Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2011

Hebben de VS zich wel echt teruggetrokken uit Irak?

30-12-2011 Op internet circuleren berichten dat de VS zijn troepen niet volledig heeft teruggetrokken uit Irak. Noord-Irak (Koerdistan) zou van de terugtrekking uitgezonderd zijn. Daar zouden nog ca. 8.000 VS-militairen aanwezig zijn.
meer lezen

Irak: het minst leefbare land van de planeet

28-12-2011 Wat heeft het westerse militaire ingrijpen Irak gebracht? Geniet men daar nu van vrijheid, democratie en welvaart? Helaas wijzen vele recente onderzoeken anders uit. Irak staat wat leefbaarheid betreft helemaal onderaan de ladder. Op veel punten is de situatie erger dan onder Saddam Hussein.
meer lezen

Pleinbezetters in VS maken alternatieve kerstliederen

23-12-2011 In de 'Christmas carols', die binnen de Amerikaanse Occupybeweging worden verspreid wordt veel geprotesteerd tegen de oorlog.
meer lezen

Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad veroordeeld

16-12-2011 Een Egyptische militaire rechtbank heeft blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad (26) tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn niet aflatende kritiek op het Egyptische leger. Hij was al sinds 23 augustus in hongerstaking tegen een eerdere veroordeling.
meer lezen

Regering weigert wapenexport naar dictaturen te stoppen

16-12-2011 Het Nederlandse wapenexportbeleid moet veel strenger uitgevoerd worden. Ondanks eerdere toezeggingen in die richting geeft de regering geen gevolg aan de lessen van de Arabische Lente. Dat schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in haar vandaag gepubliceerde 'Analyse Nederlandse wapenexport 2010'.
meer lezen

Rode Kruis onderzoekt wargames

15-12-2011 Het Internationale Rode Kruis gaat onderzoeken hoe het gesteld is met de toepassing van het humanitaire oorlogsrecht in computergames waarin oorlogssituaties gespeeld worden.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren 'IsraŽlische' bussen

13-12-2011 Tientallen vredesactivisten hebben zondagmiddag bij het CS in Amsterdam bussen van het IsraŽlische ov-bedrijf Egged kortstondig geblokkeerd. Volgens de demonstranten is Egged medeplichtig aan apartheid in de bezette Palestijnse gebieden.
meer lezen

Rapport IAEA toont niet aan dat Iran bezig is kernwapens te maken

9-12-2011 Wie de persberichten leest krijgt de indruk dat nu bewezen is dat Iran bezig is kernwapens te maken. In het rapport zelf kun je echter lezen dat de inspecties van het IAEA in Iran niets bijzonders hebben opgeleverd.
meer lezen

Vredesblad 't Kan Anders is gestopt

9-12-2011 Na 34 jaar is het vredestijdschrift 't Kan Anders gestopt. Het verscheen eerst als blad van de Algemene Nederlandse Vredesactie en de Werkgroep voor Ekologie, Pacifisme en Socialisme.
meer lezen

Vredesactie bezorgt minister uit Palestijnse Gebieden gestolen goed

6-12-2011 Op 25 november 2011 bezorgde een delegatie van Vredesactie en Action pour la Paix een winkelkarretje vol 'gestolen goed' aan de Belgische minister van economie. Goederen geproduceerd in de illegale IsraŽlische nederzettingen die toch nog gewoon in winkels te koop zijn.
meer lezen

Oproep tot weigering van bevelen om Iran aan te vallen

6-12-2011 Op de website warisacrime.org kan een petitie getekend worden die militairen oproept om te weigeren bevelen op te volgen om Iraanse atoominstallaties aan te vallen.
Bron: WRI, 26-11-2011

Egyptische vredesactivist gaat drie dagen zwijgen

30-11-2011 "Ik moet jullie zeggen, we zijn gemuilkorfd.
Daarom heb ik besloten, ingaande morgen drie dagen lang niks te zeggen, daarmee bezwaar makend tegen het muilkorven en tegen de voortzetting van mijn opsluiting die beoogt te verhinderen dat ik de wandaden van de militairen aan de kaak stel."
meer lezen

Geweld tegen Palestijnen vanuit nederzettingen neemt toe

24-11-2011 Het geweld van bewoners van IsraŽlische nederzettingen tegen Palestijnen is van 2010 op 2011 met 40% toegenomen. Dit blijkt uit een VN-rapport. Het geweld richt zich vooral tegen Palestijnse bezittingen met de bedoeling de Palestijnen van hun land te verdrijven.
meer lezen

Palestijnse Freedom Riders

21-11-2011 Op 15 november jl. startte een actie waarbij Palestijnen op de Westoever gebruik maken van voor IsraŽliŽrs bestemde bussen. De actie is geÔnspireerd door de historische Freedom Rides van de Amerikaans Burgerrechtenbeweging.
meer lezen

Campagne tegen Wapenhandel wint ASN Wereldprijs

15-11-2011 Met het project Geen Geld voor Geweld heeft de Campagne tegen Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs gewonnen! De prijs is toegekend voor een actie tegen EADS, een van de grootste wapenbedrijven van Europa.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt beheerder depot

11-11-2011 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een nieuwe beheerder voor het depot in Soesterberg, waar de uitleententoonstellingen bewaard worden. Hoofdtaak is het controleren en vervoersklaar maken van de tentoonstellingen. Dit vergt 1 tot enkele dagdelen per maand.
meer lezen

Onderzoekers dringen aan op grondige herziening EU wapenexportrichtlijnen

10-11-2011 Het rapport 'Lessons from MENA - Appraising EU transfer of military and security equipment to the Middle East and North Africa', geschreven door een groep Europese wapenexportonderzoekers, geeft aanbevelingen ter verbetering van de EU wapenexportcontrole.
meer lezen

Afghanistan Initiatief GroenLinks tegen uitbreiding politiemissie

7-11-2011 Het Afghanistan Initiatief GroenLinks heeft GroenLinksleden gevraagd om een oproep aan de Tweede Kamerfractie te doen om niet akkoord te gaan met het oprekken van de politietrainingmissie in Kunduz. De tekst van de oproep volgt hieronder.
meer lezen

Weer schepen op weg naar Gaza onderschept door IsraŽl

3-11-2011 Twee schepen, de Tahrir uit Canada en Saoirse uit Ierland zijn onderweg naar Gaza onderschept door IsraŽl. Ze ondernamen een nieuwe poging om de IsraŽlische blokkade te breken. Aan boord waren 27 mensen uit 9 landen en een lading medicijnen.
meer lezen

Conferentie over militarisering van de jeugd

31-10-2011 War Resisters International organiseert in 2012 in Duitsland een conferentie over de militarisering van de jeugd en hoe dat tegen te gaan. De WRI roept personen en organisaties die kennis en/of ervaring op dit gebied hebben op tot deelname.
meer lezen

Dood Kadhafi geen reden tot euforie

31-10-2011 Hoezeer de dood van Moammar Kadhafi de weg ook vrijmaakt voor een nieuw, vrij en democratisch LibiŽ, vormt deze volgens het bestuur van Kerk en Vrede beslist geen reden tot de euforie en zelfgenoegzaamheid die onder westerse regeringsleiders bespeurbaar zijn.
meer lezen

Reizen naar Palestina met de Olijfbomencampagne

11-10-2011 De Olijfbomencampagne 'Houd hoop levend' organiseert twee actieve reizen naar de Palestijnse gebieden: de reis 'kerst in Bethlehem' in december en de Olijfplantreis in februari.
meer lezen

Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan drie vrouwen

10-10-2011 De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan 3 vrouwen - Tawakkul Karman (Jemen), Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) en Leymach Gbowee (Liberia), is binnen de vredesweging goed ontvangen. Vrouwen voor Vrede en het International Peace Bureau gaven verklaringen uit.
meer lezen

Vredesbeweging Pais

10-10-2011 De vereniging Pais heet voortaan Vredesbeweging Pais. Dit omdat veel mensen het Nederlandse woord Pais - dat vrede betekent - niet meer kennen. Met de nieuwe aanduiding voor de naam weet iedereen Pais weer meteen te plaatsen.
meer lezen

Protestbrieven voor vrijlating Bradley Manning

6-10-2011 Er is een protestbrievenactie gestart voor de soldaat Bradley Manning die al ruim een jaar vastzit voor het lekken informatie naar Wikileaks over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Een voorbeeldbrief om aan de actie mee te doen treft u hier aan.
meer lezen

Vlagincident-proces komt tot onbevredigend einde

5-10-2011 Het proces tegen de voorzitter van Kerk en Vrede, waarover wij eerder berichtten, is tot een onbevredigend slot gekomen. De rechter vond de op veteranendag over een dranghek gehangen vredesvlag een bedreiging van de veiligheid, maar legde geen straf op.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine

30-9-2011 Het nieuwe nummer van VredesMagazine is verschenen! Met een verslag van een internationale vredesactie in Noord-Zweden waar ook een lid van Pais aan deelnam. De plannen van War Resisters International voor de komende jaren. En een uitgebreid dossier over de ontwikkelingen na 11-9-2001.
meer lezen

VS breiden drone-netwerk uit naar SomaliŽ en Jemen

23-9-2011 De VS breiden het netwerk uit van basissen om drone-aanvallen uit te voeren. SomaliŽ, waar de ergste hongersnood sinds zestig jaar gaande is, en Jemen, dat afglijdt naar een burgeroorlog, zijn nieuwe doelwitten.
meer lezen

Nu verkrijgbaar: 3 cd's van de IsraŽlische zanger en vredesactivist Ofer Golany

22-9-2011 In de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl/winkel/video.php) zijn nu 3 cd's van de IsraŽlische zanger, dienstweigeraar en vredesactivist Ofer Golany te koop.
meer lezen

Nicole le Fever Journalist voor de Vrede 2011

19-9-2011 Op zondag 18 september heeft het Humanistisch Vredesberaad de wisselprijs Journalist voor de Vrede 2011 uitgereikt aan Nicole le Fever. Le Fever, correspondent/journalist voor de NOS in het Midden Oosten, is gekozen uit een lijst van zeven kandidaten.
meer lezen

Kerk en Vrede roept op tot protestactie bij Luchtmachtdagen

12-9-2011 De vereniging Kerk en Vrede roept op tot een protestactie bij de Luchtmachtdagen die op 16 en 17 september 2011 op de vliegbasis Leeuwarden gehouden zullen worden.
meer lezen

VN-rapport over de Gazavloot 2010

7-9-2011 Het rapport stelt dat IsraŽl het recht had om de vloot te stoppen. Tegelijkertijd veroordeelt het door IsraŽl gebruikte geweld, waarbij 9 mensen omkwamen, als disproportioneel. IsraŽl ziet dit als een overwinning. Terecht?
meer lezen

Nieuw coŲperatief spel Antarctica

6-9-2011 In de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is het nieuwe bordspel Antarctica te koop dat gericht is op samenwerking en natuurbescherming. Het spel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.
meer lezen

WRI geeft geweldloze actietraining in Venezuela

5-9-2011 Venezuela is sterk gepolariseerd tussen voor- en tegenstanders van Chavez en politiek protest wordt er gecriminaliseerd. Omdat in zo'n land geweldloos actievoeren niet vanzelfsprekend is, verzorgde War Resisters' International er een training.
meer lezen

Steun Maikel Nabil Sanad (3)

26-8-2011 De Egyptische pacifist Maikel Nabil Sanad is donderdag in eenzame opsluiting geplaatst nadat een groep supporters die hem wilden bezoeken na twee uur wachten was weggestuurd.
meer lezen

Steun Maikel Nabil Sanad (2)

25-8-2011 Dinsdag j.l. 23 augustus is de Egyptische pacifist Maikel Nabil Sanad in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn gevangenschap.en het niet in behandeling nemen van zijn hoger beroep.
meer lezen

Tolerantietest Fort van de Democratie genomineerd voor Europese Award

24-8-2011 De interactieve website www.tolerantietest.eu is genomineerd voor de "Erasmus Euro Media Award 2011". De vijftalige tolerantietest (Nederlands, Engels, Portugees, Spaans en Bulgaars) is bedoeld om samen met jongeren de grenzen van tolerantie te onderzoeken.
meer lezen

International Seminar: War Profiteering and Peace Movement Responses

24-8-2011 Het seminar "Oorlogswinstbejag en het antwoord van de Vredesbeweging" wordt gehouden in Barcelona van 29 sept. t/m 2 okt. 2011 en georganiseerd door JustŪcia i Pau (Centre Delŗs), Fundaciů per la Pau, War Resisters' International (WRI) en het European Network Against Arms Trade (ENAAT)
meer lezen

Steun Egyptische vredesactivist Maikel Nabil Sanad

18-8-2011 War Resisters' International heeft opgeroepen tot een internationale actiedag op 9 september a.s. voor de in Egypte vastzittende dienstweigeraar en criticaster van het militaire regime Maikel Nabil Sanad.
meer lezen

Geen vervangende dienst meer voor Noorse dienstweigeraars

11-8-2011 In Noorwegen wordt later dit jaar de vervangende dienst voor dienstweigeraars opgeheven. Erkende dienstweigeraars worden simpelweg vrijgesteld van militaire dienst.
meer lezen

Protest tegen NAVO leidt in ServiŽ tot schijnprocessen

5-8-2011 Op 12 en 13 juni 2011 vond in Belgrado een bijeenkomst van de NAVO plaats. De gedelegeerden werden met gejuich ontvangen door Servische nationalisten, die zelfs Naziposters uit de Tweede Wereldoorlog droegen. De oppositie werd door de politie onderdrukt.
meer lezen

170 vredesactivisten vallen geheim Zweeds militair oefenterrein binnen

27-7-2011 170 internationale vredesactivisten uit 17 landen gingen vandaag het terrein van de North European Aerospace Test (NEAT) op tijdens een massa-actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid in het noorden van Zweden.
meer lezen

Grote verzameling vredesvideo's op internet

22-7-2011 Op de website van Vrouwen Vredesinitiatieven in Beeld vvib.nl kunt u een groot aantal video's bekijken met thema's die bijdragen aan een vreedzame samenleving.
meer lezen

GroenLinks steunt NAVO-missie in LibiŽ

20-7-2011 GroenLinks heeft haar steun gegeven aan verlenging van de NAVO-missie in LibiŽ. Een ommezwaai want eind maart stemde GroenLinks nog tegen deze missie.
meer lezen

IsraŽlische rechtbank: tegenhouden Flytillia onwettig?

18-7-2011 Op 13 juli heeft de IsraŽlische rechtbank de vrijlating bevolen van twee AustraliŽrs, die op 12 juli op de luchthaven in Tel Aviv waren opgepakt omdat ze naar Palestina wilden reizen. De veiligheidsdienst was zijn boekje te buiten gegaan.
meer lezen

Dignite al Karama onderweg naar Gaza

14-7-2011 Zoals we eerder berichtten wordt de Gaza Vloot tegengehouden door Griekenland. Er is echter ťťn schip, de Dignite al Karama, dat nu toch koers gezet heeft richting Gaza.
meer lezen

Liever radar op de stranden dan vluchtelingen en badgasten

12-7-2011 De strijd tegen de invasie van vluchtelingen uit Noord-Afrika leidt in ItaliŽ tot bezetting van het kustgebied. Op verschillende plaatsen zetten militaire politie-eenheden zonder inspraak van de bevolking radarposten neer, waartegen de bevolking in opstand komt.
meer lezen

Palestijnse en internationale oproep voor een militair embargo tegen IsraŽl

12-7-2011 Tientallen organisaties uit de hele wereld werken mee aan een nieuwe internationale campagne voor een onmiddellijk en alomvattend militair embargo tegen IsraŽl. De oproep gaat uit van het Palestijns Nationaal Comitť voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS)..
meer lezen

Flotilla II

12-7-2011 Wij, mensenrechtenactivisten van de Gaza Freedom Flotilla II Stay Human hebben door de opstelling van de Griekse autoriteiten, moeten besluiten om onze vaart uit te stellen. De Open Gaza /Stefano Chiarini, zou als een van de tien boten meevaren.
meer lezen

Massale vlucht naar Palestina strandt in IsraŽl

12-7-2011 Het staat nu vast: Reizigers naar de West Bank die een bezoek aan Palestijnen willen brengen, worden op het vliegveld in Tel Aviv geweerd, ook al gaan ze als toeristen naar Palestina. Dat is op 8 juli zonneklaar bewezen.
meer lezen

Europees Hof bevestigt recht op dienstweigeren

10-7-2011 Het Europees Hof van de Rechten van de Mens heeft op 7 juli verklaard dat grond van het Europees verdrag daarover dienstweigering voor gewetensbezwaarden een mensenrecht is. Aanleiding was de zaak-Bayatyan versus de Armeense staat.
meer lezen

Gaza begint in Griekenland

5-7-2011 Waar de laster en bedreiging tegen de Flotilla van de kant van Israel te verwachten was, is het teleurstellend om te ontdekken dat de regering van Griekenland nu medeplichtig is aan de illegale en onmenselijke blokkade van Gaza.
meer lezen

Succesvol geweldloos verzet tegen landroof langs de Palestijnse Muur

1-7-2011 Al meer dan acht jaar vechten Palestijnse grensdorpen geweldloos tegen de Muur, die bedoeld zou zijn op IsraŽl van Palestina te scheiden, maar die ook wordt gebruikt voor landroof. Hieronder volgt bericht van een miniem succes.
meer lezen

Waarom ik wel meevaar

29-6-2011 De Gaza Freedom Flotilla II heeft een groot doel en nog grotere tegenstanders. Naar mate de voorbereidingen verder vorderen wordt dit eens te meer duidelijk. Op alle fronten worden we tegengewerkt door de Amerikaans-IsraŽlische alliantie, wiens machtige arm ver reikt.
meer lezen

Airco kost Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan elk jaar 20 miljard dollar

28-6-2011 Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan geven per jaar 20 miljard dollar uit aan airconditioning. Dat is meer dan het totale nationaal inkomen van Afghanistan! Vooral het vervoer van de benodigde brandstof is duur. Bovendien komen daar veel mensen bij om.
Bron: www.dewereldmorgen.be, 26-6-2011

Gaza-vloot: ťťn stem, ťťn strijd

25-6-2011 De wind van vrijheid laat zich door niemand tegenhouden. De wereld hijst haar zeilen en de vredelievende mensen laten zich voortstuwen met de wind in de rug, tegen de stroom in, zullen wij ons doel bereiken.
meer lezen

Doorbreek de geweldsspiraal!

21-6-2011 Een breed platform met christelijke, islamitische, joodse en seculiere organisaties in Nederland heeft zich bij de geweldloze internationale actie, Flotilla 2, aangesloten. Een vergelijkbare vloot werd in mei 2010 in internationale wateren aangevallen door de IsraŽlische marine.
meer lezen

Agent bij zaak Baars ten onrechte niet als getuige opgeroepen

21-6-2011 Het proces tegen Henk Baars is op 20 juni verdaagd. Baars had zijn identiteitsbewijs niet willen tonen, en daarmee was volgens de officier van justitie de kous af. Maar zo zat het niet helemaal: de aanleiding was het vertonen van een vredesvlag en er waren dus grondrechten in het geding...
meer lezen

Actie in BelgiŽ tegen NAVO-oorlog in LibiŽ

13-6-2011 Een vijftigtal vertegenwoordigers van verschillende Belgische vredesorganisaties, verenigd in het Anti-oorlogsplatform, uitten op 8 juni bij het ministerie van Defensie hun ongenoegen over de NAVO-operatie in LibiŽ. Ze eisen dat BelgiŽ zich onmiddellijk uit de oorlog terugtrekt.
meer lezen

Kerk en Vrede voorzitter voor de rechter

10-6-2011 Op maandagochtend 20 juni a.s. om 10.15 uur moet Kerk en Vrede voorzitter Henk Baars voor de Haagse kantonrechter (Prins Clauslaan 60) verschijnen vanwege een vlagincident dat zich twee jaar eerder in Den Haag heeft voorgedaan.
meer lezen

In de geest van Erasmus: de Vreedzame School

8-6-2011 Op Internationale Vredesdag 21 september 2011 wil het 'Huis van Erasmus' als eerbetoon aan Erasmus aandacht schenken aan zijn idealen van zowel vrede als onderwijs en educatie. Daarom wil zij op die dag een bijeenkomst beleggen waarin het concept van 'De Vreedzame School' centraal staat.
meer lezen

Wilt u vredeslessen geven op basisscholen?

1-6-2011 Het VredesInformatieCentrum verzorgt nu al vredeslessen op vele basisscholen. Het heeft daarvoor een succesvolle methode ontwikkeld. Meer leerlingen in het hele land zouden daarvan kunnen genieten als er meer vrijwilligers zouden zijn om de lessen te geven.
meer lezen

Vredeseducatie in theorie en praktijk

31-5-2011 Op 28 mei jl. organiseerde Vredesbeweging Pais een symposium over vredeseducatie dat vooral bedoeld was als ontmoetingsplaats voor mensen die daarmee zelf actief bezig zijn of zouden willen zijn. Het werd een levendige uitwisseling van ervaringen en en ideeŽn.
meer lezen

Aandeelhouders EADS hebben bloed aan hun handen

27-5-2011 Bij een jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden donderdag de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.
meer lezen

Pleinbezetting in Polen als protest tegen de oorlog

25-5-2011 De pleinbezettingen van de Arabische lente, nu ook in Spanje en zelfs op de Dam in Amsterdam, waaien nu over naar Polen. Ditmaal ook als een actie tegen de oorlog en de milieuvervuiling
meer lezen

Demonstraties tegen dienstplicht in Rusland

25-5-2011 Er wordt in Rusland openlijk geprotesteerd tegen de dienstplicht; met name tegen de uitzending van dienstplichtige soldaten voor de "ordehandhaving" in TjetsjeniŽ en IngoesetiŽ.
meer lezen

400 klachten tegen Belgische oorlogseconomie

19-5-2011 In BelgiŽ kan iedere burger bij de overheid een klacht indienen tegen een wanpraktijk. Vredesactie riep daarom op om klacht in te dienen tegen bedrijven die in BelgiŽ actief zijn en hun winsten halen uit de exploitatie van door IsraŽl bezette gebieden in Palestina.
meer lezen

Welk idee verandert jouw wereld?

13-5-2011 Op de website van Upact (www.upact.nl) worden 9 creatieve voorstellen gepresenteerd voor projecten die informatie geven over de oorzaken van conflicten en de mogelijkheden om bij te dragen aan duurzame vrede.
meer lezen

Nieuwe vredeswebsite Need4Peace

9-5-2011 Sedert kort is er een nieuwe vredeswebsite online. De site www.need4peace werd ontwikkeld door 2 idealistische internetcreatievelingen. De site toont foto's van mensen die het welbekende vredesteken geven en dat met een statement motiveren.
meer lezen

Verslag Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid verschenen

3-5-2011 Bij het Platform Vredescultuur verscheen onlangs een uitgebreid verslag van de vele activiteiten van het Platform en zijn lidorganisaties in het door de VN uitgeroepen Internationaal Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid (2001-2010).
meer lezen

Nico Faber krijgt lintje voor zijn vredeswerk

29-4-2011 Op 29 april kreeg Nico Faber een koninklijke onderscheiding. Hij werd lid in de orde van Oranje Nassau. Voor zover ons bekend is dit pas de tweede keer dat iemand vanwege werk als vredesactivist een lintje krijgt.
meer lezen

Uraniumverrijking en wapenproductie, Paasmars in Almelo

26-4-2011 Zo'n 100 mensen namen op Paasmaandag deel aan de jaarlijkse Paasmars voor Vrede en Ontwapening die dit jaar in Almelo werd gelopen.
Een uitgebreid verslag met veel foto's vindt u hier: vredessite.nl/nieuws/2011/paasmars.html
26-4-2011

Bush hoort voor het Internationaal Strafhof

26-4-2011 Oud-president Bush zou voor het Internationaal Strafhof moeten worden gedaagd voor het nodeloos beginnen van de oorlog tegen Irak. Dit is de mening van het toenmalige hoofd van het Internationale Atoomagentschap El Baradei.
meer lezen

Egyptische publicist door het militaire regime veroordeeld in schijnproces

11-4-2011 De Egyptische gewetensbezwaarde Maikel Nabil Sanad is voor zijn publicitaire activiteiten op 10 april door een militaire rechtbank tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens "belediging van het leger".
meer lezen

War Resisters International over gemilitariseerd onderwijs

10-4-2011 In het laatste VredesMagazine (2011/2) verscheen een artikel van Marc Akkerman over de rol van het leger in de Nederlandse scholen. Dit artikel is een onderdeel van een wereldwijd onderzoek van War Resisters' International over de militarisering van het onderwijs.
meer lezen

Rechten IsraŽlisch parlementslid Haneen Zoabi beknot

8-4-2011 Een meerderheid van de IsraŽlische parlementsleden in de Knesset zette recent het licht op groen om de IsraŽlisch-Palestijnse Haneen Zoabi haar parlementaire voorrechten af te nemen, omdat ze vorig jaar op het Turkse schip Mavi Marmara richting Gaza zat.
meer lezen

Bezuiniging op Defensie biedt kansen

8-4-2011 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven n.a.v. de ophef rond de bezuinigingen op Defensie. Wellicht een kans om meer burgervredesteams in te zetten in conflictgebieden. Niet alleen veel goedkoper maar ook veel effectiever.
meer lezen

Palestijnse Jasmine Rishmawi in Nederland: nodig haar uit!

6-4-2011 Van 27 mei tot 9 juni is de 24 jarige Palestijnse Jasmine Rishmawi in Nederland. Jasmine komt uit een christelijke familie in Beit Sahour (Westbank) en is net afgestudeerd in de Werktuigbouwkunde aan de Birzeit Universiteit. Ze vertelt graag haar verhaal in kerk, moskee, school of buurthuis.
meer lezen

Noodkreet voor recht in IsraŽl

4-4-2011 Dit is een oproep voor steun aan de arrestanten van het geweldloos verzet tegen de muur die in strijd met het internationaal recht op Palestijns grondgebied wordt aangelegd of tegen totalitaire wetten van de IsraŽlische regering..
meer lezen

Nederlands initiatief om de blokkade van Gaza te doorbreken

30-3-2011 Eind mei 2011 vertrekt een flotilla van ongeveer 15 schepen met 1000 passagiers en 3 vrachtschepen met medicijnen, medische en onderwijs hulpmiddelen, waterpompen, etc naar Gaza. Het is de bedoeling dat daar ditmaal ook een Nederlands schip bij zal zijn.
meer lezen

Patstelling en partij worden in het conflict grote risico 'LibiŽ-coalitie'

28-3-2011 Oorlogen en militaire interventie gaan altijd gepaard met rechtvaardiging. De Britse premier Cameron noemt zijn militaire interventie 'nodig, wettig en gerechtvaardigd'. Daar is echter wel wat op af te dingen.
meer lezen

Demonstratie tegen de westerse luchtacties boven LibiŽ

28-3-2011 Zo'n 150 mensen hebben 27 maart op de Dam gedemonstreerd tegen de westerse luchtacties boven LibiŽ. Ze vrezen voor een escalatie die tot een uitzichtloze situatie zonder vrede zal leiden.
meer lezen

Symposium over actualiteit van het ethisch Ťn politiek pacifisme van Hannes de Graaf

28-3-2011 Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van prof. dr. Hannes de Graaf organiseert de vereniging Kerk en Vrede op zaterdag 2 april een symposium onder de titel "Pacifistische strategie voor Afghanistan vanuit het gedachtegoed van Hannes de Graaf".
meer lezen

Symposium Vredeseducatie en jaarvergadering Pais

23-3-2011 Op zaterdag 28 mei a.s. organiseert Pais een symposium waarin aandacht zal worden geschonken aan de verschillende wijzen waarop vanuit de vredesbeweging invulling wordt gegeven aan vredeseducatie.
meer lezen

Oorlog beschermt geen mensenrechten

23-3-2011 Het Belgische Vredesactie betreurt de militaire interventie in LibiŽ. Vredesactie verzet zich tegen de perverse logica dat oorlog in dienst kan staan van mensenrechten. Als pacifistische beweging pleit Vredesactie juist voor meer inzet bij het zoeken en implementeren van vreedzame oplossingen.
meer lezen

LibiŽ en de sabotage van een politieke oplossing

23-3-2011 Links toont zich verdeeld in het debat over een no-flyzone boven LibiŽ. Een niet-militaire aanpak is echter nooit ernstig genomen. Het portretteren van oorlog als een humanitaire interventie is een contradictio in terminis.
meer lezen

Opheffing bureau United Civilians for Peace

18-3-2011 Wegens een tekort aan financiŽle middelen wordt het bureau van UCP opgeheven. Het werk van UCP, dat ijvert voor gerechtigheid en vrede in Palestina, valt hiermee grotendeels stil.
meer lezen

Oecumenische raden pleiten voor terugtrekking Amerikaanse kernwapens uit Europa

18-3-2011 Vier grote internationale en nationale oecumenische organisaties hebben de NAVO gevraagd om de resterende Amerikaanse tactische kernwapens uit Europa te verwijderen. Het gaat om ca. 200 kernwapens die in vijf landen liggen opgeslagen, waaronder Nederland.
meer lezen

Kerk en Vrede roept het Westen op niet militair in te grijpen in LibiŽ

18-3-2011 Kerk en Vrede meent dat de kans aanwezig is dat militair ingrijpen tot een escalatie van geweld kan leiden en tot meer slachtoffers. Ze wil dat de interventie beperkt blijft tot politieke en economische middelen en dat niet alleen in LibiŽ maar ook in b.v. Bahrein.
meer lezen

Peace Brigades International vlucht uit IndonesiŽ

15-3-2011 Verontrustend nieuws. De Peace Brigades International hebben besloten zich terug te trekken uit IndonesiŽ, omdat hun werk te zeer wordt bemoeilijkt door bedreigingen en vervolging.
meer lezen

Een schaakspel van mensenvlees

13-3-2011 Tot 13 juni wordt de bezoeker van het Haagse museum GEM geconfronteerd met de diorama's, collages en films van Marcel Dzama over absurde werelden, waarin het bijna altijd oorlog is.
meer lezen

Staat het Egyptische leger achter de revolutie?

10-3-2011 De Egyptische dienstweigeraar Maikel Nabil nam vanaf de eerste dag deel aan de revolutie. Zijn uitgebreide verslag in woord en beeld en allerminst juichende analyse kunt u lezen op: www.maikelnabil.com/2011/03/army-and-people-wasnt-ever-one-hand.html
Bron: WRI, 9-3-2011

Dienstweigeraar achter Tralies

8-3-2011 De tentoonstelling Dienstweigeraar Achter Tralies biedt voor het eerst een uniek beeld van het verschijnsel totaalweigeren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Te zien in Museum Blokhuispoort te Leeuwarden van 26 maart tot en met 30 juli 2011.
meer lezen

Matthew Hoh bepleit Nederlands-Scandinavisch Afghanistan-initiatief

7-3-2011 Matthew Hoh, Afghanistan veteraan en medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nam in 2009 ontslag omdat hij zich niet langer met de Amerikaanse strategie kon verenigen. In Den Haag lichtte hij zijn visie toe, die door veel militairen en diplomaten gedeeld zou worden.
meer lezen

Palestijns verzet en geweldloosheid

3-3-2011 In Engeland verscheen onlangs het boek 'Palestinian Resistance en NONVIOLENCE' van Andrew Rigby. Daarin wordt de verborgen geschiedenis van het geweldloze verzet in de door IsraŽl bezette gebieden beschreven.
meer lezen

Petitie: Geen wapens naar mensenrechtenschenders

28-2-2011 De Campagne tegen Wapenhandel is een petitie gestart: Stop wapenhandel naar het Midden-Oosten. De petitie zal op 16 maart worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie kan worden getekend op: stopwapenhandel.petities.nl
meer lezen

Dictators onderdrukken met Nederlandse wapens eigen volk

22-2-2011 Regimes in landen als LibiŽ, Bahrein en Jemen zijn de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens. Voor meer dan vierduizend vuurwapens, 150 pantservoertuigen, achttien miljoen stuks munitie en 190 duizend granaten was Nederland producent of doorvoerhaven.
meer lezen

Nederlandse pantservoertuigen in Bahrein

17-2-2011 Op de beelden van demonstraties in de Golfstaat Bahrein, die tonen hoe politie en veiligheidstroepen op gewelddadige wijze ingrijpen bij demonstraties voor democratie en burgerlijke vrijheiden, zijn pantservoertuigen te zien die door Nederland midden jaren '90 aan de golfstaat zijn verkocht.
meer lezen

Hoe een geweldloosheidstripverhaal de Egyptische revolte mede-ondersteunt

15-2-2011 In het centrum van de inspirerende revolutie in Egypte bevindt zich een gemeenschap van jonge bloggers. Deze activisten bouwen voort op een verhaal over geweldloze verandering die ze al maanden en jaren aan het verspreiden zijn.
meer lezen

Prijs voor Bang for your buck?

15-2-2011 In een wedstrijd Shooting Poverty, door Oxfam Novib, staat onder drie genomineerden de film Bang for your buck bovenaan. Deze film van Seth Chase en Brice Blondel gaat over de gevolgen van wapenhandel in Burundi, waar overal te koop aangeboden handgranaten dood en verderf zaaien.
meer lezen

De voorlopige prijs van de Egyptische omwenteling

14-2-2011 Sinds de demonstraties en stakingen tegen het regime van Mubarak op 25 januari uitbraken hebben de Egyptische militaire machten duizenden mensen opgepakt, gemarteld, maar ook doen "verdwijnen". Aldus het Britse blad The Guardian en tal van mensenrechtenorganisaties.
meer lezen

Vasten voor vrede in de moordhoofdstad van de wereld

8-2-2011 Na tienen gaat niemand meer de straat op in Ciudad JuŠrez, de Mexicaanse grensstad waar vorig jaar meer dan 3000 moorden werden gepleegd. Toch brachten afgelopen weekend tientallen mensen de nacht door op een plein om te vasten voor vrede.
meer lezen

Vredesorganisaties bundelen zich voor actie tegen kernbommen

29-1-2011 Dit jaar zal opnieuw aandacht worden gevraagd voor kernwapens. Die zijn nog steeds de wereld niet uit. Dat blijkt uit een eerste overlegbijeenkomst, georganiseerd door 'No nukes'.
meer lezen

Een historicus over Tolstojs Oorlog en Vrede

25-1-2011 In het november-decembernummer van Geschiedenis Magazine nr. 8 (2010), p. 16-18, geeft Eelco Bunia een merkwaardige visie op Tolstojs beroemdste boek Oorlog en Vrede. Hij zou de geschiedenis als het kwaad zien.
meer lezen

Principieel nee zeggen tegen misie enige antwoord

25-1-2011 Neen zeggen tegen de voorgestelde trainingsmissie in Afghanistan is het enige authentieke antwoord, dat de fracties van D'66, GrLinks en de CU kunnen geven.
meer lezen

Oorlog met computervirus

17-1-2011 Iraanse uraniumverrijkingsfabrieken blijken al geruime tijd te worden aangevallen met het computervirus Stuxnet. Het Iraanse atoomprogramma is hierdoor mogelijk met ruim een jaar vertraagd.
meer lezen

Private militaire en beveiligingssector Nederland in opmars

17-1-2011 Er is een snelle groei van het aantal Nederlandse bedrijfjes dat diensten aanbiedt in de private militaire en veiligheidssector. Ze verrichten vaak voorheen als militair beschouwde taken. Dit blijkt uit een door de Campagne tegen Wapenhandel gepubliceerd rapport.
meer lezen

Nigeriaanse vredes- en mensenrechtenactivist Chidi Nwosu vermoord

17-1-2011 Op 29 december 2010 werd de vredes- en mensenrechtenactivist Chidi Nwosu vermoord in zijn huis. Hij was de oprichter en voorzitter van de Human Rights Peace and Justice Foundation en ook actief binnen War Resisters International.
meer lezen

Rosenthal tikt kerkelijke organisatie ICCO op de vingers

15-1-2011 De Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingshulp ICCO heeft met verontwaardiging mededeling gedaan van een berisping door Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, wegens haar steun aan het nieuwsnet Electronic Intifada.
meer lezen

Scherp rapport tegen Netanyahu door Vrouwen voor Vrede

15-1-2011 In december 2010 liet de IsraŽlische Coalitie van Vrouwen voor Vrede een rapport het licht zien met de titel 'Totale oorlog: IsraŽl tegen de democratie'. Dit rapport beschrijft de toenemende politieke vervolging van vredesgroepen en mensenrechtenorganisaties.
meer lezen

Actie tegen 'politietrainingsmissie' in Aghanistan

10-1-2011 Van verschillende kanten worden oproepen gedaan om in actie te komen tegen de voorgenomen 'politiemissie' in Afghanistan. Steeds duidelijker wordt dat het in werkelijkheid vooral gaat om het opleiden van para-militairen. Hieronder de oproep van Kerk en Vrede.
meer lezen