Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Wie beschermt de planeet? Klimaatcrisis en de Nederlandse krijgsmacht

4-11-2022 Het is onduidelijk hoe het Ministerie van Defensie zijn emissiereductiedoelen wil halen, zeker nu de militaire budgetten fors verhoogd worden. Dat is de conclusie van de briefing 'Wie beschermt de planeet? Klimaatcrisis en de Nederlandse krijgsmacht' van Stop Wapenhandel, die verschijnt aan de vooravond van de klimaattop in Egypte.
meer lezen

Gush Shalom: IsraŰlische verkiezingen en het Palestijnse verzet

1-11-2022 De IsraŰlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft een verklaring uitgegeven waarin de IsraŰlische verkiezingen in verband worden gebracht met het oplaaiende Palestijnse verzet. De Palestijnen leven nu al 55 jaar onder een harde en wrede militaire dictatuur, opgelegd door regeringen die IsraŰli's hebben gekozen.
meer lezen

Actie Belgische coalitie tegen Kernwapens tegen nucleaire NAVO-oefening

31-10-2022 Op 19 oktober heeft de Belgische Coalitie tegen Kernwapens geprotesteerd tegen de militaire nucleaire oefening 'Steadfast Noon' die dit jaar doorgaat op Belgisch grondgebied. De coalitieleden trokken naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel om er hun verontwaardiging te uiten.
meer lezen

The World Justice Project constateert voor het 5e jaar op rij een afbrokkeling van de rechtsstaat

27-10-2022 The World Justice Project publiceert elk jaar cijfers over de staat van de rechtsstaat in 140 landen. In 2022 blijkt wederom een wereldwijde achteruitgang van de rechtsstaat. Dat al voor het vijfde jaar op rij. De grootste achteruitgang vond plaats in factoren die verband houden met toenemend autoritarisme.
meer lezen

28 oktober: avond over vrede, burgerschapskunde en de prijsuitreiking journalist voor de vrede 2022

26-10-2022 Op 28 oktober zal de nieuwe module burgerschapskunde worden gepresenteerd door "Huis van Erasmus" en de vredesprijs voor journalistiek 2022 worden uitgereikt door Carolien Roelants, winnaar van 2020.
meer lezen

Webinar 28 okt: Building a culture of peace and critical study of armed conflicts in civic education

25-10-2022 You can participate in the discussion "Approaches to building of a culture of peace and critical study of armed conflicts in civic education". How to study war without militaristic indoctrination? Webinar 28 October 2022, 8pm Kyiv time.
meer lezen

Open brief van Nobelprijs voor de Vrede winnaars en wereldburgers tegen oorlog en kernwapens

24-10-2022 16 winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede schreven een open brief waarin zij oproepen tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekra´ne. Verder roepen zij Rusland en de NAVO op om uitdrukkelijk te verklaren dat zij geen kernwapens zullen gebruiken. Reeds meer dan een miljoen mensen hebben deze open brief mede ondertekend. U kunt dat ook doen.
meer lezen

Dinsdag 8 november 19.30 uur: Webinar wapenbudgetten en vijandbeelden

21-10-2022 De vreselijke beelden van moord en verwoesting in Oekra´ne drukken ons met de neus op de feiten: vrede is kwetsbaar. Wie de vrede wil beschermen moet de oorzaken van oorlog aanpakken. Maar de enige reactie van onze regeringen is: wapens, wapens en nog meer wapens.
meer lezen

Ter ondertekening: Oproep aan o.a. president Biden om F35-programma te schrappen

18-10-2022 Op 17 oktober publiceerde CODEPINK een brief aan o.a. president Biden, ondertekend door meer dan 220 organisaties uit de hele wereld, waarin wordt opgeroepen het F-35 gevechtsvliegtuigprogramma te schrappen en het budget te herinvesteren in programma's als universele gezondheidszorg, huisvestingsgaranties enz. Iedereen kan deze brief nu meeondertekenen.
meer lezen

Oorlog in Oekra´ne: hoe gevaarlijk is de dreiging met nucleaire wapens?

14-10-2022 Sinds president Poetin gedreigd heeft om kernwapens te gebruiken om zijn invasie in Oekra´ne veilig te stellen, zitten we volgens experten met de grootste nucleaire bedreiging voor de wereldveiligheid, sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Wat zijn 'tactische' kernwapens, over welke hoeveelheden gaat het, wat zijn mogelijke scenario's en wie zijn de mogelijke doelwitten bij het gebruik ervan?
meer lezen

Aantal activiteiten in het kader van de Internationale Dag van de Vrede sterk toegenomen

12-10-2022 Het Culture of Peace News Network heeft uitgezocht dat het aantal activiteiten in het kader van de Internationale Dag van de Vrede (21 september) in heel de wereld sterk is toegenomen. Een uitzondering vormen Oekra´ne en Rusland. Toch waren ook daar nog behoorlijk wat activiteiten, resp. 61 en 45.
meer lezen

De oorlog in Oekra´ne: zorgen over escalatie en nucleair conflict

10-10-2022 Uit onderzoek van Kantar blijkt dat de oorlog in Oekra´ne, die nu al acht maanden woedt, nog steeds de grootste zorg is voor de helft van de wereldbevolking. De helft van de Europeanen is vooral bezorgd dat ook andere landen worden meegesleurd in de oorlog (51%) of zal escaleren tot een nucleair conflict (48%).
meer lezen

Kritiek vanuit de Oekra´ense vredesbeweging op Nobelprijs voor Center for Civil Liberties

7-10-2022 De Oekra´ense Pacifistische Beweging heeft kritiek geuit op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan o.a. het Oekra´ense Center for Civil Liberties. Deze organisatie pleit niet voor vredesonderhandelingen maar voor meer directe deelname aan de oorlog door het Westen. Ook zegt zij nooit iets over Oekra´ense mensenrechtenschendingen.
meer lezen

Italiaanse Vredescaravaan naar Oekra´ne verdedigt recht op gewetensbezwaren

5-10-2022 Deze week kwam de vierde Vredescaravaan vanuit ItaliŰ aan in Oekra´ne. Het konvooi is een initiatief van 175 Italiaanse katholieke en seculiere organisaties. De nadruk lag weer op de levering van hulpgoederen, maar deze keer werden Oekra´ne en Rusland ook nadrukkelijk opgeroepen om het recht op gewetensbezwaren te erkennen.
meer lezen

Oproep: Schaf de militaire dienstplicht in Nederland onmiddellijk en definitief af!

3-10-2022 De anti-militaristische groep 'Onkruit vergaat niet' heeft een oproep gepubliceerd waarin wordt opgeroepen de militaire dienstplicht onmiddellijk en definitief af te schaffen. Iedereen kan deze oproep mee ondertekenen. Jongeren die ingeschreven worden in het dienstplichtregister worden opgeroepen om daar tegen te
protesteren.
meer lezen

Zondag 2 oktober op de Dam: vredesdemonstratie t.g.v. de Internationale Dag van de Geweldloosheid

30-9-2022 Peace SOS organiseerde op 2 oktober een vredesdemonstratie voor Oekra´ne op de Dam. We vinden het tragisch dat er elke dag vijf kinderen overlijden in Oekra´ne (onderschatting), zijn geschocked door de massagraven en maken ons zorgen om de oplopende spanningen. Zoals Antonio Guterres (Secretaris Generaal van de VN) zegt is het nodig om de spanningen te bedaren.
meer lezen

Oekra´ense studenten protesteren, hen wordt niet toegestaan studie in het buitenland voort te zetten

28-9-2022 Op YouTube verscheen een filmpje van Oekra´ense studenten die bij een grenspost protesteren omdat ze het land niet uit mogen om hun studie in het buitenland voort te zetten. Ze klagen over mishandeling door grenswachten en doen een beroep op de vrije wereld om hen te steunen.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging eist een einde aan de oorlog

26-9-2022 Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede, 21 september, gaf de Oekra´ense Pacifistische Beweging een verklaring uit waarin ze een einde aan de oorlog eist. Ook vragen ze om eerbiediging van het recht op dienstweigering. Vrede, niet oorlog, hoort de norm te zijn. Oorlog is georganiseerde massamoord.
meer lezen

ICAN: Nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn

23-9-2022 Sommige analisten noemen de dreigementen van Poetin bluf en zeggen dat we er niet bang voor moeten zijn. Maar nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn. En niemand weet waar de grens ligt tussen bluffen en uitvoeren. Daarom zijn deze nieuwe, meer agressieve dreigementen met kernwapens zo gevaarlijk.
meer lezen

Petitie voor bescherming deserteurs en gewetensbezwaarden uit Rusland, Belarus en Oekra´ne

22-9-2022 Op 21 september, de internationale Dag van de Vrede, lanceerde een coalitie van 4 internationale vredesorganisaties een petitie-campagne om deserteurs en gewetensbezwaarden uit Rusland, Belarus en Oekra´ne internationale bescherming en asiel te bieden. U kunt de petitie ook tekenen.
meer lezen

Resultaat verhalenwedstrijd met als thema: 'Generatie vrede'

20-9-2022 Enschede voor Vrede organiseerde ook in 2022 weer een verhalenwedstrijd. Dit keer met het thema 'Generatie Vrede'. Elf schrijvers deden mee. Hun verhalen werden gepubliceerd in een bundel die u hier kunt downloaden.
meer lezen

Joods-Duitse organisatie klaagt leiders IsraŰl aan voor oorlogsmisdaden

16-9-2022 De Joods-Duitse organisatie 'JŘdische Stimme fŘr gerechten Frieden in Nahost' heeft bij het federale gerecht klacht ingediend voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van IsraŰl, voor hun rechtstreekse bevelvoering over de bombardementen van augustus 2022 op Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen.
meer lezen

Actie voor minder uitstoot broeikasgassen door NAVO-landen

15-9-2022 The Conflict and Environment Observatory is een actie begonnen om de NAVO en haar leden op te roepen serieus werk te maken van het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen bij militaire activiteiten. Organisaties worden opgeroepen om deze actie te steunen. Vredesbeweging Pais heeft dat al gedaan.
meer lezen

Steun IsraŰliŰrs die geen militaire dienst willen doen in de bezette gebieden

13-9-2022 Deze week hebben in IsraŰl vier dienstweigeraars, Shahar Schwartz (18 jaar), Einat Gerlitz (19), Evyatar Moshe Rubin (19), en Nave Shabtay Levin (18), gezamenlijk verklaard dat zij niet willen deelnemen aan de IsraŰlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. U kunt hen steunen.
meer lezen

Oekra´ne heeft het recht opgeschort om militaire dienst te weigeren wegens gewetensbezwaren

5-9-2022 Het Oekra´ense Ministerie van Defensie heeft de Oekra´ense Pacifistische Beweging meegedeeld, dat onder de huidige staat van beleg het bestaande (beperkte) recht op dienstweigering is opgeschort. Meerdere mensen, die toch weigerden zich tot soldaat te laten maken, hebben al gevangenisstraffen gekregen.
meer lezen

10 september in Utrecht: Maak kennis met vredesactivisten uit Rusland, Belarus en Oekra´ne

30-8-2022 Op zaterdag 10 september 2022 (16-23u.) organiseert de initaitiefgroep 'Future Without War' een bijeenkomst in de Kargadoor te Utrecht, waar vredesactivisten uit Rusland, Wit-Rusland en Oekra´ne zich uitspreken over hun geweldloze kijk op en aanpak van de oorlog in Oekra´ne. Deze bijzondere bijeenkomst heeft de naam 'Not Our War!' gekregen.
meer lezen

Politieke gevangenen in de VS? Hier is de lijst

29-8-2022 Om de haverklap beschuldigen de VS hun vijanden van de opsluiting van politieke tegenstanders en beweren ze tegelijk dat er in eigen land geen politieke gevangenen zouden zijn. De Wereld Morgen publiceerde een overzicht van de realiteit in het land dat met 4,25 procent van de wereldbevolking 20 procent van alle gevangenen ter wereld vasthoudt. De lijst is lang, zeer lang...
meer lezen

Nederlandse NGO's: neem actie tegen IsraŰl wegens sluiten Palestijnse mensenrechtenorganisaties

26-8-2022 Nadat het IsraŰlische leger vorige week donderdag met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnenviel en sloot, heeft het dit weekend de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en die van Defense for Children International - Palestine (Khaled Quzmar) enige uren voor verhoor vastgehouden.
meer lezen

De zomer is bijna voorbij, maar de oorlog niet

23-8-2022 Sinds 7 maart j.l. houden 13 Amsterdamse organisaties, verenigd in het collectief Stop de Oorlog Amsterdam, elke maandag van 18 - 19 uur een protestbijeenkomst op het Museumplein. De Russische vredesbeweging heeft laten weten dit erg te waarderen. Vandaar dat het collectief de demonstratie van 5 september extra groot wil maken.
meer lezen

Nieuwe schokkende informatie over een beperkte kernoorlog en wereldwijde hongersnood

16-8-2022 Zelfs een beperkte kernoorlog ver weg van Nederland zal een acute klimaatverstoring geven met als gevolg misoogsten en wereldwijde hongersnood. Hiervan zullen in Nederland naar verwachting 1,7 miljoen mensen het slachtoffer zijn. Dit zegt een nieuwe IPPNW-studie.
meer lezen

Wereldwijde uitgaven aan kernwapens in 2021

16-8-2022 Uit het rapport "Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending" van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) blijkt dat in 2021, het jaar voorafgaand aan de Russische invasie in Oekra´ne, de negen kernmachten samen 82,4 miljard dollar hebben uitgegeven aan kernwapens.
meer lezen

Nieuw boek over de bestrijding van het communisme door de Nederlandse geheime dienst

15-8-2022 Tot het eind van de Koude Oorlog heeft de BVD de CPN in de gaten gehouden. Maar de dienst deed veel meer dan spioneren. Op basis van nieuw archiefmateriaal van de AIVD laat dit, door Jos van Dijk geschreven, boek zien hoe de geheime dienst in de jaren vijftig en zestig het communisme in Nederland probeerde te ondermijnen.
meer lezen

Kaartspel Peace Pleas helpt je in jouw organisatie aan een cultuur van vrede te werken

12-8-2022 Een internationaal team van vijf organisaties heeft een kaartspel voor een cultuur van vrede ontwikkeld: 'Peace Please'. Het spel heeft als doel om de 'vertaling' van een cultuur van vrede - een 'groot' en enigszins abstract politiek concept - naar de context van organisaties te faciliteren, zodat organisaties een cultuur van vrede op de werkvloer kunnen ontwikkelen.
meer lezen

Amnesty International: Oekra´ense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar

9-8-2022 Oekra´ense troepen brachten burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in dichtbevolkte woonwijken, waaronder scholen en ziekenhuizen.
meer lezen

No Border Camp 2022 in Rotterdam, tegen repressief grens- en migratiebeleid

8-8-2022 Van 8 t/m 13 augustus vond het No Border Camp 2022 plaats in Rotterdam. Enkele honderden internationale activisten kwamen samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en meer in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. 'Abolish Frontex' was een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

De gevaarlijke provocatie van Nancy Pelosi

5-8-2022 Pelosi omschrijft haar tumultueus bezoek aan Taiwan als "een etappe in de strijd voor democratie". In werkelijkheid is het een stap naar de afscheuring van Taiwan. Tekst en uitleg door Chinakenner Peter Franssen.
meer lezen

8-14 augustus: Internationaal No Border Camp in Rotterdam: 'Abolish Frontex'

3-8-2022 Van maandag 8 t/m zondag 14 augustus vindt in Rotterdam het No Border Camp 2022 plaats. Honderden internationale activisten komen een week lang samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en cultuur in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. De internationale campagne 'Abolish Frontex' is een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

Nomineer een persoon of organisatie voor de War Abolisher Awards 2022

1-8-2022 World Beyond War reikt jaarlijks prijzen uit aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de afschaffing van oorlog. Iedereen kan nomineren. Dat moet wel uiterlijk 5 augustus. Dit jaar wordt er actie gevoerd om War Resisters' International te nomineren.
meer lezen

Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog

28-7-2022 De Federatie van Italiaanse Anarchisten heeft in juni een verklaring opgesteld over de oorlog in de Oekra´ne: Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog. Hierin wordt opgeroepen tot verzet tegen de staat en het leger. Meevechten betekent partij kiezen voor de NATO of de pro-Russische tegenhanger OTSC, die allebei autoritair zijn. Antimilitarisme van onderop is het enige antwoord.
meer lezen

Antimilitarisme toen, klimaatacties nu: tentoonstelling, film, debat en muziek

25-7-2022 De oorlog in Oekra´ne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensieuitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80 kwam Nederland met massale demonstraties in opstand tegen de militarisering en bewapening.
meer lezen

25 september: vredesevenement 'Peace in the park Eindhoven'

20-7-2022 In het kader van de Vredesweek wordt op 25 september in Eindhoven het vredesevenement Peace in the park' gehouden. Er zijn o.a. activiteiten voor kinderen, muziek en een vredestalentenjacht. Het doel is hoop bieden, verbinding creŰren en saamhorigheid bevorderen tussen mensen onderling en tussen mensen en de natuur als hun leefomgeving.
meer lezen

25 september Den Haag: Walk of Peace 2022

19-7-2022 Op 25 September 2022, zal de jaarlijkse Walk of Peace plaatsvinden in Den Haag. De Walk of Peace is een wandeling in, van en voor Vrede. Een wandeling om te ervaren Ún te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar kunnen oplopen.
meer lezen

Rapport van Palestijnse christenen: IsraŰl is schuldig aan apartheid

13-7-2022 Kairos Palestine, een beweging van Palestijnse christenen die zich op vreedzame wijze verzetten tegen de illegale IsraŰlische bezetting, en Global Kairos for Justice hebben een dossier gepubliceerd waarin zij IsraŰl beschuldigen van de misdaad van apartheid.
meer lezen

Grootste Europese banken financieren foute wapenproducenten

12-7-2022 De vijftien grootste banken in Europa investeren samen 87,7 miljard euro in wapenbedrijven die wapens verkopen aan staten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of gewapende conflicten. ING investeert meer dan een miljard in wapenproducenten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.
meer lezen

De IFOR sprak in de VN over schending van het recht op dienstweigering in Oekra´ne

7-7-2022 5 juli sprak de IFOR in de plenaire vergadering van de VN-Mensenrechtenraad over de situatie in Oekra´ne. De IFOR ging in op het recht van hen die weigeren te doden en de wapens op te nemen, en verwees daarbij naar individuele gevallen van gewetensbezwaarden die onlangs tot gevangenisstraf zijn veroordeeld.
meer lezen

NAVO-top in Madrid kiest voor verdere militaristische en mondiale koers

6-7-2022 De NAVO-top in Madrid op 29 en 30 juni kwam op een scharniermoment in de moderne Europese geschiedenis. Ludo De Brabander nam ter plaatse deel aan de manifestaties van de Europese vredesbewegingen, waar zij hun alternatief voor de oorlogsopbouw van de NAVO verdedigden.
meer lezen

Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis wegens actie tegen kernwapens

4-7-2022 Vanaf 4 juli zit Frits ter Kuile voor 30 dagen in de gevangenis (JVA Wittlich, Duitsland) omdat hij in de zomer van 2018 met anderen een Onze Vader heeft gebeden op een atoombombunker op de vliegbasis BŘchel. Zowel met die actie als met de gevangenisstraf hoopt hij te waarschuwen voor de aanwezigheid van kernwapens in Europa en de dreigende komst van nieuwe.
meer lezen

Nieuw Nederlands e-magazine Loving Geopolitics Magazine verschenen

29-6-2022 Op 28 juni verscheen het eerste halfjaarlijkse e-nummer van Loving Geopolitics Magazine. Het enige geopolitieke e-magazine in Nederland! Het vormt een platform waarop een enthousiaste redactie en betrokken burgers hardop vragen en inzichten delen. Je kunt een voorlopig gratis abonnement nemen.
meer lezen

War on West Papua, nieuwe website over de bezetting van West Papoea door IndonesiŰ

28-6-2022 WagePeace, War Resisters' International en Make West Papua Safe maakten een nieuwe website met veel informatie over West Papoea. Aan de orde komen o.a. de geschiedenis van West Papoea, de bezetting door IndonesiŰ, het verzet hiertegen en de betrokkenheid van andere landen o.a. door wapenleveranties. Op 6 juli is er een webinar t.g.v. de lancering van de site.
meer lezen

Palestijns vredesproject 'Tent of Nations' in Bethlehem zoekt vrijwilligers voor in het najaar

24-6-2022 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Voor de maanden september, oktober en november worden nog vrijwilligers gezocht die daar enige tijd willen helpen. Op 4 juli is er een online informatiebijeenkomst. Er is ook een solidariteitsreis in oktober.
meer lezen