Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2013

Nieuwe brochure over de militaire kantjes van de Europese Unie

30-12-2013 De Europese Unie. Een onbegrijpelijk gedrocht? Een ver van mijn bed show? Het centrum van de macht ligt steeds meer in Brussel. De Belgische vredesorganisatie 'Vredesactie' volgt de EU met argusogen. Immers, de EU militariseert. Het oorspronkelijk civiele vredesproject krijgt alsmaar meer militaire kantjes.
meer lezen

In Columbia wordt veel gedaan door een actieve vredesbeweging.

27-12-2013 War Resisters' International werkt al lange tijd samen met plaatselijke vredesgroepen in Columbia. Onlangs bracht een delegatie die daar op bezoek geweest is verslag uit van wat zij aantroffen. Actief vredeswerk in een veranderende situatie met nog steeds veel geweld en een moeilijke positie van dienstweigeraars.
meer lezen

Zuid-Koreaanse vredesbeweging zet vredesbeurs tegenover wapenbeurs

24-12-2013 In Seoul werd begin november de grootste wapenbeurs van de regio gehouden. De Zuid-Koreaanse vredesbeweging organiseerde als tegenzet een Vredes- en Ontwapeningsbeurs. Waar de wapenbeurs de nieuwste wapensystemen toonde, liet de vredesbeurs de onvermijdelijke consequenties van die wapens zien. Zo werd de ware aard van de wapenhandel onthuld.
meer lezen

Tikkende tijdbom onder Nobelprijs voor de Vrede

21-12-2013 Het Nobelcomitť respecteert met zijn Vredesprijs de laatste wens van Alfred Nobel niet, maar dient vooral het Noorse parlement. Dat stelt de Noorse advocaat en schrijver Fredrik S. Heffermehl.
meer lezen

Jewish Voice for Peace verhindert in VS wet die IsraŽl steunt.

21-12-2013 Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel verworpen waardoor IsraŽliŽrs zonder visum de VS zouden kunnen bezoeken. Dit is een grote overwinning voor Jewish Voice for Peace die tegen dit wetsvoorstel actie voerde, vanwege de discriminerende behandeling van VS-burgers met een Arabische of moslimachtergrond aan de IsraŽlische grens.
meer lezen

Aankondiging conferentie in Berlijn over humanitair argument bij ontwapening

15-12-2013 Op 23 en 24 januari 2014 wordt in Berlijn een conferentie gehouden over het humanitaire argument bij ontwapening. Daarbij zijn al successen geboekt met betrekking tot o.a. landmijnen en clustermunitie. Krista van Velzen is mede-organisator van deze conferentie.
meer lezen

Twee miljard mensen bedreigd door hongersnood in geval van nucleair conflict

15-12-2013 Mocht ergens ter wereld een conflict uitbreken waarbij kernwapens worden gebruikt, bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, dan zouden twee miljard mensen onmiddellijk bedreigd worden door hongersnood. Dat blijkt uit onderzoek van de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), waarbij de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie is aangesloten.
meer lezen

Het nieuws van en voor de vredesbeweging via VredesNieuws nu ook op Twitter

6-12-2013 Sedert 6 december 2013 zijn alle berichten die via VredesNieuws verspreid worden ook via Twitter te lezen. Word volger! De gebruikersnaam op Twitter is: @VredesNieuws.
VredesNieuws informeert u kort en bondig over wat er in en rond de vredesbeweging speelt, met doorklikmogelijkheden naar uitvoeriger informatie.
meer lezen

Bram van der Lek overleden

4-12-2013 Op 29 november jl. overleed Bram van der Lek. Hij is het meest bekend als voorman van de PSP en later GroenLinks, maar ook de vredesbeweging had zijn volle aandacht. Dat blijkt ook uit de onderstaande herinneringen van Hans Feddema aan Bram.
meer lezen

Nieuw rapport - Wapenproductie als banenmotor?

4-12-2013 De neiging om de wapenindustrie in te zetten ter stimulering van de economie is riskant en gebaseerd op ongefundeerde veronderstellingen. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Wapenproductie als banenmotor? Nederland en het defensie industrie beleid' van de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Nederlandse ambassadeur bezoekt vredesmuseum in Teheran

28-11-2013 De Nederlandse ambassadeur in Iran bracht op 19 juni jl. een bezoek aan het Tehran Peace Museum. Dit op aandringen van het in Den Haag gevestigde Internationale Netwerk van Vredesmusea. Het Iraanse vredesmuseum levert een belangrijke bijdrage aan de verbreiding van de gedachte dat vreedzame conflictoplossing een begaanbare weg is.
meer lezen

Vredeswandelroutes in Den Haag en 6 andere Europese steden

28-11-2013 Op de website www.discoverpeace.eu zijn sinds kort wandelroutes te vinden langs voor de vrede belangrijke plaatsen in 7 Europese steden. In Den Haag gaat de route natuurlijk langs het Vredespaleis, maar ook langs vele minder bekende plaatsen. Bij elke plaats wordt een uitgebreide toelichting gegeven. Behalve in Den Haag zijn er routes in Berlijn, Boedapest, Manchester, Parijs, Torino en Wenen.
meer lezen

Motie maakt - uiterlijk in 2023 - een einde aan Nederlandse kernwapentaak

19-11-2013 Nu de motie van Kamerlid Van Dijk (SP) is aangenomen waarin de Tweede Kamer uitspreekt dat de opvolger van de F-16 geen kernwapentaak mag krijgen, is een kernwapenvrij Nederland onomkeerbaar. Dat stelt vredesorganisatie IKV Pax Christi.
meer lezen

Video Games die je goed doen

18-11-2013 De Amerikaanse komiek Demetri Martin zei: "Ik zou graag een game spelen waarin je de mensen kunt helpen die in alle andere games neergeschoten zijn. Dat spel zou dan 'Overvol Ziekenhuis' moeten heten".
meer lezen

11 november: actie op de militaire basis van Kleine Brogel

12-11-2013 Met een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op de militaire basis van Kleine Brogel 'vierden' Bomspotters een weinig gekende verjaardag: sinds exact 50 jaar liggen er kernwapens op Belgisch grondgebied. Een 15-tal activisten betraden samen met Bomspotters Claes, Verhofstadt en Dehaene de luchtmachtbasis.
meer lezen

Jubileumactiviteiten Peace Brigades International Nederland

8-11-2013 Peace Brigades International afdeling Nederland bestaat op 6 december a.s. 25 jaar! Om daar bij stil te staan zijn er op vrijdag 13 en zaterdag 14 december jubileumactiviteiten in Utrecht.
meer lezen

Eťn jaar Rutte II: tijd voor een agendabepalend Midden-Oostenbeleid

8-11-2013 Een Ander Joods Geluid publiceerde 7 november, in de week dat Rutte II haar eerste verjaardag viert, een rapport waarin het IsraŽl-Palestina-beleid van het kabinet onder de loep wordt genomen.
meer lezen

Munitiedump in Oosterschelde tikkende tijdbom

7-11-2013 In de Oosterschelde ligt voor Zierikzee een onafgedekt munitiedepot van ongeveer 30 miljoen kilo. Het is de grootste in Nederland. Defensie heeft daar tussen 1945 en 1967 ook fosfor granaten gedumpt. Niet bekend is of deze onder het zand liggen of al uitgespoeld zijn. Duikers halen zo en dan munitie naar boven.
meer lezen

Syrische ongewapende oppositie: "Vanuit buitenland werd er een machtsstrijd over SyriŽ van gemaakt"

7-11-2013 Dr. Haytham Manna, woordvoerder van het Syrische Nationale CoŲrdinatiecomitť voor Democratische Verandering, de ongewapende oppositie, was op 3 november in BelgiŽ voor een conferentie georganiseerd door Intal. DeWereldMorgen.be had een gesprek met hem.
meer lezen

Lezing Gandhi Hier en Nu

6-11-2013 De eerste in een reeks lezingen over het belang van Gandhi voor ons leven hier en nu. Het 'denken, voelen en doen' van Gandhi wordt in een brede context geplaatst: van traditionele religies tot hoofdstromingen binnen de filosofie en van moderne ideologieŽn tot eigentijdse sociale en ecologische bewegingen. Er is voldoende ruimte voor gesprek en ontmoeting. 27 november, Gandhituin, Rotterdam.
meer lezen

Actiedag: EU, Business as usual?

5-11-2013 Op 19 en 20 december vergaderen de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Op de agenda: het versterken van de Europese wapenindustrie. Dat vraagt om actie! Doe mee aan de actiedag op 19 december!
meer lezen

Belgische parlementsleden aan VS congres: "kernwapens zijn nutteloze geldverspilling"

5-11-2013 Eind oktober werd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres het vernieuwingsprogramma voor de B61 tactische kernwapens besproken. Belgische parlementsleden stuurden daarom een brief aan het congres waarin ze de verwijdering van die kernwapens uit BelgiŽ vragen. "De modernisering van de B61 is nutteloze geldverspilling", schrijven ze.
meer lezen

Economie en gewapende conflicten: beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid

5-11-2013 Input voor Defensie en Buitenlandse zaken. Laat je inspireren en denk mee over beleidsalternatieven op het gebied van Vrede en Veiligheid. Het Platform Duurzame en Solidaire Economie, WILPF Nederland, Kerk & Vrede en Vrouwen voor Vrede organiseren daartoe een seminar op donderdag 14 november, in Nieuwspoort in Den Haag. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, zal de inleidende lezing houden.
meer lezen

4 december symposium "Protection of Civilians in Syria"

1-11-2013 Het jaarlijkse symposium van de Stichting Vredeswetenschappen (in samenwerking met IKV Pax Christi en UPEACE) wordt dit jaar in Amsterdam gehouden. Het thema is burgerbescherming in SyriŽ en het dilemma van (non)interventie in complexe conflicten. Tevens zullen de genomineerden van de scriptieprijsvraag Visies op Vrede een korte presentatie geven, waarna de jury de winnaar bekend maakt.
meer lezen

Open dag Vredesmuseum Gouda

1-11-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid hield op zaterdag 26 oktober jl. een open dag voor vrijwilligers, donateurs en belangstellenden uit de vredesbeweging in zijn nieuwe Vredesmuseum Gouda. Naast het bekijken van het museum en het Verzetsmuseum waarin het is ondergebracht, werd vooral gebrainstormd over de toekomstige inrichting van het museum.
meer lezen

Gevangen tussen de drones en terroristen

24-10-2013 Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch roepen de Amerikaanse overheid op om drone-aanvallen waarbij mogelijke onrechtmatige slachtoffers zijn gevallen te onderzoeken. De organisaties komen tevens met gruwelijke onthullingen over de gevolgen van drone-aanvallen in Pakistan en Jemen.
meer lezen

Training Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap, een voorrecht om mee te maken.

23-10-2013 Een kleine veertig vrouwen (en een man) hebben zich een lang weekend gebogen over hun religies, Christendom en Islam, om met elkaar ontdekken hoe de eigen religie vrede verkondigt en hoe de Bijbel en de Koran inspireren tot vrouwelijk leiderschap.
meer lezen

Actieweek: Hou de ruimte vreedzaam

21-10-2013 Van 5 tot 12 oktober was het Keep Space for Peace Week. Wereldwijd werd er actie gevoerd om de ruimte vrij te houden van oorlogstuig en niet te gebruiken in het kader van oorlogvoering en oorlogsvoorbereiding. In Nederland is voor zover bekend geen actie gevoerd, maar vooral in de VS en Engeland was er veel te doen. Vaak was er een combinatie met acties tegen drones.
meer lezen

Rode kruis tegen het belonen van virtuele oorlogsmisdaden in games

10-10-2013 Het Internationale Comitť van het Rode Kruis wil met gameontwikkelaars gaan samenwerken om de virtuele gevolgen voor het begaan van oorlogsmisdaden in games aan te passen zodat dit soort daden niet worden beloond.
meer lezen

Militaire dienstplicht voor Noorse vrouwen vanaf 2015

30-9-2013 Noorwegen is het eerste land in Europa en binnen de NAVO dat de militaire dienst verplicht maakt voor beide geslachten. Het waren jonge Noorse feministes die campagne hebben gevoerd voor wat zij zien als een volgende stap in de gelijkstelling van vrouwen. Niet iedereen is het daarmee eens.
meer lezen

Sowing Seeds: The Militarisation of Youth and How to Counter It

27-9-2013 Eerder dit jaar verscheen bij War Resisters' International het boek 'Sowing Seeds: The Militarisation of Youth and How to Counter It'. Nu is dit 143 blz. tellende boek in z'n geheel gratis te downloaden via www.vredesmuseum.nl//download/sowingseeds.pdf.
meer lezen

Vredesloop in Den Haag

22-9-2013 Op zaterdag 21 september werd in Den Haag de Vredesloop georganiseerd, als onderdeel van de festiviteiten rond 100 jaar Vredespaleis en de VN vredesdag 'Peace One Day'.
meer lezen

Economie en gewapende conflicten: beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid

19-9-2013 Op 14 november 2013 organiseren WILPF, Kerk en Vrede, Platform Duurzame en Solidaire Economie en Vrouwen voor Vrede een bijeenkomst in Den Haag, over Economie en gewapende conflicten; beleidsalternatieven op het gebied van vrede en veiligheid. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, zal spreken over de mondiale bedreiging van vrede, o.a. op het gebied van klimaat, armoede en grondstoffen.
meer lezen

Muur van de Vrede

18-9-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid richt tijdens de Vredesweek (21 t/m 29 september) een "Muur van de vrede" op in het Verzetsmuseum Zuid-Holland te Gouda. Daaraan worden kaarten en tekeningen met hartenkreten, vredeswensen en meningen van museumbezoekers opgehangen
meer lezen

Gebroken geweertjes op Prinsjesdag

18-9-2013 Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) droeg op Prinsjesdag een soort jagersmantel maar dan tegen de plezierjacht gericht. Op die mantel droeg ze een zestal gebroken geweertjes. Die kwamen uit de winkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Er is geen militaire oplossing voor Egypte

16-9-2013 War Resisters' International heeft zich in een verklaring ernstig bezorgd getoond over de situatie in Egypte. Het zeer gewelddadige optreden van de militairen mag niet door de vingers gezien worden onder de leus 'volk en leger zijn ťťn'. De ervaring leert dat militairen aan de macht leidt tot geweld, onderdrukking en onrecht.
meer lezen

Landelijke Samenwerkingsdag Vredescultuur

14-9-2013 Op 2 juni 2013 vond in Utrecht de landelijke Samenwerkingsdag Vredescultuur plaats. Er werden door deelnemers van 15 vredesorganisatie over lopende activiteiten gesproken en nieuwe actie-ideeŽn uitgewisseld. Een nieuwe brochure over Coert Poort werd gepresenteerd en de Gandhi Vredesduif werd uitgereikt.
meer lezen

Ontwapen! Volkel 28 september afgelast

13-9-2013 Helaas zijn wij genoodzaakt om de actie tegen kernwapens op de vliegbasis bij Volkel, op 28 september, af te blazen.
meer lezen

Vredescitaten op site Vredesmuseum

6-9-2013 Het virtuele museum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid heeft een nieuw onderdeel erbij gekregen. Het betreft een verzameling citaten en spreuken die allemaal iets te maken hebben met oorlog en vrede. Momenteel staan er 130 op site maar er liggen nog veel meer citaten klaar om ingevoerd te worden.
meer lezen

Ander Joods Geluid verwelkomt besluit Royal HaskoningDHV

6-9-2013 Een Ander Joods Geluid verwelkomt het besluit van ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV om haar medewerking aan het ontwerpen van een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem te staken. Deze installatie draagt bij aan de waterinfrastructuur in verschillende nederzettingen, en daarmee aan het bestendigen van de bezetting.
meer lezen

You can bomb the world to pieces ...

5-9-2013 Op woensdag 4 september was er een kleine demonstratie tegen de inmenging in SyriŽ. Na een picket bij de Amerikaanse ambassade, liepen ongeveer 7 mensen naar de Russische ambassade om ook daar te protesteren tegen inmenging.
meer lezen

SyriŽ: militaire interventie is olie op het vuur

31-8-2013 De Belgische pacifistische organisatie Vredesactie schreef een interessant opiniestuk over de mogelijk aanstaande militaire interventie in SyriŽ. Vredesactie concludeert dat militair ingrijpen het conflict verder zal doen escaleren.
meer lezen

Demonstatie tegen interventie in SyriŽ

31-8-2013 Meer dan 200 mensen van zeer verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen demonstreerden vanmiddag in Den Haag tegen de dreigende militaire aanval op SyriŽ. Onder hen ervaren vredesactivisten, mensen van Syrische afkomst, maar bovenal veel "gewone", verontruste burgers.
meer lezen

Religie draagt vrouwelijk leiderschap

26-8-2013 Een interreligieuze viering op zondag 15 september met aansluitend een programma over de rol van religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap in vrede en verzoeningsprocessen. Met Esther Mombo, christelijk theologe uit Kenia en Musdah Mulia, islamtheologie, IndonesiŽ
meer lezen

Na het conflict: over schuld, boete en verzoening

15-8-2013 Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht organiseert op 1 oktober een gesprek met experts op het gebied van post-conflictsituaties.
Hoe bouw je na een conflict weer vrede en vertrouwen op tussen mensen? Welke rol hebben vergelding, waarheid en vergeving bij dit proces?
meer lezen

Symposium over bescherming burgers in SyriŽ

13-8-2013 Stichting Vredeswetenschappen organiseert haar jaarlijkse symposium in samenwerking met IKV Pax Christi op woensdag 4 december 2013 vanaf 14:00 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het symposium zal dit jaar in het teken staan van bescherming van burgers in SyriŽ.
meer lezen

International Peace Bureau geeft prijs aan Bradley Manning

13-8-2013 Het International Peace Bureau heeft bekend gemaakt dat dit jaar de Sean MacBride Peace Prize wordt uitgereikt aan Bradley Manning, de Amerikaanse klokkenluider wiens zaak wereldwijd de aandacht heeft getrokken, voor zijn moedige openbaren van informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden.
meer lezen

Internationaal Strafhof overweegt procedure inzake IsraŽlische aanval op schip op weg naar Gaza

9-8-2013 Het Internationaal Strafhof overweegt een procedure tegen de daders van een IsraŽlische aanval in 2010 op het schip Marmara dat op weg was naar Gaza. De president van het Strafhof heeft 3 rechters aangewezen die een vooronderzoek moeten doen.
Ontleend aan: Haaretz, 9-7-2013

Actie4daagse bij Hoge Raad

9-8-2013 Van 6 augustus (herdenking 1e atoombom op Hiroshima) t/m 9 augustus (herdenking 2e atoombom op Nagasaki) voerde 'Actie tegen Kernwapens' en 'Ontwapen!' actie op de stoep van de Hoge Raad in Den Haag. Daarmee werd geprotesteerd tegen de volgens de actievoerders misdadige uitspraak van de Hoge Raad, dat het gebruik van kernwapens geoorloofd zou kunnen zijn, ook het eerste gebruik.
meer lezen

Lothlorien vredesfestival: Internationaal en Multicultureel in Noord Frankrijk

2-8-2013 Van woensdag 18 - zondag 22 september vindt het 2e Lothlorien festival plaats. Een uniek 5 daags feest van uitwisselen, delen, samen zijn in vrede en harmonie. Ceremonies, lezingen, workshops, muziek, kunst en meer. Deelnemers uit 40 landen en van alle continenten.
meer lezen

Internationale actiedag voor onderwijs en onderzoek zonder militaire invloeden

26-7-2013 Op 14 juni is er in India, Duitsland, Zuid Afrika, Spanje, Chili, Congo, de VS en IsraŽl actie gevoerd voor onderwijs en onderzoek dat vrij is van militaire invloeden. De acties namen vele vormen aan, van straattheater tot workshops. Een uitgebreid verslag met foto's vindt u op: wri-irg.org/node/22002
Bron: WRI

Anti-kernwapen-actie4daagse bij Hoge Raad

23-7-2013 De Hoge Raad der Nederlanden heeft in 2001 gezegd dat nucleaire vernietiging van steden best rechtmatig zou kunnen zijn. Ontwapen! echter is van mening dat het onmogelijk is om atoombommen in te zetten, zonder het oorlogsrecht te schenden.
meer lezen

Conferentie Doopsgezind Wereldwerk over 'Vrede dichtbij'

20-7-2013 Op 12 en 13 oktober 2013 organiseert Doopsgezind Wereldwerk een conferentie in Schoorl met als thema: 'Vrede dichtbij'. Voor jongeren begint de conferentie al op 11 oktober met een ontspanningsavond.
meer lezen

Het Platform VDV start het project: Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap

18-7-2013 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede (VDV) is een veelzijdig project gestart: Vrede, Religie en Vrouwelijk Leiderschap, religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap op het gebied van Vrede en Verzoening.
meer lezen

Niet-dodelijke wapens voor piraterijbestrijding zonder vergunning uitgevoerd

16-7-2013 Nu de regering gewapende private beveiligers op schepen toe wil staan ontstaat een grijs gebied van wapens die (tijdelijk) letsel kunnen veroorzaken, zoals laser- en geluidsgolvenwapens. Deze niet-dodelijke wapens om piraterij op zee tegen te gaan kunnen zonder restricities uit Nederland geŽxporteerd worden, zo blijkt uit onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Srebrenica-herdenking 2013

11-7-2013 Vandaag werd de 17e Nationale Srebrenica-Herdenking gehouden op Het Plein in Den Haag. Elk jaar worden hier de ruim achtduizend slachtoffers van de genocide herdacht. Zij kwamen om door radicale nationalistische Servische en Bosnisch-Servische agressie, nadat de enclave, onder toeziend oog van de VN, was gevallen.
meer lezen

Making Peace tentoonstelling in Utrecht t/m 28 juli

8-7-2013 Tot en met zondag 28 juli is de Making Peace foto-expositie nog te zien op de Maliebaan in Utrecht. Deze openluchttentoonstelling toont in 121 foto's de verschillende aspecten van oorlog en vrede.
meer lezen

Vredesmuseum krijgt vaste expositieruimte in Gouda

5-7-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is vanaf 1 juli een structurele samenwerking aangegaan met het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. Het Vredesmuseum krijgt daarbij een vaste fysieke plek in het in het Verzetsmuseum.
meer lezen

ReŁnie PSJW ! Oproep aan oud-leden.

4-7-2013 Zondag 29 september aanstaande is het de dag dat de PSJW, de Pacifistisch Socialistische Jongeren Werkgroepen, precies vijftig jaar geleden werd opgericht. Er is initiatief om op die dag een reunie voor oud-leden te houden.
meer lezen

IsraŽl: Natan Blanc vrij!

2-7-2013 Op 30 mei jongstleden werd in IsraŽl Natan Blanc uiteindelijk voor militaire dienst afgekeurd nadat hij een half jaar eerder de autoriteiten had meegedeeld dienst te weigeren en sindsdien tien keer enkele dagen gevangenisstraf had ondergaan.
Meer info: www.wri-irg.org/node/21853
Bron: WRI

Oostenrijk en Noorwegen volharden in dienstplicht

2-7-2013 In de meeste europese landen fungeert geen dienstplicht meer, in Oostenrijk en Noorwegen nog wel... maar het militaristische karakter is verhuld.
meer lezen

Anti-militaristen in het Gezi Park: We are not going to be anyoneīs soldier!

2-7-2013 Hilal Demir bericht:
Het begon met een park. De regering wilde het enige groene openbare park in het centrum van Istanbul vernietigen. Waarom? Om er militaire barakken te bouwen, zeiden ze. En toen zeiden ze om er een winkelcentrum te bouwen.. En ze gaven ook nog andere redenen..
meer lezen

IPB heeft WILPF genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2013

1-7-2013 Het International Peace Bureau (IPB) heeft de WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2013. De WILPF is de oudste internationale vrouwen-vredesorganisatie. Meer dan 1000 vrouwen uit twaalf landen ontmoetten elkaar in april 1915 in Den Haag, ondanks de oorlog en gesloten grenzen.
meer lezen

Aftrap Ramadan campagne, demonstratieve fietstocht tegen IsraŽlische dadels

27-6-2013 Op zaterdag 29 juni hebben activisten van BDS, de boycotbeweging tegen IsraŽlische apartheid, een demonstratieve fietstocht gehouden naar een aantal winkelbuurten en markten in Amsterdam West. Met de actie, georganiseerd door het Diensten en Onderzoekcentrum Palestina (docP), riepen zij winkeliers en consumenten op om IsraŽlische dadels te boycotten.
meer lezen

De Syrische Geweldloze Beweging in kaart gebracht

24-6-2013 We worden overstroomd met berichten over het geweld in SyriŽ. Daarnaast is er echter ook een omvangrijk geweldloos verzet. Een indrukwekkend grafisch overzicht daarvan vindt u op: www.alharak.org/nonviolence_map/en/
24-6-2013

Kerk en Vrede vraagt ING te stoppen met investeren in bewapening

21-6-2013 Kerk en Vrede heeft een brief naar ING geschreven waarin deze bank aangesproken wordt op zijn investeringen in bewapening. In de recente Eerlijke Bankenwijzer wordt het beleid van de ING ten aanzien van wapenproducties en wapenleveranties als twijfelachtig bestempeld en scoort het matig tot onvoldoende.
meer lezen

Aktiekamp tegen kernwapens Volkel (NL) en BŁchel (D)

20-6-2013 Het No Nukes team van IKV Pax Christi organiseert van 9 - 13 augustus een bustour naar een actiekamp bij de kernwapenbasis in BŁchel, Duitsland. Onderweg wordt ook bij de Nederlandse kernwapenbasis Volkel geprotesteerd.
meer lezen

Jerusalem Hug

19-6-2013 Op maandag 24 juni 2013 vond in Jeruzalem de īJerusalem Hugī plaats. Bewoners van Jeruzalem, IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, liepen hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad. Zij staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem.
meer lezen

Hoge Raad: Gebruik Volkel-kernwapens desnoods rechtstreeks tegen steden rechtens geoorloofd

16-6-2013 De 'onofficiŽle' bekendmaking door Lubbers en Van Agt dat in ons land permanent kernwapens aanwezig zijn, roept een aantal belangrijke politieke en juridische vragen op.
meer lezen

Vrede Verhandelen: een baanbrekend rapport

14-6-2013 In oktober 2012 verscheen het rapport "Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain illegal Israeli settlements". Het werd uitgebracht door een coalitie van 22 West-Europese ngo's. Onder hen IKV Pax Christi, ICCO en Cordaid. Het rapport is nu in het Nederlands vertaald onder de titel Vrede Verhandelen.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2013

13-6-2013 De wereld - vooral in het Midden-Oosten - is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index 2013 die is gepubliceerd door het Institute for Economics & Peace.
meer lezen

Scriptieprijs "Visions on Peace"

10-6-2013 Dit jaar zal voor de zesde keer de Nederlandse scriptieprijs "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een Master student die een scriptie van uitzonderlijke kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De deadline voor het inzenden van de scriptie is 31 augustus 2013.
meer lezen

Beleggingen pensioenfondsen in kernwapens stijgen tot boven 1 miljard euro

10-6-2013 Amsterdam, 4 juni 2013 - Nederlandse pensioenfondsen beleggen voor meer dan 1 miljard euro in bedrijven die kernwapengerelateerd werk doen. Dit is een forse stijging ten opzichte van oktober 2012, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel. Het ABP, het grootste pensioenfonds, is verantwoordelijk voor het grootste deel van dit bedrag, ruim 800 miljoen euro.
meer lezen

Lancering nieuwe database EU wapenexport: toegankelijk maar nog steeds incompleet

3-6-2013 Jaarlijks exporteren EU landen voor miljarden aan wapens, variŽrend van kleine wapens en munitie tot oorlogsschepen en militaire vliegtuigen. Maar Europese burgers weten weinig van deze dodelijke handel. Een nieuw ontwikkelde database van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) maakt nu voor het eerst wapenexportcijfers eenvoudig en duidelijk toegankelijk.
meer lezen

Kritische vragen op aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS

1-6-2013 Amsterdam, 29 mei 2013 -- Terwijl buiten enkele tientallen mensen met spandoeken en beschilderde paraplu's protesteerden tegen wapenproductie en kernwapens, stelden kritische aandeelhouders vandaag vragen op de vergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam.
meer lezen

Militaire samenwerking met Marokko

29-5-2013 In de Marokkaanse pers is te lezen dat de Nederlandse ambassadeur in Rabat twee overeenkomsten heeft getekend voor militaire samenwerking met Marokko. Dat is vreemd want Marokko houdt tegen de wens van de VN in een groot deel van de West-Sahara bezet.
meer lezen

NVMP-symposium Waanzinnige Wapens

28-5-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseerde op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts lieten hun licht schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant EADS

27-5-2013 Komende woensdag, 29 mei, houdt wapenfabrikant EADS haar aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Okura hotel. Activisten zullen net als in voorgaande jaren protesteren tegen deze bijeenkomst van een bedrijf dat geld verdient met de productie van kernwapens, bommenwerpers en gevechtshelikopters.
meer lezen

Bijeenkomst over de Syrische situatie en de impact ervan op de Palestijnse vluchtelingen

24-5-2013 Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Stichting Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) organiseren op 6 juni in Amsterdam een bijeenkomst over de huidige situatie in SyriŽ en de impact ervan op de daar wonende Palestijnse vluchtelingen.
meer lezen

Songs of peace op 21 juni in Utrecht

24-5-2013 Het kan Utrecht niet ontgaan zijn: De "Vrede van Utrecht 1713" wordt imposant gevierd. De Vereniging "Kerk en Vrede" levert daar een inhoudelijke bijdrage aan met een Korenfestival door 8 Utrechtse koren. De geweldige mezzo-sopraan Tania Kross levert een belangrijk aandeel.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredesbeweging in Utrecht

24-5-2013 Op zondag 2 juni a.s. wordt Samenwerkingsdag Vredescultuur gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkomst ontmoeten mensen actief in een groot aantal verschillende vredesorganisaties elkaar. Ook mensen die overwegen actief te worden in de vredesbeweging zijn natuurlijk van harte welkom.
meer lezen

WRL start campagne tegen traangas

17-5-2013 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, is een campagne begonnen tegen het gebruik en de productie van traangas en soortgelijke chemische wapens. Deze wapens worden op grote schaal door regimes gebruikt om democratische volksbewegingen de kop in te drukken.
meer lezen

Stop kernwapenbedrijf EADS!

16-5-2013 Op woensdag 29 mei vergaderen de aandeelhouders van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam. EADS is een wapengigant die onder meer raketten maakt voor kernwapens. Daarnaast maakt EADS onder andere gevechtsvliegtuigen, militaire helikopters, raketten, en drones (onbemande vliegtuigen).
meer lezen

Keuze UEFA om EK in IsraŽl te organiseren in strijd met haar eigen waarden

16-5-2013 Voorafgaand aan de finale van de UEFA cup hebben activisten geprotesteerd tegen het voornemen van de UEFA om het EK onder de 21 jaar in IsraŽl te organiseren. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk.
meer lezen

Stephen Hawking boycot IsraŽl

15-5-2013 Stephen Hawking, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers, heeft zich solidair verklaard met de academische boycot van IsraŽl. Zijn besluit heeft wereldwijd veel bijval gekregen.
meer lezen

IKV Pax Christi: Maak beperkt militair ingrijpen in SyriŽ mogelijk

8-5-2013 Op 17 april jl. publiceerde IKV Pax Christi een persbericht waarin het oproept tot Westers militair ingrijpen in SyriŽ. Daarmee is IKV Pax Christi, voor zover ons bekend, de enige vredesorganisatie die zo'n oproep doet. Verwonderlijk is dat overigens niet, want ook in het verleden heeft IKV Pax Christi er blijk van gegeven uiteindelijk voor militaire 'oplossingen' te kiezen.
meer lezen

Geen modernisering van de kernwapens - Ontwapen! Vliegbasis Volkel

4-5-2013 Op zaterdag 28 september 2013 organiseert Ontwapen! een, eerder op 1 juni geplande, aktie tegen de twintig Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis bij Volkel. We zullen die dag opnieuw duidelijk maken dat de kernwapens weg moeten. Dit doen we door de basis op te gaan. En dit kan op allerlei manieren, over het hek heen, er onder door, er dwars door.
meer lezen

Peace of Minds Academy

3-5-2013 De derde editie van de Peace of Minds Academy is gestart. Ben je student en wil je meedoen? Meld je dan aan.
Je werkt een halfjaar lang samen met lokale organisaties uit (post-) conflictgebieden (o.a. Colombia, Birma, Oeganda) aan een concrete vraag uit het veld.
meer lezen

Kimberly Rivera veroordeeld omdat ze weigerde in Irak te dienen

2-5-2013 In de VS is Kimberly Rivera veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf omdat ze als beroepsmilitair in Irak inzag dat de oorlog daar verkeerd was en weigerde verder te dienen. Volgens haar advocaat is haar straf zwaarder dan gebruikelijk omdat ze haar mening in de media uitte.
meer lezen

Stop killer robots voor het te laat is

1-5-2013 Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op zogeheten killer robots, om te voorkomen dat deze nog gevaarlijkere opvolgers van bewapende drones ooit het levenslicht zien. Dat is de boodschap van de mede door IKV Pax Christi opgezette internationale campagne Stop Killer Robots, die 23 april officieel van start is gegaan.
meer lezen

WRI achter mensenrechtenorganisatie PROVEA tegen Venezolaanse regering

29-4-2013 War Resisters' International heeft een verklaring uitgegeven ter ondersteuning van de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie PROVEA. Deze organisatie wordt door de Venezolaanse regering beschuldigd van heulen met het fascisme en medeplichtigheid aan moord en aanvallen. De WRI kent PROVEA echter als een betrouwbare partner.
meer lezen

Vrijheid voor dienstweigeraars in het Midden Oosten

26-4-2013 Twee vredesorganisaties, No to Compulsory Military Service uit Egypte en New Profile uit IsraŽl hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij hun steun uitspreken voor dienstweigeraars in beide landen. Zij wijzen erop dat vrijheid van geweten, geloof en zelfbeschikking een mensenrecht is en veroordelen de wijze waarop hun regeringen omgaan met dienstweigeraars.
meer lezen

Dag tegen de militaire uitgaven

26-4-2013 Op 15 april vonden wereldwijd meer dan 120 acties plaats in het kader van de 'Dag tegen de militaire uitgaven', een initiatief van het International Peace Bureau. De dag viel samen het uitkomen van het door het SIPRI samengestelde jaarlijkse overzicht van militaire uitgaven.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

23-4-2013 In dit nummer o.a.: Syrische dialoog in Enschede, Uitweg voor Mali?, fotoreportage 'Gaza november 2012', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Iran - Sancties en oorlogsdreiging', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Stop EADS, stop kernwapens

23-4-2013 Op woensdag 29 mei organiseert de Campagne tegen Wapenhandel een protestactie bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) in Amsterdam.
EADS produceert voor de Franse krijgsmacht raketten voor een nieuwe generatie kernwapens. Daarmee levert het bedrijf een forse bijdrage aan de voortdurende dreiging van nucleaire massamoord.
meer lezen

Morele medeplichtigheid TU-Delft aan bezettingspolitiek IsraŽl

19-4-2013 Op de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen, 17 april 2013, kwamen actievoerders bijeen op de campus van de TU Delft om aandacht te vragen voor het beveiligingsconcern G4S. G4S beveiligt het universiteitsterrein, terwijl het in door IsraŽl bezet Palestijns gebied verantwoordelijk is voor de beveiliging van gevangenissen, checkpoints, nederzettingen en de Apartheidsmuur.
meer lezen

Europese militaire uitgaven van grote invloed op schuldencrisis

15-4-2013 Hoge militaire uitgaven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis en ondermijnen nog altijd inspanningen om tot een oplossing te komen, aldus een vandaag verschenen rapport van het Transnational Institute en de Campagne tegen Wapenhandel.
meer lezen

Zaterdag 25 mei, 2013 het NVMP-symposium 'Waanzinnige wapens'

5-4-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseert op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts zullen hun licht laten schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.
meer lezen

VN Algemene Vergadering keurt wapenhandelsverdrag goed

2-4-2013 De Algemene Vergadering van de VN heeft ingestemd met een wereldwijd verdrag over wapenhandel. Tegen stemden Noord-Korea, Iran en SyriŽ. Het verdrag vormt een eerste nog beperkte aanzet tot het aan banden leggen van de wapenhandel.
meer lezen

Tuinieren voor Vrede in de Gandhituin in Rotterdam

30-3-2013 De Gandhituin heeft nu ook een educatiecentrum, een droom kwam uit. Het educatiecentrum is een fantastische aanwinst om de gevarieerde overvloed van activiteiten te ondersteunen: van het aanleren van ambachtelijke technieken, tot wetenschappelijke en filosofische verdieping, tot bewustwording en het innerlijk cultiveren van een cultuur van vrede.
meer lezen

IKV Pax Christi medeoprichter campagne Stop Killer Robots

27-3-2013 Terwijl we nog maar net gewend zijn aan het veelvuldig gebruik van bewapende drones, kondigen de nog veel gevaarlijkere opvolgers van onbemande vliegtuigen zich al aan: killer robots, oftewel autonome wapens die zelf beslissen of ze schieten of niet.
meer lezen

Postcode Loterij steunt IKV Pax Christi met half miljoen per jaar

22-3-2013 Sinds twee jaar ontvangt IKV Pax Christi een half miljoen per jaar van de Postcode Loterij. Het geld is niet alleen bestemd voor IKV Pax Christi zelf maar ook voor MasterPeace, dat in Nederland een initiatief van IKV Pax Christi is.
Bron: Vrede.nu, lente 2013

Russell Tribunaal roept Internationaal Strafhof op IsraŽlische misdaden te onderzoeken

19-3-2013 Het Russell Tribunaal over Palestina heeft 4 jaar onderzoek gedaan naar medeplichtigheid van derden bij IsraŽlische schendingen van het internationale recht. Het vindt dat deze schendingen door het Internationale Strafhof berecht moeten worden en zal alle initiatieven steunen om dit mogelijk te maken.
meer lezen

Petities voor het boycotten van producten uit IsraŽlische nederzettingen

12-3-2013 Nederland gezet heeft een kleine stap gezet om te komen tot een juiste etikettering van producten afkomstig uit de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft grote commotie gewekt en de tot scherpe reacties van de IsraŽl lobby geleid. Als reactie daar weer op kunt u nu 2 petities ondertekenen voor verdergaande maatregelen.
meer lezen

Unilever trekt Beigel en Beigel terug van Westelijke Jordaanoever

12-3-2013 Het Unilever dochterbedrijf Beigel en Beigel is vertrokken uit de Westelijke Jordaanoever en overgebracht naar de IsraŽlische stad Safed. De IsraŽlische ngo Who Profits stelde vast dat Beigel en Beigel echt vertrokken is. Een groot succes voor de jarenlange lobby van United Civilians for Peace.
www.unitedcivilians.nl, 11-3-2013

Spreek het bestuur van ABP aan op zijn kernwapenbeleid!

12-3-2013 Het ABP pensioenfonds belegt nog steeds voor 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens maken, volgens de meest recente cijfers. Bijvoorbeeld in BAE Systems, dat nieuwe Britse kernwapenonderzeeŽrs ontwikkelt. En in EADS, dat een nieuwe kernraket voor de Franse marine maakt.
meer lezen

Landelijk contactverband tegen oorlog in het Midden-Oosten opgericht

7-3-2013 Op 11 februari heeft in Den Haag de officiŽle oprichtingsvergadering plaats gevonden van Oorlog is geen oplossing. Dat is een samenwerkingscomitť van verschillende organisaties uit Den Haag en Enschede . Dit comitť kwam voor het eerst bijeen na de demonstratie tegen patriotraketten op 7 januari op het Plein
meer lezen

Hariton Pushwagner en Francesco Goya in Museum Boymans, Rotterdam

7-3-2013 Tot 26 mei exposeert in Museum Boymans in Rotterdam de Noor Hariton Pushwagner (=Terje Bofos geboren 1940), en tot 21 juli zijn er alle etsen van Francesco Goya Los Desastros de la Guerra. In beide tentoonstellingen komt de oorlog ter sprake ,
meer lezen

Nederland telt 100 Burgemeesters voor Vrede

5-3-2013 Wij zijn bijzonder verheugd te kunnen meedelen dat met het toetreden van burgemeester Els Boot van Giessenlanden zich inmiddels 100 burgemeesters in Nederland hebben aangesloten bij Mayors for Peace.
meer lezen

Samenwerkingsdag Vredescultuur: Krachtbronnen van Geweldloosheid

28-2-2013 De jaarlijkse Samenwerkingsdag Vredescultuur' zal gehouden worden op zondag 2 juni a.s. in het gebouw van EMMA in Utrecht (van 1.30 - 6.30 uur). De nadruk van de jaarlijkse dag ligt op de ontmoeting tussen vredesorganisaties en tussen de mensen die daarin actief zijn.
meer lezen

Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed

26-2-2013 War Resisters' International voert al enige tijd actie tegen de militarisering van de jeugd. In dat kader is het idee ontstaan voor een 'Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed'. De dag zal voor het eerst plaatsvinden op 14 juni a.s., maar grotere acties zullen pas een jaar later plaatsvinden.
meer lezen

Moed niet langer nodig voor militaire onderscheiding in VS

25-2-2013 Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een speciale medaille in het leven geroepen voor piloten "die niet lichamelijk aanwezig zijn op het strijdtoneel".
meer lezen

Tentoonstelling Burgemeesters voor Vrede

25-2-2013 De nieuwe internationale tentoonstelling van Mayors for Peace is nu ook in het Nederlands beschikbaar! Ze is te zien in het virtuele vredesmuseum www.vredesmuseum.nl. Het ligt in de bedoeling er ook een reizende tentoonstelling van te maken.
meer lezen

Serie over JSF

18-2-2013 De komende tijd brengt de Campagne tegen Wapenhandel nieuwsfeiten over het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35. Eind maart wordt de aanschaf opnieuw in de Tweede Kamer besproken.
Vandaag deel 1: Werkgelegenheid.
www.stopwapenhandel.org/node/1466
18-2-2013

GroenLinks tegen wapendeal met JordaniŽ

15-2-2013 GroenLinks heeft zich uitgesproken tegen de verkoop van o.a. tanks, pantservoertuigen en luchtdoelgeschut aan JordaniŽ. Fractievoorzitter Bram van Ojik noemde de toenemende onderdrukking in JordaniŽ als reden.
meer lezen

ReŁnie oud-totaalweigeraars

15-2-2013 Er is een initiatief om bij voldoende belangstelling een reŁnie te organiseren van oud-totaalweigeraars. Waarschijnlijk op 21 september a.s.
Ben je geÔnteresseerd? Geef dat dan door via info@vredesmedia.nl
15-2-2013

Nieuw nummer VredesMagazine nu te lezen op internet

15-2-2013 In dit nummer o.a.: Illegale immigranten blijvend in onzekerheid, Digitaal slagveld, fotoreportage 'Oorlogsgraven 1914-1918', Uit de geschiedenis van de vredesbeweging, dossier 'Van Arabische Lente naar Syrische Herfst?', veel nieuws en een gedicht.
meer lezen

Multimediale installatie over dienstplicht in Turkije

12-2-2013 De kunstenaar Caglar Kimyoncu werkt samen met War Resisters' International aan een multimediale installatie over dienstplicht in Turkije. Door middel van een 4-kanaals film die speelt in een militair hospitaal worden een arts en 3 ongewone dienstplichtigen gevolgd.
meer lezen

VN plant onderzoek naar gebruik drones

4-2-2013 De VN begint een onderzoek naar het gebruik van drones. Dat zijn onbemande vliegtuigen die vooral door de VS worden ingezet. Daarmee zou terreur worden bestreden. Maar zijn het niet zelf moordmachines die juist terreur verspreiden?
meer lezen

Bijeenkomst van de democratische en pacifistische Syrische oppositie in GenŤve

31-1-2013 In GenŤve kwamen tientallen leiders en prominente figuren van de 'andere oppositie' - binnen en buiten SyriŽ - samen om te pleiten voor een geweldloze transitie naar een democratisch en seculier SyriŽ.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt vrijwilliger voor acquisitie

26-1-2013 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die zich samen met de al aanwezige acquisitie-medewerker actief wil inzetten om onze reizende tentoonstellingen overal in het land geplaatst te krijgen.
meer lezen

WAR/RAW linosneden van Tonie van Marle

26-1-2013 In het virtuele vredesmuseum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn nu linosneden te zien van Tonie van Marle. Het betreft haar project WAR/RAW dat een brug probeert te slaan tussen de uitersten van oorlogsleed en klassieke esthetiek.
meer lezen

Drones stuiten in VS op groeiende tegenstand

25-1-2013 Nu de regering van de Amerikaanse president Barack Obama aan een tweede ambtstermijn begint, wordt ze geconfronteerd met een groeiende binnenlandse controverse over het voorkeurswapen in de strijd tegen het terrorisme: het onbemande vliegtuig.
meer lezen

Oproep: handhaaf het EU-wapenembargo tegen SyriŽ

21-1-2013 In de EU gaan stemmen op om het bestaande wapenembargo tegen SyriŽ zodanig aan te passen dat wapenleveranties aan het Syrische verzet legaal worden. Sietse Bosgra roept u op om er bij de Nederlandse regering op aan te dringen om dit niet te steunen.
meer lezen

WRI betaalde belasting onder protest

18-1-2013 Voor het Londense hoofdkantoor van de Britse Belastingdienst was op 17 januari een betoging van War Resisters' International. De WRI kwam, onder protest, het geld brengen dat ze jarenlang hadden ingehouden op hun belastingafdracht. Ze wilden niet meebetalen aan de Britse militaire politiek.
meer lezen

Mali, de vergeten les

17-1-2013 Weer schiet het ridderlijke Westen een bedreigde bevolking te hulp. Weer blijkt het geloof in de heilzame werking van wapengeweld groot. Protest wordt nauwelijks gehoord. Hoog tijd dus om wat nauwkeuriger naar de achtergronden te kijken. Dat geeft een ander beeld!
meer lezen

Europese wapenhandel stijgt fors, vooral naar Midden-Oosten

14-1-2013 Het veertiende jaarrapport over de wapenexport vanuit de Europese Unie laat zien dat de lidstaten in 2011 wapenexporten ter waarde van 37,5 miljard euro goedkeurden, een stijging van bijna twintig procent ten opzichte van 2010.
meer lezen

Meer dan ťťn op drie slachtoffers van terrorisme is een Irakees

7-1-2013 Tien jaar 'War on Terror' heeft alleen maar meer terrorisme opgeleverd. Dat is de verbijsterende conclusie van de in december 2012 uitgegeven Global Terrorism Index, die systematisch de impact bestudeerde van terrorisme in 158 landen tussen 2002 en eind 2011.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2013!

3-1-2013 We hopen dat de wereld in 2013 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen

Nieuwe campagne geeft strijd tegen kemwapens een menselijk gezicht

3-1-2013 Hibakusha worden ze genoemd: de mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 overleefden. In de politiek-strategische discussies over kernwapens komen mensen als belangrijkste slachtoffers van deze allesvernietigende wapens echter meestal niet aan bod.
meer lezen

Boek over voettochten w.o. vredesmarsen

2-1-2013 Onder de titel 'Lichtvoetig en Loodzwaar' schreef historicus Hans Huijboom een boek over voettochten in een ver en nabij verleden. Ook enkele vredestochten worden erin beschreven t.w. de Zoutmars van Gandhi en de Ban de Bommarsen.
meer lezen