Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2015

Amnesty International zocht uit waar de wapens van IS vandaan komen

31-12-2015 Amnesty International heeft een rapport uitgebracht met de resultaten van een onderzoek naar de vraag waar de wapens van IS vandaan komen. Het blijkt dat de meeste uit Iraakse legervoorraden komen. Veel oudere wapens geproduceerd in de Sowjet Unie en moderne wapens van Westerse oorsprong.
meer lezen

Internationale compagne stopt Zuid-Koreaans wapentransport

29-12-2015 Na 4 maanden campagnevoeren is het de internationale campagne 'Stop the Shipment' gelukt om de verscheping van een miljoen bussen traangas naar Bahrein tegen te houden. De regering van Bahrein gebruikt, sedert de Arabische Lente, het gas tegen mensen die voor democratie demonstreren.
meer lezen

Wapenexport VS explosief gestegen

28-12-2015 De Amerikaanse militaire wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een onderzoeksrapport van het Congres steeg de verkoop met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro.
meer lezen

Ander Nieuws week 52: Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump

21-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
- Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
- Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Petitie: Geen bommen op SyriŽ!

20-12-2015 In een petitie dringt een brede coalitie van (vredes)activisten er bij de regering op aan af te zien van deelname aan de bombardementen op SyriŽ. De petitie kan worden gesteund op www.change.org/p/nederlandse-regering-geen-bommen-op-syriŽ
meer lezen

Brainstomen op 22 december over steun aan dienstweigeraars overal in de wereld

19-12-2015 Er zijn nog veel landen waar het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaar voor militaire dienst niet wordt erkend. Ook alternatieve dienst is er niet mogelijk. Dienstweigeraars hebben het daar vaak moeilijk en het kan erop uitlopen dat hun leven daar onmogelijk wordt. Kunnen we in Nederland een CO-Support opzetten?
meer lezen

Kom dinsdag 22ste 17.00-19.30 Amsterdam brieven en kaarten schrijven aan GEVANGENEN VOOR DE VREDE!

18-12-2015 Ieder jaar in december worden er brieven en kaarten geschreven aan "Gevangenen voor de Vrede". War Resisters's International en de lidorganisaties, waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais, roepen daartoe op. Zie het nummer van VredesMagazine dat ťťn dezer dagen verschijnt. Dit jaar organiseert Pais in Amsterdam een schrijfavond, waarvoor ieder die wil meedoen welkom is.
meer lezen

Turkse mensenrechtenadvocaat en vredesactivist Tahir Elci vermoord

18-12-2015 Op 28 november werd in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije Tahir Elci vermoord, een vooraanstaande mensenrechten advocaat en gezant voor de vrede. Zijn laatste woorden op een persconferentie enkele minuten voordat hij werd doodgeschoten, waren "Wij willen geen wapens, geen botsingen en geen militaire operaties in de geboorteplaats en tehuis van zo veel beschaveningen!"
meer lezen

De IsraŽlische vredesbeweging verdient uw steun

14-12-2015 De IsraŽlisch-Palestijnse kwestie is een hardnekkige hinderpaal op de weg naar meer vrede in de wereld. Veel van onze berichten daarover vinden hun oorsprong in de IsraŽlische vredesbeweging. Die heeft het zwaar, maar krijgt gelukkig veel steun, ook uit Nederland.
meer lezen

Je bent er geweest, gedichten met cartoons over de situatie van kinderen in Palestina en IsraŽl

11-12-2015 Kinderen overal ter wereld zijn in oorlogssituaties en bezette gebieden vaak de dupe van macht en machteloosheid van volwassenen, iets wat zich uitdrukt in geweld. Arie de Bruin en Len Munnik zijn op bezoek geweest in IsraŽl en Palestina. En wat zij zagen en hoorden laat hen niet meer los ...
meer lezen

Tentoonstelling 'Onderdrukking en bevrijding' in Gouda

9-12-2015 Van 9 januari t/m 30 juni 2016 is in Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto's en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland.
meer lezen

Ander Nieuws week 50: Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten

7-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Dit is dus een domme oorlog
- Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
- De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Peace Brigades International verzorgt Human Right Cafť over Landrechten in Kenia

7-12-2015 Op dinsdag 15 december organiseert Peace Brigades International haar 13e Human Rights Cafť. De Keniaanse mensenrechtenverdedigster Lydia Mukami komt deze avond vertellen over haar werk voor de Mwea stichting. Deze stichting richt zich op landrechten en specifiek op de rechten en rol van vrouwen hierin. Daarnaast zullen wij de korte documentaire 'Multiple Exposure: Landrights in Kenya' vertonen.
meer lezen

Palestijns rapport over het IsraŽlische geweld in de bezette gebieden

2-12-2015 Gedetailleerde inventarisatie van het recente IsraŽlische geweld tegen Palestijnse burgers, verspreid door de Palestijnse missie in Den Haag. Er blijkt uit dat van veel meer geweld sprake is dan we hier uit de pers vernemen.
Lees het zelf (pdf 0,2 MB)
2-12-2015

Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd

1-12-2015 Van 14 tot 20 november vond de 'Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd' plaats. De hele week organiseerden anti-militaristen uit verschillende landen straatacties, bijeenkomsten, workshops, enz. Zij protesteerden tegen de vele manieren waarop het militaire apparaat jongeren voor zich probeert te winnen.
meer lezen

Oorlog komt terug als een boemerang, militaire interventies zijn voedingsbodem voor terreur

27-11-2015 Suruc, Ankara, Sharm al Sheik, Beiroet, Parijs... allemaal plaatsen waar de terreur de jongste maanden heeft toegeslagen. We worden er pijnlijk aan herinnerd dat oorlog en geweld geen grenzen kennen, letterlijk en figuurlijk.
meer lezen

De krachten die nu IS vormen ontvingen hun wapens van de VS om Assad omver te werpen

26-11-2015 Onlangs schreef de voormalig Internationale CoŲrdinator "Bevordering van een Vredescultuur" bij de Unesco, David Adams, ons vanuit de VS een brief over de Westerse oorlogscultuur. Enkele citaten daaruit:
meer lezen

Vredes-rap "Hug Holland Hug"

25-11-2015 Onlangs verscheen op Youtube;www.youtube.com/watch?v=DMhkVMnmMp8& de vredes-rap "Hug Holland Hug". Voor delen en verdraagzaamheid. Met diverse boodschappen. o.a. dat er maar ťťn menselijk ras is (wetenschappelijk vastgesteld in de jaren 80). De rap is van Marjan Borsjes en Jet Kat die ook bezig zijn om een Vredesplein(tje) te realiseren in Amsterdam.
25-11-2015

Ander Nieuws week 48: Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit

23-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
- De Saudische connectie met terreur
- Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse aanvalshonden voor IsraŽlisch leger

23-11-2015 Eind oktober onthulde NRC Handelsblad dat een Brabants bedrijf de hoofdleverancier is van honden die het IsraŽlische leger inzet om de bezetting te handhaven. Tijdens het mondeling vragenuur vroeg Kamerlid Hachchi (D66) minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om opheldering:
meer lezen

Nederlandse wapens mogelijk in gebruik in oorlog in Jemen - Stop Wapenhandel pleit voor wapenembargo

20-11-2015 Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoek. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. De organisatie pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.
meer lezen

Amsterdam wil 'niets' met IsraŽlische nederzettingen, leger en Ministerie van Defensie

19-11-2015 De Gemeente Amsterdam heeft na een lange zomer vergaderen over samenwerking met Tel Aviv besloten op geen enkele wijze, direct of indirect financiŽle betrekkingen met "illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied" te onderhouden. Er wordt geen invoer of uitvoer van en naar de IsraŽlische nederzettingen tot stand gebracht.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren Europese defensieconferentie

17-11-2015 Een dertigtal actievoerders verstoorde 16 november de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Rond half twee goten activisten rode verf uit voor de ingang tot de conferentie, waar Europese beleidsmakers en CEO's van de wapenindustrie samen zaten om te praten over de toekomst van het Europees veiligheidsbeleid.
meer lezen

Kerk en Vrede spreekt haar afschuw uit over de aanslagen in Parijs

16-11-2015 Kerk en Vrede heeft een verklaring uitgegeven over de aanslagen in Parijs. Daarin zegt zij: Met de Parijzenaars delen we de ontzetting, de afschuw, de woede. We realiseren ons dat terreur tot doel heeft felle emoties uit te lokken. We roepen op niet mee te gaan in de intentie van de daders.
meer lezen

Solidariteitsactie in Enschede

14-11-2015 Met afschuw hebben we kennis genomen van de aanslagen in Parijs. In de Franse media wordt gesproken over oorlog. In verschillende commentaren worden zorgen geuit over nog verdere polarisatie in onze samenleving, waar deze de afgelopen maanden al flink was toegenomen naar aanleiding van het sterk gegroeide aantal vluchtelingen in Europa.
meer lezen

PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in SyriŽ

13-11-2015 De leefomgeving en volksgezondheid in SyriŽ hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in SyriŽ. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico's voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.
meer lezen

Tegenstanders verhoging Defensiebudget vonden vooral gehoor bij de VVD

10-11-2015 Eťn dag nadat VVD-cofyfee Hans Wiegel met een tank naar het Tweede Kamergebouw optrok om het pleidooi voor een verhoging van het Defensiebudget kracht bij te zetten, toog een delegatie van Oorlog is geen Oplossing NL naar het Binnenhof om aan de leden van de Kamercommissie voor Defensie een Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget aan te bieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 46: Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?

9-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
- De Syrische oorlog: te zwak en te sterk
- Afghanistan als mission impossible
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Aanbieding Manifest tegen de verhoging van het Defensiebudget

8-11-2015 Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.
meer lezen

Ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging in woord en beeld

5-11-2015 Op de website van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is een nieuwe tentoonstelling te zien. Ze geeft in woord en beeld een overzicht van ontstaan en ontwikkeling van de vredesbeweging. De nadruk ligt op de Nederlandse vredesbeweging. Deze tentoonstelling is ook te zien in het museum te Gouda.
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Uitverkoop coŲperatieve spellen bij Vredesmuseum

29-10-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid gaat per 1 januari a.s. stoppen met de verkoop van 'gewone' coŲperatieve bordspellen. Alleen vier spellen met een vredesthema blijven bij het Vredesmuseum te koop. Een laatste gelegenheid dus om spellen te kopen voor een lagere prijs dan in de winkel.
meer lezen

NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op video

28-10-2015 Was u verhinderd om aanwezig te zijn bij het NVMP-symposium 'Kernwapens, ons een zorg' op 26 september in de Balie? Dan kunt u nu het gehele programma alsnog bekijken op video.
meer lezen

Ander Nieuws week 44: Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen

26-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Er moet een einde komen aan de stromannen-oorlog in SyriŽ
- Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen
- Jeruzalem, maar dan in context
- De 'Drone Papers': sluipmoord als beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda

23-10-2015 Door samenwerking van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, het Verzetsmuseum Zuid-Holland en de Anne Frank Stichting is de tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn - Het levensverhaal van Anne Frank' te zien in Gouda. De tentoonstelling gaat over identiteit en discriminatie, toen en nu.
meer lezen

Ander Nieuws week 42: De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS

12-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS
- Wat is de Russische strategie in SyriŽ - en waarom steunt Egypte die?
- Bommen op ziekenhuis: de echte betekenis van 'bijkomende schade'
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesactivist Nico Faber overleden

11-10-2015 Nico Faber was 65 jaar actief in de vredesbeweging vooral als organisator en initiator. Vanaf de jaren zeventig was zijn thuisbasis Vredesbeweging Pais. Van daaruit leverde hij vaak beslissende bijdragen aan vele vredesinitiatieven, zoals de grote vredesdemonstraties in de jaren tachtig, het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en het blad VredesMagazine.
meer lezen

1-11-2015 Landelijke demonstratie: Refugees Welcome! Stop de rechtse hetze!

9-10-2015 Op zondag 1 november organiseert de Anti-Fascistische Actie (AFA) een landelijke demonstratie onder het motto 'Refugees Welcome' in Den Haag. Met deze demonstratie willen we met zo veel mogelijk mensen solidariteit tonen met vluchtelingen en een sterk geluid laten horen tegen de rechtse hetze tegen vluchtelingen.
meer lezen

6 november Haags Vredesdiner met discussieavond over TTIP

8-10-2015 Op vrijdag 6 november zal weer het jaarlijkse Haagse vredesdiner worden gehouden. Na het diner zal een discussieavond worden gehouden over het zogenaamde vrijhandelsverdrag TTIP, waarbij vooral zal worden benadrukt dat het een bron zal zijn van oorlogen en conflicten en een permanente bedreiging van de wereldvrede. Sprekers zijn Kees Kalkman en Kees van der Pijl.
meer lezen

TTIP bedreiging voor acties tegen handel met IsraŽl

7-10-2015 In juni tekende de Amerikaanse president Barack Obama een wetsvoorstel waarbij het voor de VS ťťn "van de belangrijkste onderhandelingsdoelen" voor TTIP wordt om "politiek gemotiveerde acties ter bevordering van boycot, desinvestering en sancties tegen IsraŽl te ontmoedigen en te streven naar het ontmantelen van politiek gemotiveerde handelsbelemmeringen t.a.v. IsraŽl."
meer lezen

PAX overhandigt 45.608 handtekeningen tegen kernwapens

1-10-2015 Op 29 september overhandigde Krista van Velzen namens vredesorganisatie PAX 45.608 handtekeningen aan Tweede Kamerleden van bijna alle partijen. De handtekeningen zaten in een dummy kernbom. De oproep was niet te missen: verbied kernwapens!
meer lezen

Ander Nieuws week 40: Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen

28-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenleveranties VS en Rusland aan Irak en SyriŽ zegen voor rebellen
- Tien redenen om te protesteren tegen de Saudische monarchie
- Hoog spel IsraŽl in al-Aqsa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Uitnodiging voor 'Week of Celebrations' bij Tent of Nations (Palestina) in mei 2016

25-9-2015 Van 9 - 12 mei 2016 (de week tussen Hemelvaart en Pinksteren) viert Tent of Nations met vrienden van over de hele wereld haar 100e verjaardag. Dit doet zij door een inspirerend vierdaags programma aan te bieden waarin vriendschap, solidariteit en ontmoeting centraal staan en waarin we met elkaar de handen uit de mouwen steken.
meer lezen

Help mee de documentaire No place for a rebel te financieren

24-9-2015 Documentairemakers Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos werken sinds 2011 aan de documentaire No place for a rebel, een bijzondere film over de Lord Resistance Army in Oeganda. Om de documentaire af te kunnen maken, zijn zij een crowdfunding campagne gestart. Jij kunt dus helpen om de documentaire te realiseren.
meer lezen

Vredesorganisaties bieden manifest aan Tweede Kamer aan

23-9-2015 Op 22 september is een vredesmanifest aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Het manifest is ondertekend door 13 vredesorganisaties w.o. Vredesbeweging Pais, Kerk en Vrede, Vrouwen voor Vrede en SVAG. Het is een reactie op de huidige roep om meer geld voor defensie.
meer lezen

Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

16-9-2015 Een honderdtal vredesactivisten voerden op zaterdag 12 september actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs.
meer lezen

Ander Nieuws week 38: De oorlog tegen Irak, wortel van de vluchtelingencrisis

14-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De oorlog tegen Irak: wortel van de vluchtelingencrisis
- Veertien jaar na "11 september"
- Hoe de neoconservatieven Europa's stabiliteit in gevaar brengen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Reizen naar de Palestijnse gebieden met de Olijfbomencampagne

14-9-2015 Actief en leerzaam verblijf in de Palestijnse gebieden, olijven plukken of bomen aanplanten. Maak kennis met het werk van de Olijfbomencampagne en de gastvrije Palestijnse cultuur. Ervaar het dagelijks leven in de Palestijnse gebieden onder IsraŽlische militaire bezetting. Met ervaren Palestijnse en Nederlandse reisbegeleiding.
meer lezen

Uniek evenement in Amsterdam voor kinderen over vrede en vriendschap

8-9-2015 Samsam, educatief platform voor wereldwijze kinderen, organiseert woensdagmiddag 23 september het evenement Peace Out! in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
meer lezen

Amsterdammers in actie tegen bezoek Van der Laan aan Tel Aviv

7-9-2015 Activisten hebben een Palestijnse vlag aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gehangen. Ze protesteerden hiermee tegen het bezoek dat burgemeester Eberhard van der Laan aan Tel Aviv brengt om samenwerking te onderzoeken. Eerder dit jaar kon Van der Laan geen meerderheid vinden in de Amsterdamse gemeenteraad voor een stedenband met Tel Aviv.
meer lezen

Ander Nieuws week 36: Buitenlandse militaire bases VS, hulp of hinderpaal voor mondiale veiligheid?

5-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Buitenlandse militaire bases VS: hulp of hinderpaal voor mondiale veiligheid?
- Iran niet grootste bedreiging voor wereldvrede
- Jihad-bruiden en Jihad-soldates: desacralisatie van vrouwen als tweesnijdend zwaard
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Beeldverhaal: Levels of Militarisation, an essay in images

4-9-2015 In The 'Broken Rifle' het blad van War Resisters' International verscheen een beeldverhaal met als titel 'Levels of Militarisation: an essay in images'.
Bekijk het hier
4-9-2015

Kernwapens, ons een zorg. Symposium, 26 september in Amsterdam

3-9-2015 70 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zijn er wereldwijd nog steeds 16.500 kernwapens, tot 1000 keer zo sterk. Daarom organiseert de NVMP, Vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken, een symposium voor artsen en andere geÔnteresseerden over de medisch-humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens en stellingname vanuit de gezondheidszorg daartegen.
meer lezen

Ik stop wapenhandel: de praktijk

28-8-2015 Onze Europese wapenhandel houdt bloedige conflicten aan de gang. Dat moet stoppen en liefst nu. Breng 'ik stop wapenhandel' in de praktijk. Volg eerst een actietraining en bereid je actief voor op directe geweldloze acties bij wapenhandelaars en lobbyisten.
meer lezen

21 september: Vredessymposium 'Investeer in Vrede'

24-8-2015 Het vredessymposium bestaat uit twee onderdelen. Er wordt een Vredesmanifest gepresenteerd dat gericht is op de politiek. Daarnaast is er specifiek aandacht voor vredesmissies waarin geen wapens worden gebruikt en burgers een grote rol spelen. Vredeswerkers uit conflictgebieden vertellen over de successen en de uitdagingen van hun werk.
meer lezen

Pensioenfondsen investeren miljarden in JSF-bedrijven

19-8-2015 Uit het nieuwe onderzoek 'Pensioengeld voor de JSF' van Stop Wapenhandel blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen voor miljarden beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van de F35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. Dit gevechtsvliegtuig zal de F16 opvolgen.
meer lezen

Just Peace Festival 18 t/m 21 september in Den Haag

12-8-2015 Van 18 t/m 21 september is er in Den Haag het Just Peace Festival. De aard van dit festival wordt duidelijk als je ziet dat het geopend wordt met Het Grote Vredescollege 'Vechten voor vrijheid' door de Commandant der Strijdkrachten. Toch kunnen enkele activiteiten interessant zijn voor mensen uit de vredesbeweging, bij een enkele is zelfs enige verband met de vredesbeweging aanwezig.
meer lezen

Ander Nieuws week 33: Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden

10-8-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Tien stappen om buitenlandpolitiek VS los te krijgen van militarisme
- Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden
- Een roep om geloofwaardige vrede in Afghanistan
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Walk of Peace, zondag 20 september in Den Haag

10-8-2015 U kunt meedoen aan de Walk of Peace, zondag 20 september in Den Haag. Ervaar hoe vrede verbindt. Ontmoet anderen die zich voor vrede inzetten. Bezoek verwachte en onverwachte plekken in de stad. Laat je inspireren. De Walk of Peace is bedoeld voor iedereen die iets voor vrede wil doen. Jong en oud; iedereen is welkom mee te lopen en mee te doen aan activiteiten om zelf bij te dragen aan vrede.
meer lezen

Herdenking overledenen aan de Europese buitengrenzen

7-8-2015 De dag voor Allerzielen, zondag 1 november 2015, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats van de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen over omgekomen migranten een belangrijke plaats in.
meer lezen

Het Manifeest geeft vrede een podium

6-8-2015 Het collectief 'Nacht van de Vrede' zet op 19 september een nieuw evenement neer: Het Manifeest. Het programma leidt de bezoekers langs vijftien theaters en andere inspirerende locaties in Amsterdam. Entertainment en verdieping wisselen elkaar af of smelten samen tijdens een theaterstuk, balletvoorstelling, literaire voordracht, stand-up comedy ťn meer.
meer lezen

Stook het ban-de-bom vuur op: geen nieuwe kernwapens!

5-8-2015 Rond het feest van Onnozele Kinderen (27 of 28 december 2015) is er een onnozele actie bij de vliegbasis Volkel voor een kernwapenvrije toekomst: neem een stukje brandhout mee voor het vuur en/of kinderspeelgoed voor in 't prikkeldraad van de basis.
meer lezen

Liga voor de Rechten van de Mens vraagt regering Guantanamogevangenen toe te laten

4-8-2015 De Liga voor de Rechten van de Mens heeft een brief aan de Nederlandse regering geschreven over de opname van Guantanamogevangenen in Nederland. De Liga vindt dat er een hele verkeerde discussie is ontstaan in de Nederlandse samenleving. De regering zou duidelijk moeten maken dat het hier gaat om slachtoffers van mensenrechtenschendingen.
meer lezen

Burgerinitiatief voor verbod op kernwapens heeft succes

30-7-2015 De campagne 'Teken tegen Kernwapens' van PAX heeft succes gehad. Ruim 40.000 handtekeningen werden verzameld. Genoeg om de Tweede Kamer te laten debatteren over een verbod op deze massavernietigingswapens. Nu moeten we er nog voor zorgen dat de Tweede Kamer instemt met een verbod op kernwapens.
Bron: PAX

Seminar 'Stopping the War Business'

29-7-2015 Van 16 t/m 17 oktober wordt in Seoul een seminar gehouden voor activisten die zich verzetten tegen het profiteren van oorlog en geweld door de wapenindustrie en -handel. De organisatie is in handen van War Resisters' Õnternational en de Zuid-Koreaanse vredesorganisatie World Without War. Aanmelden kan nog tot 13 augustus.
meer lezen

Amerikaans oud-generaal spreekt over IS: "we hebben olie op het vuur gegooid"

27-7-2015 In een interview met Al Jazeera English stelt oud-generaal Michael Flynn dat het Amerikaans buitenlands beleid een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Islamitische Staat (IS). Drone-operaties komen voort uit "falende strategie", en wat betreft de martelmethoden die de CIA gebruikt bij detentie en verhoor hoopt Flynn dat meer mensen verantwoordelijkheid gaan nemen.
meer lezen

Driedaagse voor Gaza, fietsen door Nederland voor de kinderen van Gaza

23-7-2015 Van vrijdag 24 tot zondag 26 juli fietste een internationaal gezelschap van 50 renners onder het motto Cycling4Gaza van Alkmaar naar Den Haag. Doel van de tocht was om fondsen te werven voor professionele hulp aan mentaal beschadigde kinderen in Gaza.
meer lezen

EU maant IsraŽl Susiya niet te vernietigen

22-7-2015 De Raad van Buitenlandse Zaken van de EU heeft op 20 juli IsraŽl opgeroepen af te zien van plannen om de bevolking van Susiya en Abu Nwar te verdrijven en hun dorpen te vernietigen. Verder stelde de EU dat IsraŽl zich aan het internationaal recht moet houden en dat overeenkomsten tussen de EU en IsraŽl niet van toepassing zijn op de sinds 1967 bezette gebieden.
meer lezen

Ander Nieuws week 30: Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen

20-7-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Hoe een zwakker Iran een wereldmacht zover kreeg om sancties op te heffen
- Waarom de Palestijnen terugvechten: logica van leven en dood in Gaza
- Benghazi: Het echte verhaal blijft buiten beeld
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Dubbelexpositie 'De atoombom en de mensheid' en 'Tekenen van hoop' in Beek

14-7-2015 Op vrijdag 17 juli 2015 om 16 uur wordt in het Kulturhus in Beek de dubbelexpositie 'De atoombom en de mensheid' en 'Tekenen van hoop' geopend door burgemeester Harry Keereweer. De burgemeester is lid van de grote internationale beweging Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede), waar meer dan 6600 burgemeesters van over de hele wereld (160 landen) deel van uitmaken.
meer lezen

Wereldvredesindex 2015: grotere tweedeling en minder vredige wereld dan in 2008

13-7-2015 Van de Wereldvredesindex is de editie 2015 verschenen. Daaruit blijkt een toenemende tweedeling in de wereld. In sommige landen, veelal in Europa, is de samenleving vreedzamer en welvarender dan ooit, terwijl andere in een neerwaartse spiraal verkeren. Sedert 2008 is de wereld als geheel minder vredig geworden.
meer lezen

Masterstudenten kunnen meedingen naar de Thesis Prize "Visions on Peace"

10-7-2015 Dit najaar zal voor de achtste keer de Nederlandse MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een masterstudent die een scriptie van buitengewone kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen nu in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 2 september 2015.
meer lezen

Thales schendt wapenembargo Myanmar door export radar

9-7-2015 Uit onderzoek van Stop Wapenhandel dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat militaire radar van Nederlands ontwerp is geŽxporteerd naar Myanmar, ondanks een Europees militair embargo dat alle militaire leveringen naar dit land verbiedt. De export vond plaats via een Indiaas bedrijf.
meer lezen

Aanval op de "Jerusalem Hug". Steun de gewonden

6-7-2015 Rob Schrama schrijft ons: Op 28 mei jl. werd ons vredesevenement 'Jerusalem Hug' aangevallen door een agressieve meute uit Oost-Jeruzalem. Leden van de familie van mijn Palestijnse vriend Arafat Abu Rass raakten gewond en moesten naar een IsraŽlisch ziekenhuis (oogchirurgie, gebroken arm, hoofdletsel, kneuzingen, shock).
meer lezen

Laten we een nieuwe wereldoorlog voorkomen

30-6-2015 Op 25 juni vond in De Balie een debat plaats onder de titel "OekraÔne: westerse media en geopolitiek". Ingegaan werd op de vraag of de westerse media in staat zijn tot objectieve berichtgeving rond het conflict in OekraÔne en de geopolitieke en historische achtergronden daarvan in zowel Europese als mondiale context.
meer lezen

IsraŽl negeert pleidooi Gush Shalom en onderschept wederom vredesschepen op weg naar Gaza

29-6-2015 De 4 schepen die met hulpgoederen onderweg waren om de IsraŽlische blokkade van Gaza te breken zijn vandaag door de IsraŽlische marine onderschept. Dit ondanks een klemmend pleidooi van de IsraŽlische vredebeweging Gush Shalom voor het doorlaten van de schepen en het openstellen van de haven van Gaza.
meer lezen

Kernwapens, ons een zorg, NVMP-symposium, 26/09 de Balie, Amsterdam

23-6-2015 'KERNWAPENS, ONS EEN ZORG'
70 jaar na Hiroshima: nucleaire dreiging nog steeds actueel

Onder die titel organiseert de NVMP, vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken, een symposium op:
Zaterdag 26 september 2015, 13.30 - 17.00 uur
De Balie, Amsterdam
meer lezen

Ander Nieuws week 26: de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran

22-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Irak: vernietigd door Amerikaanse minachting
- Waar de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran werkelijk over gaan
- Complot van Saudi's en Israeli's in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Afscheid van Karel Koster

20-6-2015 Op 18 juni is Karel Koster overleden.
Karel heeft met zijn grote kennis over de kernwapens wereldwijd veel
betekend in de strijd tegen deze allesvernietigende wapens.
Hans van Iterson

War Resisters' Õnternational steunt mensenrechtenactivisten in Venezuela

19-6-2015 De overheid van Venezuela brengt mensenrechtenactivisten, waaronder meerdere WRI-leden, in gevaar door o.a. hun reisgegevens te publiceren. Het bestuur van de WRI heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen de activisten te steunen.
meer lezen

Stedenband Amsterdam - Tel Aviv: een gotspe

16-6-2015 Het plan van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv is terug op de agenda, en blijkt al zo goed als rond. Tegenstanders antwoorden met een petitie en een demonstratie.
meer lezen

Follow @vredesbeweging

10-6-2015 Hoi!
Let op. GEHEEL NIEUW! Volg voortaan de tweets van @vredesbeweging als je snel wilt weten waar, waartegen en vooral waarvoor overal ter wereld geweldloos actie wordt gevierd...
meer lezen

Tentoonstelling in Gouda over de geschiedenis van de internationale vredesbeweging

9-6-2015 De geschiedenis van de internationale vredesbeweging verteld aan de hand van veel foto's en kleurrijke afbeeldingen van kunstuitingen en affiches. Met ook aandacht voor de symbolen binnen het vredesdenken en het streven naar vrede in de huidige tijd.
meer lezen

Ander Nieuws week 24: Waanvoorstellingen in Washington

8-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Waanvoorstellingen in Washington
- Volk Irak gevangen in ongericht vuur terroristen
- Waarom negeren media IsraŽl's bondgenootschap met al-Qaida?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Kernwapenverbod: Nederland doet niet mee

2-6-2015 Meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties hebben aangegeven te willen werken aan een wereldwijd verbod en eliminatie van kernwapens door de 'humanitarian pledge' te steunen. Nederland laat het opvallend genoeg afweten.
meer lezen

Oproep om Burundese vredesbeweging te steunen

28-5-2015 De onrust rond de presidentsverkiezingen in Burundi krijgt ruim aandacht in de pers. Veel minder bekend is dat Burundi het centrum is van een uitgebreide geweldloze beweging. Met name aan de universiteiten is die beweging sterk. Ze varieert van officiŽle vredesstudies tot bewegingen van onderop met vertakkingen in het hele land.
meer lezen

Politici, u vergist zich. Belgen willen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen

27-5-2015 Een honderdtal vredesactivisten heeft dinsdag 26 mei de partijbureaus van de regeringspartijen in Brussel 'bezet' uit protest tegen de mogelijke aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
meer lezen

Ander Nieuws week 22: Washington heeft Ramadi nooit gehad

26-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Washington heeft Ramadi nooit gehad
- EU overweegt bombarderen Libische smokkelboten
- Achter de media-aanval op Seymour Hersh
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Onbekende kunstenaar en dienstweigeraar gezocht

22-5-2015 In de jaren zestig en zeventig hebben honderden jongemannen een verzoek ingediend om erkend te worden als gewetensbezwaarde dienstweigeraar. Soms werd zo'n verzoek vergezeld van tekeningen of andere afbeeldingen. Saskia Janssen is op zoek naar de maker van vier etsen die haar vader gevonden heeft in het archief van het ministerie van Sociale Zaken. Alle hulp en tips zijn welkom.
meer lezen

Internationale vredesmars in Noord en Zuid Korea met Nederlandse deelname

21-5-2015 Op 24 mei, Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening, zal een groep van 30 internationale vrouwen activisten, samen met Koreaanse vrouwen van Noord en Zuid, in een vredesmars de 2 km gedemilitariseerde zone van Korea oversteken. Met deze actie roepen zij op voor het beŽindigen van de staat van oorlog in Korea en voor het herenigen van Koreaanse families.
meer lezen

Amerikaanse vredesactivisten Ploegscharenbeweging in beroep vrijgesproken

19-5-2015 Na bijna drie jaar detentie heeft een Amerikaans Federaal Hooggerechtshof drie vredesactivisten van de Ploegscharenbeweging vrijgesproken die in 2012 vernielingen hadden aangericht in een militaire opslagplaats voor uranium.
meer lezen

Tentoonstelling 'Einde en Nieuw Begin' in Middenbeemster

14-5-2015 Van 30 mei t/m 30 augustus 2015 is er in de Keyserin (aanbouw bij de Keyserkerk) een tentoonstelling te zien over de laatste jaren van WO II in Duitsland en de eerste jaren van het nieuwe begin. Aanleiding vormt het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van 70 jaar geleden.
meer lezen

Ander Nieuws week 20: Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS

12-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
- Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
- Saudi-ArabiŽ en de legitimiteits-oorlog in Yemen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe site OneWorld Vrede en Veiligheid over vredes- en veiligheidsvraagstukken

8-5-2015 Onlangs lanceerde OneWorld, platform over mondiaal denken en groen doen, de subsite Vrede & Veiligheid. De wereld wordt steeds veiliger, maar tegelijkertijd is de wereldsituatie complex en komt onveiligheid dichterbij. Deze site volgt en duidt de ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek, oorlog en vrede, en biedt een podium aan opiniemakers.
meer lezen

Vredesactivisten doeken kantoor wapenlobbygroep op

6-5-2015 Vredesactivisten van het Belgische Vredesactie doekten op 5 mei het kantoor van de wapenlobbygroep AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD) op. Een twintigtal actievoerders deelden ontslagbrieven uit aan de werknemers en namen het kantoor over. Na verloop van tijd ontruimde de politie het kantoor, er werd niemand gearresteerd.
meer lezen

IsraŽlische soldaten doen boekje open over de Gaza-oorlog

5-5-2015 Ruim zestig IsraŽlische soldaten die vorig jaar deelnamen aan de oorlog in de Gazastrook hebben getuigenissen afgelegd over begane gruwelijkheden tegen Palestijnse burgers.
meer lezen

Daoud Nassar, een Palestijnse christen in geweldloos verzet

4-5-2015 Daoud Nassar is een christelijke Palestijnse boer uit de buurt van Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij lijdt onder zware druk van kolonisten en de IsraŽlische staat om zijn eigendommen op te geven. Daartegen verzet hij zich op puur geweldloze wijze. Sinds het jaar 2000 is zijn terrein beter bekend als de Tent of Nations.
meer lezen

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

1-5-2015 Op 26 april, de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening.
meer lezen

Wie gaat er mee naar Jeruzalem? Voorlichtingsdag over "Jerusalem Hug"

30-4-2015 Op zondag 3 mei a.s. vond er in het Museumpark Orientalis bij Nijmegen een informatiedag plaats voor allen die geÔnteresseerd zijn om op 28 mei in Jeruzalem de "Jerusalem Hug" bij te wonen.
meer lezen

Ander Nieuws week 18: ISIS en de Westerse media

27-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS en de Westerse media
- De rol van de NAVO bij de val van Khadaffi en de opkomst van ISIS in LibiŽ
- Havik Hillary Clinton
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Na Maikel Nabil weigert nu zijn broer Mark militaire dienst in Egypte. Betuig solidariteit!

24-4-2015 De pacifist Mark Nabil weigert net als zijn broer in 2010 militaire dienst en dat is daar in Egypte wettelijk helemaal niet toegestaan.
meer lezen

Pleidooi voor verbod op autonome militaire robot

24-4-2015 Human Rights Watch en de Harvard Law School pleiten bij de VN voor het opstellen van een verdrag waarin geheel autonome wapensystemen, killer robots, worden verboden. Nu worden al veel aanvallen uitgevoerd met onbemande wapens, maar die worden op afstand bestuurd door de mens. De in ontwikkeling zijnde robots detecteren de vijand, waarna een computerbrein bepaalt of er wordt aangevallen.
meer lezen

20 mei ambassadeursdag PAX o.a. ter voorbereiding Vredesweek

22-4-2015 Op woensdag 20 mei 2015 organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdag. Van 16.00 tot 21.15 uur is er in Utrecht een programma vol inspirerende lezingen, praktische workshops en bijzondere ontmoetingen. Sprekers uit binnen- en buitenland vertellen vol passie over hun werk en gaan met je in gesprek over hoe op je eigen manier kunt bijdragen aan vrede.
meer lezen

Nieuwe No Nukes website live

21-4-2015 De No Nukes website van PAX is in een nieuw jasje gestoken. Op de nieuwe site is te zien wat No Nukes is en wat het doet. Ook vind je een overzicht van publicaties, foto's en verslagen van activiteiten en het laatste nieuws over vrede, veiligheid en nucleaire ontwapening.
21-4-2015

Het leger onder vuur, de Koninklijke Landmacht en haar critici 1945-1989

20-4-2015 Op 20 april verscheen een boek dat een uniek overzicht geeft van de verschillende protestvormen waar de Nederlandse krijgsmacht mee te maken kreeg tussen 1945 en 1989. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegde bronnen houdt auteur Coreline Boot bestaande mythes over hoe het Ministerie van Defensie zou zijn omgegaan met zijn critici, tegen het licht.
meer lezen

Fototentoonstelling "Jerusalem Hug" in Nijmegen

14-4-2015 Jeruzalem is de belangrijkste locatie om een vredesproces tussen Palestijnen en IsraŽliŽrs te kunnen realiseren. Het wordt tijd om niet naar hun verschillen, maar juist naar hun gemeenschappelijkheid te gaan kijken: hun liefde voor Jeruzalem en hun wens naar vrede. 16 april opent het Huis van Compassie haar deuren voor iedereen, met een gevarieerd programma over dit thema.
meer lezen

Ander Nieuws week 16: Vormen recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?

13-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?
- Militaire interventie in Yemen: internationaal systeem in crisis
- De Arabische wereld en het nucleair akkoord tussen de VS en Iran
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrouwen niet minder wreed dan mannen in tijd van oorlog

6-4-2015 Criminologe Alette Smeulers concludeert: Vrouwen zijn geen haar beter dan mannen. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, SyriŽ, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen.
meer lezen

Ander Nieuws week 14: Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen

30-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen
- De Saudische invasie in Yemen
- Pentagon geeft eindelijk toe dat IsraŽl ook kernwapens heeft
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten

30-3-2015 De Haagse Hogeschool organiseert op 1-3 juli een vredesconferentie voor studenten. De conferentie herinnert aan de Derde Haagse Vredesconferentie die in 1915 zou worden gehouden maar niet doorging omdat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. De conferentie draait om door de studenten te schrijven essays.
Meer info:
30-3-2015

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

25-3-2015 Van de grote internationale conferentie in Den Haag t.g.v. het 100 jarig bestaan van de Women's International League for Peace and Freedom is nu het programma bekend. U vindt het op www.womenstopwar.org. Aanmelding als deelnemer is nog mogelijk via deze site.
25-3-2015

PAX zamelt geld in voor vredesactivisten in SyriŽ

24-3-2015 Juist in een door oorlog verscheurd land als SyriŽ zijn er veel mensen die beseffen dat geweld de oplossing niet brengt. Onder moeilijke omstandigheden werken zij aan vrede en verzoening. Een voorbeeld zijn de activisten die in Hassakeh in Noordoost-SyriŽ een vredescentrum runnen waar mensen uit alle bevolkingsgroepen samenwerken.
meer lezen

Kunstenaar Ralph Ziman maakte muurschilderingen met gebroken AK47-geweer in Kaapstad en Los Angeles

23-3-2015 De kunstenaar Ralph Ziman heeft twee muurschilderingen gemaakt waarop een gebroken AK47-geweer centraal staat. Hij liet zich inspireren door het befaamde 'gebroken geweertje' dat al sedert 1921 het logo van War Resisters' Õnternational is. De ene muurschildering is in Los Angeles en de andere in Kaapstad.
meer lezen

Nieuwe tentoonstelling VredesTuinen in Vredesmuseum op Internet

20-3-2015 In het Vredesmuseum op Internet is een nieuwe tentoonstelling te zien die gaat over vredestuinen en het Vredespad in Eindhoven in het bijzonder. Er zijn veel ideeŽn in verwerkt die van pas kunnen komen als je zelf een vredestuin wilt starten.
www.vredesmuseum.nl/vredestuinen
20-3-2015

26 april Lobbytour in Brussel. Zie hoe de wapenlobby te werk gaat.

19-3-2015 Lobbyen voor oorlog. Hoe gaat dat in z'n werk? Deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk in Brussel geeft een inkijk in de lobby van de wapenindustrie. De lobbytour start om 14u en eindigt om 16u. Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk via lobby@vredesactie.be.
Bron: Vredesactie

Ander Nieuws week 12: ISIL in Afghanistan - een aangekondigde ramp

16-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIL in Afghanistan: een aangekondigde ramp
- De 'Islamitische Staat' als een westers verschijnsel
- Waarom Amerika niet geloofwaardig is in het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Voorstel VS: plaats kernwapens in Oost-Europa

13-3-2015 Twee commissievoorzitters in het Amerikaanse Congres hebben in een brief geÔnformeerd naar de mogelijkheden om kernwapens in Oost-Europa te plaatsen, omdat Rusland zou hebben gedreigd kernwapens op de Krim neer te zetten.
meer lezen

Britse kernkoppenfabriek in Aldermaston geblokkeerd door vredesactivisten

11-3-2015 Vredesactivisten hebben op 2 maart de toegangswegen geblokkeerd van de fabriek AWE waar kernkoppen voor de Trident onderzeeŽrs worden geproduceerd. Naar schatting 150 actievoerders vormden maandagochtend rond zes uur een menselijke blokkade op de drie toegangswegen. Ze gingen daarvoor onder meer naast elkaar op de weg zitten en haakten de armen ineen met lastig te ontkoppelen buizen.
meer lezen

Defensie wil vier militaire drones aanschaffen die in staat zijn bommen af te werpen

10-3-2015 Dat heeft minister Hennis vanmorgen voorafgaande aan de ministerraad gezegd. Vorige week liep Hennis nog rond op de wapenbeurs in Abu Dhabi en zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van al dat blinkende wapentuig dat ze onder ogen heeft gekregen, toys for the girl. Defensie heeft al twee typen drones, Raven en Scan Eagle, maar die kunnen geen bommen afschieten.
meer lezen

Oorlogsmisdaden IsraŽl in Gaza op een rij

9-3-2015 De Amerikaans hoogleraar Marjorie Cohn analyseert de oorlogsmisdaden van IsraŽl tijdens zijn laatste aanvallen op Gaza in de zomer van 2014. Dat niet alleen Palestijnse strijdgroepen, maar ook de IsraŽlische strijdkrachten oorlogsmisdaden plegen maakt zij erg duidelijk.
meer lezen

Anti-kernwapendemonstranten Nuclear Security Summit gaan vrijuit

4-3-2015 De veertig vredesactivisten die op 26 februari voor de kantonrechter verschenen om zich te verantwoorden voor het negeren van het demonstratieverbod tijdens de NSS in maart 2014, gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie werd door de Haagse rechter niet-ontvankelijk verklaard.
meer lezen

Ander Nieuws week 10: ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur

2-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur
- LibiŽ: Slagveld van de nieuwe Arabische Koude Oorlog
- Schatrijke Arabieren leveren brandstof voor hel in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

65 dagen geweldloze blokkade van kernwapen vliegbasis BŁchel

25-2-2015 In de 65 dagen van 26 maart tot 29 mei 2015 zullen blokkadeacties plaatsvinden bij de Duitse vliegbasis BŁchel (tussen Koblenz en Trier). Het is een geweldloos protest tegen de op deze vliegbasis aanwezige kernwapens. Ook Nederlandse activisten worden uitgenodigd om deel te nemen.
meer lezen

Oekraiense journalist Ruslan Kotsaba gearresteerd wegens dienstweigering

25-2-2015 De OekraÔense journalist Ruslan Kotsaba zond een video aan president Poroshenko waarin hij zei liever de gevangenis in te gaan dan te vechten tegen de rebellen in Oost-OekraÔne. Hij werd onmiddellijk gearresteerd en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verraad en het hinderen van de krijgsmacht.
meer lezen

Antimilitaristen bekladden gevel NLR wegens deelname aan wapenbeurs

20-2-2015 Onbekenden hebben in de nacht van 18 februari de voorgevel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium met rode verf beklad en ruiten ingegooid vanwege deelname van het bedrijf aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi.
meer lezen

PAX geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

20-2-2015 PAX is geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International een aanvraag in binnen het subsidiekader 'pleiten en beÔnvloeden'. Deze is met score A beoordeeld, de hoogst mogelijke score.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom

16-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Houd de militaire hulpprogramma's van het Pentagon in toom
- Wat is gebeurd met IsraŽl's "ijzeren vuist"?
- Vijf redenen waarom Congres Obama's oorlog met ISIL moet afwijzen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nieuwe website voor Ik Stop Wapenhandel EU

16-2-2015 Europese wapens duiken op in conflicten wereldwijd. Terwijl Europa pleit voor vrede en beschaving, gaan in het Midden-Oosten Europese wapens van hand tot hand. Dat is niet verwonderlijk. Onze wetgeving voor wapenexport is zo lek als een zeef. Ik stop wapenhandel.eu brengt wapenhandel in kaart, haalt de wapenhandelaars uit de anonimiteit en grijpt in daar waar we wapenhandel kunnen stoppen.
meer lezen

Vredesactie (BelgiŽ) geeft actievoerders klimaattop training in geweldloze actie

13-2-2015 In het najaar vindt in Parijs de klimaatconferentie van de VN plaats. Daar zal heel wat actie gevoerd worden. Om deze acties mee in goede banen te leiden zullen trainers van Vredesactie en Agir Pour la Paix actietrainingen geven.
Meer info
13-2-2015

27-29 april: 'Women's power to stop war' publieksconferentie in Wereldforum t.g.v. 100 jaar WILPF

3-2-2015 Bijna 100 jaar geleden kwamen meer dan 1000 vrouwen uit 12 landen bijeen in Den Haag om te protesteren tegen de Eerste Wereldoorlog en voorwaarden te formuleren voor een duurzame vrede. Uit deze unieke conferentie, waarvan Aletta Jacobs ťťn van de organisatoren was, is de Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) ontstaan.
meer lezen

Ander Nieuws week 6: Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran

2-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran
- Door ISIL gegijzelde piloot koren op molen anti-oorlogsbeweging in JordaniŽ
- Crisis in Yemen: wat de media maar niet willen begrijpen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Nederlandse bedrijven naar wapenbeurs in Midden-Oosten. Stop Wapenhandel voert actie.

30-1-2015 Een vijftiental Nederlandse bedrijven is van plan om deel te nemen aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (VAE). Ze worden hierbij ondersteund door de ministeries van van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en Defensie.
meer lezen

Wereld heeft IsraŽlische "outposts" in Palestina genegeerd en laten gedijen

30-1-2015 In de nieuwsbrief van The Rights Forum schrijft Dries van Agt over een reis die hij onlangs maakte door Palestina. Hij behandelt meerdere onderwerpen maar opvallend is wat hij ervaren heeft over de z.g. outposts. Dit zijn onofficiŽle nederzettingen die door IsraŽl gebruikt worden om op agressieve wijze Palestijns land te koloniseren.
meer lezen

Zes maanden cel voor man die lacht met aanslagen Charlie Hebdo

22-1-2015 In Frankrijk is een man tot zes maanden cel veroordeeld. De reden? Hij heeft gezegd tegen agenten dat hij moest lachen om de aanslagen in Parijs. De feiten speelden zich af in het Franse stadje Bourgoin-Jallieu.
meer lezen

Ander Nieuws week 4: Parijs is een waarschuwing

19-1-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- We kunnen onze oorlogen niet blijven negeren
- "Winkel geopend" op z'n Amerikaans
- Waarom al-Qaida satirici in Parijs aanviel,
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Internationale handtekeningenactie gestart om een einde te maken aan de dienstplicht in Finland

19-1-2015 De Finse Unie van Dienstweigeraars is een internationale handtekeningenactie gestart om een einde te maken aan de dienstplicht in Finland. Finland is ťťn van de laatste landen in Europa dat nog militaire dienstplicht kent. De vervangende dienstplicht is er meer dan dubbel zo lang als de militaire en er krijgen veel dienstweigeraars gevangenisstraf.
meer lezen

Noam Chomsky vindt dat niet alleen zij maar ook wij terroristen zijn

15-1-2015 De berichtgeving over de terreuraanslag op Charlie Hebdo bevestigt volgens Noam Chomsky de these die hij al sinds de jaren 1980 verdedigt. Er zijn twee soorten terrorisme: hun terrorisme (dat we afschuwelijk vinden) tegenover onze oorlogsmisdaden (die geen 'terrorisme' zijn omdat wij de macht hebben om ze anders te definiŽren).
meer lezen

Nieuw in VredesMagazine: OekraÔne, Molukkers, Noordpool, Koerdistan, ISIS, Vredesmuseum, enz.

9-1-2015 Het nieuwe nummer van VredesMagazine is enkele weken uit en nu ook te lezen op www.vredesmagazine.nl. Met o.a. artikelen over OekraÔne, Molukkers en de Noordpool. Verder een erelijst van gevangenen voor de vrede, de opening van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid en een uitgebreid dossier over Koerdistan en de oorlog tegen ISIS. En als altijd: columns, nieuws, veel foto's en een gedicht.
9-1-2015

Expositie in Gouda: Gandhi - Geweldloze actie, Vrede is de weg

9-1-2015 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over Mahatma Gandhi. De nadruk in deze tentoonstelling ligt op wie en wat Gandhi hebben geÔnspireerd ťn op de vele actievormen die Gandhi propageerde: altijd geweldloos, maar dat wil absoluut niet zeggen zonder gevaar. Geweldloze actie vraagt juist om moedige, opofferende mensen met een lange adem.
meer lezen

Ander Nieuws week 2: De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL

4-1-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL
- Waarom Obama niet tot akkoord met Iran zal komen
- Vijf redenen waarom 2014 beslssende veranderingen in Palestina bracht
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen