Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Kerk en Vrede geeft pamflet uit met pacifistische visie op de strijd tegen IS

1-12-2014 Kerk en Vrede heeft een pamflet uitgebracht met als titel 'Met IS voor de deur'. In dit pamflet wordt uiteengezet hoe Kerk en Vrede als pacifistische organisatie denkt over de strijd tegen IS. Ze schetst een aanpak die leidt tot de-escalatie en ons niet steeds weer in een situatie brengt waarin geen andere mogelijkheid dan nog meer geweld lijkt te bestaan.
meer lezen

Vrouwen in Afghanistan dreigen terug te vallen in rechteloosheid

25-11-2014 Uit een Oxfam Novib-rapport blijkt dat Afghaanse vrouwen systematisch worden uitgesloten van vredesonderhandelingen en gesprekken over de toekomst van Afghanistan. Bereikte verbeteringen in de positie van vrouwen zouden zo in de onderhandelingen weer kunnen worden opgeofferd. Dit ondermijnt de kansen op duurzame vrede en bedreigt de vooruitgang in de mensenrechtensituatie.
meer lezen

Vacature: VredesMagazine zoekt redactiesecretaris

24-11-2014 VredesMagazine is een kwartaalblad dat informeert over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid, maar ook over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. De geheel uit vrijwilligers bestaande redactie zoekt versterking met iemand die van organiseren houdt.
meer lezen

25 jaar kinderrechten en de journalist voor de vrede 2014, op 22 november in Groningen

17-11-2014 Kinderrechten, hoe denken kinderen en volwassenen daarover? Dat is het onderwerp waar we aandacht aan besteden op 22 november in Groningen van 13-16uur. Na een jaar tekenen voor vrede, letterlijk en figuurlijk, zien we het resultaat van en door kinderen met een tentoonstelling van de 16 meest bijzondere tekeningen en de theatervoorstelling "VRIJ!".
meer lezen

Turkse organisatie van dienstweigeraars bekritiseert oorlog tegen IS

17-11-2014 Vicdani Ret Dernegi, een Turkse organisatie van dienstweigeraars, heeft zich aangesloten bij War Resisters' International. Daarnaast heeft ze een verklaring uitgegeven waarin ze zegt dat de oorlog tegen IS niet de veronderstelde vrede zal brengen, maar slechts meer massaslachtingen in de regio.
meer lezen

War Resisters International zoekt 2 betaalde medewerkers

14-11-2014 War Resisters' International zoekt een medewerker voor het 'Geweldloosheidsprogramma' en een medewerker voor het 'Programma tegen militarisering van de jeugd'. Het gaat om betaalde functies op het WRI-kantoor in Londen.
meer lezen

Protestmanifestatie tegen wapenbeurs in Ahoy op 20 november

13-11-2014 Op 20 november organiseert de Nederlandse lobbyclub van de wapenindustrie, de NIDV, in Ahoy in Rotterdam een 'symposium en tentoonstelling'. Een wapenbeurs dus. DocP organiseert samen met bondgenoten een protestmanifestatie bij Ahoy en het Centraal Station.
meer lezen

Verslag van de War Resisters International conferentie 'Small Actions, Big Movements'

11-11-2014 Begin juli organiseerde War Resisters' International een grote conferentie in het stadhuis van Kaapstad. Er waren 220 vredesactivisten aanwezig waarvan de helft afkomstig uit Afrika en de andere helft uit de rest van de wereld. Voorafgaande aan de conferentie waren er bijeenkomsten van het Pan-African Nonviolence en Peacebuilding Network en het Women Peacemakers Program.
meer lezen

Internationaal Strafhof laat Israëlische aanval op Gaza Freedom Flotilla ongemoeid

7-11-2014 Het Internationaal Strafhof (ICC) stelt geen vervolging in tegen Israël wegens de militaire aanval op een schip met hulpgoederen dat in 2010 onderweg was naar de Gazastrook. Daarbij kwamen 19 opvarenden om het leven. De aanklager bij het ICC vindt wel dat er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd.
meer lezen

Internationale congres van vrouwen voor een cultuur van vrede in Algerije

5-11-2014 In Algerije werd het 'Internationale congres van vrouwen voor een cultuur van vrede' gehouden. Het was het eerste congres van deze aard en omvang, 3000 deelnemers, in de Moslim-wereld. Het thema werd breed genomen zodat b.v. ook het wel of niet gesluierd gaan aan de orde kwam.
meer lezen

Europa: de grootste wapenexporteur ter wereld

4-11-2014 Onze Europese wapenhandel heeft mee ontembare monsters geschapen. Het opduiken van Europese wapens bij conflicten en mensenrechtenschendingen blijkt schering en inslag. Van de 51 regimes die door de Economist Intelligence Unit's Democracy Index 2012 als 'autoritair' bestempeld worden, konden er 43 in de Europese Unie wapens kopen.
meer lezen

Zweden erkent Palestina, Brits parlement wil dat Groot-Brittannië volgt

31-10-2014 Zweden heeft op 30 oktober Palestina erkend. Het is het 135e land ter wereld dat dat doet, maar het is het eerste West-Europese land. Het Britse parlement nam eerder deze maand een motie aan waarin de regering opgeroepen wordt Zweden te volgen. De oproep hiertoe van 363 vooraanstaande Israëliërs had dus succes.
meer lezen

2 nieuwe coöperatieve spellen en 3 nieuwe vredeswenskaarten in webshop Vredesmuseum

28-10-2014 In de webshop van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn nu de nieuwe samenwerkingsspellen Parado en ZooMemo te koop. De spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 en 5 jaar. 'Niet tégen elkaar maar mèt elkaar' is het motto van deze spellen, die ook nog leuk zijn voor volwassenen.
Daarnaast zijn er ook 3 nieuwe kaarten, geschikt als kerstkaart en voor andere doeleinden.
meer lezen

Vredesdemonstranten weigeren forse boetes te betalen!

27-10-2014 De circa 50 Vredesdemonstranten onder wie o.a. leden van Kerk en Vrede en de Catholic Worker, die op 24 maart tot hun verbazing in Den Haag werden gearresteerd, hebben een forse boete opgelegd gekregen.
meer lezen

Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede op 25 oktober 2014 in de Johanneskerk te Amersfoort

24-10-2014 Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede. Het thema is dit jaar Syrië.
Doel van deze dag is aandacht voor Syrië met de nadruk op de situatie van vrouwen en mogelijkheden om steun te bieden.
Daartoe zijn er twee Syrische spreeksters uitgenodigd.
meer lezen

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda

24-10-2014 Op 27 september werd in Gouda het Museum voor Vrede en Geweldloosheid geopend. Het is te vinden achterin het Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30. Op dit adres vindt u nu dus twee musea onder één dak. Reeds meer dan een jaar verzorgde het Vredesmuseum hier wisseltentoonstellingen. Nu is er ook een vaste expositie waardoor een compact maar volwaardig museum is ontstaan.
meer lezen

Bombardeer iedereen, humanitaire redenen genoeg!

17-10-2014 Humanitaire argumenten, indien consequent toegepast, kunnen worden gebruikt om het hele Midden-Oosten plat te leggen. Dat zegt George Monbiot, columnist van de Britse krant The Guardian in een striemende aanklacht tegen zogenaamde 'humanitaire' interventies. Lees zijn hele betoog.
Bron: www.dewereldmorgen.be

Verlening Nobelprijs onterecht

14-10-2014 De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede op 10 oktober heeft vanuit de vredesbeweging fundamentele kritiek geoogst. De prijswinnaars zijn zeer sympathiek en hun opkomen voor mensenrechten verdient grote waardering, maar het gaat bij de Nobelprijs om vrede en niet om mensenrechten. Zie de twee verklaringen, uit Zweden en uit Duitsland.
meer lezen

Vooraanstaande Israëliërs roepen op tot erkenning van een Palestijnse staat

14-10-2014 363 vooraanstaande Israëliërs ondertekenden een brief aan de leden van het Britse parlement waarin zij hen opriepen om voor de erkenning van een Palestijnse staat te stemmen. Initiatiefnemers waren een voormalige directeur-generaal van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken en mensen van de vredesorganisaties Peace Now en Breaking the Silence.
meer lezen

Libië brandt maar Nederland zet vluchtelingen op straat, 29 oktober demonstratie

13-10-2014 Libië is een van de voorbeelden van landen waar oorlog en verwoesting het beeld vormen. Maar waarvan Nederland vindt dat mensen er gewoon naar toe terug kunnen. Libiërs die een status hadden, wordt deze afgenomen. Mensen die asiel aanvragen, worden afgewezen. En dat terwijl er niet eens een vliegveld is om naar terug te gaan, omdat het verwoest is.
meer lezen

De Oekraïne-crisis is als een schaakspel, alleen gaat het over mensen

11-10-2014 Boris Kagarlitsky is directeur van het 'Institute of Globalization and Social Movements', een linkse denktank in Moskou. Ludo De Brabander van Vrede vzw had een interview met hem over de diepere oorzaken van de crisis in Oekraïne.
Lees het interview.
11-10-2014

Ebola is zowel te voorkomen als te controleren!

11-10-2014 Het Pan African Nonviolence and Peacebuilding Network, dat begin juli in Kaapstad tijdens de Conferentie van War Resisters' International ("Small Actions, Big Movements: the Continuum of Nonviolence") zeer succesvol vorm kreeg, heeft op 10 oktober een verklaring uitgegeven over de ebolacrisis. Wereldleiders, redt kwetsbare levens en geef vrede een kans.
meer lezen

Steun de Zweedse regering die Palestina als staat wil erkennen

8-10-2014 Op AVAAZ is een petitie gestart om de Zweedse regering te steunen in haar voornemen de staat Palestina te erkennen. Die steun is niet alleen belangrijk om de Zweden een hart onder de riem te steken, maar ook om een signaal af te geven aan al die andere wijfelende regeringen, door wie erkenning van Palestina afhankelijk wordt gesteld van Israëlische toestemming. U kunt ook tekenen.
meer lezen

Besluit tot meedoen aan oorlog tegen IS onterecht

3-10-2014 Nederland lijkt zich in haar ijver mee te doen aan de Amerikaanse bombardementen op de 'Islamitische Staat' te laten leiden door emotie, misvattingen en in een goed blaadje komen bij de VS. Een impulsbeslissing zonder te hebben stil gestaan bij alternatieve methoden. Iets als o.a. het winnen van de harten en geesten van de soennieten, die nu uit wrok in de ban zijn van de IS.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren haven atoomonderzeeërs en eisen kernwapenvrij Schotland

29-9-2014 Op 22 september hebben vredesactivisten de Britse marinebasis in Faslane geblokkeerd. Dit is de thuisbasis van met kernraketten uitgeruste onderzeeërs. Aanleiding was het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Vredesorganisaties hebben gepleit een ja-stem omdat Schotland tegen atoombewapening is.
meer lezen

Vredesvlaggen nu ook te koop in de webshop van het Vredesmuseum

21-9-2014 De bekende regenboog-vredesvlaggen zijn nu ook te koop in de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Ze zijn er in 2 maten.
Meer info
21-9-2014

Tentoonstelling van affiches die Len Munnik maakte voor de Vredesweek

19-9-2014 De bekende cartoonist Len Munnik tekende vele jaren voor de affiches van de Vredesweek. Nu worden ze van 27 september tot eind december tentoongesteld in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda. Het is de openingstentoonstelling van dit museum.
meer lezen

PAX start burgerinitiatief Teken tegen kernwapens

19-9-2014 Vredesbeweging PAX lanceert pal voor de Vredesweek het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens. Door 40.000 handtekeningen in te zamelen, wil PAX een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. 'Dit is hét moment om het debat te voeren', zegt campagneleider Krista van Velzen.
meer lezen

Israëlisch leger dreigt met sancties voor dienstweigeraars Unit 8200

17-9-2014 De 43 Israëlische militairen die niet langer willen deelnemen aan operaties in de Palestijnse bezette gebieden, riskeren sancties van het Israëlische leger. Dat meldde The New York Times afgelopen zondag 14 september.
meer lezen

Uitnodiging opening Bibliotheek UNESCO 26 sept 15u Utrecht

16-9-2014 Op vrijdag 26 september a.s. zal de vernieuwde UNESCO Bibliotheek, gehuisvest in Centrum EMMA in Utrecht, voor iedereen geopend worden. Als fundamenteel werk in de collectie beschouwen we de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.
meer lezen

Dag van de Vrede in Eindhoven

15-9-2014 Op zondag 21 september is het de Internationale Dag van de Vrede. In Eindhoven organiseren Omslag en het Vredesburo samen een bijeenkomst in de Omslag-tuin. Met ontmoetingen, presentaties, dialooggesprekken, doe-activiteiten, levende muziek en een gezamenlijke maaltijd. Organisaties en initiatieven kunnen zich tijdens deze dag presenteren.
meer lezen

Presentatie tweetalige gids bij de wandelroute Peace Trail The Hague / Vredeswandeling Den Haag

10-9-2014 Op 20 september, de zaterdag van het Just Peace weekend, presenteert het International Network of Museums for Peace een tweetalige gids bij de wandelroute Peace Trail The Hague / Vredeswandeling Den Haag, als onderdeel van het Europese project Discover Peace in Europe. De wandelgids beschrijft 15 herinneringsplaatsen die verbonden zijn met de Haagse traditie van vrede en internationaal recht.
meer lezen

Zuid-Soedanese vredes- en mensenrechtenorganisaties vragen om stop op de levering van wapens

9-9-2014 In een petitie gericht aan de Intergovernmental Authority on Development vragen Zuid-Soedanese vredes- en mensenrechtenorganisaties om een embargo op de levering van wapens aan Zuid-Soedan. Ze willen ook een daartoe strekkende VN-resolutie. In de petitie wordt er op gewezen dat zowel de regering als de oppositie oorlogsmisdaden begaan met deze wapens.
meer lezen

Oekraïne: falend EU-buitenlandbeleid

5-9-2014 Vredesactie, de Belgische zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais, had een interview met Idesbald Goddeeris, hoofddocent imperiale geschiedenis KULeuven. Daaruit komt een genuanceerder beeld naar voren dan we gewoonlijk gepresenteerd krijgen.
Lees hier het complete interview
5-9-2014

Nieuw vredesmuseum in Gouda

3-9-2014 Het nieuwe Museum voor Vrede en Geweldloosheid opent op zaterdag 27 september zijn deuren. Peter van den Dungen, coördinator van het Internationaal Netwerk van Vredesmusea (INMP) zal de opening verrichten. Het museum is gevestigd aan de Turfmarkt 30 te Gouda. Daar is ook het Verzetsmuseum Zuid-Holland gevestigd
meer lezen

Oproep Desmond Tutu tot het volk van Israël: Bevrijd uzelf door Palestina te bevrijden

1-9-2014 In de Israëlische krant Haaretz roept de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu op tot een wereldwijde boycot van Israël en dringt hij er bij de Israëli's en Palestijnen op aan om voor een duurzame oplossing voor de crisis in het Heilige Land verder te kijken dan hun leiders. Een vertaling van zijn gepassioneerde betoog.
meer lezen

Amerikanen vechten mee in Oekraïense leger

31-8-2014 Het is geen geheim dat er in Oekraïne Russen vechten aan de kant van de rebellen. Dat er Amerikanen vechten in het Oekraïense leger is minder bekend. Het zouden huurlingen zijn in dienst van het Amerikaanse bedrijf Academi, het vroeger Blackwater.
meer lezen

Richt zelf een Ambassade van Vrede op!

27-8-2014 Meer dan 65 Ambassades van Vrede organiseren in de Vredesweek door het hele land onder het motto 'wapen je met vrede' honderden activiteiten in hun eigen buurt: van debat tot maaltijd, van viering tot feest. Wilt u ook iets doen, richt dan zelf een Ambassade van Vrede op! Hier leest u hoe u dat kan doen.
Bron: PAX Ambassades van Vrede

Kinderrechten en uitreiking van de prijs voor vredesjournalistiek 2014

25-8-2014 Het Humanistisch Vredesberaad organiseert op 22 november a.s. een middag waarop wordt stilgestaan bij de 25e verjaardag van het VN-kinderrechtenverdrag. Ook wordt die middag bekend gemaakt wie tot Journalist voor de Vrede 2014 gekozen is.
meer lezen

Elf kilometer roze protest tegen kernwapens

13-8-2014 Een ruim elf kilometer lange roze gebreide vredessjaal werd op 9 augustus uitgerold op de openbare weg langs de Britse kernwapenfabrieken in Aldermaston en Burghfield in zuid-Engeland. De actie vormde het hoogtepunt van de campagne Wool Against Weapons. Vanuit Nederland waren vier mensen aanwezig om een deel van de 507 sjaals die in Nederland werden vervaardigd omhoog te houden.
meer lezen

Deserteren als legitieme vredesstrategie

12-8-2014 In het herdenkingscircus rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog is er vooral aandacht voor de helden, de modder, de gruwel. Er zijn echter ook mensen geweest die niet meededen, die weigerden, die niet braaf in de moorddadige tred liepen. Over hen gaat het project WaanVlucht.
meer lezen

Video over Gaza gemaakt door Joden en Palestijnen

11-8-2014 Joden en Palestijnen hebben samen een video over Gaza gemaakt. De video maakt deel uit van een groter project dat de slachtoffers van het geweld een naam wil geven. U ziet de video op freedom4palestine.org.
Bron: Jewish Voice for Peace

Een Ierse senator geeft onomwonden zijn mening over het moorddadig optreden van Israël in Gaza

8-8-2014 David Patrick Bernard Norris (1944), wetenschapper, onafhankelijk senator in het Ierse Parlement en mensenrechtenactivist geeft onomwonden zijn mening over het moorddadige optreden van het Israëlische leger in de Gaza-strook, waarbij hij benadrukt niet tegen Israël te zijn of antisemiet, maar mensenrechten hoog on het vaandel te hebben.
meer lezen

Brief van de Duitse kinderarts Alex Rosen aan zijn vrienden in Israël en Palestina

8-8-2014 De Duitse kinderarts Alex Rosen schreef een brief aan zijn vrienden in Israël en Palestina over de oorlog in Gaza. Het is een emotioneel maar toch rationeel pleidooi om haat, angst en woede achter zich te laten en zich te bevrijden van de cultuur van geweld. Hij noemt een aantal aanzetten naar een cultuur van vrede en roept op om die uit te bouwen.
meer lezen

Activisten bezetten Israëlisch wapenbedrijf in Groot-Brittannië

7-8-2014 In het Britse Shenstone heeft een groep van twaalf activisten een bedrijf bezet. Het bedrijf is eigendom van Elbit Systems. Elbit systems is het grootste wapenbedrijf van Israël. Het produceert de drones die het Israëlisch leger inzet in Gaza.
meer lezen

Nederland draagt halve kilometer roze vredessjaal bij aan Wool Against Weapons

6-8-2014 Een halve kilometer roze gebreide vredessjaal is afgelopen week afgeleverd bij Wool Against Weapons in Engeland. De 507 meters werden in Nederland vervaardigd als onderdeel van een elf kilometer lang protest tegen de modernisering van het Britse atoomwapenprogramma Trident.
meer lezen

Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een handige vrijwilliger voor kluswerk.

5-8-2014 Wegens het nieuw inrichten van ons museum in Gouda is er eind augustus schilderwerk en begin september veel werk i.v.m. het inrichten van een nieuwe vaste tentoonstelling te doen. Wie alleen in deze periode iets wil doen is zeer welkom, maar ook later is er regelmatig kluswerk zowel in ons museum in Gouda als in ons depot in Utrecht en soms ook elders.
meer lezen

Opening vredesmuseum in Gouda

4-8-2014 Peter van den Dungen, general coordinator van het International Network of Museums for Peace, zal de vaste presentatie van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda op zaterdag 27 september om 14 uur openen.
Het museum is gevestigd aan de Turfmarkt 30 te Gouda. In datzelfde pand zit ook het Verzetsmuseum Zuid-Holland.
meer lezen

Burgers voor Sancties tegen Israël overhandigen 40.000 handtekeningen aan minister Timmermans

30-7-2014 Op donderdagmiddag 31 juli zal de petitie Burgers voor Sancties tegen Israël worden aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Voorafgaand aan de aanbieding vindt een korte manifestatie plaats waarbij de dood van Palestijnse kinderen in Gaza zal worden herdacht. Verzamelen: 15 uur Stationsplein voor Den Haag CS.
meer lezen

Boyd Noorda, internetman en fotograaf van de vredesbeweging, overleden

28-7-2014 Op 21 juli jl. is Boyd Noorda overleden. Hij was de man die in de jaren negentig veel vredesorganisaties het internettijdperk hielp betreden. Hij was o.a. betrokken bij De Vredessite, de Aktie Agenda en ook bij VredesNieuws. Daarnaast deed hij als foto-journalist verslag van veel activiteiten van de vredesbeweging.
meer lezen