Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2014

Zonder wapens tegen een regime als dat van Hitler, is dat mogelijk?

30-12-2014 Aan pacifisten wordt vaak gevraagd wat zij gedaan zouden hebben tegen het nazi-regime van Hitler. De achterliggende gedachte is dat tegen zo'n regime alleen wapengeweld helpt. De Duitse vredesorganisatie DFG-VK heeft een folder uitgegeven die deze vraag beantwoordt. Lees die folder hier.
30-12-2014

FinanciŽle sector stopt miljarden in producenten clustermunitie

23-12-2014 Ondanks het internationale verbod op clustermunitie investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd nog miljarden in clustermunitieproducenten. Uit het PAX rapport 'Worldwide investments in Cluster Munitions; a shared responsibility' blijken de investeringen ten opzichte van vorig jaar zelfs met 3 miljard dollar te zijn toegenomen. De teller staat nu op 27 miljard dollar.
meer lezen

Wereldwijde campagne tegen militaire uitgaven gestart

22-12-2014 Het International Peace Bureau is gestart met een wereldwijde campagne tegen militaire uitgaven. De campagne zal het hele jaar door duren en is een intensivering van de campagne die al elk jaar gevoerd wordt rond de 'Dag van actie tegen militaire uitgaven'. Die dag blijft wel bestaan en valt in 2015 op 13 april.
meer lezen

Rusland investeert meer in bewapening maar blijft nog ver achter bij VS

19-12-2014 Uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat de Russische wapenindustrie in 2012 en 2013 opvallend gegroeid is. Dit is grotendeels het gevolg van investeringen door de Russische overheid. Ondanks deze inhaalslag blijft Rusland ver achter bij de VS.
meer lezen

Een Ander Joods Geluid is een petitie gestart die het kabinet oproept om NU Palestina te erkennen

17-12-2014 SIVMO en Een Ander Joods Geluid roepen Minister Koenders op om Palestina als staat te erkennen. Zweden heeft Palestina in oktober al erkend, in Groot-BrittanniŽ, Spanje, Frankrijk en Ierland werd al over een motie gestemd. Onderteken de petitie en zorg dat Nederland ook tot erkenning over gaat!
meer lezen

Petitie tegen Nederlands deelname wapenbeurs in het Midden-Oosten

12-12-2014 De Nederlandse regering is van plan met defensie- en veiligheidsbedrijven in februari volgend jaar deel te nemen aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi, een van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Stop Wapenhandel vindt wapenverkopen aan het Midden-Oosten en deelname aan de IDEX wapenbeurs onverantwoord, en start een campagne tegen deze wapenexportpromotie.
meer lezen

Religieuze leiders roepen op tot verbod op killer robots

8-12-2014 Al meer dan zeventig religieuze leiders, vertegenwoordigers en groeperingen waaronder aartsbisschop Desmund Tutu, tekenden de interreligieuze verklaring die regeringen oproept te komen tot een wereldwijd verbod op volledig autonome wapens. De verklaring is een initiatief van PAX in samenwerking met Pax Christi International.
meer lezen

Kunstveiling voor Hope Flowers School te Bethlehem 13 december bij Americain in A'dam

6-12-2014 In het kader van Vrede is een Kunst is op 13 december 2014 in het Americain Hotel in Amsterdam kunst geveild ten bate van de Hope Flowers School te Bethlehem.
meer lezen

Platform VDV lanceert brochure over Resolutie 1325 in de Praktijk

5-12-2014 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede publiceert de brochure onder de titel: Resolutie 1325 in de praktijk. Met deze brochure wil het Platform VDV het belang benadrukken van burgervredeswerk als het eigenstandige en geweldloze vredeswerk door burgers. Negen inspirerende initiatieven van vrouwen en hun organisaties uit alle delen van de wereld staan centraal in deze publicatie.
meer lezen

Vrijwilliger gezocht voor het stimuleren en onderhouden van internationale contacten

4-12-2014 Vredesbeweging Pais zoekt ten behoeve van War Resisters' International, waarvan zij de Nederlandse sectie is, een vrijwilliger die helpt het contact met en tussen de bij de WRI aangesloten organisaties te stimuleren, op te bouwen en te onderhouden.
meer lezen

'De Verbeelding aan de Macht in Jeruzalem' op 9 december in Oosterkerk in Amsterdam

4-12-2014 Op dinsdag 9 december geven actiekunstenaar Rob Schrama en documentair fotograaf Dida Mulder een presentatie van hun werk in Jeruzalem. In hun projecten staan de Mensenrechten centraal. Rob Schrama geeft aan hoe door middel van vredesevenementen Palestijnen en IsraŽliŽrs nader tot elkaar kunnen komen.
meer lezen

Internationale week van actie tegen militaire invloed op onderwijs en onderzoek

2-12-2014 Dit jaar werd er voor het eerst een hele week actie gevoerd voor onderwijs vrij van militaire invloeden. Anti-militaristen vroegen aandacht voor de rol die het militaire apparaat speelt in onderwijs en onderzoek. In Nederland bleef het stil maar elders in de wereld (Korea, Canada, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, enz) was er volop actie van allerlei soort.
meer lezen

Kerk en Vrede geeft pamflet uit met pacifistische visie op de strijd tegen IS

1-12-2014 Kerk en Vrede heeft een pamflet uitgebracht met als titel 'Met IS voor de deur'. In dit pamflet wordt uiteengezet hoe Kerk en Vrede als pacifistische organisatie denkt over de strijd tegen IS. Ze schetst een aanpak die leidt tot de-escalatie en ons niet steeds weer in een situatie brengt waarin geen andere mogelijkheid dan nog meer geweld lijkt te bestaan.
meer lezen

Vrouwen in Afghanistan dreigen terug te vallen in rechteloosheid

25-11-2014 Uit een Oxfam Novib-rapport blijkt dat Afghaanse vrouwen systematisch worden uitgesloten van vredesonderhandelingen en gesprekken over de toekomst van Afghanistan. Bereikte verbeteringen in de positie van vrouwen zouden zo in de onderhandelingen weer kunnen worden opgeofferd. Dit ondermijnt de kansen op duurzame vrede en bedreigt de vooruitgang in de mensenrechtensituatie.
meer lezen

Vacature: VredesMagazine zoekt redactiesecretaris

24-11-2014 VredesMagazine is een kwartaalblad dat informeert over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid, maar ook over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. De geheel uit vrijwilligers bestaande redactie zoekt versterking met iemand die van organiseren houdt.
meer lezen

25 jaar kinderrechten en de journalist voor de vrede 2014, op 22 november in Groningen

17-11-2014 Kinderrechten, hoe denken kinderen en volwassenen daarover? Dat is het onderwerp waar we aandacht aan besteden op 22 november in Groningen van 13-16uur. Na een jaar tekenen voor vrede, letterlijk en figuurlijk, zien we het resultaat van en door kinderen met een tentoonstelling van de 16 meest bijzondere tekeningen en de theatervoorstelling "VRIJ!".
meer lezen

Turkse organisatie van dienstweigeraars bekritiseert oorlog tegen IS

17-11-2014 Vicdani Ret Dernegi, een Turkse organisatie van dienstweigeraars, heeft zich aangesloten bij War Resisters' International. Daarnaast heeft ze een verklaring uitgegeven waarin ze zegt dat de oorlog tegen IS niet de veronderstelde vrede zal brengen, maar slechts meer massaslachtingen in de regio.
meer lezen

War Resisters International zoekt 2 betaalde medewerkers

14-11-2014 War Resisters' International zoekt een medewerker voor het 'Geweldloosheidsprogramma' en een medewerker voor het 'Programma tegen militarisering van de jeugd'. Het gaat om betaalde functies op het WRI-kantoor in Londen.
meer lezen

Protestmanifestatie tegen wapenbeurs in Ahoy op 20 november

13-11-2014 Op 20 november organiseert de Nederlandse lobbyclub van de wapenindustrie, de NIDV, in Ahoy in Rotterdam een 'symposium en tentoonstelling'. Een wapenbeurs dus. DocP organiseert samen met bondgenoten een protestmanifestatie bij Ahoy en het Centraal Station.
meer lezen

Verslag van de War Resisters International conferentie 'Small Actions, Big Movements'

11-11-2014 Begin juli organiseerde War Resisters' International een grote conferentie in het stadhuis van Kaapstad. Er waren 220 vredesactivisten aanwezig waarvan de helft afkomstig uit Afrika en de andere helft uit de rest van de wereld. Voorafgaande aan de conferentie waren er bijeenkomsten van het Pan-African Nonviolence en Peacebuilding Network en het Women Peacemakers Program.
meer lezen

Internationaal Strafhof laat IsraŽlische aanval op Gaza Freedom Flotilla ongemoeid

7-11-2014 Het Internationaal Strafhof (ICC) stelt geen vervolging in tegen IsraŽl wegens de militaire aanval op een schip met hulpgoederen dat in 2010 onderweg was naar de Gazastrook. Daarbij kwamen 19 opvarenden om het leven. De aanklager bij het ICC vindt wel dat er mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd.
meer lezen

Internationale congres van vrouwen voor een cultuur van vrede in Algerije

5-11-2014 In Algerije werd het 'Internationale congres van vrouwen voor een cultuur van vrede' gehouden. Het was het eerste congres van deze aard en omvang, 3000 deelnemers, in de Moslim-wereld. Het thema werd breed genomen zodat b.v. ook het wel of niet gesluierd gaan aan de orde kwam.
meer lezen

Europa: de grootste wapenexporteur ter wereld

4-11-2014 Onze Europese wapenhandel heeft mee ontembare monsters geschapen. Het opduiken van Europese wapens bij conflicten en mensenrechtenschendingen blijkt schering en inslag. Van de 51 regimes die door de Economist Intelligence Unit's Democracy Index 2012 als 'autoritair' bestempeld worden, konden er 43 in de Europese Unie wapens kopen.
meer lezen

Zweden erkent Palestina, Brits parlement wil dat Groot-BrittanniŽ volgt

31-10-2014 Zweden heeft op 30 oktober Palestina erkend. Het is het 135e land ter wereld dat dat doet, maar het is het eerste West-Europese land. Het Britse parlement nam eerder deze maand een motie aan waarin de regering opgeroepen wordt Zweden te volgen. De oproep hiertoe van 363 vooraanstaande IsraŽliŽrs had dus succes.
meer lezen

2 nieuwe coŲperatieve spellen en 3 nieuwe vredeswenskaarten in webshop Vredesmuseum

28-10-2014 In de webshop van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn nu de nieuwe samenwerkingsspellen Parado en ZooMemo te koop. De spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 en 5 jaar. 'Niet tťgen elkaar maar mŤt elkaar' is het motto van deze spellen, die ook nog leuk zijn voor volwassenen.
Daarnaast zijn er ook 3 nieuwe kaarten, geschikt als kerstkaart en voor andere doeleinden.
meer lezen

Vredesdemonstranten weigeren forse boetes te betalen!

27-10-2014 De circa 50 Vredesdemonstranten onder wie o.a. leden van Kerk en Vrede en de Catholic Worker, die op 24 maart tot hun verbazing in Den Haag werden gearresteerd, hebben een forse boete opgelegd gekregen.
meer lezen

Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede op 25 oktober 2014 in de Johanneskerk te Amersfoort

24-10-2014 Landelijke Dag van Vrouwen voor Vrede. Het thema is dit jaar SyriŽ.
Doel van deze dag is aandacht voor SyriŽ met de nadruk op de situatie van vrouwen en mogelijkheden om steun te bieden.
Daartoe zijn er twee Syrische spreeksters uitgenodigd.
meer lezen

Opening Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda

24-10-2014 Op 27 september werd in Gouda het Museum voor Vrede en Geweldloosheid geopend. Het is te vinden achterin het Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30. Op dit adres vindt u nu dus twee musea onder ťťn dak. Reeds meer dan een jaar verzorgde het Vredesmuseum hier wisseltentoonstellingen. Nu is er ook een vaste expositie waardoor een compact maar volwaardig museum is ontstaan.
meer lezen

Bombardeer iedereen, humanitaire redenen genoeg!

17-10-2014 Humanitaire argumenten, indien consequent toegepast, kunnen worden gebruikt om het hele Midden-Oosten plat te leggen. Dat zegt George Monbiot, columnist van de Britse krant The Guardian in een striemende aanklacht tegen zogenaamde 'humanitaire' interventies. Lees zijn hele betoog.
Bron: www.dewereldmorgen.be

Verlening Nobelprijs onterecht

14-10-2014 De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede op 10 oktober heeft vanuit de vredesbeweging fundamentele kritiek geoogst. De prijswinnaars zijn zeer sympathiek en hun opkomen voor mensenrechten verdient grote waardering, maar het gaat bij de Nobelprijs om vrede en niet om mensenrechten. Zie de twee verklaringen, uit Zweden en uit Duitsland.
meer lezen

Vooraanstaande IsraŽliŽrs roepen op tot erkenning van een Palestijnse staat

14-10-2014 363 vooraanstaande IsraŽliŽrs ondertekenden een brief aan de leden van het Britse parlement waarin zij hen opriepen om voor de erkenning van een Palestijnse staat te stemmen. Initiatiefnemers waren een voormalige directeur-generaal van het IsraŽlische ministerie van buitenlandse zaken en mensen van de vredesorganisaties Peace Now en Breaking the Silence.
meer lezen

LibiŽ brandt maar Nederland zet vluchtelingen op straat, 29 oktober demonstratie

13-10-2014 LibiŽ is een van de voorbeelden van landen waar oorlog en verwoesting het beeld vormen. Maar waarvan Nederland vindt dat mensen er gewoon naar toe terug kunnen. LibiŽrs die een status hadden, wordt deze afgenomen. Mensen die asiel aanvragen, worden afgewezen. En dat terwijl er niet eens een vliegveld is om naar terug te gaan, omdat het verwoest is.
meer lezen

De OekraÔne-crisis is als een schaakspel, alleen gaat het over mensen

11-10-2014 Boris Kagarlitsky is directeur van het 'Institute of Globalization and Social Movements', een linkse denktank in Moskou. Ludo De Brabander van Vrede vzw had een interview met hem over de diepere oorzaken van de crisis in OekraÔne.
Lees het interview.
11-10-2014

Ebola is zowel te voorkomen als te controleren!

11-10-2014 Het Pan African Nonviolence and Peacebuilding Network, dat begin juli in Kaapstad tijdens de Conferentie van War Resisters' International ("Small Actions, Big Movements: the Continuum of Nonviolence") zeer succesvol vorm kreeg, heeft op 10 oktober een verklaring uitgegeven over de ebolacrisis. Wereldleiders, redt kwetsbare levens en geef vrede een kans.
meer lezen

Steun de Zweedse regering die Palestina als staat wil erkennen

8-10-2014 Op AVAAZ is een petitie gestart om de Zweedse regering te steunen in haar voornemen de staat Palestina te erkennen. Die steun is niet alleen belangrijk om de Zweden een hart onder de riem te steken, maar ook om een signaal af te geven aan al die andere wijfelende regeringen, door wie erkenning van Palestina afhankelijk wordt gesteld van IsraŽlische toestemming. U kunt ook tekenen.
meer lezen

Besluit tot meedoen aan oorlog tegen IS onterecht

3-10-2014 Nederland lijkt zich in haar ijver mee te doen aan de Amerikaanse bombardementen op de 'Islamitische Staat' te laten leiden door emotie, misvattingen en in een goed blaadje komen bij de VS. Een impulsbeslissing zonder te hebben stil gestaan bij alternatieve methoden. Iets als o.a. het winnen van de harten en geesten van de soennieten, die nu uit wrok in de ban zijn van de IS.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren haven atoomonderzeeŽrs en eisen kernwapenvrij Schotland

29-9-2014 Op 22 september hebben vredesactivisten de Britse marinebasis in Faslane geblokkeerd. Dit is de thuisbasis van met kernraketten uitgeruste onderzeeŽrs. Aanleiding was het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Vredesorganisaties hebben gepleit een ja-stem omdat Schotland tegen atoombewapening is.
meer lezen

Vredesvlaggen nu ook te koop in de webshop van het Vredesmuseum

21-9-2014 De bekende regenboog-vredesvlaggen zijn nu ook te koop in de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Ze zijn er in 2 maten.
Meer info
21-9-2014

Tentoonstelling van affiches die Len Munnik maakte voor de Vredesweek

19-9-2014 De bekende cartoonist Len Munnik tekende vele jaren voor de affiches van de Vredesweek. Nu worden ze van 27 september tot eind december tentoongesteld in het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda. Het is de openingstentoonstelling van dit museum.
meer lezen

PAX start burgerinitiatief Teken tegen kernwapens

19-9-2014 Vredesbeweging PAX lanceert pal voor de Vredesweek het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens. Door 40.000 handtekeningen in te zamelen, wil PAX een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. 'Dit is hťt moment om het debat te voeren', zegt campagneleider Krista van Velzen.
meer lezen

IsraŽlisch leger dreigt met sancties voor dienstweigeraars Unit 8200

17-9-2014 De 43 IsraŽlische militairen die niet langer willen deelnemen aan operaties in de Palestijnse bezette gebieden, riskeren sancties van het IsraŽlische leger. Dat meldde The New York Times afgelopen zondag 14 september.
meer lezen

Uitnodiging opening Bibliotheek UNESCO 26 sept 15u Utrecht

16-9-2014 Op vrijdag 26 september a.s. zal de vernieuwde UNESCO Bibliotheek, gehuisvest in Centrum EMMA in Utrecht, voor iedereen geopend worden. Als fundamenteel werk in de collectie beschouwen we de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.
meer lezen

Dag van de Vrede in Eindhoven

15-9-2014 Op zondag 21 september is het de Internationale Dag van de Vrede. In Eindhoven organiseren Omslag en het Vredesburo samen een bijeenkomst in de Omslag-tuin. Met ontmoetingen, presentaties, dialooggesprekken, doe-activiteiten, levende muziek en een gezamenlijke maaltijd. Organisaties en initiatieven kunnen zich tijdens deze dag presenteren.
meer lezen

Presentatie tweetalige gids bij de wandelroute Peace Trail The Hague / Vredeswandeling Den Haag

10-9-2014 Op 20 september, de zaterdag van het Just Peace weekend, presenteert het International Network of Museums for Peace een tweetalige gids bij de wandelroute Peace Trail The Hague / Vredeswandeling Den Haag, als onderdeel van het Europese project Discover Peace in Europe. De wandelgids beschrijft 15 herinneringsplaatsen die verbonden zijn met de Haagse traditie van vrede en internationaal recht.
meer lezen

Zuid-Soedanese vredes- en mensenrechtenorganisaties vragen om stop op de levering van wapens

9-9-2014 In een petitie gericht aan de Intergovernmental Authority on Development vragen Zuid-Soedanese vredes- en mensenrechtenorganisaties om een embargo op de levering van wapens aan Zuid-Soedan. Ze willen ook een daartoe strekkende VN-resolutie. In de petitie wordt er op gewezen dat zowel de regering als de oppositie oorlogsmisdaden begaan met deze wapens.
meer lezen

OekraÔne: falend EU-buitenlandbeleid

5-9-2014 Vredesactie, de Belgische zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais, had een interview met Idesbald Goddeeris, hoofddocent imperiale geschiedenis KULeuven. Daaruit komt een genuanceerder beeld naar voren dan we gewoonlijk gepresenteerd krijgen.
Lees hier het complete interview
5-9-2014

Nieuw vredesmuseum in Gouda

3-9-2014 Het nieuwe Museum voor Vrede en Geweldloosheid opent op zaterdag 27 september zijn deuren. Peter van den Dungen, coŲrdinator van het Internationaal Netwerk van Vredesmusea (INMP) zal de opening verrichten. Het museum is gevestigd aan de Turfmarkt 30 te Gouda. Daar is ook het Verzetsmuseum Zuid-Holland gevestigd
meer lezen

Oproep Desmond Tutu tot het volk van IsraŽl: Bevrijd uzelf door Palestina te bevrijden

1-9-2014 In de IsraŽlische krant Haaretz roept de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu op tot een wereldwijde boycot van IsraŽl en dringt hij er bij de IsraŽli's en Palestijnen op aan om voor een duurzame oplossing voor de crisis in het Heilige Land verder te kijken dan hun leiders. Een vertaling van zijn gepassioneerde betoog.
meer lezen

Amerikanen vechten mee in OekraÔense leger

31-8-2014 Het is geen geheim dat er in OekraÔne Russen vechten aan de kant van de rebellen. Dat er Amerikanen vechten in het OekraÔense leger is minder bekend. Het zouden huurlingen zijn in dienst van het Amerikaanse bedrijf Academi, het vroeger Blackwater.
meer lezen

Richt zelf een Ambassade van Vrede op!

27-8-2014 Meer dan 65 Ambassades van Vrede organiseren in de Vredesweek door het hele land onder het motto 'wapen je met vrede' honderden activiteiten in hun eigen buurt: van debat tot maaltijd, van viering tot feest. Wilt u ook iets doen, richt dan zelf een Ambassade van Vrede op! Hier leest u hoe u dat kan doen.
Bron: PAX Ambassades van Vrede

Kinderrechten en uitreiking van de prijs voor vredesjournalistiek 2014

25-8-2014 Het Humanistisch Vredesberaad organiseert op 22 november a.s. een middag waarop wordt stilgestaan bij de 25e verjaardag van het VN-kinderrechtenverdrag. Ook wordt die middag bekend gemaakt wie tot Journalist voor de Vrede 2014 gekozen is.
meer lezen

Elf kilometer roze protest tegen kernwapens

13-8-2014 Een ruim elf kilometer lange roze gebreide vredessjaal werd op 9 augustus uitgerold op de openbare weg langs de Britse kernwapenfabrieken in Aldermaston en Burghfield in zuid-Engeland. De actie vormde het hoogtepunt van de campagne Wool Against Weapons. Vanuit Nederland waren vier mensen aanwezig om een deel van de 507 sjaals die in Nederland werden vervaardigd omhoog te houden.
meer lezen

Deserteren als legitieme vredesstrategie

12-8-2014 In het herdenkingscircus rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog is er vooral aandacht voor de helden, de modder, de gruwel. Er zijn echter ook mensen geweest die niet meededen, die weigerden, die niet braaf in de moorddadige tred liepen. Over hen gaat het project WaanVlucht.
meer lezen

Video over Gaza gemaakt door Joden en Palestijnen

11-8-2014 Joden en Palestijnen hebben samen een video over Gaza gemaakt. De video maakt deel uit van een groter project dat de slachtoffers van het geweld een naam wil geven. U ziet de video op freedom4palestine.org.
Bron: Jewish Voice for Peace

Een Ierse senator geeft onomwonden zijn mening over het moorddadig optreden van IsraŽl in Gaza

8-8-2014 David Patrick Bernard Norris (1944), wetenschapper, onafhankelijk senator in het Ierse Parlement en mensenrechtenactivist geeft onomwonden zijn mening over het moorddadige optreden van het IsraŽlische leger in de Gaza-strook, waarbij hij benadrukt niet tegen IsraŽl te zijn of antisemiet, maar mensenrechten hoog on het vaandel te hebben.
meer lezen

Brief van de Duitse kinderarts Alex Rosen aan zijn vrienden in IsraŽl en Palestina

8-8-2014 De Duitse kinderarts Alex Rosen schreef een brief aan zijn vrienden in IsraŽl en Palestina over de oorlog in Gaza. Het is een emotioneel maar toch rationeel pleidooi om haat, angst en woede achter zich te laten en zich te bevrijden van de cultuur van geweld. Hij noemt een aantal aanzetten naar een cultuur van vrede en roept op om die uit te bouwen.
meer lezen

Activisten bezetten IsraŽlisch wapenbedrijf in Groot-BrittanniŽ

7-8-2014 In het Britse Shenstone heeft een groep van twaalf activisten een bedrijf bezet. Het bedrijf is eigendom van Elbit Systems. Elbit systems is het grootste wapenbedrijf van IsraŽl. Het produceert de drones die het IsraŽlisch leger inzet in Gaza.
meer lezen

Nederland draagt halve kilometer roze vredessjaal bij aan Wool Against Weapons

6-8-2014 Een halve kilometer roze gebreide vredessjaal is afgelopen week afgeleverd bij Wool Against Weapons in Engeland. De 507 meters werden in Nederland vervaardigd als onderdeel van een elf kilometer lang protest tegen de modernisering van het Britse atoomwapenprogramma Trident.
meer lezen

Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een handige vrijwilliger voor kluswerk.

5-8-2014 Wegens het nieuw inrichten van ons museum in Gouda is er eind augustus schilderwerk en begin september veel werk i.v.m. het inrichten van een nieuwe vaste tentoonstelling te doen. Wie alleen in deze periode iets wil doen is zeer welkom, maar ook later is er regelmatig kluswerk zowel in ons museum in Gouda als in ons depot in Utrecht en soms ook elders.
meer lezen

Opening vredesmuseum in Gouda

4-8-2014 Peter van den Dungen, general coordinator van het International Network of Museums for Peace, zal de vaste presentatie van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda op zaterdag 27 september om 14 uur openen.
Het museum is gevestigd aan de Turfmarkt 30 te Gouda. In datzelfde pand zit ook het Verzetsmuseum Zuid-Holland.
meer lezen

Burgers voor Sancties tegen IsraŽl overhandigen 40.000 handtekeningen aan minister Timmermans

30-7-2014 Op donderdagmiddag 31 juli zal de petitie Burgers voor Sancties tegen IsraŽl worden aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Voorafgaand aan de aanbieding vindt een korte manifestatie plaats waarbij de dood van Palestijnse kinderen in Gaza zal worden herdacht. Verzamelen: 15 uur Stationsplein voor Den Haag CS.
meer lezen

Boyd Noorda, internetman en fotograaf van de vredesbeweging, overleden

28-7-2014 Op 21 juli jl. is Boyd Noorda overleden. Hij was de man die in de jaren negentig veel vredesorganisaties het internettijdperk hielp betreden. Hij was o.a. betrokken bij De Vredessite, de Aktie Agenda en ook bij VredesNieuws. Daarnaast deed hij als foto-journalist verslag van veel activiteiten van de vredesbeweging.
meer lezen

EU moet militaire steun aan IsraŽl beŽindigen

24-7-2014 Persbericht 'Europees Netwerk Tegen Wapenhandel' - Terwijl het conflict in de Gazastrook blijft escaleren, en het dodental blijft stijgen, roept het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) op tot een onmiddellijk einde aan alle Europese militaire steun voor IsraŽl en voor een volledig EU-wapenembargo tegen alle strijdende partijen.
meer lezen

Jewish Voice for Peace publiceerde een open brief over de mislukte wapenstilstand m.b.t. Gaza

16-7-2014 In de brief wordt o.a. gewezen op de voorwaarden die IsraŽl verbond aan de eenzijdig afgekondigde wapenstilstand. Die hielden een voortzetting in van de blokkade van Gaza, de buitengerechtelijke executies en het gevangenzetten van Palestijnen zonder aanklacht. Ook wordt gewezen op de zeer ongelijke tol in doden en gewonden die IsraŽliŽrs en Palestijnen betalen.
meer lezen

Pro-Palestijnse demonstratie tegen IsraŽlisch oorlogsgeweld

13-7-2014 Naar schatting 3.000 demonstranten hebben zaterdag in Den Haag de IsraŽlische luchtaanvallen op burgerdoelen in de Gazastrook ten strengste veroordeeld. Men eiste onder meer een onmiddellijke beŽindiging van de oorlog.
meer lezen

Verklaring War Resisters' International over OekraÔne

12-7-2014 War Resisters' International, een netwerk van over 80 organisaties waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais heeft onderstaande verklaring uitgegeven over OekraÔne.
meer lezen

Verklaring War Resisters' International over Gaza

12-7-2014 War Resisters' International heeft dezer dagen in Kaapstad een conferentie gehouden met over 200 deelnemers uit 60 landen, waaronder 33 Afrikaanse landen. Vredesbeweging Pais - de Nederlandse sectie van de WRI, ťťn van de over 80 aangesloten organisatiesies - was vertegenwoordigd. De Assemblee van de WRI heeft onderstaande verklaring uitgegeven met betrekking tot de actuele situatie in Gaza.
meer lezen

Protest zaterdag 12 juli vanaf 15.00 uur in Den Haag "De Muur van IsraŽl - 10 jaar later"

10-7-2014 Picketline met sprekers op het Spuiplein en demonstratieve tocht van het Spuiplein naar het Centraal Station. Omdat het 10 jaar geleden is dat het Internationale Gerechtshof de IsraŽlische muur veroordeelde, maar nu ook als protest tegen de huidige escalatie van geweld.
meer lezen

iNakba een app met info over de vele verdwenen Arabische dorpen in IsraŽl

8-7-2014 De IsraŽlische organisatie Zochrot heeft een app uitgebracht waarin informatie wordt gegeven over de Nakba, de verdrijving van Arabische inwoners bij het ontstaan van de staat IsraŽl. De app leidt u naar de ruÔnes van de Arabische dorpen en vertelt hun geschiedenis.
meer lezen

Minister informeert Kamer, maar cijfers wapenexport ontbreken

7-7-2014 Ondanks een concrete toezegging heeft minister Timmermans de Nederlandse wapenexportcijfers van 2013 niet voor het zomerreces openbaar gemaakt. In februari, tijdens bespreking van de vertraagde wapenexportcijfers over 2012, is dit aan de Tweede Kamer toegezegd, maar in zijn recente Kamerbrief over het wapenexportbeleid maakt de minister hiervan geen melding.
meer lezen

Nederland breit mee tegen kernwapens

2-7-2014 In heel Nederland wordt momenteel de laatste hand gelegd aan honderden gebreide lappen, die deel gaan uitmaken van de elf kilometer lange roze vredesjaal voor de campagne Wool Against Weapons. Deze campagne vormt onderdeel van de protesten tegen de modernisering van het Britse kernwapenprogramma Trident.
meer lezen

'Ander Nieuws' tweewekelijks journaal van de situatie in het Midden-Oosten

29-6-2014 Met o.a.: De tragische rol van de Verenigde Staten in Irak.
Het complete journaal van week 26
29-6-2014

Geef je op voor de ICAN Action Academy en werk mee aan een verbod op kernwapens

25-6-2014 Vier uitdagende interactieve educatieve dagen met gedreven mensen uit heel Europa vaardigheden leren om campagne te voeren voor een verbod op kernwapens. Deadline voor registratie is 7 juli.
meer lezen

French peace activists protested in front of the gala dinner of Eurosatory arms fair in Paris

24-6-2014 "Une centaine de manifestants ont protestť ce mardi soir devant l'hŰtel des Invalides oý se tenait un gala en prťsence des exposants d'Eurosatory, le salon de la dťfense et de la sťcuritť qui a ouvert ce lundi ŗ Villepinte, prŤs de Paris.
meer lezen

Women Stop War telt af naar 100 jaar WILPF

20-6-2014 Op 28 april 2015 is het dan eindelijk zover, WILPF (Women's International League for Peace and Freedom) viert haar 100ste verjaardag. Op de website www.womenstopwar.org is duidelijk te zien dat hiernaar uit wordt gekeken, de secondes tot 28 april 2015 worden afgeteld.
meer lezen

War Resisters League wil steun aan Iraakse vredesorganisaties i.p.v. militair ingrijpen

18-6-2014 De War Resisters League, de zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in de VS, verzet zich in een verklaring tegen militaire hulp aan de regering van Irak. In plaats daarvan moet hulp worden geboden aan Iraakse organisaties die bezig zijn met gemeenschapsopbouw gericht op vrede. De verklaring eindigt met een oproep tot financiŽle steun voor The Organization of Women's Freedom in Iraq.
meer lezen

Inzenden voor de vredesscripitieprijs 2013-2014 voor masterstudenten is nu mogelijk

17-6-2014 Dit jaar zal voor de 7e keer de MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden toegekend aan een masterstudent die een scriptie heeft geschreven van bijzondere kwaliteit op het gebied van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 5 september a.s.
meer lezen

Opnamen van de op 7 juni jl. gehouden Ontmoetingsdag van de vredesbeweging kunt u hier beluisteren.

13-6-2014 Van de Ontmoetingsdag van de Vredesbeweging, die op 7 juni jl. in Utrecht werd gehouden, zijn audio-opnamen gemaakt. Naast opnamen van de plenaire vergadering kan ook de opname van de werkgroep over on-line communicatie hier worden beluisterd.
meer lezen

Vredesbeweging volop in discussie

10-6-2014 De ontmoetingsdag van de vredesbeweging was een geslaagde dag. De deelnemers hebben hun kennis over lobbywerk kunnen opfrissen. Uiteraard ontstond er weer de discussie: moeten wij meedoen in het machtsspel van lobbywerk, of moeten wij ons daarvan juist distantiŽren en andere methoden gebruiken?
meer lezen

Vredesweek 2014 staat in teken ontwapening onder het motto 'Wapen je met vrede'

10-6-2014 Van 20 tot 28 september is het weer Vredesweek. Een week waarin aandacht gevraagd wordt voor conflicten die overal in de wereld levens verwoesten en ieder jaar honderdduizenden burgerslachtoffers eisen.
meer lezen

Vredesconcert in Eindhoven op 22 juni met o.a. "The Armed Man" van Karl Jenkins

30-5-2014 Op 22 juni a.s. wordt er in Eindhoven een Vredesconcert gegeven door de Philips Harmonie en het Kempenkoor. Hoogtepunt is "The Armed Man" van Karl Jenkins, een anti-oorlogscompositie. Jenkins blikt in zijn werk terug op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de geschiedenis. Tegelijk wordt er hoop op een minder gewelddadige toekomst uitgezongen.
meer lezen

Vredesactivisten blokkeren kernwapenfabriek in Engeland

29-5-2014 Op 19 mei jl. werd de Engelse kernwapenfabriek in Burghfield door 12 vredesactivisten geblokkeerd. 8 van hen ketenden zich aan elkaar. De blokkade duurde meer dan 4 uur en maakt deel uit van een een bredere opzet die ten doel heeft de productie van kernkoppen in de fabriek te stoppen. Mensen van War Resisters International waren er actief bij betrokken.
meer lezen

Ontmoetingsdag 7 juni belooft interessant te worden

28-5-2014 Vrouwen voor Vrede nodigt u uit voor een veelzijdig programma
met veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van ideeŽn voor mogelijke acties.
Thema van de dag is lobbywerk: hoe verdiepen we onze invloed, zodat onze ideeŽn breder gedragen gaan worden.
meer lezen

Coup-plegende Thaise krijgsmacht mede-bewapend vanuit Nederland

27-5-2014 Het leger van Thailand, dat vorige week voor de zoveelste maal een staatsgreep pleegde, heeft de afgelopen tien jaar (2003-2012) voor ruim 67 miljoen euro wapens in Nederland gekocht.
meer lezen

IsraŽlisch leger vernietigt Palestijnse boomgaard waar ook Nederlandse vrijwilligers aan werkten

26-5-2014 In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het IsraŽlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. Aan de Tent of Nations hebben veel Nederlandse vrijwilligers meegewerkt. Ook de tentoonstelling Stenen uit Bethlehem van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid werd in het kader van dit project gemaakt.
meer lezen

27 mei: Demonstratie tegen kernwapensmid Airbus

20-5-2014 Airbus is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de gloednieuwe M51, een ballistische kernraket voor lancering vanaf onderzeeŽrs. Airbus (het vroegere EADS) is mede verantwoordelijk voor de nieuwe ASMPA-nucleaire lucht-grondraket voor de Franse luchtmacht. En Airbus ontwikkelt, produceert en reviseert de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine.
meer lezen

De strijd tegen IsraŽlische apartheid binnen IsraŽl

16-5-2014 Op 22 mei is er in Amsterdam een bijeenkomst met Ronnie Barkan (Boycott from Within). Ronnie is een IsraŽlsische mensenrechtenactivist, dienstweigeraar en medeoprichter van 'Boycott from Within'. Deze organisatie roept alle inwoners van IsraŽl op tot het ondersteunen van de BDS campagne: Boycot, Desinvesteren en Sancties.
meer lezen

Strong women: Who protects them? - Slotbijeenkomst internationale conferentie

16-5-2014 Vrouwen veilig in actie voor vrede en mensenrechten. Op 22 mei 2014 overhandigen twaalf mensenrechtenverdedigers een veiligheidsmanifest aan Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. Dit gebeurt in aansluiting op een door Peace Brigades International georganiseerde conferentie.
meer lezen

Amerikaanse woede over IsraŽls rol in mislukken vredesbesprekingen

9-5-2014 Vorige week verscheen in de IsraŽlische media (van de hand van ťťn van 's lands meest gevierde journalisten) een brisant artikel, waarin de Amerikaanse onderhandelaars bij de 'peace talks' tussen IsraŽl en de Palestijnen uiteenzetten waarom de 'onderhandelingen' zijn mislukt, welke (vergaande) toezeggingen de Palestijnen hebben gedaan, en wat de reactie van de IsraŽli's daarop was.
meer lezen

Hoe stemden Euro-parlementariŽrs over bewapening, wapenhandel en milieu?

8-5-2014 Wilt u weten welke Euro-parlementariŽr 'goed' stemde als het gaat om bewapening en wapenhandel? Kijk dan op de www.score-ep.org. De gegevens werden verzameld door Vredesactie en de Campagne tegen de Wapenhandel. Op dezelfde site vindt u ook het stemgedrag m.b.t. milieuzaken.
8-5-2014

Werkgroep tegen de overmaat van geweld in media en games zoekt vrijwilligers

5-5-2014 We zoeken vrijwilligers die, de nu al enkele jaren op een laag pitje functionerende, Werkgroep TV-geweld nieuw leven willen inblazen. Decennia lang speelde deze werkgroep een grote rol in het mensen en instanties bewust maken van de schadelijke gevolgen van de overmaat aan geweld op tv, in games en andere media.
meer lezen

Facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer

2-5-2014 Upact, de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer komen met een facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. De ene bank of verzekeraar is de andere niet. Sommige banken en verzekeraars investeren b.v. in wapenproducenten die wapens leveren aan dictators.
meer lezen

Bomaanslag doet Gaza's Ark zinken, organisatoren blijven vastbesloten

30-4-2014 Op 29 april is Gaza's Ark, waarover wij eerder berichtten, in de haven getroffen door een bomaanslag en gedeeltelijk tot zinken gebracht. De bedoeling was dat Gaza's Ark, met Palestijnse producten aan boord, de IsraŽlische blokkade van Gaza zou breken. Het comitť erachter heeft laten weten door te gaan: 'Hoop en rechtvaardigheid zijn onzinkbaar'.
meer lezen

Doe mee aan de March 2 Freedom, internationaal protest van vluchtelingen en supporters

29-4-2014 Vanuit Nederland organiseert Freedom Not Frontex NL een bustocht naar de Duitse plaats Kehl om deel te nemen aan de eerste grensoversteek van de March 2 Freedom, naar Strasbourg. De March 2 Freedom is een internationaal protest van vluchtelingen en hun supporters.
meer lezen

Schip met Palestijnse producten uit Gaza zal binnenkort trachten de IsraŽlische blokkade te breken

28-4-2014 Binnenkort zal 'Gaza's Ark' uitvaren - een Palestijnse vissersboot met Palestijnse exportproducten. De verwachting is dat IsraŽl dit zal trachten te verhinderen. Al bijna zeven jaar wordt Gaza door IsraŽl van de buitenwereld afgesneden. Gaza's Ark wil daar de aandacht op vestigen. Hieronder staan drie manieren waarop wij dit initiatief kunnen steunen.
meer lezen

Nieuwe educatieve game daagt scholieren uit om wereldproblemen op te lossen

27-4-2014 Op woensdag 9 april werd tijdens de Unesco Scholendag in Den Haag het educatieve spel Vrijheid zonder Grenzen gelanceerd. De game is met subsidie van het Nationaal Comitť 4 en 5 mei ontwikkeld door iGlow Connect, in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het Verzetsmuseum Zuid-Holland.
meer lezen

Vredes t-shirts in World Peace Is Possible Campagne WK 2014

24-4-2014 De Stichting World Peace is Possible heeft voor het WK 2014 in BraziliŽ speciale oranje t-shirts ontworpen. Onze doelstelling is het wereldwijd verspreiden van de positieve boodschap: World Peace is Possible. De Oranje shirts zijn gemaakt van biologische katoen en zijn vanaf heden te koop in onze webshop.
meer lezen

Steun WRI project om de militarisering van de jeugd te bestrijden,

23-4-2014 Is het genoeg om ons tegen oorlog te verzetten als we ons bedreigd voelen? Of moeten we ons niet in de eerste plaats afvragen: "Hoe leren we oorlog?
Die vraag staat centraal in dit project "Countering the militarisation of youth" van de WRI. Bekijk vimeo.com/88753548
meer lezen

Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben een Europese kieswijzer gemaakt.

21-4-2014 Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben de programma's van de Nederlandse politieke partijen voor de Europese verkiezingen onderzocht. Gekeken is naar thema's die relevant zijn voor vrede.
In hoeverre moet de de EU gericht zijn op vrede, intern en in de relatie met de rest van de wereld?
Kies voor Europa en kies voor vrede.
meer lezen

De Duitse vredesbeweging over OekraÔne.

20-4-2014 Bij de oproepen voor de Paasmarsen - meer dan 80 in Duitsland - hebben de organisatoren nog nauwelijks melding gemaakt van de escalatie van de crisis in OekraÔne. De Duitse vredesbeweging heeft over de voortdurende strijd in de OekraÔne geen eensluidend oordeel maar wel gemeenschappelijke posities, die berusten op beginselen van geweldloosheid en volkenrecht.
meer lezen

ABP-beleggingen in kernwapens stijgen met 35% tot 1,1 miljard euro tegen eigen beleid in

18-4-2014 De beleggingen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven zijn volgens deze week gepubliceerde cijfers opgelopen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In tegenspraak met haar eigen beleid, dat investeringen in strijd met Non-Proliferatieverdrag (NPV) verbiedt.
meer lezen

Bijdragen gezocht voor internationaal boek met vredesliederen

18-4-2014 Penny Stone, een vredesactiviste o.a. actief in War Resisters' International, heeft het initiatief genomen tot het samenstellen van een internationaal boek met vredesliederen. Zij vraagt iedereen die daaraan iets kan bijdragen contact met haar op te nemen via singlouderthanguns@gmail.com.
meer lezen

Symposium: Zit er schot in kernontwapening?

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?
meer lezen

Peace News 2014 Summer Camp

11-4-2014 "Ik ben thuis in de hele wereld!" Kom naar het internationale antimilitaristische zomerkamp 2014 van 31 juli tot 4 augustus op de Peakhill Farm in Theberton Suffolk in Engeland, dat georganiseerd wordt door Peace News ("voor geweldloze revolutie").
Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het antimilitaristische thema van het Kamp. Deelnemers uit heel Europa zijn welkom.
meer lezen

Vrijhandelsverdragen in Colombia: Vloek of zegen? Bijeenkomst PBI op 11 april in Utrecht

9-4-2014 Op vrijdag 11 april a.s. vertellen Janis Orejuela Quinto en Padre Alberto Franco uit Colombia over hun strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat geteisterd wordt door geweld en mensenrechtenschendingen. Dit gebeurt in het Human Rights Cafť van Peace Brigades International.
meer lezen

NAVO 65 jaar: en de vrede?

4-4-2014 Op 4 april viert de NAVO haar 65ste verjaardag. Volgens het officiŽle verhaal was 's werelds machtigste militaire bondgenootschap bedoeld om Europa te verdedigen tegen een invasie door de Sovjet-Unie
meer lezen

Nieuwe film: Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.
meer lezen

Vredesactie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap

28-3-2014 Vredesactivisten voerden op 27 maart actie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). Ze zitten in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de conferentie. Europese toppolitici komen op de conferentie samen met topmensen uit de wapenindustrie.
meer lezen

Ook protest bij kernreactor Petten en Urenco

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.
meer lezen

250 demonstranten tegen NSS in Den Haag

24-3-2014 Zondagmiddag liep de demonstratie 'Stop nuclear power! Abolishpoverty' met zo'n 250 deelnemers, onder begeleiding van een overdaad aan politie, door Den Haag.
meer lezen

Spandoekenactie in Hofvijver tegen nucleaire top (NSS)

24-3-2014 De acties tegen de NSS gingen vandaag rond 10:00 van start met een protest in de Hofvijver naast het Binnenhof. Vier activisten, gekleed in waadbroeken, stonden in de vijver met twee spandoeken. Daarop de teksten: "DISARM ALL NUCLEAR WEAPONS" en "240.000 jaar kernafval - Veiligheid? Ben je mal?"
meer lezen

Anti-NSS protest: geen nieuwe kernwapens in Nederland

24-3-2014 88 jarige & zo'n 70 anderen gearresteerd uit zorg voor nucleaire veiligheid.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede protesteert tegen kernwapens met zadelhoesjes

23-3-2014 Vrouwen voor Vrede grijpt de nucleaire top aan om opnieuw te protesteren tegen de Amerikaanse kernbommen die nog steeds in Volkel liggen. Er zullen duizenden zadelhoesjes verspreid worden met de tekst: "Die Amerikaanse kernbommen in Nederland zitten ons nog steeds niet lekker." Afzender: Vrouwen voor Vrede.
meer lezen

Brei mee tegen kernwapens aan 11 km lange vredessjaal

21-3-2014 Eind januari berichtte VredesNieuws al over de Britse campagne Wool Against Weapons, die op 9 augustus a.s. 2 kernwapenfabrieken met een gebreide sjaal wil verbinden. Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven sluiten daar nu bij aan met een oproep om in Nederland mee te breien!
meer lezen

Demonstratie 24 maart: Stappen voor 'nucleaire veiligheid': Dus geen nieuwe kernwapens in NL

20-3-2014 Op maandag 24 maart 2014 is er om vijf voor twaalf (11:55 uur) bij Den Haag Centraal Station een manifestatie van burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid. Er zal een brief worden aangeboden aan de wereldleiders bijeen voor de Nuclear Security Summit.
meer lezen

Vredesactivisten vinden Amerikaanse kernwapens op Vliegbasis Volkel

19-3-2014 Op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant hebben enkele vredesactivisten van 'Ontwapen!' foto's gemaakt van de shelters waarin de Amerikaanse kernwapens liggen. Zij willen dat de kernwapens volgende week tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) retour worden gegeven aan president Obama.
meer lezen

'Jerusalem Hug' Een Amsterdamse Weg naar Vrede

18-3-2014 Op vrijdagavond 21 maart organiseert conceptueel Kunstenaar Rob Schrama in Amsterdam een PowerPoint presentatie over de "Jerusalem Hug". Elk jaar in juni vindt er in Jeruzalem een bijzonder evenement plaats, de 'Jerusalem Hug'. IsraŽliŽrs en Palestijnen, alsmede bezoekers uit de gehele wereld, lopen dan hand in hand rondom stadsmuren van de Oude Stad, begeleid door drummers en dansers.
meer lezen

Minister De Crem bijt in het stof: Vredesactie vrijgesproken!

17-3-2014 Afgelopen donderdag 13 maart sprak de correctionele rechtbank te Brussel de belgische organisatie Vredesactie vrij in de zaak die aangespannen was door de minister van defensie Crem. Vredesactie werd vervolgd vanwege een geweldloze actie in 2008 bij het Ministerie van Defensie.
meer lezen

Verkoop tweedehands Nederlandse wapens in de lift

16-3-2014 Na een paar mindere jaren zit de verkoop van afgestoten wapens door Defensie sinds vorig jaar weer in de lift. Een aantal controversiŽle deals met JordaniŽ levert hier een belangrijke bijdrage aan. Dat schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport 'Hoge kwaliteit, zo goed als nieuw: tweedehands wapens uit Nederland'.
meer lezen

De situatie in de OekraÔne bezien met een pacifistische blik

12-3-2014 Alle media besteden dagelijks aandacht aan de situatie in de OekraÔne. Een commentaar uit pacifistische hoek ontbrak echter tot dusverre. Om in dit hiaat te voorzien kunt u hier een vrij uitgebreid artikel lezen van de bekende Amerikaanse pacifist David McReynolds.
meer lezen

Meerdere demonstraties in Den Haag en Amsterdam i.v.m. de Nuclear Security Summit

10-3-2014 Op 23 en 24 maart zijn er meerdere demonstraties e.d. ter gelegenheid van de Nuclear Security Summit in Den Haag en de Nuclear Industry Summit in Amsterdam.
meer lezen

Ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Zet Mensenrechtenverdedigers op de Kaart!

7-3-2014 Peace Brigades International - Afdeling Nederland organiseert een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren. Ben jij tussen de 11 en 19 jaar oud en wil jij mensenrechten op de kaart zetten? Dan zoeken wij jou!
meer lezen

Zit er schot in kernontwapening? Symposium zaterdag 17 mei in Amersfoort

4-3-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Voor de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie reden om een symposium te organiseren. Sprekers: prof. dr. Tom Sauer van de Universiteit van Antwerpen en Krista van Velzen, oud-Kamerlid en nu werkzaam bij PAX.
meer lezen

Backlash in Arabische Lente. Het moeilijke proces van democratisering.

3-3-2014 Bij het begin van de Arabisch Lente sprak ik wel over een verlate Democratische Revolutie. Wat in meerdere Arabische landen plaats vindt, gebeurde in Europa los van de Franse Revolutie van 1789 en de Reactie er na immers al vanaf 1870 (of bij ons al vanaf 1848).
meer lezen

Zoveel vrouwen in top defensie. Maakt het enig verschil?

26-2-2014 Gedurende de jaren tachtig is er veel gedebatteerd over de relatie tussen militarisme en feminisme, en over de invloed van het vrouw zijn op de geneigdheid tot oorlog. We vroegen ons af: zou het verschil maken als vrouwen beslisten over oorlog en vrede?
Help een antwoord te vinden op deze vraag. U kunt t/m 7 maart reageren.
meer lezen

Lobbywerk op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Vredesbeweging - 7 juni

26-2-2014 Dit jaar organiseert Vrouwen voor Vrede de jaarlijkse ontmoetingsdag van de vredesbeweging.
De dag wordt gehouden op zaterdag 7 juni, bij EMMA in Utrecht en zal in het teken staan van Lobbywerk.

NB: Zet de datum nu al in je agenda!
meer lezen

84-jarige non Megan Rice krijgt 3 jaar cel voor actie tegen kernwapens

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".
meer lezen

Interview over tentoonstelling historische vredesaffiches in Gouda

20-2-2014 Nora Bosscher, de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaf op zaterdag 22 februari een interview over de expositie van historische vredesaffiches in Gouda. Dat gebeurde bij Gouwestad Radio. Het interview is via internet te beluisteren: www.vredesmuseum.nl/affiches/interview.mp3
meer lezen

Sluit je aan bij burgers tegen Veolia, teken de petitie

17-2-2014 De Franse multinational Veolia vormt wereldwijd een speerpunt in de strijd tegen bedrijven die profiteren van de IsraŽlische bezetting van Palestina. Ook in Nederland wordt Veolia bestreden. Na successen in de regio's Den Haag en Utrecht, moesten we toezien hoe Veolia een tienjarige concessie wist te veroveren in Brabant. Laat dat de laatste plek geweest zijn waar Veolia voet aan de grond krijgt.
meer lezen

Pakistaanse vredesactivist weer vrij

15-2-2014 ISLAMABAD - Na een acht dagen durende ontvoering is Karim Khan vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.
meer lezen

24 maart actie tegen atoombewapening bij Nucleair Summit in Den Haag

12-2-2014 Op 24 maart komen honderden wereldleiders naar Den Haag om te spreken over de nucleaire veiligheid van de wereld. Wij maken ons daar ook zorgen over. B.v. over de kernwapens van Amerika die verstopt liggen in Nederland.
Op 24 maart willen wij ons dan ook tegenover deze wereldleiders uitspreken. Komt u ook? Maandag 24 maart, om 5 voor 12, Den Haag Centraal station!
meer lezen

Brussels parket vraagt vrijspraak voor Vredesactie

7-2-2014 Afgelopen donderdag 6 februari was een bewogen dag voor de Belgische organisatie Vredesactie, gisteren, voor de correctionele rechtbank in Brussel. Vredesactie stond terecht voor een actie in 2008 tegen de Belgische steun aan de oorlog in Afghanistan.
meer lezen

IKV Pax Christi gaat verder onder de naam PAX

1-2-2014 De naam van de vredesorganisatie IKV Pax Christi is veranderd in alleen het krachtiger klinkende PAX. Het blijft de organisatie waarin IKV en Pax Christi samenwerken. De beide moederorganisaties blijven dus ook nu gewoon bestaan.
1-2-2014

Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte

30-1-2014 Anti-atoombom activistes in Groot-BrittaniŽ breien koortsachtig aan een vredessjaal van 11 km lengte. Op 9 augustus a.s., de dag dat de atoombom op Nagasaki viel, willen ze daarmee de atoombomfabrieken van Burghfiel en Aldermaston met elkaar verbinden. De actie maakt deel uit van een groeiende campagne tegen de vervangen van het Trident-raketsysteem.
meer lezen

Expositie vredesaffiches in Verzetsmuseum Gouda

30-1-2014 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid toont samen met het Verzetsmuseum Zuid-Holland een expositie over historische vredesaffiches. Deze tentoonstelling duurt van 1 januari t/m 30 augustus 2014 en is te zien in het Verzetsmuseum Zuid-Holland
aan de Turfmarkt 30 te Gouda
meer lezen

Tentoonstelling over het einde van de Tweede Wereldoorlog en het nieuwe begin daarna

26-1-2014 Tot 31 januari is in het JOC Ysselstijn de tentoonstelling 'Ende und Anfang' te zien over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van het nieuwe begin.
meer lezen

Onderzoek raketten gifgasaanval SyriŽ weerlegt beweringen VS

20-1-2014 De experts die de brokstukken van de raketten, gebruikt bij de gifgasaanval in SyriŽ op 21 augustus 2013, onderzochten, besluiten dat ze niet vanuit stellingen van het Syrische leger konden zijn afgevuurd. De stelling van de VS dat dit wel zo zou zijn wordt daarmee onderuit gehaald.
meer lezen

Teken steunregister voor met grote boete bedreigde Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie

18-1-2014 Vredesactie moet op 6 februari a.s. voor de rechtbank in Brussel verschijnen wegens een geweldloze actie in 2008 tegen de oorlog in Afghanistan. Ze zouden daarbij voor 200 euro schade hebben aangericht, maar de boete kan veel hoger zijn. Laat deze actieve vredesorganisatie niet monddood maken en teken het steunregister!
meer lezen

Worsteling met de militaire missie naar Mali en het standpunt van GroenLinks

16-1-2014 GroenLinks steunde wederom een militaire missie. Veel mensen, die traditioneel tot de achterban van GroenLinks behoren, hebben daar moeite mee. Ook Hennie Jansen worstelde met zichzelf hierover. Een persoonlijk verslag van die worsteling treft u hier aan.
meer lezen

Bijeenkomst herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en tentoonstelling De Loopgravenoorlog

10-1-2014 Vredesburo Eindhoven start 2014 met een informatieve bijeenkomst op 25 januari rondom herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog en nieuwe ontwikkelingen in de oorlogsvoering. Ook is er de tentoonstelling 'De Loopgravenoorlog' van de bekende Belgische striptekenaar Tardi te zien.
meer lezen

Vredesman Carol de Jong van Lier overleden

10-1-2014 Ons bereikte het bericht dat Carol de Jong van Lier op 4 januari is overleden. Hij is 88 jaar geworden. In de vredesbeweging was hij lange tijd actief. Vooral in de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie, maar o.a. ook als secretaris van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

VS doet proeven met Z-machine om 'betere' kernwapens te maken

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.
meer lezen

VredesNieuws wenst u een vreedzaam 2014!

10-1-2014 We hopen dat de wereld in 2014 wat vreedzamer wordt, zodat we u veel goed nieuws kunnen brengen. We hopen ook voor steeds meer vredesorganisaties het efficiŽnte middel te worden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.
meer lezen