Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2016

Ex-VS-marinier getuigt: "Oorlog SyriŽ begon met invasie van Irak"

30-12-2016 Amerikaan Vincent Emanuele is voormalig marinier. Hij volbracht twee missies in Irak, maar weigerde een derde missie uit te voeren. Sindsdien reist hij de VS rond om lezingen te geven over wat zijn land in werkelijkheid doet in het Midden-Oosten. Dit is zijn getuigenis.
meer lezen

Actie: Asiel voor Zuid-Koreaanse dienstweigeraar

28-12-2016 Niet lang geleden heeft een 23 jarige Zuid-Koreaan in Nederland asiel gevraagd en kort daarna Vredesbeweging Pais gevraagd hem te steunen. Dat probeert Pais te doen, maar heeft er wel hulp bij nodig. U wellicht?
meer lezen

Meer militarisering EU-grenzen in 2016, wapenindustrie profiteert van vluchtelingentragedie

23-12-2016 De investeringen van de EU in grensbewaking schoten in 2016 verder de hoogte in, zo toont een nieuw rapport aan. Prominente wapen- en security-bedrijven profiteerden hiervan. De militarisering van de Europese buitengrenzen bracht echter een verschrikkelijke kostprijs met zich mee, het hoogste aantal geregistreerde omgekomen migranten in ťťn jaar ooit.
meer lezen

Bijsluiter Rutte komt op geen enkele manier aan bezwaren tegemoet

20-12-2016 Vanavond zal de Tweede Kamer met premier Rutte debatteren over de zgn. "bijsluiter" (het "juridisch bindend besluit") bij het Associatieverdrag met OekraÔne dat de Nederlandse regering tijdens de Europese Top van 15 en 16 december jl. wist binnen te halen. Rutte meldde tijdens zijn persconferentie opgetogen dat hiermee "alle Nederlandse punten zijn geadresseerd".
meer lezen

Ander Nieuws week 51: Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo

19-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo
- Heeft de oorlog in SyriŽ ook de journalistiek verwoest?
- Weet u wel waar uw bommen vallen?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

De wereld doet helaas veel meer dan toekijken op de gruwel in Aleppo

19-12-2016 N.a.v. de moeilijkheden die een gezin uit Aleppo ondervindt om in BelgiŽ toegelaten te worden, verscheen op De Wereld Morgen een artikel dat oproep tot minder bemoeienis, geen wapenleveranties en objectievere berichtgeving over situaties als in SyriŽ.
meer lezen

Belgische activisten protesteren tegen investeringen banken in kernwapens

12-12-2016 Activisten van Vrede vzw. trokken 8 december langs de filialen van KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Deutsche Bank in Brussel om te protesteren tegen de investeringen van deze banken in kernwapens.
meer lezen

Training actievoerders 'Empowering Critical Citizenship'

7-12-2016 In heel Europa voeren mensen geweldloos actie om gehoord te worden. Daarbij lopen ze tegen uiteenlopende obstakels en vragen aan. Hoe bouw je een brede beweging op? Welke antwoorden hebben we op politiegeweld en repressie? Hoe teken je met diverse groepen een effectieve strategie uit?
meer lezen

Nobelprijs voor Vredesproces

6-12-2016 Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt standaard de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Dit jaar aan de Colombiaanse president Santos. Reden voor Enschede voor Vrede om twee dagen daarvůůr, op donderdagavond 8 december, een informatieve Vredestuinbijeenkomst te organiseren over de situatie in dit Zuid-Amerikaanse land.
meer lezen

Ander Nieuws week 49: Putin en het nieuwe Midden-Oosten

5-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Zonder tegenspraak zullen leugens Bush over Irak ons blijven achtervolgen onder Trump
- Groeiende extreem-rechtse nationalistische bewegingen zijn anti-moslim en pro-IsraŽl
- Putin en het nieuwe Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

WRI waarnemers aanwezig bij proces in Turkije tegen verdedigers vrijheid van meningsuiting

5-12-2016 Op 8 november begon in Turkije het proces tegen de voorzitter van een mensenrechtenorganisatie en een journalist. Zij worden beschuldigd van propaganda voor een terroristische organisatie omdat zij gepleit hebben voor vrijheid van meningsuiting voor een pro-Koerdische krant. War Resisters' International maakt deel uit van de grote groep internationale waarnemers die het proces volgen.
meer lezen

War Resisters' International is solidair met Syrische burgerbevolking die slachtoffer is van oorlog

2-12-2016 Door War Resisters' International is een verklaring uitgegeven waarin solidariteit betuigd wordt met de burgerbevolking van SyriŽ, die slachtoffer is van de voortgaande oorlog. De WRI belooft steun aan individuen en groepen van onderop die geweldloos strijden tegen dictatuur en voor democratie in SyriŽ maar zich blijven verzetten tegen militarisering en oorlog.
meer lezen

Demonstatie tegen Europese subsidie voor de ontwikkeling van nieuwe wapens

23-11-2016 Meer dan honderd vredesactivisten blokkeerden 10 november de toegang tot de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap. Op deze conferentie vergaderden wapenhandelaars, lobbyisten van de wapenindustrie en politici achter gesloten deuren. Het was ťťn van die typische lobby-evenementen tussen overheid en wapenindustrie in een proces van sluipende besluitvorming.
meer lezen

Alternatieve herdenking Eerste Wereldoorlog stelt hypocrisie aan de kaak

22-11-2016 Op 13 november organiseerde de Britse vredesorganisatie Peace Pledge Union een alternatieve herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij stelde zij de hypocrisie aan de kaak van Britse leiders die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog betreuren, terwijl er in Jemen dagelijks slachtoffers vallen door wapens van Brits fabrikaat.
meer lezen

Ander Nieuws week 47: Zijn de Amerikaanse verkiezingen eindelijk voorbij - of toch niet?

21-11-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Zijn de Amerikaanse verkiezingen eindelijk voorbij - of toch niet?
- De geheime strijd om het Midden-Oosten
- New York Times geeft sleutelrol al-Qaida in Aleppo toe
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Omslag ontvangt Domela Nieuwenhuis-penning

18-11-2016 Het team van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven is blij verrast met de toekenning van de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-penning. De penning zal op zondag 20 november worden uitgereikt in het FDN-museum in Heerenveen. Voorafgaand aan de uitreiking wordt de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-lezing gehouden door Jan Juffermans.
meer lezen

Multinationale ondernemingen gaan vaak niet goed om met situaties in conflictgebieden

17-11-2016 Nieuw onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat multinationale ondernemingen werkzaam in conflictgebieden vaak niet goed om weten te gaan met conflictsituaties. Hierdoor lopen bedrijven het risico bij te dragen aan mensenrechtenschendingen en nieuwe conflicten aan te wakkeren.
meer lezen

Oorlog is geen Oplossing roept Tweede Kamer op Trumps toenadering tot Rusland niet te negeren

15-11-2016 Precies een week na het bekend worden van de, ook voor ons, onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten begint de Tweede Kamer op woensdag 16 november aan de plenaire behandeling van de Defensiebegroting 2017. Met het oog hierop stuurde het Centrum voor Geopolitiek / Oorlog is geen Oplossing een brief aan de Tweede Kamer met onderstaande inhoud.
meer lezen

Militarisme in opmars

15-11-2016 De Duitse minister van defensie Ursula Von der Leyen schreef in een opiniestuk dat een Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid nodig is dat zich concentreert op het stabiliseren van Afrika en het Midden-Oosten om er zo voor te zorgen dat er minder vluchtelingen naar Europa trekken.
meer lezen

Ander Nieuws week 45: Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij

8-11-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij
- Eindelijk de Vietnam-oorlog "winnen" - in Afghanistan
- Zeven historische wapenfeiten van de invasie van Irak uit 2003
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Centrum voor Geopolitiek roept Kamer op om ontwikkeling nieuwe Koude Oorlog om te buigen

8-11-2016 Aan de vooravond van het Kamerdebat over de uitslag van het OekraÔne-referendum heeft het Centrum voor Geopolitiek, dat onder de noemer "Oorlog is geen Oplossing" een campagne tegen het Associatieverdrag voerde, zich tot de Tweede Kamer gewend met de oproep om het verdrag niet te ratificeren en al doende de ontwikkeling van de nieuwe Koude Oorlog te vertragen of zelfs om te buigen.
meer lezen

ProDemos neemt activiteiten op Fort De Bilt over van Stichting Vredeseducatie

7-11-2016 ProDemos zal vanaf 1 januari 2017 de activiteiten die Stichting Vredeseducatie in Fort De Bilt organiseerde voortzetten. De Stichting Vredeseducatie zal vanuit het Fort van de Democratie (Lunet 1) in Utrecht haar overige activiteiten voortzetten.
meer lezen

VD AMOK is lid geworden van War Resisters' International

4-11-2016 Recent zijn 4 organisaties tot War Resisters' International toegetreden als geassocieerd lid. Onder hen de Nederlandse anti-militaristische organisatie VD AMOK, die zich vooral met onderzoek bezig houdt. De WRI is een wereldwijd netwerk van pacifistische en anti-militaristische organisaties. Volledig lid (sectie) is in Nederland Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Eerste exemplaar van boek 'De boemerang van oorlog en geweld' aangeboden aan Kees Schuyt

3-11-2016 Na de vele gesprekken en discussieronden om tot een afgewogen uitgave van een hedendaagse samenspraak met Erasmus te komen, kon het Huis van Erasmus het boek De boemerang van oorlog en geweld presenteren. In een overvolle Desideriuszaal van de Rotterdamse bibliotheek werd op zaterdag 29 oktober 2016 het eerste exemplaar ervan uitgereikt aan de bekende socioloog Prof. Dr. Kees Schuyt.
meer lezen

De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op kernwapens

2-11-2016 De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens: kernwapens. Op 24 oktober besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Een historische doorbraak waar de vredesbeweging zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Nederland onthield zich van stemming.
meer lezen

BDS inspectieteam in Den Haag op zoek naar producten van bezetting en landroof

28-10-2016 Op zaterdag 29 oktober gaat een BDS-inspectieteam bij diverse supermarkten in het centrum van Den Haag op zoek naar producten met herkomst "IsraŽl" die mogelijk uit de nederzettingen afkomstig zijn. Er zal een lijst worden gemaakt van de gevonden producten, die aan de bedrijfsleider zal worden aangeboden.
meer lezen

Geopolitieke aspecten aan Kamerleden gepresenteerd vlak vůůr het MH17 debat

25-10-2016 Woensdagochtend 26 oktober ontvangen de Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Veiligheid en Justitie in zg. bijzondere procedure prof.dr. Kees van der Pijl van het Centrum voor Geopolitiek. De bijeenkomst vindt plaats om 11 uur in een vergaderzaal van het Kamergebouw en vlak voor het debat over het rapport van het Joint Investigation Team over de MH17.
meer lezen

Kritisch rapport: Nederland blijft wapens leveren aan Midden-Oosten, Europees beleid nog ver weg

25-10-2016 Ondanks grote zorgen over de dubbele agenda van veel landen in het Midden-Oosten - steun aan de strijd tegen IS maar tegelijk steun aan gewelddadig extremisme, of het volgen van een eigen regionale machtsagenda - en ondanks de dramatische oorlog in Jemen, bleef Nederland vorig jaar wapens leveren aan het Midden-Oosten.
meer lezen

Ander Nieuws week 43: Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger

24-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
- Het einde van de interventie-manie
- Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

VS brak eigen regels over gebruik verarmd uranium

21-10-2016 De VS heeft bij het gebruik van verarmd uranium in Irak in 2003 zijn eigen militaire richtlijnen genegeerd. Het land vuurde deze munitie af in veel meer stedelijke gebieden dan zij in eerste instantie toegaf. Dat blijkt uit een rapport, op basis van recent vrijgegeven informatie over het gebruik van deze munitie. Bovendien groeit de vrees dat de VS verarmd uranium heeft gebruikt in SyriŽ.
meer lezen

Op 29 oktober presenteert Stichting Huis van Erasmus het boek "De Boemerang van Oorlog en Geweld"

13-10-2016 Zaterdagmiddag 29 oktober a.s. presenteert het bestuur van Huis van Erasmus, ter afsluiting van de Erasmusweek 2016, het boek 'De boemerang van oorlog en geweld'. Deze presentatie zal plaats vinden in de Desideriuszaal van de Rotterdamse Bibliotheek van 14.00 - 16.00 uur..
meer lezen

Actie tegen wapenhandel op 10 november in Brussel

12-10-2016 Op 10 november verzamelen wapenhandelaars, lobbyisten van de wapenindustrie en beleidsmakers op de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA). Het is ťťn van die typische evenementen binnen een proces van sluipende besluitvorming in de haast ongrijpbare wereld van de wapenhandel. Vredesactivisten zijn niet uitgenodigd, maar zullen er wel zijn. U ook?
meer lezen

Ander Nieuws week 41: Obama's SyriŽ-beleid en de illusie van Amerikaanse macht in het Midden-Oosten

10-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Witte Huis neemt (een heel klein beetje) afstand van Saudische oorlog in Yemen
- Komt eindelijk de klad in betrekkingen tussen VS en Saudi-ArabiŽ?
- Taliban weer aan de macht in Afghanistan, en radicaler dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Discussieavond met Martin Wijnen (plv.commandant der strijdkrachten) en Kees Kalkman (AMOK)

10-10-2016 Op donderdag 13 oktober a.s. wordt vanaf 19.30 uur in de Wonne (Noorderhagen 25, Enschede) de vraag "Is oorlog een oplossing?" voorgelegd aan generaal Martin Wijnen, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (de ťťn na hoogste militair in Nederland), en aan Kees Kalkman, onderzoeker bij het Anti-Militaristisch OnderzoeksKollektief (AMOK).
meer lezen

IsraŽl entert vredesboot naar Gaza

7-10-2016 Het IsraŽlische leger heeft een boot geŽnterd die de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken. De 13 opvarenden - allen vrouwen waaronder ťťn nobelprijswinnares - werden gevangen genomen.
meer lezen

Fakkels in Amsterdam op Dag van de geweldloosheid 2016

6-10-2016 Het regende en het stormde, maar tůch stond 2 oktober een enthousiaste groep mensen met fakkels op het Javaplein. Op de Internationale dag voor de Geweldloosheid vroegen zij aandacht voor geweldloosheid, in de wereld en in ons dagelijks leven.
meer lezen

Burgerdoden door Russische en coalitiebombardementen in SyriŽ

3-10-2016 Momenteel wordt er enorm veel gepubliceerd over de verschrikkelijke bombardementen in SyriŽ, waarbij veel burgerdoden vallen. Is het terecht dat hierbij alleen naar Rusland en de Syrische regering gewezen wordt? Hier vindt u de objectieve cijfers.
meer lezen

Oproep demonstratie bij Russische ambassade tegen bommen op burgers

29-9-2016 Stop bommen op burgers in Aleppo. Dat is waartoe het Syrische Comitť, Amnesty International en PAX oproepen. Een stem tegen de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo. Op vrijdag 30 september om 13.00 uur bij de Russische Ambassade in Den Haag.
meer lezen

6 okt: Overlevende Nagasaki spreekt in Pakhuis de Zwijger

28-9-2016 'De Dag dag de bom viel': Het verhaal van een overlevende van de atoombomaanval op Nagasaki en het huidige kernwapendebat
Donderdag 6 oktober om 18.30 uur in Pakhuis de Zwijger Amsterdam
meer lezen

Ander Nieuws week 39: Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten

26-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Britten in SyriŽ: Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten
- Wilt u nationale veiligheid? Ontmantel dan de oorlogsmachine
- De risico's van humanitaire oorlogen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vier alternatieve Nobelprijzen toegekend

26-9-2016 De eervolle toekenningen van de "Right Livelihood Award", algemeen bekend als de 'alternatieve Nobelprijs' zijn op 22 september 2016 in Stockholm bekend gemaakt.
meer lezen

Flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' gepresenteerd door Burgemeesters voor Vrede

23-9-2016 Op 21 september, tijdens een bijeenkomst op de Wageningse VredeDOEdag, presenteerden 4 burgemeesters de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!'. Met deze flyer willen de burgemeesters jongeren informeren over dit grote probleem en hen uitdagen om ook in actie te komen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais zoekt ICT-technicus (vrijwilliger)

22-9-2016 Voor het beheren en de verdere ontwikkeling van onze websites, servers en administratieve computersystemen, zoeken we een vrijwilliger die als professional of hobbyist de technische kennis hiervoor heeft. Omdat je deel uit gaat maken van een team, hoef je echter niet van alles evenveel te weten.
meer lezen

Tentoonstelling Peace-on-Posters-on-Peace, vredesaffiches uit de collectie van het Vredespaleis

21-9-2016 Het Vredespaleis heeft een unieke collectie vredesaffiches. Sommige hebben een directe relatie met de Vredesbeweging uit het begin van de 20ste eeuw. Deze beweging bestond uit internationalisten, pacifisten, staatshoofden en politici van over de hele wereld. Een deel ervan is tot 28 november tentoongesteld in Den Haag.
meer lezen

Petitie aan de paus tegen het idee van rechtvaardige oorlog en voor geweldloosheid

20-9-2016 De beweging World Beyond War verzamelt handtekeningen onder een petitie gericht aan paus Franciscus. Daarin wordt de paus verzocht te verklaren dat rechtvaardige oorlogen niet bestaan en op te roepen tot het ontwikkelen en gebruik van geweldloze methoden.
meer lezen

Sluit u aan bij Vredesbeweging Pais!

16-9-2016 Geweld op straat, geweld tussen etnische groepen, terrorisme, oorlog. We lopen vast in eem cultuur van geweld. Vredesbeweging Pais wil daar tegenwicht in bieden. Dat lukt beter als meer mensen ons steunen. Spreekt vredeswerk, in Nederland of internationaal, u aan? Help ons dan door lid, donateur of vrijwilliger te worden.
meer lezen

Spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen" voor kinderen van 5 tot 9 jaar

15-9-2016 Uitnodiging voor kinderen van 5 tot 9 jaar om op de Dag van de Vrede, 21 september, in Den Haag te komen luisteren naar Tonia's spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen".
meer lezen

Ander Nieuws week 37: Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'

12-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- VS en Rusland plannen gezamenlijk luchtmachtcommando tegen terroristen in SyriŽ
- Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'
- Clinton tegen Trump: wat het uitmaakt voor het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

12-9-2016 Een landelijke actieweek voor vrede, dat is wat de 'Vredesweek' inhoudt. Van 17 t/m 25 september organiseert vredesbeweging PAX deze week voor de vijftigste keer. "De Vredesweek is namelijk nog steeds nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. "Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede en heeft als motto meegekregen: 'Vrede verbindt'."
meer lezen

1 oktober in Amsterdam: manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij?'

9-9-2016 Op zaterdagmiddag 1 oktober, 13.30-17.00 uur organiseert de NVMP de manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij? ' in de Balie, Amsterdam. Vervolg op het Medisch Appel tegen kernwapens van vorig jaar.
meer lezen

Steun de crowdfunding-actie voor 'The Nonviolent Resistance Manual'

5-9-2016 War Resisters' International houdt in september een crowdfunding-actie voor een nieuwe website waarop de inhoud komt van het succesvolle Handbook for Nonviolent Campaigns. Nu met de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen ervaringen op gemakkelijke wijze toe te voegen. Ook u kunt bijdragen aan deze actie.
meer lezen

24 september: 'Niet in mijn naam', festival tegen de zinloze oorlogen in het Midden-Oosten

2-9-2016 Op 24 september organiseert 'Niet in mijn naam' in Fort Voordorp (nabij Utrecht) van 15 tot 22 uur het 'Niet in mijn naam festival', bomvol muziek, creatief activisme, debat en workshops. Ze willen die dag zoveel mogelijk mensen bij elkaar verzamelen die zich uitspreken tegen de zinloze oorlog, het Westers militair ingrijpen en de enorme macht van de wapenindustrie.
meer lezen

Hoe Europese wapenfabrikanten profiteren van vluchtelingencrisis

30-8-2016 Dezelfde Europese militaire industrie die wapens verkoopt aan het Midden-Oosten profiteert ook van de militarisering van de EU-grenzen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel, gepubliceerd door het Transnational Institute. In plaats van een beleid dat grote wapenbedrijven winst laat maken moet de EU komen met een serieus antwoord op de vluchtelingencrisis.
meer lezen

Ander Nieuws week 35: Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ

29-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ
- Pentagon heeft geen idee waar honderdduizenden wapens heen zijn in Irak en Afghanistan
- Ankara bindt in tegenover Assad
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Ngo's verliezen rechtszaak over wapenexport voor Egypte

29-8-2016 Enkel wapenleveranciers zelf kunnen een verleende exportvergunning via de rechtbank aanvechten, ngo's dus niet. Dat heeft de rechtbank 25 augustus besloten.
meer lezen

Teken de petitie 'Netanyahu nee!'

26-8-2016 Nachtelijke razzia's, doodgeschoten kinderen, plat gebulldozerde woningen en dorpen, grootschalige landroof en waterdiefstal, martelingen en "administratieve detenties", brandstichting en raketaanvallen; er gaat geen dag voorbij of Palestijnen lijden onder IsraŽlisch geweld. Dag na dag, jaar na jaar.
meer lezen

Overweldigende meerderheid VN: verbied kernwapens in 2017

25-8-2016 Kernwapens zijn de enige massavernietigingswapens die niet verboden zijn door een internationaal verdrag. Maar daar komt nu verandering in. In de VN Working Group over nucleaire ontwapening heeft een overgrote meerderheid van landen aanbevolen dat de komende Algemene Vergadering van de VN in het kader moet staan van de start van onderhandelingen over een verbod op kernwapens in 2017.
meer lezen

21 september: Tweede editie van het Vredessymposium vindt plaats in Hotel de Wereld in Wageningen

22-8-2016 Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, zal een drietal vredeswerkers vertellen over hun 'vredesmissie zonder wapens': vredeswerk ondernomen door burgers in conflictgebied, zonder gebruik van geweld of het dragen van wapens. Vaak heeft dit werk een eigen rol naast politie, diplomatie en leger.
meer lezen

Vredesweek-actie: Steun 'Lessen in vrede' in SyriŽ

19-8-2016 Deze Vredesweek vraagt PAX hulp voor 'Lessen in vrede' die in SyriŽ georganiseerd worden. Met gevaar voor eigen leven zetten moedige SyriŽrs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij blijven geloven in een SyriŽ waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Wat houden die Lessen in vrede in en waarom kunnen ze onze steun goed gebruiken?
meer lezen

Ander Nieuws week 33: Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest

15-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest
- Ramp in Afghanistan: Hoe nu verder voor de Navo?
- Wordt Turkije een bananenrepubliek?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Een hedendaagse samenspraak over Erasmus' visie op oorlog en vrede

10-8-2016 In 1516 schreef Erasmus het boekwerkje Dulce Bellum Inexpertis: Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen. Anno 2016 blijkt de internationale politieke situatie nog vele malen explosiever dan Erasmus zich in zijn stoutste dromen had kunnen bedenken: dreiging, geweld en agressie alom. De visie van Erasmus op vrede en geweldloosheid heeft nog niets aan waarde ingeboet.
meer lezen

Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam

9-8-2016 Bij uitgeverij MensaBoeken verscheen onlangs 'Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam'. Dit boek is de Nederlandse vertaling van 'The Jihad of Jesus', geschreven door de Australische vredesactivist Dave Andrews.
meer lezen

Heeft vredeswerk toekomst? Bijeenkomst op 17 september bij Vredesburo Eindhoven

5-8-2016 In de Vredesweek houdt het Vredesburo Eindhoven in samenwerking met enkele andere organisaties op 17 september 2016 een bijeenkomst met een tweeledig doel: het herdenken van de 20 jaar geleden overleden vredesactivist Kees Koning en om samen te praten over de toekomst van vredeswerk. Welke nieuwe vormen van vredeswerk kunnen en zijn aan het ontstaan? Welke organisatievormen zijn daarvoor geschikt?
meer lezen

Sisters Against the Arms Trade leggen een rakettenfabriek stil

4-8-2016 Op 3 mei 2016 waren we met een groep van 15 vrouwen en genderqueere activisten om een directe actie te voeren tegen de MBDA-raketfabriek in Bedfordshire, Verenigd Koninkrijk. MBDA is een Europese wapenfabrikant die raketten ontwikkelt en produceert voor land-, lucht- en zeemacht.
meer lezen

Ander Nieuws week 31: Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden

1-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Crisis op komst in Amerikaans-Turkse relaties
- Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden
- Een korte geschiedenis van Fort Europa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Protesten bij wapenbeurs in Londen

29-7-2016 Rondom de internationale wapenbeurs in Farnborough, Londen zijn de begin juli tientallen acties gevoerd. Onder meer liepen activistes verkleed als De Dood (met zeis) door de trein die de wapenproducenten naar de beurs bracht, roepende: "you make our work easy".
meer lezen

Fietstocht voor de vrede kwam op 2 augustus bij vliegbasis Volkel

26-7-2016 Op 2 augustus kwam de door de Duitse vredesorganisatie DFG-VK georganiseerde fietstocht voor de vrede aan bij de vliegbasis Volkel. Daar werd gedemonstreerd tegen kernwapens en voor ontwapening.
meer lezen

Over achtergronden en oorzaken van terreur

22-7-2016 Walter Lotens bespreekt het boek 'Oorlog zonder grenzen' van Ludo De Brabander (Vrede vzw). "Een uitstekend boek en na de gebeurtenissen van 14 juli in Nice is dit actueler dan ooit."
meer lezen

Ander Nieuws week 29: De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen

19-7-2016 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen
- Het Westen trekt precies de verkeerde lessen uit de gruweldaad in Nice
- Irak-oorlog niet uit te leggen zonder het over olie te hebben
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

De Union Pacifiste de France roept n.a.v. Nice op: SAMEN VOOR DE VREDE

18-7-2016 De Franse zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in het netwerk van War Resisters' International, de Union Pacifiste de France heeft naar aanleiding van de afschuwelijke gebeurtenis in Nice een verklaring uitgegeven met de oproep: Samen voor vrede!
meer lezen

21-25 september: Just Peace Festival in het teken van Vrede & Recht

18-7-2016 Van woensdag 21 september tot en met zondag 25 september staat Den Haag weer in het teken van het jaarlijks terugkerende Just Peace Festival. Met ruim 40 activiteiten wordt vijf dagen lang stilgestaan bij de Internationale VN Dag van de Vrede.
meer lezen

Verklaring van de Turkse Associatie van Dienstweigeraars. Vredesbeweging Pais solidair.

18-7-2016 De vredesbeweging en mensenorganisaties houden hun hart vast voor wat allen in Turkije, die staan voor mensenrechten en zich verzetten tegen de militarisering, nog te wachten staat. De zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in War Resisters' International, de Turkse Associatie van Dienstweigeraars, heeft een verklaring uitgegeven. Pais heeft hen gevraagd welke steun zij urgent behoeven.
meer lezen

IsraŽlische dienstweigeraar Tair Kaminer vrijgesteld van militaire dienst

15-7-2016 Tair Kaminer zat 150 dagen in een IsraŽlische gevangenis wegens dienstweigering. Ons bereikt nu het bericht dat ze vrij is omdat ze is uitgesloten van militaire dienst wegens 'slecht gedrag'. Wij zeggen: als iedereen zich op deze manier 'slecht' gedroeg, zou de wereld een stuk veiliger zijn!
meer lezen

Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

14-7-2016 Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.
meer lezen

Expositie†'Land@scape - Je kunt geen kant op' over vluchtelingen

11-7-2016 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert van 12 juli t/m 30 september een tentoonstelling over vluchtelingen die de oversteek wagen naar Europa. Het gaat om werk van de kunstenaar Marrianne Waalwijk.
meer lezen

Sinan Can "Journalist voor de vrede 2016"

7-7-2016 De ereprijs voor de "Journalist voor de Vrede" wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

Masterstudenten kunnen meedingen naar de Thesis Prize "Visions on Peace"

5-7-2016 Dit najaar zal voor de negende keer de Nederlandse MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een masterstudent die een scriptie van buitengewone kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen nu in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 30 september 2016.
meer lezen

Ander Nieuws week 27: Het dubbelspel van Turkije over ISIS

4-7-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Het dubbelspel van Turkije over ISIS
- Poetin heeft beste kaarten in SyriŽ
- OfficiŽle aantallen burgerslachtoffers door drones slechts fractie van geregistreerde aantallen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

WRI bracht bezoek aan zuid-oosten van Turkije. Rapport online beschikbaar.

1-7-2016 War Resisters' International bezocht eind april het strijdtoneel in het zuid-oosten van Turkije. Aan het bezoek namen mensen uit verschillende delen van de wereld deel. Ze spraken er o.a. met vredes- en mensenrechtenactivisten.
meer lezen

Manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij?' d.d. zat.1 oktober, de Balie, Amsterdam

28-6-2016 De Tweede Kamer, nam in mei vier moties aan voor afbouw van kernwapens in Nederland, Europa en de wereld. Daarom deze manifestatie, waar organisaties en experts argumenten en adviezen zullen geven ter ondersteuning van minister Koenders in de strijd voor een kernwapenvrije wereld.
meer lezen

De Vredeskaart, een overzicht van Nederlandse vredesorganisaties

23-6-2016 Op de Vredessite is sedert kort de Vredeskaart te vinden. Op die kaart vindt u een overzicht van zoveel mogelijk alle Nederlandse vredesorganisaties, met hun doelstellingen en contactgegevens.
meer lezen

Ander Nieuws week 25: Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?

21-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?
- Waarom onze nucleaire overeenkomst met Iran tot stof vergaat
- Door de kat of door de hond gebeten: Clinton versus Trump over buitenlands beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Verslag en geluidsopnamen van de Ontmoetingsdag van de vredesbeweging 2016

20-6-2016 Op 28 mei 2016 vond de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats. Er werden contacten gelegd en gediscussieerd over o.a. praktische mogelijkheden om samen te werken en de jeugd hierbij te betrekken. Als u doorklikt kunt u het verslag lezen en de geluidsopnamen beluisteren.
meer lezen

Kernwapens worden wereldwijd opgepimpt

17-6-2016 Er is sprake van een lichte daling van het kernwapenarsenaal in de wereld, maar dat proces verloopt veel te langzaam. Daarentegen willen de negen machten hun massavernietigingswapens moderniseren.
meer lezen

Woensdag 22 juni: Protest tegen maritime wapenbeurs in Amsterdam

16-6-2016 Van 21 tot en met 23 juni wordt de MAST wapenbeurs in de RAI in Amsterdam gehouden. MAST (Maritime/Air Systems and Technologies) is een tweejaarlijkse internationale wapenbeurs en conferentie voor wapenindustrie en marine. Mede op uitnodiging van de Koninklijke Marine komen oorlogsmisdadigers en mensenrechtenschenders naar Amsterdam.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren grootste wapenbeurs ter wereld in Parijs

15-6-2016 Een vijftigtal actievoerders drong 13 juni binnen op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs en besmeurde er tanks en ander wapentuig met bloedrode verf. Eurosatory, de grootste wapenbeurs ter wereld, gaat deze week door in Parijs. Meer dan 1000 bedrijven stellen er hun wapens tentoon, ook aan repressieve regimes en landen in oorlog.
meer lezen

Bingo, 'JSF' besmeurd met vingerverf

13-6-2016 Antimilitariste Gonnus Doeven heeft vrijdagochtend een JSF op de vliegbasis in Leeuwarden besmeurd met groengele verf. Het ging dan wel om een showmodel maar dat mag de pret niet drukken.
meer lezen

International werkkamp voor een wereld zonder kernwapens in Duitsland

8-6-2016 De Duitse tak van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR) nodigt jonge mensen (18-26 jaar) uit om deel te aan een internationaal werkkamp tegen kernwapens. Het begint op 25 juli in Berlijn en eindigt op 10 augustus in BŁchel, waar kernwapens gereed worden gehouden.
meer lezen

Ander Nieuws week 23: Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden

6-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden
- Vertrouwen opbouwen in Afghanistan
- Een kritische blik op het vertrek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

14 juni debat: 'Complex Wars: How does the Peace Movement respond?'

2-6-2016 The peace movement has a long history in dealing with interstate wars. However, traditional conflicts have been replaced by complex wars within states involving a range of stakeholders. This debate will explore the new role of the peace movement.
meer lezen

26 juni prijsuitreiking Journalist voor de Vrede 2016

1-6-2016 Elke twee jaar reikt het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs Journalist voor de Vrede†uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en op die manier heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

'Vrouwenboot' naar Gaza in september 2016

31-5-2016 In september 2016 zal de Freedom Flotilla Coalition opnieuw een schip naar Gaza zenden, ditmaal met een uitsluitende vrouwelijke bemanning en passagiers, onder de naam Womens' Boat for Gaza. Meerdere politieke prominenten zullen er aan deelnemen.
meer lezen

Bombardementen SyriŽ en Irak treffen vooral burgers

26-5-2016 Dirk Adriaensens overloopt de historiek van de westerse bombardementen op SyriŽ en Irak van de voorbije jaren en stelt vast dat die de humanitaire situatie alleen maar erger hebben gemaakt en IS sterker. Nieuwe bombardementen met Belgische medewerking zullen in geen enkel geval beterschap brengen, integendeel. Een overzicht.
meer lezen

Demonstratie voor een rechtvaardiger IsraŽl/Palestina-beleid

24-5-2016 Donderdag 26 mei debatteerde de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken over IsraŽl/Palestina. De Palestina-beweging greep die gelegenheid aan om voor de deur van de Kamer een duidelijk statement te maken. Onder het motto 'Don't Buy It Anymore!' werd een rechtvaardiger IsraŽl/Palestina-beleid geŽist.
meer lezen

Steun de petitie voor een importverbod op producten uit Israels illegale kolonies in Palestina!

24-5-2016 Op donderdag 26 mei a.s. overlegt de Tweede Kamer over de maatregelen van de EU inzake etikettering van producten uit de illegale Israelische kolonies in Palestina. Centraal daarbij staat de vraag of die producten van een speciale sticker moeten worden voorzien.
meer lezen

Ander Nieuws week 21: Egypte geschokt door benoeming Lieberman tot minister van defensie IsraŽl

23-5-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Egypte geschokt door benoeming Lieberman tot minister van defensie IsraŽl
- In door oorlog verscheurd SyriŽ komen vrouwen naar voren als vredestichters
- De sluipende autocratie van Turkije: redt het verzet het?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Belgische actievoerders bezetten meer dan 12 uur dak wapenbedrijf

23-5-2016 20 mei vroeg klommen vredesactivisten op het dak van het wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze ontrolden er spandoeken en sloegen er hun tenten op. Met hun actie klagen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-ArabiŽ aan. De Vlaamse regering moet de gaten in de wapenexportwetgeving dichten.
meer lezen

Succes burgerinitiatief: Nederland moet actief onderhandelen over verbod op kernwapens

20-5-2016 De Nederlandse regering moet zich actief inzetten voor de start van onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens. Dat is het gevolg van een motie die 17 mei met een ruime meerderheid is aangenomen naar aanleiding van het debat over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens.
meer lezen

Teken de petitie aan de VN over IsraŽls aanval op de BDS Beweging

17-5-2016 Nu IsraŽl er maar niet in slaagt om de wereldwijde steun aan de BDS Beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid voor het Palestijnse volk te stoppen, heeft de IsraŽlische regering een wanhopig en gevaarlijk tegenoffensief gelanceerd.
meer lezen

Als bombarderen in SyriŽ niet helpt, wat dan wel?

16-5-2016 Ook BelgiŽ gaat binnenkort bommen gooien in SyriŽ. De regering gaat daarmee in op een Amerikaans verzoek. Eerdere interventies leren dat die de situatie enkel verergeren. Zou de Belgische regering iets anders kunnen doen? Er blijken nogal wat alternatieven te bestaan.
meer lezen

Collectie vredesaffiches en -foto's te zien op website Vredesmuseum

13-5-2016 De afgelopen tijd is bij het Museum voor Vrede en Geweldloosheid veel werk verzet om een groter deel van de collectie op onze website zichtbaar te maken. Bijna de helft van de ca. 1000 affiches zijn beschreven en nu te bekijken. Verder is een begin gemaakt met het op de site plaatsen van de fotocollectie.
meer lezen

Ander Nieuws week 19: Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede

9-5-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Vijftien stappen voor een Turks-Koerdische vrede
- Lafheid en onschuld in Kunduz
- VS erkent eindelijk dat al-Qaida factor is in instorting Syrisch bestand
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

28 mei: jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging

9-5-2016 Op zaterdag 28 mei a.s. is er weer de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging. Deze dag is bedoeld voor alle mensen die actief zijn of willen worden in de vredesbeweging. Op een aantal terreinen is de afgelopen tijd al gewerkt aan meer samenwerking. Uitbreiding daarvan staat dan ook deze dag centraal.
meer lezen

8 mei: wake bij marechausseekazerne Badhoevedorp i.v.m. inzet tegen vluchtelingen

3-5-2016 Tijdens de wake bij het grensgevang op Schiphol zal er een nieuwe statie zijn bij de Marechausseekazerne in Badhoevedorp uit zorg voor de militarisering van de grenzen. Motto: geen kogels, detentie & prikkeldraad, maar stroopwafels!
meer lezen

Kom je ook naar de Ambassadeursdag in Utrecht?

2-5-2016 Het zijn roerige tijden. De beelden van vluchtelingen en oorlog onderstrepen het belang dat we ons moeten inzetten voor vrede. De Vredesweek (17 t/m 25 september) is hťt moment om samen in actie te komen. Benieuwd wat jij kan doen voor vrede in de Vredesweek? Kom dan naar de Ambassadeursdag! Klik hier voor aanmelding www.vredesweek.nl/ambassadeursdag
meer lezen

Vredesactivisten bieden 'warm' onthaal aan aandeelhouders Airbus

29-4-2016 Tientallen vredesactivisten hebben zich donderdag, 28 april, in Amsterdam gemanifesteerd tegen wapenfabrikant Airbus. Ze willen dat het bedrijf stopt met de levering van wapens aan het Midden-Oosten.
meer lezen

Conferentie International Peace Bureau in Berlijn, najaar 2016

28-4-2016 In september en oktober 2016 ontvangt het Internationale Vredesbureau vredesactivisten van over heel de wereld op een congres in Berlijn. Gesproken wordt over militaire en sociale uitgaven met als motto "Disarm! For a Climate of Peace".
Meer info en aanmelden
Bron: WRI

25 mei 2016, lezing Miko Peled: 'IsraŽl/Palestina - Mythe, realiteit, rechtvaardigheid'

27-4-2016 Op 25 mei geeft de IsraŽlische schrijver Miko Peled, auteur van 'The General's Son', in Amsterdam zijn visie op de kwestie-IsraŽl/Palestina. De lezing wordt gevolgd door een discussie met de zaal, en biedt een unieke gelegenheid om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.
meer lezen

Boliviaanse vredesorganisatie dringt aan op erkenning van het recht om dienst te weigeren

26-4-2016 Het Boliviaanse Hooggerechtshof deed onlangs in een zaak tegen een dienstweigeraar een teleurstellende uitspraak. Het hof erkende het recht op weigering van militaire dienst wegens gewetensbezwaren niet. Als reactie daarop gaf de Boliviaanse organisatie van dienstweigeraars de volgende verklaring uit.
meer lezen

Ander Nieuws week 17: Obama weet van verband tussen Saudi-ArabiŽ en '11 september'

25-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Obama weet van verband tussen Saudi-ArabiŽ en '11 september'
- Nieuwe campagne voor militaire interventie in LibiŽ
- Het wonder van Bernie Sanders
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Zaai Vrede op de Dag van de Aarde: De oprichting van Peace SOS

22-4-2016 Op de Dag van de Aarde, 22 april 2016, vindt de lancering van vredesorganisatie Peace SOS plaats. De Dag van de Aarde is een jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. De positieve insteek van deze dag past bij Peace SOS.
meer lezen

Engelse rechter spreekt acht vredesactivisten, die weg blokkeerden, vrij

19-4-2016 De acht voerden vorig jaar actie tegen de DSEI wapenbeurs door de toegangsweg te blokkeren. De rechter besliste dat ze onschuldig zijn, omdat hun actie de bedoeling had om oorlogsmisdaden te voorkomen.
meer lezen

Protest tegen het leger in Dordtse binnenstad

15-4-2016 Met de slogan 'Meer Vrede, Minder Leger' heeft er woensdagnacht 13 april een protest tegen het leger plaatsgevonden in Dordrecht. De directe aanleiding is de oefening van het Nederlandse leger in deze stad. De demonstranten zijn van mening dat meer soldaten, meer wapens en meer legers slechts leiden tot meer gewonden, meer doden en meer ontheemden.
meer lezen

Ander Nieuws week 15: Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS

11-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Corruptie die blijkt uit Panama Papers zette deur open voor ISIS
- Geweldloze BDS-campagne moet verwelkomd worden, niet veroordeeld
- Meer westerse militaire bemoeienis met LibiŽ is een slecht idee
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Op 28 april wordt in de Tweede Kamer gesproken over een nationaal verbod op kernwapens. Kom je ook?

11-4-2016 De 45.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens gaven de Tweede Kamer een heel duidelijk signaal: kernwapens moeten Nederland uit! Het Kamerdebat hierover is openbaar en wij gaan voor een volle publieke tribune, zodat de Kamerleden onze hete adem voelen.
meer lezen

Steun een film over geweldloze communicatie

10-4-2016 Steun een film over Geweldloze Communicatie. Je kunt meer lezen op hun crowdfunding/fundraising website: www.kisskissbankbank.com/de/projects/bigdream
meer lezen

21 mei symposium 'Uit de nucleaire impasse?'

7-4-2016 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, nodigt u uit voor
het symposium 'Uit de nucleaire impasse?'dat plaatsvindt op Zaterdag 21 mei, 2016 van 13:00 tot 16:00 uur. Locatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort
meer lezen

Aanleg Cirkel van Vrede en Samenkomst in het Meerlandpark te Eindhoven

7-4-2016 In het Meerlandpark bouwen het Vredescentrum Eindhoven en de Natuurwerkplaats Meerhoven samen de Cirkel van Vrede en Samenkomst. Deze VredesCirkel is een onderdeel van het VredesPad Eindhoven en biedt tal van mogelijkheden om de lokale vrede en de wereldvrede te vieren. Het is een plaats voor ontmoeting en samenkomst, voor voordracht, gezang, muziek, theater, dans, dialoog en meditatie.
meer lezen

Nieuw initiatief om een netwerk van geweldloze steden te vormen

4-4-2016 In de VS is een initiatief gaande om een netwerk van geweldloze steden te vormen. Een paar doen er al mee. Geweldloze steden pakken het geweld in de stedelijke samenleving systematisch aan. Ze leren b.v. zowel politie als criminelen de voordelen van geweldloosheid, maar richten zich ook op het tegengaan van structureel geweld zoals racisme en armoede.
meer lezen

Ongeacht uitkomst referendum kan OekraÔne zich aansluiten bij EU Wapenexportcontrole

1-4-2016 Europa kan nu al een positieve rol spelen bij het versterken van controle op wapenexport vanuit de OekraÔne, als het land zich liŽert aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarvoor hoeft de OekraÔne geen EU-lid te zijn. Ook het Associatieverdrag is daarvoor niet nodig. Tot die conclusie komt Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde rapport: Wapenexportcontrole in de OekraÔne.
meer lezen

Ander Nieuws week 13: De strategie van ISIS na Brussel

28-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De strategie van ISIS na Brussel
- Genezing van het militarisme
- Een onverwachte nieuwe realiteit in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vrijdag 1 april 2016: Referendum EU-IsraŽl Associatieverdrag

28-3-2016 Op 1 april a.s. organiseren we ons eigen referendum over het EU-IsraŽl Associatieverdrag. Doel is om met overmacht te eisen dat dit verdrag onmiddellijk wordt opgezegd. Doe mee en breng je stem uit!
meer lezen

19 april debat De Balie Killer Robots, autonome wapens met o.a. nobelprijswinnares Jody Williams

24-3-2016 Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, zo ook de militaire technologie. Met de steeds verder toenemende autonomie van wapensystemen komt een verontrustende ontwikkeling in zicht: de zogenaamde Killer Robots oftewel volledig autonome wapens. Dit zijn wapens die in staat zijn om zonder menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen.
meer lezen

Europees Parlement stemt voor wapenembargo tegen Saudi ArabiŽ

23-3-2016 Het Europese Parlement heeft gestemd voor een wapenembargo tegen Saudi ArabiŽ omdat dit land zich in Jemen schuldig maakt aan schending van het humanitair oorlogsrecht. Daardoor vallen er veel burgerslachtoffers.
meer lezen

Verklaring van dienstweigeraars uit het oostelijk deel van het Middellandsezeegebied

22-3-2016 Dienstweigeraars uit o.a. Griekenland, Turkije, IsraŽl, Egypte, Cyprus en ItaliŽ zeggen in de verklaring dat hun regio genoeg geleden heeft onder oorlog, onderdrukking, armoede en het ontbreken van een sociale infrastructuur. Daarom verheffen zij hun stem voor vrede en tegen militarisering van de problemen.
meer lezen

Vredesfietstocht naar de in Volkel opgeslagen kernwapens

18-3-2016 De "Deutsche Friedensgesellschaft-Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen (DFG-VK), Landesverband Nordrhein-Westfalen", zal een fietstocht voor de vrede organiseren vanaf 30 juli t/m 6 augustus 2016. Onze slogan is: "In beweging voor vrede en ontwapening - voor een civiele Europa, zonder kernwapens en kerncentrales! Voor bescherming van de vrede door bescherming van het klimaat!"
meer lezen

20 maart in De Balie: "OekraÔne tussen Oost en West"

15-3-2016 Op zondagmiddag 20 maart a.s. organiseerde "Oorlog is geen Oplossing" van 14.00 tot 17.00 uur de Salonzaal van De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam, een internationale debatbijeenkomst met het oog op het referendum over het Associatieverdrag met OekraÔne dat op 6 april a.s. zal worden gehouden.
meer lezen

Ander Nieuws week 11: Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad

14-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad
- Imperialisme 'light' bestaat niet - dat heeft LibiŽ bewezen
- Regering-Obama rechtvaardigt drone-aanvallen met beroep op aantallen slachtoffers
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Schrijfactie: Stop vernietiging van Nederlandse hulpprojecten door IsraŽl

14-3-2016 Opnieuw heeft IsraŽl schade toegebracht aan een Nederlands hulpproject in Palestina. Maar in Nederland werd dit amper opgemerkt; zo alledaags is het verwoesten van dergelijke projecten door IsraŽl. Van de Nederlandse belastingbetaler wordt verwacht dat hij zonder morren bijdraagt aan IsraŽls destructie van Palestina.
meer lezen

Griekse feministen zeggen: Geen gelijkheid in militarisme!

10-3-2016 In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, is wetgeving in voorbereiding of al van kracht om de militaire dienstplicht uit te breiden tot vrouwen. In Zweden zijn groepen feministen daar voor maar de Griekse feministen van TO MOV zijn er fel tegen. Lees hier de verklaring die zij hebben uitgegeven.
meer lezen

U kunt iemand voordragen voor de ereprijs 'Journalist voor de Vrede'

9-3-2016 De ereprijs voor de 'Journalist voor de Vrede' wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

Als de wapens zwijgen, gaat de vreedzame revolutie in SyriŽ door

7-3-2016 In heel SyriŽ gingen mensen 4 maart de straat op, van Bosra in het Zuiden tot aan A'zaz in het Noorden, in Damascus, Aleppo en natuurlijk in de provincie Idlib. Met meer dan 100 protesten was het een vrijdag die deed denken aan de hoogtijdagen van de vreedzame Syrische revolutie die in 2011 begon.
meer lezen

Meld je aan voor 'Solidariteit met Palestina' - elke zaterdag en zondag op de Dam in Amsterdam

6-3-2016 De eenzame Palestina-activist die sinds een jaar ieder weekend op de Dam in Amsterdam staat, heeft versterking gekregen. De komende vier maanden heeft zijn 'Dam-actie' het karakter van een collectieve manifestatie voor de rechten van de Palestijnen. Help mee de solidariteitscampagne tot een succes te maken!
meer lezen

Expositie 'Loflied op Verdraagzaamheid' in Verzetsmuseum/Vredesmuseum te Gouda

4-3-2016 Verzetsmuseum Zuid-Holland verzorgt in samenwerking met partner Museum voor Vrede en Geweldloosheid van 12 maart tot en met 27 april 2016 de tentoonstelling 'Loflied op Verdraagzaamheid'. In het kader van het Erasmusjaar in Gouda wordt de waarde van verdraagzaamheid, waar ook Erasmus zich sterk voor maakte, onder de aandacht gebracht.
meer lezen

De strijd van de Marshall Islands tegen de kernmachten

3-3-2016 Wat gebeurt er als een kleine groep eilanden uit de Pacifische oceaan het opneemt tegen de kernwapenmachten van de wereld en hen aanklaagt voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag? Op zaterdag 12 maart gaan leden van het juridische team dat de Marshall Islands vertegenwoordigt met elkaar in gesprek.
meer lezen

Ander Nieuws week 9: Heeft de vernietiging van SyriŽ enkele zin?

29-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Kan de vernietiging van SyriŽ enkele zin hebben?
- Meer wapens naar Saudi-ArabiŽ: meer conflicten in het Midden-Oosten
- De drone-propaganda van Michael Hayden
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Britten betogen massaal tegen kernwapens

29-2-2016 Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van onderzeeŽrs bewapend met atoomwapens en de plannen van de regering om deze te vernieuwen.
meer lezen

Palestina-demonstratie: zaterdag 27 februari, 11.00 uur, Dam, Amsterdam

25-2-2016 Met de 'demonstratieve aanwezigheid' op de Dam in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor de voortgaande schendingen van de rechten van de Palestijnen, ťn voor de toenemende aantasting van het recht om voor hen op te komen.
meer lezen

Stop de bombardementen op SyriŽ. Kom in Verzet voor Vrede!

24-2-2016 Nederland voert al anderhalf jaar bombardementen uit op IS in Irak. Onlangs heeft de Nederlandse regering besloten om ook in SyriŽ luchtaanvallen uit te voeren. Zij hoopt hiermee het conflict met IS spoedig te beŽindigen. Bombardementen zijn echter een voedingsbodem voor terrorisme gebleken. Oorlog is nooit een oplossing geweest. Vroeger niet, nu niet, nooit niet. Kom samen in verzet voor vrede!
meer lezen

Militaire dienstplicht voor vrouwen in Nederland

24-2-2016 Op verzoek van de PvdA en D66 bereidt minister van defensie Hennis-Plasschaert (VVD) een wijziging van de kaderwet dienstplicht voor waardoor ook vrouwen voortaan op hun 17de ingeschreven zullen worden in het militair register. Zolang de opkomstplicht is opgeschort zullen ze echter, net zo min als de jongemannen, daadwerkelijk opgeroepen worden voor de militaire dienst.
meer lezen

Bordspellen met vredesthema weer verkrijgbaar in Nederland

23-2-2016 Na lang uitverkocht te zijn geweest zijn alle bordspellen met een vredesthema weer verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De spellen zijn er op gericht de spelers te laten nadenken over wereldproblemen en oplossingen daarvoor. Sommige zijn ook geschikt voor grotere groepen spelers.
meer lezen

Geweldloosverzet & vrouwendag - inspiratie en discussie 11 maart Amsterdam

19-2-2016 Vluchtelingen uit SyriŽ laten zien dat oorlog ver weg ook dichtbij kan komen. Hierdoor is er nieuwe motivatie om je in te zetten voor een vreedzamere wereld. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat weten we van sociale verandering die is voortgebracht door geweldloze bewegingen? En wat is daarbij de rol van vrouwen? Over beiden horen we erg weinig en daarom verdient dit volgens ons extra aandacht!
meer lezen

Petitie: Verbreek samenwerking met IsraŽlische universiteiten en hogescholen

18-2-2016 In een petitie roepen studenten en medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs op tot een academische boycot van IsraŽl. De petitie zal worden overhandigd aan de colleges van bestuur van alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland.
meer lezen

Seminar Moedig leiderschap, 1 en 2 april 2016

17-2-2016 Op 1 en 2 april 2016 organiseert PAX een seminar Moedig Leiderschap. Tijdens dit meditatieve seminar onderzoeken we aan de hand van het innerlijk leven van Dag HammerskjŲld moreel politiek leiderschap. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. Meer info en aanmelden via www.paxvoorvrede.nl/moedigleiderschap.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict

15-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beŽindiging Syrisch conflict
- Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is
- Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Stille wakes voor slachtoffers SyriŽ in de vastentijd in Eindhoven

12-2-2016 Miljoenen mensen uit SyriŽ zijn momenteel op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dagelijks zien wij hiervan de beelden. Ze getuigen van een wereld die op drift is geraakt en een speelbal is van de grote machten. De wakes zijn elke donderdag om 20 uur.
meer lezen

Lezing over Erasmus: De oorlog is zoet voor hen die hem niet hebben ervaren

11-2-2016 In het kader van het Erasmusjaar is er in het Vredesmuseum/Verzetsmuseum te Gouda een lezing over de zeggingskracht van Erasmus' werk vandaag de dag en over diens 'eerroof' op internet. Deze lezing vindt plaats op donderdag 25 februari 2016 om 20.00 uur.
meer lezen

Demonstratie 'Geen bommen op SyriŽ' in Den Haag

10-2-2016 Op woensdag 10 februari hield het Haags Vredesplatform op het Plein een demonstratie tegen de Nederlandse interventie in SyriŽ. De demonstratie werd gehouden vůůr het gebouw van de Tweede Kamer, waar toen beraadslaagd werd over Nederlandse deelname aan de bombardementen.
meer lezen

Hoe ISIS bestrijden? Alternatieven voor bommen en granaten

9-2-2016 Extremistisch geweld in Irak neemt toe. Noodtoestand in Basra, beschuldigingen van genocide in de provincie Diyala. ISIS en sjiitische milities begaan gelijkaardige misdaden, aldus Human Rights Watch. Kindsoldaten worden door beide zijden als strijders ingezet.
meer lezen

Yanks bezetten depot Eygelshoven opnieuw

8-2-2016 In het kader van Koude Oorlog 2.0 keert Amerikaans oorlogstuig terug naar het Zuid-Limburgse Eygelshoven. Het gaat om legermaterieel van een U.S. Armored Brigade Combat Team.
meer lezen

Dienstweigeren in IsraŽl: Tair Kaminer en nu ook Tanya Golan

5-2-2016 In strijd met het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaren worden Tair Kaminer en Tanya Golan gevangen gehouden. Een veroordeling wegens dienstweigeren gaat volgens het draaideur principe. Steeds enkele dagen in de nor, dan weer vrij. Dienstweigeraars houden vol, het is een gewetenszaak! Een nieuwe veroordeling tot een gevangenisstraf volgt, telkens langer.
meer lezen

IsraŽl boycotten in Frankrijk verboden, protest groeit

5-2-2016 Een jaar na 'Je suis Charlie!' luiden Franse intellectuelen de noodklok over de ondermijning van de vrijheid van meningsuiting door hun overheid. Die drukt oproepen tot een boycot van IsraŽl met forse boetes de kop in. Aanzetten tot een boycot van Rusland mag wťl.
meer lezen

Geen bommen op SyriŽ zegt Oorlog is geen Oplossing in een verklaring

5-2-2016 De landelijke groep 'Oorlog is geen Oplossing' vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering op 29 januari heeft besloten om de bombardementen die Nederlandse F16's al anderhalf jaar boven Iraaks grondgebied uitvoeren nu ook uit te breiden naar het Syrische grondgebied.
meer lezen

Geweldloze bevrijdingsbeweging in West Papua

2-2-2016 In 1963 werd de nederlandse kolonie Nieuw Guinea door het Indonesische leger bezet. Zonder het recht op zelfbeschikking toe te kennen werd West Papua aan IndonesiŽ overgedragen. Opnieuw neokolonialisme en uitbuiting. Rosa Moiwend, een WRI-lid van de bevrijdingsbeweging PASIFIKA in West Papua vertelde hierover in Seoul, Zuid-Korea, bij het WRI Seminar "Stopping the War Business".
meer lezen

Nee tegen vrouwendienstplicht in Griekenland

2-2-2016 Onder de titel "No to equality in militarism" ("Geen gelijkstelling in militarisme") heeft TO MOV (Griekenland) - mede ondertekend door de Associatie van Griekse Gewetensbezwaarde dienstweigeraars een verklaring doen uitgaan over het voorstel van de minister van defensie om de dienstplicht ook voor vrouwen te laten gelden.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden

1-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden
- Wat is er werkelijk aan de hand met de olie?
- Iran en de diplomatieke jackpot
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

CoŲperatieve bordspellen, samen winnen of verliezen

1-2-2016 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid beperkt zich nu bij de verkoop van bordspellen tot spellen met een vredesthema. Voor andere coŲperatieve spellen kunt u terecht bij Earthgames. Het museum houdt nog wel een uitverkoop van spellen die verder niet in Nederland te koop zijn.
meer lezen

Vrede is in Friesland tot tweemaal toe thema van oudejaarsstunts

29-1-2016 In Nijega heeft de oudejaarsploeg Stikum Mei met een dit jaar bescheiden stunt aandacht gevraagd voor de toestand in de wereld, die nog verre van vredig is. Een grote wereldbol van ruim 4 meter doorsnee geldt als symbool voor alle oorlogen, ellende, overstromingen en andere rampspoed die de aarde treft.
meer lezen

Petities tegen G4S en Airbnb vanwege steun aan illegale IsraŽlische nederzettingen

29-1-2016 Beveligingsbedrijf G4S en online verhuurbemiddelaar Airbnb spelen een actieve rol in IsraŽls illegale kolonisering van Palestijns gebied. Voor kritiek houden beide bedrijven zich doof. De groeiende maatschappelijke onvrede daarover heeft geleid tot drie petities, die brede steun verdienen.
meer lezen

Corruptie en Wapenhandel

22-1-2016 Op het WRI Seminar "Stopping the War Business" gaf Andrew Feinstein uit Londen een onthutsend en verbijsterend verhaal over de niet in te dammen corruptie door de wapenhandel,
meer lezen

Antimilitaristische twitteraars gezocht voor @vredesbeweging

22-1-2016 Sinds enkele maanden verspreidt @vredesbeweging zo'n duizend tweets per week. Het aantal volgers stijgt gestaag. Vredesbeweging Pais heeft echter beperkte capaciteit en daarom wordt gezocht naar ervaren twitteraars die eens per week een uurtje willen besteden aan het selecteren uit de vele binnenkomende tweets om te retweeten.
meer lezen

War profiteering: het neoliberale militarisme

22-1-2016 War profiteering is explained with the military economy cycle which is based - as is most sectors of the economy - on neoliberal logic, the free market, privatization and reduction of regulations. It causes attitudes strictly related to personal enrichment and maximizing the economic benefit in the defense industry, forming the so-called neoliberal militarism.
meer lezen

Het verband tussen militarisering en grondtoffen verwerkende industrie

22-1-2016 Antimilitarisme en het recht op vrede vanuit een een Latijns Amerikaans standpunt.
Het volgende artikel van "Laboratorio de Paz" (laboratorium van de vrede) geeft de inhoud weer van de inleiding van Lexys Rendůn (Venezuela) in oktober in Seoul bij het WRI seminar "Stopping the War Business"
meer lezen

Voor een Facebook bericht de bak in....in Myanmar

22-1-2016 Chaw Sandi Tun uit Myanmar is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf vanwege haar berichten op Facebook waarin ze tekeer gaat tegen het leger. Ze is een gewetensgevangene en moet onmiddelijk en onvoorwaardelijk vrij gelaten te worden. Stuur een protestmail aan de autoriteiten van Myanmar.
meer lezen

Oorlog is een misdaad tegen de mensheid!

22-1-2016 "Oorlog is een misdaad tegen de mensheid. Daarom verzet ik mij tegen elke vorm van oorlog en zal ik mij inzetten er aan bij te dragen dat de oorzaken worden weggenomen."
Is dit ook jouw ding en wil je in actie komen, dan zal Vredesbeweging Pais je steunen. Maak je bekend bij info@vredesbeweging.nl en je hoort meer.
Vredesbeweging Pais

Tair Kaminer weigert militaire dienst in Israel. Internationale solidariteit en actie!

22-1-2016 De 19-jarige Israelische Tair Kaminer op 10 januari in het recruteringsbureau "Ik heb besloten dienst te weigeren. Sinds jaren is er geen ambitie voor een vredesproces, geen poging om vrede te brengen in Gaza en Sderot. Het gewelddadige militaire optreden veroorzaakt een generatie vol haat en verdere escalatie. Wij moeten nu stoppen." Zij werd meteen tot 20 dagen detentie veroordeeld.
meer lezen

Ruim 600 mensenrechtenschendingen in Palestina in december 2015

20-1-2016 Meer dan zeshonderd maal schonden IsraŽlische autoriteiten, militairen en kolonisten in december mensenrechten van Palestijnen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de werkgroep Staat van Beleg.
meer lezen

Vredesactivisten Maarten Schaafsma en Koos de Beus overleden

20-1-2016 Op resp. 15 en 16 januari overleden Koos de Beus en Maarten Schaafsma. Beiden zijn erg actief geweest in de vredesbeweging, vooral in Vredesbeweging Pais. Koos is lange tijd redacteur en eindredacteur geweest van het tijdschrift 't Kan Anders (nu VredesMagazine). Maarten voerde o.a. actie bij de vliegbasis Soesterberg, waar hij vlakbij woonde.
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat

18-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat
- SyriŽ-Irak: burgerdoden en Britse ontkenning
- Niet alleen Trump is een ronselaar voor terroristen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Internationale oproep tot steun aan Margot WallstrŲm, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken

18-1-2016 Swedish Foreign Minister WallstrŲm is being shamelessly attacked by Israel for her principled stance on Palestinian rights. It's urgent to let WallstrŲm know that citizens around the world are on her side when it comes to justice for the Palestinians. Please act by sending an e-mail to the Swedish embassy in your country (1).
meer lezen

Tentoonstelling over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in WO II in Vredesmuseum Gouda

12-1-2016 In het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (Gouda) is t/m 30 juni de tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' te zien. Deze aangrijpende tentoonstelling gaat over het droeve lot van Duitse dienstweigeraars in de Tweede Wereldoorlog.
meer lezen

Weer op vrije voeten waarschuwt Zr Megan Rice Europeanen voor de komst van nieuwe VS-kernwapens

11-1-2016 Op 13 januari zal zij om 19:30 uur spreken in het Jeannette NoŽlhuis te Amsterdam (www.noelhuis.nl). In 2012 drong Rice, toen 82 jaar oud, met twee kompanen binnen in het Y-12 National Security Complex in Tennessee waar o.a. materiaal voor kernwapens ligt.
meer lezen

Ongepubliceerde teksten van Tolstoy en Gene Sharp gevonden in archief WRI

6-1-2016 Onderzoekers van de Satyagraha Foundation zijn anderhalf jaar bezig geweest met onderzoek in de archieven van War Resisters' International. Daarbij kwamen echte schatten naar boven zoals een ongepubliceerde tekst van Tolstoy, materiaal over het Franse verzet en niet eerder gepubliceerde essays van Gene Sharp.
meer lezen

Ander Nieuws week 1: Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden

4-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
- Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
- Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

"Nederlandse 'mol' helpt Palestijnse terroristen"

1-1-2016 IsraŽls onderdrukking van de Palestijnen leidt in alarmerend tempo tot uitholling van de IsraŽlische democratische rechtsstaat. Kritische stemmen worden openlijk en met steeds grotesker argumenten verdacht gemaakt en aan banden gelegd.
meer lezen