweigering is opgeschort. Meerdere mensen, die toch weigerden zich tot soldaat te laten maken, hebben al gevangenisstraffen gekregen.
meer lezen

10 september in Utrecht: Maak kennis met vredesactivisten uit Rusland, Belarus en OekraÔne

30-8-2022 Op zaterdag 10 september 2022 (16-23u.) organiseert de initaitiefgroep 'Future Without War' een bijeenkomst in de Kargadoor te Utrecht, waar vredesactivisten uit Rusland, Wit-Rusland en OekraÔne zich uitspreken over hun geweldloze kijk op en aanpak van de oorlog in OekraÔne. Deze bijzondere bijeenkomst heeft de naam 'Not Our War!' gekregen.
meer lezen

Politieke gevangenen in de VS? Hier is de lijst

29-8-2022 Om de haverklap beschuldigen de VS hun vijanden van de opsluiting van politieke tegenstanders en beweren ze tegelijk dat er in eigen land geen politieke gevangenen zouden zijn. De Wereld Morgen publiceerde een overzicht van de realiteit in het land dat met 4,25 procent van de wereldbevolking 20 procent van alle gevangenen ter wereld vasthoudt. De lijst is lang, zeer lang...
meer lezen

Nederlandse NGO's: neem actie tegen IsraŽl wegens sluiten Palestijnse mensenrechtenorganisaties

26-8-2022 Nadat het IsraŽlische leger vorige week donderdag met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnenviel en sloot, heeft het dit weekend de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en die van Defense for Children International - Palestine (Khaled Quzmar) enige uren voor verhoor vastgehouden.
meer lezen

De zomer is bijna voorbij, maar de oorlog niet

23-8-2022 Sinds 7 maart j.l. houden 13 Amsterdamse organisaties, verenigd in het collectief Stop de Oorlog Amsterdam, elke maandag van 18 - 19 uur een protestbijeenkomst op het Museumplein. De Russische vredesbeweging heeft laten weten dit erg te waarderen. Vandaar dat het collectief de demonstratie van 5 september extra groot wil maken.
meer lezen

Nieuwe schokkende informatie over een beperkte kernoorlog en wereldwijde hongersnood

16-8-2022 Zelfs een beperkte kernoorlog ver weg van Nederland zal een acute klimaatverstoring geven met als gevolg misoogsten en wereldwijde hongersnood. Hiervan zullen in Nederland naar verwachting 1,7 miljoen mensen het slachtoffer zijn. Dit zegt een nieuwe IPPNW-studie.
meer lezen

Wereldwijde uitgaven aan kernwapens in 2021

16-8-2022 Uit het rapport "Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending" van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) blijkt dat in 2021, het jaar voorafgaand aan de Russische invasie in OekraÔne, de negen kernmachten samen 82,4 miljard dollar hebben uitgegeven aan kernwapens.
meer lezen

Nieuw boek over de bestrijding van het communisme door de Nederlandse geheime dienst

15-8-2022 Tot het eind van de Koude Oorlog heeft de BVD de CPN in de gaten gehouden. Maar de dienst deed veel meer dan spioneren. Op basis van nieuw archiefmateriaal van de AIVD laat dit, door Jos van Dijk geschreven, boek zien hoe de geheime dienst in de jaren vijftig en zestig het communisme in Nederland probeerde te ondermijnen.
meer lezen

Kaartspel Peace Pleas helpt je in jouw organisatie aan een cultuur van vrede te werken

12-8-2022 Een internationaal team van vijf organisaties heeft een kaartspel voor een cultuur van vrede ontwikkeld: 'Peace Please'. Het spel heeft als doel om de 'vertaling' van een cultuur van vrede - een 'groot' en enigszins abstract politiek concept - naar de context van organisaties te faciliteren, zodat organisaties een cultuur van vrede op de werkvloer kunnen ontwikkelen.
meer lezen

Amnesty International: OekraÔense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar

9-8-2022 OekraÔense troepen brachten burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in dichtbevolkte woonwijken, waaronder scholen en ziekenhuizen.
meer lezen

No Border Camp 2022 in Rotterdam, tegen repressief grens- en migratiebeleid

8-8-2022 Van 8 t/m 13 augustus vond het No Border Camp 2022 plaats in Rotterdam. Enkele honderden internationale activisten kwamen samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en meer in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. 'Abolish Frontex' was een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

De gevaarlijke provocatie van Nancy Pelosi

5-8-2022 Pelosi omschrijft haar tumultueus bezoek aan Taiwan als "een etappe in de strijd voor democratie". In werkelijkheid is het een stap naar de afscheuring van Taiwan. Tekst en uitleg door Chinakenner Peter Franssen.
meer lezen

8-14 augustus: Internationaal No Border Camp in Rotterdam: 'Abolish Frontex'

3-8-2022 Van maandag 8 t/m zondag 14 augustus vindt in Rotterdam het No Border Camp 2022 plaats. Honderden internationale activisten komen een week lang samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en cultuur in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. De internationale campagne 'Abolish Frontex' is een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

Nomineer een persoon of organisatie voor de War Abolisher Awards 2022

1-8-2022 World Beyond War reikt jaarlijks prijzen uit aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de afschaffing van oorlog. Iedereen kan nomineren. Dat moet wel uiterlijk 5 augustus. Dit jaar wordt er actie gevoerd om War Resisters' International te nomineren.
meer lezen

Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog

28-7-2022 De Federatie van Italiaanse Anarchisten heeft in juni een verklaring opgesteld over de oorlog in de OekraÔne: Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog. Hierin wordt opgeroepen tot verzet tegen de staat en het leger. Meevechten betekent partij kiezen voor de NATO of de pro-Russische tegenhanger OTSC, die allebei autoritair zijn. Antimilitarisme van onderop is het enige antwoord.
meer lezen

Antimilitarisme toen, klimaatacties nu: tentoonstelling, film, debat en muziek

25-7-2022 De oorlog in OekraÔne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensieuitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80 kwam Nederland met massale demonstraties in opstand tegen de militarisering en bewapening.
meer lezen

25 september: vredesevenement 'Peace in the park Eindhoven'

20-7-2022 In het kader van de Vredesweek wordt op 25 september in Eindhoven het vredesevenement Peace in the park' gehouden. Er zijn o.a. activiteiten voor kinderen, muziek en een vredestalentenjacht. Het doel is hoop bieden, verbinding creŽren en saamhorigheid bevorderen tussen mensen onderling en tussen mensen en de natuur als hun leefomgeving.
meer lezen

25 september Den Haag: Walk of Peace 2022

19-7-2022 Op 25 September 2022, zal de jaarlijkse Walk of Peace plaatsvinden in Den Haag. De Walk of Peace is een wandeling in, van en voor Vrede. Een wandeling om te ervaren ťn te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar kunnen oplopen.
meer lezen

Rapport van Palestijnse christenen: IsraŽl is schuldig aan apartheid

13-7-2022 Kairos Palestine, een beweging van Palestijnse christenen die zich op vreedzame wijze verzetten tegen de illegale IsraŽlische bezetting, en Global Kairos for Justice hebben een dossier gepubliceerd waarin zij IsraŽl beschuldigen van de misdaad van apartheid.
meer lezen

Grootste Europese banken financieren foute wapenproducenten

12-7-2022 De vijftien grootste banken in Europa investeren samen 87,7 miljard euro in wapenbedrijven die wapens verkopen aan staten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of gewapende conflicten. ING investeert meer dan een miljard in wapenproducenten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.
meer lezen

De IFOR sprak in de VN over schending van het recht op dienstweigering in OekraÔne

7-7-2022 5 juli sprak de IFOR in de plenaire vergadering van de VN-Mensenrechtenraad over de situatie in OekraÔne. De IFOR ging in op het recht van hen die weigeren te doden en de wapens op te nemen, en verwees daarbij naar individuele gevallen van gewetensbezwaarden die onlangs tot gevangenisstraf zijn veroordeeld.
meer lezen

NAVO-top in Madrid kiest voor verdere militaristische en mondiale koers

6-7-2022 De NAVO-top in Madrid op 29 en 30 juni kwam op een scharniermoment in de moderne Europese geschiedenis. Ludo De Brabander nam ter plaatse deel aan de manifestaties van de Europese vredesbewegingen, waar zij hun alternatief voor de oorlogsopbouw van de NAVO verdedigden.
meer lezen

Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis wegens actie tegen kernwapens

4-7-2022 Vanaf 4 juli zit Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis (JVA Wittlich, Duitsland) omdat hij in de zomer van 2018 met anderen een Onze Vader heeft gebeden op een atoombombunker op de vliegbasis BŁchel. Zowel met die actie als met de gevangenisstraf hoopt hij te waarschuwen voor de aanwezigheid van kernwapens in Europa en de dreigende komst van nieuwe.
meer lezen

Nieuw Nederlands e-magazine Loving Geopolitics Magazine verschenen

29-6-2022 Op 28 juni verscheen het eerste halfjaarlijkse e-nummer van Loving Geopolitics Magazine. Het enige geopolitieke e-magazine in Nederland! Het vormt een platform waarop een enthousiaste redactie en betrokken burgers hardop vragen en inzichten delen. Je kunt een voorlopig gratis abonnement nemen.
meer lezen

War on West Papua, nieuwe website over de bezetting van West Papoea door IndonesiŽ

28-6-2022 WagePeace, War Resisters' International en Make West Papua Safe maakten een nieuwe website met veel informatie over West Papoea. Aan de orde komen o.a. de geschiedenis van West Papoea, de bezetting door IndonesiŽ, het verzet hiertegen en de betrokkenheid van andere landen o.a. door wapenleveranties. Op 6 juli is er een webinar t.g.v. de lancering van de site.
meer lezen

Palestijns vredesproject 'Tent of Nations' in Bethlehem zoekt vrijwilligers voor in het najaar

24-6-2022 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Voor de maanden september, oktober en november worden nog vrijwilligers gezocht die daar enige tijd willen helpen. Op 4 juli is er een online informatiebijeenkomst. Er is ook een solidariteitsreis in oktober.
meer lezen

Ouders bezorgd over slechte invloed op kinderen van evenementen Armed Forces Day

22-6-2022 In Groot BrittanniŽ hebben bezorgde ouders gewaarschuwd dat bij de op kinderen gerichte evenementen op Armed Forces Day het welzijn van hun kinderen niet serieus wordt genomen. Zij vrezen dat kinderen een beeld krijgen van wapens en oorlog als leuk en opwindend. Dit kan een negatief effect hebben op kinderen en op hun houding tegenover anderen.
meer lezen

Stuur een ansichtkaart naar Poetin met vraag om vrede

20-6-2022 Op 29-5-22 riep de Algemene Vergadering van de Duitse afdeling van de International Fellowship of Reconciliation op om ansichtkaarten naar president Poetin te sturen waarin er bij hem beleefd op wordt aangedrongen om de Russische troepen uit OekraÔne terug te trekken. Het zou geweldig zijn als velen deze actie ondersteunen en zouden deelnemen!
meer lezen

Een actuele en informatieve folder: "Aan VREDE moet je BOUWEN"

17-6-2022 Onlangs is een folder verschenen over de recente ontwikkelingen in defensiebeleid en -uitgaven. De folder wil hulp bieden bij de vragen die de oorlog in OekraÔne bij velen oproept en over de richting van het defensiebeleid in de toekomst. Rode draad is daarbij dat meer wapens geen antwoord zijn op de bedreigingen van dit moment. Integendeel: op diverse manieren vergroten ze de problemen.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine met veel over OekraÔne en manifestatie Future Without War

15-6-2022 Het derde kwartaalnummer van VredesMagazine is verschenen! U vindt er veel in over de achtergronden van de oorlog in OekraÔne en wat dat in de vredesbeweging oproept. Verder een uitgebreid dossier in het kader van de manifestatie 'Future Without War' die 9-11 september in Utrecht zal plaatsvinden.
meer lezen

Helft Nederlandse bevolking: sprake van apartheid in IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden

13-6-2022 51% van de Nederlandse bevolking vindt dat er sprake is van apartheid in IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden. Slechts acht procent is het daarmee oneens. De meeste Nederlanders houden IsraŽl en Hamas verantwoordelijk voor het voortduren van het conflict, zijn tegen de bouw en uitbreiding van illegale IsraŽlische nederzettingen zijn ťn verwachten van de overheid daarop te handelen.
meer lezen

Oproep tot bescherming en asiel voor deserteurs en dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en OekraÔne

10-6-2022 In een oproep aan het Europees Parlement en de Raad van Europa heeft een brede alliantie van maatschappelijke organisaties uit 20 landen een beroep gedaan op de Europese regeringen om bescherming en asiel te verlenen aan Russische en Wit-Russische en OekraÔense dienstweigeraars en deserteurs. Zij hebben onmiddellijk bescherming en asiel nodig.
meer lezen

Habermas: "De bekering van voormalige pacifisten leidt tot fouten en misverstanden"

8-6-2022 In een oorlog lopen de emoties begrijpelijkerwijze hoog op. De prominente Duitse filosoof Habermas roept echter op om ons niet te laten leiden door oorlogszucht of door een 'politiek van angst'. Hij dringt aan op redelijkheid en 'allesomvattende afweging'.
meer lezen

Verslag symposium 'Belemmert nucleaire dreiging onze strijd voor een kernwapenvrije wereld?'

3-6-2022 Op 14 mei vond het symposium 'Belemmert nucleaire dreiging onze strijd voor een kernwapenvrije wereld?' plaats. Er waren inspirerende inleidingen en een discussie daarna. Nu is er een verslag gemaakt van deze bijeenkomst beschikbaar.
meer lezen

18 - 19 juni in Wenen en online: ICAN Nuclear Ban Forum

1-6-2022 De 'International campaign to abolish nuclear weapons' organiseert van 18 - 19 juni in Wenen een bijeenkomst waarop ervaren en beginnende activisten tegen kernwapens elkaar kunnen ontmoeten en plannen maken. De bijeenkomst is ook online bij te wonen. De bijeenkomst gaat vooraf aan een bijeenkomst van staten over het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

Open brief: Verleng de wapenstilstand, laat alle kinderen in Jemen spelen

31-5-2022 Op initiatief van May-May Meijer van Peace SOS zonden 24 vertegenwoordigers van vredesorganisaties uit vele landen een dringende oproep aan de betrokken machthebbers om de wapenstilstand in Jemen te verlengen. Onder de ondertekenaars was Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Vredesplatform Heerlen stuurt oproep om oorlog te stoppen aan Russische ambassadeur

27-5-2022 Vredesplatform Heerlen heeft een brief aan de Russische ambassadeur gestuurd. Daarin een oproep om de oorlog in OekraÔne te stoppen, tenminste door per direct een eenzijdige wapenstilstand in acht te nemen zonder voorwaarden vooraf. Vervolgens zouden de inhoudelijke geschillen besproken kunnen worden.
meer lezen

Zaterdag 4 juni: DoenDenkDag 'Oorlog is geen oplossing' bij Omslag in Eindhoven

25-5-2022 Op zaterdag 4 juni organiseert Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven een DoenDenkDag met als thema 'Oorlog is geen oplossing'. Met presentaties, ontmoeting en uitwisseling over wapenhandel, oorlog en klimaat en de noodzaak van geweldloze vredesactie. Iedereen is welkom!
meer lezen

30 juni: Stille tocht als de eerste F-35's op Volkel landen

23-5-2022 Op donderdag 30 juni komen nieuwe F-35 jachtbommenwerpers naar de vliegbasis Volkel. Vanaf volgend jaar dreigen daar ook nieuwe kernbommen te komen. Om te protesteren tegen deze ontwikkelingen kunt u die dag deelnemen aan een stille tocht bij de vliegbasis.
meer lezen

CoŲperatief bordspel UFO weer verkrijgbaar bij webshop Vredesmuseum

20-5-2022 Na enige tijd uitverkocht te zijn geweest, is het bordspel UFO weer verkrijgbaar! De spelers zijn buitenaardse wezens die stranden op een planeet met nogal veel problemen. Het lijkt de aarde wel. Hoe kunnen ze samenwerken om weer weg te komen zonder geweld te gebruiken?
meer lezen

Verklaring van Athene roept op tot beŽindiging van oorlog in OekraÔne en duurzame vrede

20-5-2022 Een groep internationale progressieve leiders heeft begin mei een verklaring vrijgegeven waarin wordt aangedrongen op een dringende terugtrekking van de Russische troepen uit OekraÔne, een wereldwijd einde aan het "ongebreidelde militarisme" en het opzetten van een beweging om te strijden voor duurzame vrede en een planeet die gevrijwaard blijft van een klimaatcatastrofe.
meer lezen

Verhalenwedstrijd met als thema: Generatie vrede

17-5-2022 In Enschede organiseren vredesorganisaties in samenwerking met de Centrale Bibliotheek een verhalenwedstrijd met het thema: Generatie vrede. Hetzelfde thema als de Vredesweek dus. Maak in een verhaal duidelijk wat vrede betekent. Verhalen van buiten Enschede zijn ook welkom.
meer lezen

Thema Vredesweek: Generatie Vrede

16-5-2022 Als thema van de Vredesweek 2022 is door PAX gekozen: Generatie Vrede. De oorlog in OekraÔne laat ons des te meer beseffen dat vrede geen vanzelfsprekendheid is, maar een gezamenlijk project waar ťlke dag aan moet worden gebouwd. Het is nu belangrijker dan ooit dat de Generatie Vrede van zich laat horen!
meer lezen

Russische protesten tegen oorlog in OekraÔne

11-5-2022 Het is ook hier wel doorgedrongen dat er in Rusland veel protest is tegen de oorlog in OekraÔne. We publiceren hier een aantal berichten die we van vredesactivisten uit Rusland kregen. Er blijkt uit dat ze het zwaar hebben, maar ook dat ze inventief zijn in het, ondanks onderdrukking, uiten van hun protest. Dat is dus zeker niet verstomd.
meer lezen

Vredesblok Klimaatmars 19 juni Rotterdam

10-5-2022 Op zondag 19 juni gaan we massaal de straat op in Rotterdam voor een #Klimaatmars. Stop Wapenhandel organiseert een Vredesblok in deze mars. In het vredesblok willen we zichtbaar maken dat we samen optrekken voor vrede, klimaatrechtvaardigheid en bescherming van vluchtelingen. Sluit je aan!
meer lezen

PAX steunt wapenleveranties aan OekraÔne

6-5-2022 Wat Nederland kan doen volgens PAX om de Russische oorlogsmachine te stoppen is de geldstroom blokkeren, een embargo op Russisch gas en olie en alle Russische banken uitsluiten van SWIFT. PAX is daarnaast voor het leveren van wapens aan OekraÔne met de reden dat OekraÔne het recht heeft om de eigen burgers te beschermen.
meer lezen