Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Opmerkelijk Duits vredesinitiatief roept op tot snelle vredesonderhandelingen

4-4-2023 In een open brief roepen prominente sociaaldemocraten, vakbondsleiders en bekende vertegenwoordigers uit de vredesbeweging kanselier Scholz op om meer inspanningen te doen om te bemiddelen bij een staakt-het-vuren in de oorlog in Oekraïne. Vrede kan volgens hen alleen maar worden bereikt "op basis van het internationale recht en ook alleen met Rusland".
meer lezen

Mythe: vredesbewegingen veranderen niets. Realiteit: niets is minder waar

31-3-2023 Het is een hardnekkige mythe die al lang meegaat: anti-oorlogsbewegingen hebben niets veranderd, veranderen niets en zullen niets veranderen. Niets is minder waar. Om dat te weten moet je niet gaan zoeken in de commentaren van de grote media.
meer lezen

3 april 20 uur: Debatavond Vrede voor Oekraïne? in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

30-3-2023 Wat moet er gebeuren om de oorlog in Oekraïne te stoppen? Over die vraag willen we op maandag 3 april met elkaar in gesprek gaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deelnemers zijn Katya Tolstoi (Theoloog des Vaderlands), Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede), Ton van der Kroon (schrijver en publicist) en NRC-journalist Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.
meer lezen

Feministisch verzet in Rusland

28-3-2023 Na een jaar oorlog in Oekraïne een interview met Mira en Bella van de Russische Socialistische Beweging (RSD) en Liliya Vezhevatova, een van de coördinatoren van het Feministisch Anti-Oorlogs Verzet (FAS) over het verzet in Rusland tegen de oorlog.
meer lezen

Palestina: Annexatie zonder reactie

23-3-2023 De Israëlische autoriteiten hebben officieel bevoegdheden over de bezette gebieden overgedragen van de militaire commandant naar het Israëlische ministerie van Defensie. Dit lijkt een weinig opvallende bureaucratische verandering, maar betekent dat de annexatie van de Westelijke Jordaanoever een beklonken feit is.
meer lezen

Gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat: "Rusland wil onderhandelen!"

21-3-2023 De gepensioneerde generaal-majoor Harald Kujat legt in een interview met Thomas Kaiser uit waarom de oorlog allang afgelopen had kunnen zijn en klaagt over media die zelf politiek willen bedrijven. De voormalige hoogste Duitse militair en oud-voorzitter van de NAVO Rusland Raad zegt: "Misschien wordt ooit de vraag gesteld wie deze oorlog niet heeft willen voorkomen."
meer lezen

Europese leiders willen uitzonderingen in wetgeving voor wapenindustrie

17-3-2023 De EU bereidt wetgeving voor rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De wet verplicht bedrijven verantwoord te ondernemen. Europese regeringsleiders willen de wapenindustrie uitsluiten van die wetgeving. PAX en meer dan 40 andere organisaties roepen het Europees Parlement nu op dat ongedaan te maken. Organisaties hunnen de verklaring nog ondertekenen.
meer lezen

Het Zuiden en de oorlog in Oekraïne bij de VN

14-3-2023 Op 23 februari heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot 'een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede' tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel 141 van de 193 leden voor de tekst stemden, wezen hun verklaringen voor en na de stemming op aanzienlijke meningsverschillen over de manier waarop het beoogde resultaat kan worden bereikt.
meer lezen

Vertel Biden: Zeg nee tegen de oorlog op Internationale Vrouwendag!

9-3-2023 De feministische vredesorganisatie CodePink uit de VS, kwam ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag met een petitie aan president Biden. Daarin wordt gezegd dat er geen militaire oplossing voor de oorlog in Oekraïne is en er onderhandelingen moeten komen. Verder wordt opgeroepen tot samenwerking in plaats van competitie met China. U kunt de petitie ook tekenen.
meer lezen

Beurzen voor academisch onderzoek naar de afschaffing van kernwapens

8-3-2023 Na een succesvol eerste jaar vraagt de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons om voorstellen voor beurzen voor academische onderzoek in 2023-24. Een breed gebied van onderzoek komt in aanmerking, als het maar een ondersteuning is voor het streven naar afschaffing van kernwapens. Voorstellen moeten voor 27 maart worden ingediend.
meer lezen

De wereld is verdeeld over de oorlog in Oekraïne

6-3-2023 Het Culture of Peace News Network publiceerde een overzicht waaruit blijkt hoe verschillend er in de wereld gedacht wordt over de oorlog in Oekraïne. De nadruk ligt op landen met een min of meer neutrale opstelling, zoals Brazilië, India en Afrikaanse landen.
meer lezen

Pax Christi voor onderhandelen, PAX voor wapenleveranties

3-3-2023 De kerkelijke vredesorganisatie Pax Christi International pleitte in een verklaring ter herdenking van één jaar oorlog in Oekraïne voor dialoog en vreedzaam verzet. Het Nederlandse PAX, toch voorgekomen uit o.a. Pax Christi, laat een heel ander geluid horen en ziet alleen heil in wapenleveranties omdat onderhandelingen met Rusland toch niks zouden opleveren.
meer lezen

IFOR-verklaring over kolonialisme en Afrika

2-3-2023 De International Fellowship Of Reconciliation heeft in november 2022 vergaderd in Zuid-Soedan en daar een verklaring uitgegeven over (neo-)kolonialisme en Afrika. In die verklaring spreekt de IFOR uit zich te schamen voor de zonden van onze Europese voorouders en tevens de hoop op verzoening en vrede met en in Afrika.
meer lezen

Dienstweigeraar in Oekraïne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf

1-3-2023 De 46-jarige Vitaly Alekseenko is in Oekraïne veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat hij weigerde te gaan deelnemen aan de oorlog. Vier internationale vredesorganisaties vragen de onmiddellijke vernietiging van dit vonnis, omdat het in strijd is met het internationaal erkende recht op weigering van militaire dienst.
meer lezen

Eén jaar oorlog: kom 24 februari naar het protest op het Museumplein!

23-2-2023 Op vrijdag 24 februari protesteren we als Stop de Oorlog Amsterdam van 15 uur tot 16 uur voor het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein. Op die dag is het een jaar geleden dat de Russische legers Oekraïne binnenvielen. Kom ook en neem bloemen mee.
meer lezen

Bekende mensen waarschuwen tegen escalatie van de oorlog in Oekraïne

21-2-2023 Terwijl de regeringen en de volgzame media in Noord-Amerika en Europa hun escalatie van de oorlog in Oekraïne toejuichen, hier de belangrijke stemmen die tegen zijn. Onder hen degenen die waarschuwen dat dit het risico inhoudt van een Derde Wereldoorlog en zelfs kan leiden tot het einde van de menselijke beschaving.
meer lezen

20 februari in Utrecht: Dialoogavond over de oorlog in Oekraïne

17-2-2023 Op 20 februari, organiseert PAX een dialoogavond over de oorlog in Oekraïne. Met het voortduren van de oorlog lijken de meningen binnen en rondom de vredesbeweging steeds verder uiteen te lopen. Ook PAX neemt binnen deze beweging een eigenstandige positie in. Tegelijk is dialoog - oprecht luisteren naar elkaar en proberen elkaars beweegredenen te begrijpen - nodig.
meer lezen

Menselijke vredesketen "Vrede Nu!" van Münster naar Osnabrück op vrijdagmiddag 24 februari

16-2-2023 Op en rond vrijdag 24 februari zullen wereldwijd wakes en protestdemonstraties worden gehouden waarin wordt opgeroepen tot "Vrede Nu!". In Duitsland zal dat een heel bijzondere vredesdemonstratie zijn, namelijk een menselijke keten van Münster naar Osnabrück. Dit, omdat het dit jaar 375 jaar geleden is dat de Vrede van Münster werd gesloten die een eind maakte aan de Tachtigjarige Oorlog.
meer lezen

Trefdag Vrede: We hebben een sterke vredesbeweging nodig!

14-2-2023 Op 28 januari hield de Belgische vredesorganisatie Vrede een Trefdag. Kate Hudson van de Campaign for Nuclear Disarmament zei er o.a.: We leven in zeer gevaarlijke tijden. De intentie van de VS om China te beteugelen, houdt niet alleen het risico in van een koude oorlog. Een verschrikkelijk bijproduct van de oorlog in Oekraïne is een snel toenemende militarisering binnen Europa.
meer lezen

Verontruste burger stuurt mail naar de rijksoverheid voor meer onderhandelingen Oekraïne

10-2-2023 Verontruste burger Dorus stuurde een mail naar de rijksoverheid met een pleidooi voor minder wapens en meer onderhandelingen in de oorlog in Oekraïne. U kunt u aansluiten bij deze actie door ook een mail te zenden met soortgelijke of geheel eigen tekst.
meer lezen

Moeilijke vragen over Oorlog in Oekraïne

9-2-2023 Hoe stoppen we het oorlogsgeweld in Oekraïne? Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Samen met de Hollanditis Podcast organiseert Stop Wapenhandel een discussie op het 2Dh5 festival in Amsterdam. Zaterdag 25 februari 11:30 - 12:45. Locatie: Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam.
meer lezen

Internationale oproep om op 20 februari te demonstreren tegen deelname van Belarus aan oorlog

8-2-2023 Internationale vredesorganisaties roepen, samen met vredesorganisaties uit Belarus en Oekraïne op om op 20 februari in zoveel mogelijk landen te demonstreren bij ambassades van Belarus. In de demonstraties zal aandacht worden gevraagd voor het risico dat Belarussische militairen deel gaan nemen aan de oorlog in Oekraïne. Ook zal ieders recht op dienstweigering worden onderstreept.
meer lezen

25 februari op de Dam: Demonstratie voor vredesonderhandelingen over oorlog in Oekraïne

7-2-2023 Kom je ook naar de Dam in Amsterdam om te demonstreren voor vrede in Oekraïne? Zaterdag 25 februari 2023 van 14.00 tot 15.00. De demonstratie wordt georganiseerd door Peace SOS en gesteund door vele vredeorganisaties. Het leven van mensen moet gespaard worden. De oorlog moet stoppen. Dat kan door een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen.
meer lezen

Een jaar oorlog in Oekraïne: Laten we laten zien dat er vreedzame alternatieven zijn

2-2-2023 Het International Peace Bureau, met 300 lid-organisaties in 70 landen, roept zijn leden op om rond de eerste verjaardag van de Russische inval in actie te komen om op te roepen tot vrede in Oekraïne. Zelf organiseert het IPB op 24 februari een online webinar, waaraan iedereen kan deelnemen.
meer lezen

Waarom ik pacifist blijf. Essay van Willem de Haan

31-1-2023 De Russische inval van Oekraïne is volstrekt onacceptabel, hoe kun je er dan voor pleiten om niet terug te vechten? Toch is dat een misleidende vraag, schrijft pacifist Willem de Haan. 'Oorlog is niet de enige optie.'
meer lezen

Nationale manifestatie in België op 26 februari: 'Stop oorlog in Oekraïne'

27-1-2023 33 organisaties van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit lanceren een oproep voor een nationale manifestatie op zondag 26 februari 2023 te Brussel. Het is dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog in Oekraïne zorgt voor onnoemelijk veel menselijk leed en materiële schade. Het platform roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onderhandelingen.
meer lezen

Stop de oorlog in Oekraïne door te onderhandelen - teken de oproep!

26-1-2023 De vreselijke oorlog in Oekraïne duurt voort. Elke week vallen er honderden, misschien wel duizenden doden. Veel mensen zijn gevlucht en huizen, scholen, ziekenhuizen en fabrieken worden verwoest. Er is nu een handtekeningenactie waarin u kunt oproepen tot het door onderhandelingen een einde maken aan deze gruwel.
meer lezen

Doomsday Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf, kans op atoomoorlog zeer groot

25-1-2023 Het Bulletin of the Atomic Scientists heeft de Doomsday Clock 10 seconden vooruit gezet. De Clock staat nu op 90 seconden voor twaalf. Dit betekent dat de kans op een atoomoorlog als zeer groot wordt gezien. Groter dan ooit sedert de Clock in 1947 werd ingesteld. Belangrijkste oorzaak is de oorlog in Oekraïne.
meer lezen

Vernieuwing VS kernwapens in Europa begonnen

20-1-2023 Volgens een bericht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, is de VS in december vorig jaar begonnen met de vernieuwing van zijn kernwapens in Europa. Het betreft o.a. kernwapens op de Nederlandse vliegbasis Volkel. De nieuwe geavanceerde bommen zijn 83 keer zo krachtig als de bom op Hiroshima en kunnen worden ingezet tegen ondergrondse doelen.
meer lezen

11 februari in Driebergen: Vriendenmiddag van het Palestijnse vredesproject Tent of Nations

17-1-2023 Tent of Nations nodigt u uit voor de Vriendenmiddag van dit Palestijns-christelijke vredesproject op zaterdag 11 februari in Driebergen. Het belooft een inspirerende middag te worden, waarbij Daoud Nassar zelf aanwezig is om ons te ontmoeten.
meer lezen

Henry Kissinger waarschuwt voor nieuwe wereldoorlog

12-1-2023 Op 17 december schreef Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, een opmerkelijk artikel in het Britse blad Spectator. Daarin roept hij op om de gevechten in Oekraïne snel te beëindigen en te komen tot vredesonderhandelingen. Anders vreest hij voor een nieuwe wereldoorlog.
meer lezen

Is verzet tegen oorlogspolitiek 'vals pacifisme'?

10-1-2023 In bepaalde linkse kringen krijgt de vredesbeweging het verwijt 'valse pacifisten' te zijn omdat ze zich niet solidair zou opstellen met het Oekraïense verzet tegen het Russische imperialisme. Gelijkaardige verwijten weerklinken ook in de mainstream media en politiek waar sommigen zover gaan om de vredesbeweging af te schilderen als 'nuttige' instrumenten ten dienste van het Poetinregime.
meer lezen

Nieuwe Israëlische regering dreigt duizend Palestijnen te deporteren

6-1-2023 De nieuwe Israëlische regering is van plan duizend Palestijnen te deporteren en hun dorpen te verwoesten. Nederland moet alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Dat stelt de in Amsterdam gevestigde mensenrechtenorganisatie The Rights Forum, die daartoe een petitie is gestart.
meer lezen

De Russische organisatie Christenen voor Vrede verklaart zich tegen de oorlog in Oekraïne

5-1-2023 De Russische organisatie Christenen voor Vrede heeft met Kerst een verklaring uitgegeven met de oproep aan de Russische machthebbers om hun troepen onmiddellijk terug te trekken uit Oekraïne. Ze acht het pijnlijk dat in Rusland normaal Kerst gevierd wordt met versierde straten enz., terwijl in Oekraïne de oorlog verwoesting en dood brengt.
meer lezen

Kerstbrief van Kerk en Vrede, over de zin van pacifisme nu het oorlog is in Oekraïne

3-1-2023 De vredesorganisatie Kerk en Vrede publiceerde in de aanloop naar Kerst een brief waarin zij een antwoord formuleert op de kritiek die wel wordt op haar pacifisme naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Ook Kerk en Vrede kan die oorlog niet, als bij toverslag, laten verdwijnen, maar geeft wel een weg aan om escalatie te voorkomen. Vijanddenken mag niet tot een nog veel groter lijden leiden.
meer lezen

20 januari Utrecht: Film en debatavond over antimilitarisme toen, klimaatacties nu

28-12-2022 Actiegroepen als Extinction Rebellion, Greenpeace en Amelisweerd Niet Geasfalteerd voeren actie tegen de klimaatverandering en de aantasting van het milieu, die een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de aarde. Zij kiezen voor directe actie met een hoge persoonlijke opoffering. 20 januari is er in Utrecht een film en debatavond over.
meer lezen

Onderzoek onthult: Europese betrokkenheid bij Turkse agressie

27-12-2022 Sinds 2016 kreeg de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië een uiterst gewelddadig karakter. Het Turkse leger viseerde zowel militaire als burgerdoelwitten met verschillende militaire operaties en trad daarbij vaak het internationaal humanitair recht met de voeten. Er blijkt Europese betrokkenheid te zijn.
meer lezen

Internationale overeenkomst wil burgers beschermen tegen explosieve wapens

23-12-2022 Op 19 november hebben 82 landen, waaronder Nederland, in Dublin een internationale overeenkomst ondertekend om burgerleed door het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden tegen te gaan. Staten
moeten strengere normen voor de bescherming van burgers invoeren en hun (militaire) beleid en operationele inzetregels daartoe aanpassen.
meer lezen

Internationale petitie voor kerstbestand in Oekraïne

22-12-2022 Laten we oproepen tot een staakt-het-vuren in Oekraïne voor Kerst 2022/2023, van 25 december tot 7 januari, als teken van onze gedeelde menselijkheid, verzoening en vrede. Deze gedachte zit achter de petitie van het International Peace Bureau, die ook u kunt ondertekenen.
meer lezen

Petitie voor bescherming deserteurs en dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en Oekraïne

20-12-2022 De internationale petitie die landen vraagt om deserteurs en dienstweigeraars uit Rusland, Belarus en Oekraïne bescherming en asiel te bieden, is inmiddels ca. 7000 keer getekend. Dat moet meer worden! Ondertekenen kan nog steeds. De petitie wordt gesteund door een groot aantal organisaties waaronder Vredesbeweging Pais en Kerk en Vrede.
meer lezen

Bordspellen met een vredesthema allemaal weer leverbaar

16-12-2022 Bordspellen zijn populair maar meestal niet erg vreedzaam. Dit ligt anders bij de spellen die in de webshop van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te koop zijn. Die hebben wereldvrede als thema en zijn bovendien niet-competitief. Alle speler winnen of alle spelers verliezen. Nu zijn alle vier de titels weer leverbaar en binnenkort komen daar nog twee bij.
meer lezen

Oorlogsmisdaden met westerse wapens in Jemen

14-12-2022 Terwijl de media in Europa en de VS exclusief focussen op de oorlogsmisdaden die worden begaan tijdens de Russische invasie van Oekraïne negeren zij compleet de actieve medewerking van meerdere westerse landen aan identieke oorlogsmisdaden in Jemen, door middel van massale wapenleveringen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
meer lezen

Brengt de Amerikaanse luchtoorlog in Somalië vrede of escalatie?

12-12-2022 De VS vechten al jaren in Somalië tegen Al Shabaab. Een nieuw PAX-rapport vraagt aandacht voor de desastreuze gevolgen van jarenlange Amerikaanse luchtaanvallen op burgers die in door Al Shabaab gecontroleerd gebied wonen. Het rapport is kritisch over deze Amerikaanse militaire strategie, die brengt geen vrede maar wel aanzienlijke burgerleed.
meer lezen

Zend gevangenen voor de vrede een kaartje of brief met Kerst of Nieuwjaar

9-12-2022 Jaarlijks publiceert War Resisters' International een lijst van mensen die gevangen zitten omdat ze militaire dienst weigerden, deserteerden of actie voerden voor vrede. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen hen met Kerst of Nieuwjaar een brief of kaartje zenden, om hen zo een hart onder de riem te steken. Dit jaar ligt de nadruk op Rusland en Oekraïne.
meer lezen

Israël dwingt Oekraïense vluchtelingen in het Israëlische leger te gaan

5-12-2022 Oekraïense vluchtelingen in Israël worden daar direct verplicht om in het Israëlische leger te gaan. New Profile's Counseling Network bied aan hen die dat niet willen rechtsbijstand. Inna, zelf afkomstig uit Rusland, bericht over haar werk voor het Counseling Network en haar ervaringen als vredeswerker in een gemilitariseerd land.
meer lezen

Oproep voor bijdragen aan een tijdschriftnummer over Kunst, Vrede en Verzet

30-11-2022 De European Peace Research Association roept, in samenwerking met het Journal of Resistance Studies, op tot het indienen van bijdragen aan een speciaal nummer getiteld 'Arts, Peace and Resistance', gewijd aan verzet en vrede door middel van kunst. Uw voorstellen zijn van harte welkom.
meer lezen

13 januari online: Geweldloos ouderschap - wat bedoelen we daarmee?

22-11-2022 Op 13 januari a.s. organiseert War Resisters' International een eerste online bijeenkomst over geweldloos ouderschap. De bijeenkomst is bedoeld voor ouders, grootouders en andere opvoeders. In hoeverre verwachten wij dat onze opvoeding "radicaal", "geweldloos", "antimilitaristisch", enz. is?
meer lezen

Voorstel VN-resolutie voor vredesonderhandelingen over Oekraïne

22-11-2022 De president van Mexico heeft, in de pers weinig opgemerkte, voorstellen aan de VN gedaan om te komen tot een wereldwijde wapenstilstand. Daarop inhakend heeft de Nederlandse vredesorganisatie Peace SOS het initiatief genomen voor een oproep tot vredesonderhandelingen over Oekraïne. Deze oproep ondervindt wereldwijde steun. Vredesbeweging Pais is één van de ondertekenaars.
meer lezen

Nieuw onderzoek: militaire uitgaven rijkste landen dertig keer hoger dan hun klimaatfinanciering

21-11-2022 Een nieuw rapport onthult dat militaire uitgaven de klimaatcrisis verdiepen door de uitstoot te verhogen, geld te onttrekken aan klimaatuitgaven en conflicten in de meest klimaatgevoelige landen aan te wakkeren. Het rapport 'Climate Collateral' onderzoekt de impact van stijgende wereldwijde militaire uitgaven op de klimaatcrisis.
meer lezen

Net mensen? Hoe varkens ruzie maken en zich weer verzoenen

21-11-2022 Wetenschappers hebben de manier van ruzie maken van zo'n honderd varkens bestudeerd. Zij ontdekten dat het vaak verzoenend werkte wanneer de agressor door een "omstander" gekalmeerd werd door een neusknuffel of een aai met een oor. Deze varkens gingen later ook minder vaak in de aanval. Het troosten van het slachtoffer werkte minder de-escalerend maar wel rustgevend.
meer lezen