Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2021

Twee derde van Europese militaire missies helpen olie- en gastoevoer veilig te stellen

29-12-2021 Bijna twee derde van de militaire missies die Europa onderneemt, zijn erop gericht om olie- en gasvoorraden voor het eigen continent te verzekeren. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.
meer lezen

Regeerakkoord: Nederland trekt portemonnee open voor NAVO

24-12-2021 Nederland krijgt een nieuwe regering. Het internationale wapenkapitaal kan in zijn handen wrijven. De Defensiebegroting gaat drastisch omhoog, om zo tegemoet te komen aan de NAVO-norm (2% van het bbp). Het regeerakkoord zet ook in op verdere militarisering van de EU.
meer lezen

Onderzoek Vredesactie bevestigt: Turkije bewapent oorlog in Libië

23-12-2021 Onderzoek door Vredesactie bewijst dat Turkije het wapenembargo tegen Libië schendt. Niet alleen worden er veel wapens geleverd, maar Turkije zorgde er ook voor dat 18.000 Syrische huurlingen naar Libië gingen. Bovendien zijn honderden Turkse militairen daar actief als trainers en b.v. dronebestuurder.
meer lezen

Nieuw Humanity House Fonds ondersteunt educatie-, cultuur- en vredesprojecten

21-12-2021 Op de internationale dag van de mensenrechten, maakte Stichting Humanity House het Humanity House Fonds bekend. Vanaf 1 januari 2022 ondersteunt het fonds educatie- en cultuurprojecten die aandacht vragen voor kwesties rondom oorlog, vrede en migratie en die daarmee polarisatie en discriminatie tegengaan.
meer lezen

Van de bergen naar de modder

17-12-2021 "Geniet u van het uitzicht?" "Niet echt," antwoordde hij ernstig en ik schrok van mijn tactloze opmerking. Terwijl mijn ogen omhoog werden getrokken naar de bergen, werden de zijne omlaag getrokken naar een vers litteken in het landschap. De pijpleiding van de Coastal GasLink (CGL) doorklieft de riviervallei, afdalend van de ene bergrug en dan weer stijgend naar de volgende.
meer lezen

Italiaanse vredasactivist Turi Vaccaro opnieuw in de gevangenis

16-12-2021 Onze niet altijd even rechtvaardige rechtsorde heeft besloten vredesactivist Turi Vaccaro wederom achter de tralies te zetten. Dit keer voor acht maanden wegens het beschadigen van een Amerikaanse satelietschotel bij Niscemi. Deze satelietschotel-antenne is een van de belangrijke onderdelen van de voorbereiding van een door drones, en artificiële intelligentie te voeren toekomstige (kern-)oorlog.
meer lezen

18 december - internationale migrantendag - protest op de Dam voor vluchtelingen in Libië

15-12-2021 Op 18 december - internationale migrantendag - wordt in verschillende landen aandacht gevraagd voor het protest van migranten van Refugees in Libya voor het UNHCR-gebouw in Tripoli (Libië). Op de Dam in Amsterdam en diverse andere plekken zal actie worden gevoerd in het kader van de Abolish Frontex-campagne.
meer lezen

Onderzoek onthult nieuwe informatie over massamoorden op Palestijnen in 1948

14-12-2021 Historisch onderzoek van de Israëlische krant Haaretz en het Akevot Institute for Israeli-Palestinian Conflict Research heeft nieuw licht geworpen op de moordpartijen op Palestijnen tijdens de oorlog van 1948 bij de oprichting van de staat Israël. Israëlische strijdgroepen vermoordden toen honderden Palestijnen en verdreven 750 duizend Palestijnen (bijna 60 procent van de bevolking).
meer lezen

Guhdar Zebari's brief uit de gevangenis

10-12-2021 Guhdar Zebari is een onafhankelijke journalist uit Iraaks Koerdistan. Op 22 oktober 2019 werd hij thuis gearresteerd en overgebracht naar een onbekende locatie. In oktober 2021 lukte het hem deze brief de gevangenis uit te smokkelen, geschreven op een leeg sigarettendoosje en die werd vrijgegeven aan de media.
meer lezen

Speciaal nummer Vredesspiraal: Afghanistan laat ons niet los

8-12-2021 Wat hebben we geleerd van twintig jaar oorlog in Afghanistan? Die vraag staat centraal in het thema-nummer van Vredesspiraal, ledenblad van Kerk en Vrede. Het heeft als motto 'Afghanistan laat ons niet los'. Aan het woord komen o.a. luitenant-kolonel Mirjam Grandia en voormalig diplomaat Nikolaos van Dam.
meer lezen

21 december: Online event 'Space Transformers Live' over en voor jonge activisten

7-12-2021 Peace One Day organiseert op 21 december een dynamisch digitaal evenement dat een stem geeft aan de jonge (onder de 30 jaar) activisten, denkers en vernieuwers die werken aan een vreedzamere en duurzamere wereld.
meer lezen

Overdracht van wapens aan kwetsbare staten via de Europese Vredesfaciliteit

3-12-2021 Voortbouwend op een in 2016 gelanceerde algemene strategie, wordt in de EU binnenkort het Strategisch Kompas operationeel. Het dient om de veiligheid en defensie van de EU te versterken. Onderdeel is dat voor het eerst uit gemeenschappelijke middelen (de Europese Vredesfaciliteit) wapens zullen worden geleverd aan kwetsbare staten.
meer lezen

Nieuw geweldloos vredesproject van Nonviolent Peaceforce in Darfur

2-12-2021 Meer dan 60 Darfuri's uit Darfur zijn online getraind in het gebruik van geweldloosheid en het werken aan een vreedzame toekomst in hun gemeenschappen! Nu is ook het eerste team van Nonviolent Peaceforce ter plaatse. Samen gaan ze laten zien dat geweldloze methoden werken, zelfs te midden van een van de gewelddadigste conflicten ter wereld.
meer lezen

Vier advent met Christian Peacemaker Teams

30-11-2021 Om in deze donkere dagen af te tellen naar kerst, heeft Christian Peacemaker Teams een digitale adventskalender samengesteld. Maak kennis met onze projecten, vredeswerkers en partners en deel met ons in geloof, hoop en liefde.
Christian Peacemaker Teams - Nederland

Gekooid als een dier

26-11-2021 In augustus werd Ahmad Abu Monshar tijdens zijn werk voor CPT in Palestina vastgehouden door een Israëlische soldaat. Nu kan hij er over vertellen: "Ik werd vastgehouden omdat ik een persoon van kleur ben, een Palestijn, een vredestichter, wat betekent dat ik geen enkel privilege heb.
meer lezen

Rechter erkent ernstige mensenrechtenschendingen Egypte, maar staat wapenexport toch toe

26-11-2021 De rechtbank Den Haag heeft 23 november uitspraak gedaan in een procedure waarin een verbod op wapenexport naar Egypte geëist werd door vredes- en mensenrechtenorganisaties. De rechter constateerde dat de ernstige mensenrechtensituatie in Egypte "een gegeven" is, maar dat gegeven leidt niet tot een oordeel dat wapenexport niet meer mag plaatsvinden.
meer lezen

13 december: webinar 'De Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld'

24-11-2021 Op 13 december organiseert de NVMP een webinar over de Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld, de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag en het verdrag dat kernwapens verbiedt. Vragen zijn o.a. hoe Nederland kan bijdragen aan kernontwapening en welke rol de civil society hierbij kan spelen.
meer lezen

Vlaams Vredesinstituut vraagt de terugtrekking van de kernbommen uit Kleine-Brogel

22-11-2021 Het Vlaams Vredesinstituut, een adviesorgaan van het Vlaams parlement, heeft een duidelijke richting aangegeven in de acties die België moet ondernemen om effectief werk te maken van kernontwapening. Uiteindelijk moet dit leiden tot de terugtrekking van de kernbommen die nu op de vliegbasis Kleine-Brogel klaarliggen.
meer lezen

Nieuwe website met gegevens over militaire uitstoot van broeikasgassen

19-11-2021 Er is de laatste tijd al veel te doen geweest over de uitstoot van broeikasgassen voor militaire doeleinden. Nu is er de site www.militaryemissions.org waarop de militaire emissies van landen staan. Vaak incompleet, want veel landen, waaronder Nederland, zijn niet erg happig op het publiceren ervan.
19-11-2021

Israëlische advocaat vraagt om strafrechtelijk onderzoek naar minister van Defensie Gantz

17-11-2021 De Israëlische advocaat Eitan Mack heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de bestempeling van zes Palestijnse ngo's als 'terroristisch' door minister van Defensie Benny Gantz. Mack, werkzaam voor de Israëlische organisatie Combatants for Peace, riep de openbaar aanklager op de maatregel van Gantz tijdelijk terug te draaien totdat het onderzoek is afgerond.
meer lezen

Nieuw vredesmuseum in Estaing (Frankrijk) met Nederlands tintje

17-11-2021 In Estaing, een klein plaatsje in het zuiden van Frankrijk, is een nieuw vredesmuseum geopend. Dit 'Maison de la paix' heeft een Nederlands tintje want het is gesticht door Petra Keppler, die hier op verschillende plekken in de vredesbeweging actief was en is.
meer lezen

Historische mijlpaal: Europees oliebedrijf aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Soedan

16-11-2021 Na 11 jaar onderzoek heeft het Zweedse Openbare Ministerie op 11 november, besloten om oliebedrijf Lundin Energy aan te klagen voor medeplichtigheid aan internationale misdrijven. De honderdduizenden Zuid-Sudanezen wiens levens verwoest werden vanwege de oorlog om Lundin's olievelden, krijgen uitzicht op rechtvaardigheid.
meer lezen

Vredesorganisaties dringen bij Tweede Kamer aan op een actieve vredespolitiek

16-11-2021 Zeven vredesorganisaties hebben voorafgaand aan de debatten over de begrotingen van Defensie en Buitenlandse Zaken, een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin dringen ze o.a. aan op het voorkomen van een Koude Oorlog met China en Rusland, het ondertekenen van het verdrag dat kernwapens verbiedt en hogere ontwikkelingshulp zonder militaire component.
meer lezen

Leuvense vredesbeweging onthult standbeeld voor 'Onbekende Oorlogsvrouw'

15-11-2021 Onder het motto 'vrouwenkracht is vredesmacht' heeft de Leuvense vredesbeweging op het Jeanne Devosplein op donderdag 11 november het standbeeld van de 'Onbekende Oorlogsvrouw' ingehuldigd. Luc Vanheerentals had over het beeld, dat gecreëerd werd door beeldhouwster Liliane Versluys, een babbel met Katlijn Malfliet, die tijdens de inhuldiging het woord voerde namens de vredesbeweging.
meer lezen

CPT-Nederland sluit zich aan bij Not on our border watch

12-11-2021 Christian Peacemaker Teams - Nederland heeft zich aangesloten bij de coalitie not on our border watch. Deze coalitie van juristen en Europese NGO's is samengekomen met als doel het verantwoordelijk stellen van de Europese Unie en Frontex voor de illegale pushbacks waardoor tienduizenden asielzoekers de kans wordt ontnomen om Europa binnen te komen.
meer lezen

Mailactie aan kabinet en Tweede Kamer: Verdedig de mensenrechtenverdedigers van Palestina!

12-11-2021 We berichtten al over de vele acties die gevoerd worden tegen het door Israël op de terrorismelijst plaatsen van zes Palestijnse maatschappelijke organisaties. Nu is er ook een mailactie waarbij u bij kabinet en Tweede Kamer hiertegen kunt protesteren.
meer lezen

Veel protest tegen bestempelen Palestijnse ngo's tot terroristische organisaties door Israël

10-11-2021 Zes prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties zijn op de Israëlische terrorismelijst geplaatst. De organisaties zijn gevestigd in door Israël bezet Palestijns gebied. Ze bieden steun aan de onder bezetting levende Palestijnse bevolking en documenteren de Israëlische schendingen van Palestijnse (mensen)rechten. Vanuit de hele wereld klinken protesten.
meer lezen

Geneeskundestudent Mariam van Veen staat terecht na op gevel geschreven protest tegen kernwapens

9-11-2021 Op 17 februari j.l., riep Mariam van Veen samen met een dertigtal anderen bij het Ministerie van Defensie op om terug te keren van de heilloze weg naar nieuwe kernbommen. Zij schreef met houtskool een oproep om te stoppen met kernwapens op de gevel van het ministerie. Dit had als doel aan te moedigen tot wederzijds gecontroleerde ontwapening.
meer lezen

Nederlandse Staat voor de rechter vanwege wapenexport naar Egypte

8-11-2021 Drie NGO's zijn een spoedprocedure begonnen om wapenexporten naar Egypte direct een halt toe te roepen. Ondanks alarmerende berichten over de situatie in Egypte, zijn er door Nederland vergunningen voor wapenexport naar Egypte afgegeven. Daarmee handelt de Staat in strijd met nationaal en Europees recht en het Wapenhandelsverdrag.
meer lezen

Statement CPT ivm aanwijzing 6 Palestijnse organisaties als terroristisch

5-11-2021 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de Israëlische aanwijzing van zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties als "terroristische groeperingen" met het doel degenen die de mensenrechtenschendingen voortvloeiend uit de Israëlische bezetting van Palestina aan het licht brengen, te criminaliseren.
meer lezen

In Wijk aan Zee is een vredespaal onthuld met de tekst: "Dat er Vrede moge zijn op aarde"

2-11-2021 Zaterdag 16 oktober is een vredespaal onthuld met de tekst: "Dat er Vrede moge zijn op aarde". De zon scheen en er waren ruim 40 belangstellenden voor deze bijeenkomst die door Vrouwen voor Vrede IJmond werd georganiseerd. Bij de "Banjaert", Nivonhuis en kampeerterrein te Wijk aan Zee kunnen we voortaan stilstaan bij Vrede. Ieder op zijn eigen manier.
meer lezen

Verslag webinar over vredescultuur dat plaats vond t.g.v. International Peace Day

29-10-2021 Ter gelegenheid van International Peace Day was er een webinar over vredescultuur en praktische geweldloze methoden. U kunt een halfuur durend verslag van dit Engelstalige webinar bekijken.
meer lezen

Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse wapenexport naar Turkije

27-10-2021 Vredesorganisaties en Amnesty International hebben de Vlaamse regering gedagvaard. De Vlaamse regering weigert de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht. Omdat de Vlaamse regering haar eigen exportregelgeving niet naleeft, hadden ze geen andere keus dan naar de rechtbank te stappen.
meer lezen

4 november Amersfoort: Middag over verdere ondersteuning van vrouwen in Afghanistan

25-10-2021 Al vele jaren worden alleenstaande vrouwen in Kabul vanuit de Nederlandse vredesbeweging geholpen. Met de komst van de Taliban is hun veiligheid en die van de meewerkende mannen en hun gezinnen in gevaar. Graag brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kijken we met deskundigen en betrokkenen, hoe we ons het beste kunnen inzetten.
meer lezen

Online Vredesmuseum zoekt vrijwilligers

22-10-2021 Wie wil meehelpen om vredesmuseum.nl nog meer inhoud te geven? Ons virtuele Vredesmuseum op internet is al behoorlijk omvangrijk en wordt goed bezocht, maar er ligt nog veel materiaal te wachten om opgenomen te worden en sommige delen zijn niet meer up-to-date. Daarom zoeken we mensen die de verantwoordelijkheid op zich willen nemen voor een onderdeel van dit museum.
meer lezen

13 november: Jaarlijkse Vredesdag van de SP in Amersfoort

20-10-2021 Op 13 november houdt de SP haar jaarlijkse Vredesdag. Aan bod komen: de Westerse nederlaag in Afghanistan, nieuwe kernwapens in Volkel, nieuw bondgenootschap Engeland, de VS en Australië (AUKUS), de macht van de wapenindustrie. Er zijn sprekers en er is een paneldiscussie.
meer lezen

Rapport ELSC: Pro-Palestijns activisme in Nederland wordt structureel tegengewerkt

19-10-2021 Maatschappelijke organisaties en personen die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen worden in Nederland structureel tegengewerkt, belasterd en zelfs bedreigd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

Europese strategische en economische belangen jagen controversiële wapenexporten aan

12-10-2021 Een restrictief wapenexportbeleid wordt stelselmatig opzij geschoven voor strategische en economische belangen. Het beëindigen van Europese wapenexporten naar oorlogen, conflictgebieden en mensenrechtenschenders wordt daardoor ernstig gehinderd, zo concludeert Stop Wapenhandel in het rapport 'A Union of Arms Exports: Why European arms keep fuelling war and repression around the world'.
meer lezen

20 - 28 november: Online conferentie 'Nonviolence in Action: Antimilitarism in the 21st century'

11-10-2021 War Resisters' International organiseert van 20 - 28 november de online conferentie 'Nonviolence in Action: Antimilitarism in the 21st century'. Deze conferentie beoogt vredesactivisten van over de hele wereld bij elkaar te brengen en markeert het 100-jarig bestaan van de WRI. Iedereen kan deelnemen.
meer lezen

15 - 17 oktober: Vredescongres '(Re)imagine our world' in Barcelona en online

8-10-2021 Van 15 tot 17 oktober vindt in Barcelona het World Peace Congress plaats met deelnemers uit alle continenten. Het is ook online te volgen. Er zijn bijdragen van onder meer Noam Chomsky, Vandana Shiva en Jody Williams. Stop Wapenhandel organiseert voor het European Network Against Arms Trade een workshop "Why EU arms export keeps fuelling war and repression".
meer lezen

Vredesbeweging steunt oproep aan VN-klimaatconferentie om militaire klimaataantasting aan te pakken

8-10-2021 Vredesbeweging Pais heeft, samen met vele andere organisaties uit de hele wereld, een oproep gedaan aan regeringen die in november deelnemen aan de VN-klimaatconferentie in Glasgow. Deze regeringen worden opgeroepen om militaire activiteiten niet langer buiten schot te laten als het om beheersing van de klimaatverandering gaat.
meer lezen

Wereldwijd veel acties op de Internationale Dag van de Vrede

7-10-2021 Het Culture of Peace News Network heeft een verslag gepubliceerd over Internationale Dag van de Vrede op 21 september jl. Ze telden 628 plaatsen in de wereld waar vredesacties werden gehouden. België viel op doordat in veel gemeenten officieel vredesvlaggen werden gehesen. Veel acties waren er ook in Rusland en Oekraïne. In Kameroen waren er grote vredesmarsen.
meer lezen

Burgerinitiatief Save Sinjajevina uit Montenegro krijgt de War Abolisher of 2021 Award

5-10-2021 World BEYOND War heeft bekend gemaakt dat het burgerinitiatief Save Sinjajevina uit Montenegro de War Abolisher of 2021 Award krijgt. Dit burgerinitiatief voert actie tegen een gepland NAVO-oefengebied dat een bedreiging vormt voor de natuur en de leefwijze van de bevolking daar.
meer lezen

Stop met het uitzonderen van vervuiling door militaire activiteiten van klimaatverdragen

4-10-2021 CODEPINK heeft het initiatief genomen tot een petitie aan de deelnemers van de klimaatconferentie op 11-15 oktober in Glasgow. De petitie vraagt een einde te maken aan de uitzonderingspositie van militaire activiteiten in klimaatverdragen. De krijgsmachten zijn grote vervuilers maar mogen daar gewoon mee doorgaan. U kunt de petitie hier ondertekenen.
meer lezen

9 oktober zoombijeenkomst: Solidarity with the people's struggles in Iran

1-10-2021 Een groep linkse Iraanse revolutionairen organiseert op 9 oktober een zoombijeenkomst over de situatie in Iran en de achtergronden daarvan. Onder de sprekers is een voormalig politiek gevangene. De bijeenkomst is mede ter herdenking van de massamoord op politieke gevangenen in de periode 1980 - 1988.
meer lezen

Britse Labourpartij stemt voor sancties tegen Israël wegens 'misdaad van apartheid'

30-9-2021 Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen Israël te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B'Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat Israël schuldig is aan apartheid.
meer lezen

Zet stappen op de weg naar vrede

29-9-2021 Op 21 september, Prinsjesdag en Internationale Dag van de Vrede, publiceerde Het Parool een artikel van May-May Meijer (Peace SOS) met een aantal punten voor het bereiken en behouden van vrede.
meer lezen

Antwerpen 2 oktober: Vredesactie gooit de deuren open!

28-9-2021 Op 2 oktober organiseert Vredesactie in Antwerpen een Startdag om een actief najaar in gang te trappen. Doorwinterde vredesactivisten en nieuwsgierige nieuwkomers, iedereen is van harte welkom. Er zijn interactieve workshops waarin je meer komt te weten over Vredesactie, een VredesCafé en een feestelijke afsluiting.
meer lezen

20 oktober: Actie bij vliegbasis Volkel tegen nieuwe kernbommen in Nederland

24-9-2021 Om te protesteren tegen de komst van nieuwe kernbommen naar Nederland en te pleiten voor een kernwapenvrije wereld organiseert het Noëlhuis op woensdag 20 oktober om 12 uur een actie bij de vliegbasis Volkel.
meer lezen

Protest tegen geweld met messen bevorderende kinderhorrorserie Chucky van RTL

23-9-2021 RTL is van plan om dit najaar de kinderserie Chucky uit te zenden. Hoofdpersoon is de pop Chucky, die met een mes dood en verderf zaait. Vanuit de vredesbeweging is aan de directie van RTL gevraagd het al toenemende geweld met messen niet aan te wakkeren en van uitzending af te zien. U kunt zelf ook een protestbrief zenden. Een model is beschikbaar.
meer lezen

Webinars 21 september: Van Havik tot Vredesheld en Rethinking Security in Europe

20-9-2021 Op Prinsjesdag wordt een nieuwe Rijksbegroting gepresenteerd met aanzienlijke middelen voor defensie. Als tegenwicht 2 webinars: In de middag over het indrukwekkende verhaal van Edy Korthals Altes 'Van Havik tot Vredesheld'. In de avond 'Rethinking Security in Europe' over een Europees leger versus diplomaie.
meer lezen

Programma Vredesweek 2021 (18 t/m 26 september)

17-9-2021 Van 18 t/m 26 september is het weer Vredesweek. Ditmaal met als thema 'inclusief samenleven'. De landelijke organisatie is in handen van PAX, maar ook veel andere vredesorganisaties dragen hun steentje bij. Zo verzorgen Enschede voor Vrede en het Vredesburo Eindhoven een uitgebreid programma.
meer lezen

De stenen vertellen verhalen: Alharam Delight

17-9-2021 In deze aflevering van 'De stenen vertellen verhalen' neemt CPT Palestina je mee naar het nog immer populaire fabriekje, in de oude stad van Hebron, waar al twee eeuwen op dezelfde manier geproduceerd wordt.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt een collectiebeheerder

16-9-2021 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die verantwoordelijkheid wil dragen voor de collectie van het museum. Die collectie omvat hoofdzakelijk affiches en foto's en daarnaast buttons, stickers, boeken, schilderijen enz.
meer lezen

25 september: Manifestatie en fietstocht tegen kernwapens op vliegbasis Volkel

14-9-2021 Op 25 september organiseert een aantal vredesorganisaties een manifestatie bij vliegbasis Volkel. De manifestatie is gericht tegen de kernwapens daar. Om 11 uur wordt begonnen met de ontvangst van internationale fietsers uit Duitsland. Er zal een rondje om de basis worden gefietst. Verder zijn er sprekers en muziek.
meer lezen

Israëlische jonge dienstweigeraars verdienen internationale solidariteit

10-9-2021 Het is in de huidige politieke sfeer geen evidentie voor jonge Israëli's om militaire dienstplicht te weigeren omwille van de bezetting van Palestina. De machthebbers in Israël en de VS willen dit protest zo stil mogelijk houden en de grote media wereldwijd zwijgen er welwillend over. De 18-jarige Shahar Perets legt uit waarom zij haar beslissing genomen heeft.
meer lezen

War Resisters' International nu ook op Telegram

8-9-2021 War Resisters' International heeft een kanaal geopend op Telegram. Via dat kanaal kunt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de WRI.
meer lezen

Freedom Flotilla Coalition stuurt medische hulp naar Gaza via Egypte

31-8-2021 De Freedom Flotilla Coalition is bekend van de pogingen om de Israëlische blokkade van Gaza te breken met schepen. Nu zijn meerdere leden ervan ook actief in het zenden van medische hulp via Egypte en Jordanië. 25 ambulances en veel medische hulpmiddelen zijn al afgeleverd.
meer lezen

Burgemeesters voor Vrede maken flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren

30-8-2021 De Stichting Vredeseducatie maakte in samenwerking met Burgemeesters voor Vrede de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren die de burgemeesters een handje willen helpen. Voor docenten en begeleiders is er een handleiding. Goed te gebruiken in de Vredesweek van 19 - 26 september 2021.
meer lezen

Winst door een verloren oorlog

27-8-2021 Het westen heeft 'gefaald' in Afghanistan. Maar vinden ze dat in de VS echt zo erg, of komt het (wederom) financieel wel goed uit?
meer lezen

Vredesweek: PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit

27-8-2021 PAX organiseert in de Vredesweek (18 t/m 26 september) de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met onder anderen Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel en Extinction Rebellion onderzoeken ze strategieën van vreedzaam verzet.
meer lezen

De monsterlijke Taliban en wij, een kritisch artikel dat weinig bekende achtergronden belicht

26-8-2021 De strijd in en om Afghanistan heeft een lange geschiedenis. In een lang artikel in 'De Wereld Morgen' belicht Luk Vervaet de, vaak weinig bekende of vergeten, achtergronden van die strijd. Zijn wij de brengers van de beschaving die het opnemen tegen de barbaren of spelen andere belangen een rol?
meer lezen

21 september: International Day of Peace

23-8-2021 Op 21 september is het weer de Internationale Dag van de Vrede. Peace One Day de organisatie die er voor zorgde dat deze, door de VN uitgeroepen, dag er kwam, bestaat nu 20 jaar. Ze wil nu uitbreiden naar 4 dagen per jaar, bij elke seizoenswisseling één. Die dagen krijgen verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor vrede.
meer lezen

25 september: Vriendenmiddagen Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-8-2021 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de voortdurende dreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten, zegt de familie Nassar: "Wij weigeren vijanden te zijn". Wilt u er meer over weten bezoek dan de Vriendenmiddagen op zaterdag 25 september.
meer lezen

Palestijnen steeds luider in verzet tegen repressieve Palestijnse Autoriteit

16-8-2021 Op de Westelijke Jordaanoever gingen in juli vele duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen hun autoritair en ondemocratisch bestuur, de Palestijnse Autoriteit. Tijdens grote en kleine demonstraties in steden als Ramallah, Al-Khalil (Hebron) en Bethlehem klonk luid de roep om hervormingen en het opstappen van Mahmud Abbas, de Palestijnse president.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2021: wereldvrede voor het negende jaar op rij verslechterd

12-8-2021 De wereldvrede is voor het negende jaar op rij verslechterd, dit jaar met 0,07%. Dit is echter de op één na kleinste verslechtering in de geschiedenis van de Mondiale Vredesindex. IJsland blijft het meest vreedzame land ter wereld, een positie die het al sinds 2008 inneemt. Afghanistan blijft het minst vreedzame land ter wereld. Nederland staat op de 21e plaats.
meer lezen

Vredescongres Christian Peacemaker Teams

6-8-2021 25 september 2021 18-22 uur meer informatie
Ter ere van het 35 - jarig bestaan van Christian Peacemaker Teams organiseren wij een online vredescongres. Wij nodigen iedereen uit om ruimte te maken voor collectieve bevrijding en 35 jaar vredeswerk met ons te vieren.
meer lezen

8 augustus: Fietstocht van Enschede naar demonstratie tegen kernwapens in Gronau

5-8-2021 Enschede voor Vrede organiseert op zondag 8 augustus een fietstocht naar het net over de grens gelegen Gronau. De fietsers zullen zich daar voegen bij een demonstratie ter herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De demonstratie vindt plaats bij de uraniumverrijkingsfabriek. Start om 12 uur bij Alphatoren aan de Boulevard 1945 te Enschede.
meer lezen

Lees hier het verslag van het webinar over inclusieve veiligheid

3-8-2021 Van het op 26 juni gehouden webinar over inclusieve veiligheid is een verslag, inclusief de bijdragen van de sprekers, verschenen. Het webinar was een samenwerking tussen het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede en de werkgroep 'Inclusieve Veiligheid '. Lees het verslag hier.
meer lezen

Bescherm de inheemse bevolking van Brazilië, teken petitie tegen nieuwe wet

30-7-2021 De Braziliaanse president Bolsonaro wil een nieuwe wet om het hart van het Amazonegebied open te stellen voor verwoestende industriële projecten en om de verdrijving van geïsoleerd levende inheemse stammen van hun voorouderlijk land te legaliseren. U kunt een petitie hiertegen tekenen.
meer lezen

Inwoners Wier bevreesd om SMART-L-radar, ook een gepland in Herwijnen

29-7-2021 In het Friese dorp Wier heeft Defensie zonder inspraak van bewoners een vergunning verkregen voor het in gebruik nemen van een hinderlijke SMART-L-radar. Omwonenden maken zich kwaad.
meer lezen

Pushbacks in Griekse wateren: waar ligt de grens, Europa?

23-7-2021 Tijdens de Studiereis van Christian Peacemaker Teams naar Lesbos, spreekt Anke met Anna* Een Duitse die in het noorden van Lesbos woont. "We zien voor onze ogen dat de Griekse kustwacht bootjes terugduwt"
meer lezen

Griekse autoriteiten misbruiken coronabestrijding om demonstratierecht in te perken

19-7-2021 Onder het mom van de bestrijding van het coronavirus hebben de Griekse autoriteiten demonstranten willekeurig gearresteerd, onterecht beboet en onwettig geweld gebruikt om vreedzaam protest in te dammen. Dit staat in het nieuwe Amnesty-rapport 'Greece: Freedom of Assembly at Risk and Unlawful Use of Force in the Era of Covid-19'.
meer lezen

21 juli: Online tocht door de Israëlische samenleving en invloedssfeer

16-7-2021 Op 21 juli organiseren de Israëlische vredesorganisatie New Profile en de reisorganisatie Green Olive Collective en online tocht door Israël, zijn samenleving en zijn invloedssfeer. De focus ligt op de militarisering die je daar aantreft.
meer lezen

Tweede Kamer wil pensioenfondsen aanspreken op investeringen in Israëlische kolonies

14-7-2021 De Tweede Kamer heeft op 8 juli een motie van Jasper van Dijk (SP) aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen in gesprek te gaan met Nederlandse pensioenfondsen over terugtrekking van hun investeringen in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische kolonies.
meer lezen

Oproep van 500+ VS-activisten aan de regering van Nicaragua

13-7-2021 Meer dan 500 voormalige activisten uit de VS die in Nicaragua hebben gewerkt tussen 1978 en 1990 of er voor activist waren in de VS hebben een dringende oproep gestuurd aan president Ortega om 130 politieke gevangenen vrij te laten, de nieuwe veiligheidswet in te trekken en vrije deelname van alle kandidaten toe te laten aan de presidentsverkiezingen van 7 november 2021.
meer lezen

Nieuwe publicatie: Dienstweigering in Turkije

9-7-2021 War Resisters' International heeft, samen met Connection e.V. en Union Pacifiste de France, een brochure uitgebracht over dienstweigering in Turkije. Het boekje bevat artikelen over de situatie van dienstweigeraars in Turkije, de geschiedenis van de dienstweigerbeweging in het land, alsmede de ervaringen van dienstweigeraars uit Turkije die in andere landen asiel hebben gezocht.
meer lezen

Kamer verwerpt moties over kernwapens

8-7-2021 Tijdens een Kamerdebat over de NAVO op 15 juni heeft Jasper van Dijk (SP) drie moties ingediend die betrekking hebben op kernwapens. Hoewel er vanuit verschillende partijen steun bestond voor de moties, werden de moties helaas niet aangenomen. De formatie is echter nog in volle gang en hiermee is de discussie over kernwapens nog niet afgelopen.
meer lezen

Petitie: Stop Killer Robots

6-7-2021 Nederland moet dit jaar opnieuw zijn positie over de ontwikkeling van autonome wapensystemen bepalen. PAX organiseert een petitie waarin opgeroepen wordt tot een verdrag dat killer robots verbiedt en menselijke controle over autonome wapens garandeert. U kunt ook tekenen!
meer lezen

Mijn ouders wonen in Kamp Moria 2

2-7-2021 Anke van der Meer is voor Christian Peacemaker Teams op Lesbos en doet in verhalen en foto's verslag van haar reis:

"Ik heet Ghafor,"stelt hij zich voor, een charmante jongen met sprekende groene ogen. "Ons fotomodel," lacht één van zijn vrienden als hij poseert voor een foto. Voor de veiligheid gebruiken we dit portret niet en geven hem een andere naam.
meer lezen

Belgische ngo's eisen stopzetting wapenexport naar Turkije

2-7-2021 In een brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vier vredes- en mensenrechtenorganisaties aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije. De Turkse luchtmacht schendt het VN-wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo's dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.
meer lezen

"Met hun dubbele standaard voor mensenrechten beschermen de VN de grote machten"

1-7-2021 Mensenrechtenorganisaties reageren teleurgesteld op het Jaarrapport over Kinderen en Gewapende Conflicten van de Verenigde Naties. "Kinderen worden misbruikt in oorlogssituaties, en de daders gaan vrijuit. We hadden verwacht dat de secretaris-generaal van de VN de schenders van kinderrechten met naam en toenaam zou noemen. Maar niet dus."
meer lezen

Oekraïne: WRI is solidair met vredesactivist Ruslan Kotsaba die werd aangevallen door neonazigroep

29-6-2021 Op 25 juni is de voorzitter van de Oekraïense Pacifistische Beweging Ruslan Kotsaba aangevallen door een neonazigroep. Hij kreeg een chemische stof over zijn gezicht gegoten, zelenka genaamd, die een hoornvliesbrandwond aan een van zijn ogen veroorzaakte. Kotsaba ondergaat momenteel een oogheelkundige behandeling om zijn gezichtsvermogen te redden.
meer lezen

Amerikaanse soldaten onthullen geheimen over kernwapens in Nederland

25-6-2021 Door Bellingcat onderzoeker Foeke Postma werd gepubliceerd over een onderzoek naar geheimen m.b.t. de Amerikaanse kernwapens in Europa, o.a. die op Volkel. Met de bewaking belaste militairen bleken onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen te hebben onthuld. Ze hadden die, als geheugensteuntje, op flashkaart-apps gezet.
meer lezen

19 juli: actie tegen de kernwapens op de Duitse vliegbasis Büchel

23-6-2021 19 juli 2021 wordt weer actie gevoerd tegen de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Büchel in Duitsland. Het motto is 'Ungehorsam und Zivil gegen Atomwaffen'.
meer lezen

Solidariteitsbijeenkomst Jeruzalem, Vlaardingen, 26 juni 2021, 16:00 uur

23-6-2021 Aidoun, Ambassade van Vrede Vlaardingen en PAX hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst in solidariteit met de bevolking van Jeruzalem die strijdt tegen huisuitzettingen. Het recent afgekondigde staakt-het-vuren in Israël en Palestina heeft de grondoorzaken van het conflict niet doen verdwijnen.
meer lezen

Geen last

21-6-2021 Anke van der Meer is voor Christian Peacemaker Teams op studiereis naar Lesbos. Hier doet ze verslag van in woord en beeld.
meer lezen

Dries van Agt verlaat CDA , oud-premier verbolgen over houding jegens Palestijnen

21-6-2021 Dries van Agt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. In een verklaring schrijft de oud-premier en -partijleider zich niet langer thuis te voelen in de Partij waarvan hij aan de wieg heeft gestaan en de eerste politieke leider was. Van Agt was ruim vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij zegt de partij 'met zwaar gemoed' te verlaten.
meer lezen

China pleegt misdrijven tegen de mensheid met draconische onderdrukking van moslims in Xinjiang

18-6-2021 China begaat misdrijven tegen de mensheid met de systematische, door de staat georganiseerde detentie, foltering en vervolging van Oeigoeren, Kazakken en andere mensen uit voornamelijk islamitische etnische minderheden in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang, aldus Amnesty International afgelopen week bij de publicatie van nieuw, omvangrijk onderzoek.
meer lezen

Meer dan 16.000 kunstenaars doen oproep aan Israël om apartheid te beëindigen

17-6-2021 Meer dan 16.000 kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het Israëlische regime van overheersing en apartheid. De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaar. Zelf ondertekenen kan nog.
meer lezen

Op initiatief NVMP: Internationale oproep aan Biden en Poetin tot dialoog en ontwapening

16-6-2021 Voor de topontmoeting tussen de presidenten Poetin en Biden op 16 juni hebben meer dan 30 Amerikaanse en Russische organisaties, deskundigen m.b.t. nucleaire beleid en voormalige hoge ambtenaren de presidenten opgeroepen om een dialoog over strategische stabiliteit aan te gaan, stappen te ondernemen om het risico van een nucleaire oorlog te verminderen, en vooruitgang te boeken met ontwapening.
meer lezen

26 juni 2021: Webinar Inclusieve Veiligheid

15-6-2021 Op 26 juni organiseert het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede in samenwerking met de werkgroep 'Inclusieve Veiligheid' van 14 tot 16 uur een webinar over o.a.:
Willen we de status quo handhaven of kiezen we voor een andere manier van samen leven.
Welke impact hebben oorlog en bewapening op het klimaat en op duurzame vrede en veiligheid.
meer lezen

Geen weg terug: De gevolgen van operatie Klauw-Bliksem voor de Koerdische burgerbevolking

10-6-2021 Turkije voert sinds eind april een militaire operatie (Klauw-Bliksem) uit in Koerdistan. Beweerd wordt dat hiermee de PKK een slag wordt toegebracht, maar het is vooral de burgerbevolking die onder het geweld lijdt.
meer lezen

VN-rapport: Voor het eerst heeft een militaire drone autonoom mensen aangevallen

9-6-2021 In de New Scientist van 1 juni staat een artikel over een rapport van de VN-veiligheidsraad, waaruit blijkt dat vorig jaar een militaire drone autonoom mensen heeft aangevallen. Dit gebeurde in Libië en het is de eerste keer dat zo'n autonome aanval gerapporteerd wordt. De drone is van het type Kurgu-2 en gemaakt in Turkije.
meer lezen

Oproep aan Protestantse Kerk om excuus aan te bieden aan Palestijnen

4-6-2021 Vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland doen in een open brief een klemmend beroep op hun synode tot het aanbieden van een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk. Volgens Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning heeft de Protestantse Kerk 'meegewerkt aan het in stand houden van de zonde van bezetting en onderdrukking.'
meer lezen

Ook in Nederland trekt legergroen rechts-extremisten aan

3-6-2021 Op 21 mei verscheen in Trouw een artikel over rechts-extremisme in het Nederlandse leger. Dit naar aanleiding van de zwaarbewapende militair die in België op de vlucht is. Het blijkt dat ook het Nederlandse leger aantrekkelijk is voor extreem rechtse mensen. Dit hangt samen met hun fascinatie voor wapens en hun nationalisme.
meer lezen

Gezocht: vrijwilliger voor de Stichting voor Actieve Geweldloosheid

1-6-2021 De SVAG zoekt een vrijwilliger die kan helpen bij het oprichten van een activiteitengroepje. Tot de activiteiten behoren: workshops, lezingen, een tentoonstelling alsmede het promoten van het Vreedzame Aarde Spel en enkele boeken. Voor een goede begeleiding wordt gezorgd. Minimaal 8 uur per week bij een projectduur van ca. een half jaar. Vrijwilligersvergoeding mogelijk.
meer lezen

Oproep voor een eerlijk en transparant proces voor Moria6

28-5-2021 Binnen een week wist de Griekse minister het al zeker, zes Afghaanse tieners waren de enige schuldigen aan de brand die Moria in de as legde, afgelopen september. Vier van hen staan op 11 juni voor de rechter en hebben alle hulp nodig om een eerlijk proces te krijgen. Steun de petitie en deel deze.
meer lezen

Oproep 750+ Joodse Israëli's aan de internationale gemeenschap

26-5-2021 Meer dan 750 Joodse Israëli's hebben een open brief gepubliceerd waarin zij verklaren in actie te komen tegen de 'gewone' repressie van het Palestijns verzet tegen bezetting, kolonisatie, belegering en apartheid. Ze roepen de internationale gemeenschap op om tussenbeide te komen ten gunste van de Palestijnen.
meer lezen

Petitie: Stop de wapenimport uit Israël, embargo nu!

25-5-2021 Nederland heeft de afgelopen jaren voor honderden miljoenen materieel ingekocht bij de grootste wapenfabrikant uit Israël: Elbit Systems. Recente contracten zijn samen zeker €145 miljoen. Het bedrijf biedt haar technologie en wapens aan als 'field tested' en 'combat proven', wat niet minder betekent dan dat het is ingezet bij het plegen van oorlogsmisdaden en schenden van mensenrechten.
meer lezen

Syrische vluchteling veroordeeld na gebrekkig proces

22-5-2021 Een schandalige veroordeling van een Syrische vluchteling op Lesbos tot 52 jaar gevangenisstraf. Proceswaarnemers uiten zware kritiek op de criminalisering van migratie.
meer lezen

B'Tselem: "Israëlisch regime verzekert Joodse suprematie van rivier Jordaan tot Middellandse Zee"

21-5-2021 De Israëlische vredesorganisatie B'Tselem heeft naar aanleiding van de recente geweldsuitbarsting een open brief uitgegeven die verscheen op de voorpagina van de kwaliteitskrant Haaretz. In die brief wordt het geweld gezien als het eindresultaat van het Israëlische apartheidsregime.
meer lezen

Gebruik militaire drones in Afrika neemt fors toe evenals het aantal civiele slachtoffers

19-5-2021 Uit een VN-rapport bleek dat het Franse leger onlangs 16 burgers en drie bewapende mannen tijdens een huwelijksfeest in Mali heeft gedood. Informatie verzameld door een Franse drone was verkeerd geïnterpreteerd. De inzet van militaire drones neemt fors toe in Afrika en het gaat vaker mis. De betrokken landen houden het stil. PAX maakte er een rapport over.
meer lezen

Open brief aan de hoofdrolspelers: Laat de kinderen van Jemen spelen! De noodzaak van vrede

18-5-2021 Op initiatief van Peace SOS zonden een aantal Nederlandse vredesorganisaties een open brief aan de hoofdrolspelers in de oorlog in Jemen. De brief bevat een oproep tot vrede, in het bijzonder wijzend op het lijden van de 12 miljoen kinderen. Een groot deel van hen lijdt aan ondervoeding. Ze horen weer te kunnen spelen!
meer lezen

Wapenwedloop tussen Marokko en Algerije

18-5-2021 Marokko is verwikkeld is een wapenwedloop met buurland Algerije. Beide landen blinken uit door forse defensiebegrotingen. In Afrika staat Algerije staat op nr 1 en en Marokko op nr 2. De spanningen rond de Westelijke Sahara voorziet beide landen van sterke impulsen om steeds meer tanks, Gevechtsvliegtuigen drones en ander wapentuig te kopen.
meer lezen

Brief aan de Tweede Kamer over pro-Israëlische eenzijdigheid van de Nederlandse regering

17-5-2021 The Rights Forum vindt dat de tweet die premier Mark Rutte vrijdag verzond in reactie op het wekenlange geweld in Israël/Palestina, bevestigt dat de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische 'conflict' altijd met pro-Israëlische eenzijdigheid heeft bejegend. U kunt een brief aan de Tweede Kamer hierover mee ondertekenen.
meer lezen

Demonstraties tegen huisuitzetting Palestijnen en buitensporig geweld

14-5-2021 De dreigende huisuitzettingen van Palestijnen in Sheikh Jarrah, het buitensporige geweld in en rond de Haram el Sherif en de bombardementen op Gaza motiveren veel mensen om hun stem te laten horen. Er zijn op 15 en 16 mei demonstraties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven
meer lezen

Interview met een inwoner van Sheikh Jarrah

13-5-2021 Leden van CPT palestina interviewen Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité van Sheikh Jarrah in Oost- Jeruzalem. Arref vertelt over de huidige situatie en schetst de historische context.
meer lezen

3 juni: PUBQUIZ ter gelegenheid van 40 jaar Peace Brigades International

12-5-2021 Peace Brigades International bestaat 40 jaar! Om dat te vieren organiseert PBI NL op 3 juni een online Pubquiz! Met dit online evenement willen ze niet alleen hun jubileum vieren, maar ook extra geld ophalen om zich ook de komende jaren in te kunnen blijven zetten voor mensenrechtenverdedigers wereldwijd.
meer lezen

Interview met een migrant over gedwongen migratie

7-5-2021 Wat gebeurt er wanneer je met gevaar voor eigen leven een oorlog ontvlucht in een gammele boot en de Griekse kustwacht belt wanneer de boot dreigt te zinken? Een lid van het Christian Peacemaker Teams op Lesbos interviewt F. die het meemaakte.
meer lezen

NAVO niet onschuldig aan Russische machtsontplooiing Oekraïense grens

7-5-2021 De afgelopen tijd zijn de spanningen rond Oekraïne hoog opgelopen. Aanleiding was de massale Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en in De Krim. De NAVO wijst naar Rusland met de vinger, maar verzwijgt de eigen verantwoordelijkheid in het opvoeren van de confrontatie met Rusland.
meer lezen

Oproep om antimilitaristische beweging in Colombia te steunen in strijd tegen onderdrukking

6-5-2021 De antimilitaristische beweging in Colombia vraagt om internationale solidariteit met haar strijd tegen onderdrukkende wetgeving die de rijken bevoordeelt. Ze eisen o.a. de ontmanteling van de beruchte anti-oproer eenheid. Op 7 mei wordt in meerdere landen een verklaring aangeboden aan de Colombiaanse ambassadeur.
meer lezen

BIJ1 stelt Kamervragen over rapport Human Rights Watch dat apartheidspolitiek Israël aantoont

5-5-2021 Israëlische autoriteiten maken zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan apartheid en vervolging, twee misdrijven tegen de menselijkheid behorend tot de zwaarste misdrijven die het internationaal recht kent. Dat is de kern van een op 27 april gepubliceerd rapport van Human Rights Watch, getiteld A Threshold Crossed - Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.
meer lezen

Is dienstweigeren mogelijk na ontvangst van bericht dat je inschreven bent als dienstplichtige?

4-5-2021 Meisjes en jongens krijgen nog steeds als ze 17 zijn bericht van het Ministerie van Defensie dat ze ingeschreven zijn als militair dienstplichtige. We kregen de vraag of het mogelijk is om, na ontvangst van dit bericht, een beroep te doen op de 'Wet gewetensbezwaren militaire dienst'. Formeel is dat niet het geval, maar dat betekent niet dat je niets kunt ondernemen.
meer lezen

Edy Korthals Altes gehuldigd als Vredesheld 2021

30-4-2021 Op 22 april ontving oud diplomaat en de latere vredesactivist Edy Korthals Altes, uit handen van de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, de vredesmedaille, waarbij hij werd gehuldigd als Vredesheld. De burgemeester prees op waardige wijze zijn verdiensten en gaf aan dat hij de deugd van de vrede belichaamt, beschikt over de juiste geestkracht en vervuld is van het verlangen naar die vrede.
meer lezen

Gevangen in Turkije: De oproep tot vrede mag nooit gecriminaliseerd worden

28-4-2021 Vanuit de Belgische partij Ecolo-Groen is een oproep gedaan aan de EU om in de toekomstige dialoog met Turkije over samenwerking aandacht te besteden aan de mensen die daar in de gevangenis zitten omdat ze een vredesproces met de Koerden wilden. Turkije legde een bindende uitspraak daarover van het Europees Hof van de Rechten van de Mens naast zich neer.
meer lezen

Boekje en online artikelen over de geschiedenis van de honderdjarige WRI

26-4-2021 Er is een Duitstalig boekje (56 blz.) verschenen over de geschiedenis van War Resisters' International. Dit ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de WRI. Verder zijn er meerdere artikelen over vredesacties waarbij de WRI betrokken was online te lezen.
meer lezen

Dienstweigeraarsdag 2021: Solidair met dienstweigeraars in Turkije

22-4-2021 Elk jaar op 15 mei, de Internationale Dag van de Dienstweigeraars, organiseert War Resisters' International een solidariteitsactie met dienstweigeraars. De aandacht wordt gevestigd op hun verzet tegen oorlog. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor Turkije - in nauwe samenwerking met de Turkse Vereniging van Dienstweigeraars.
meer lezen

Nieuw boek te downloaden: Civil Resistance Tactics in the 21st Century

21-4-2021 Michael Beer schreef de monografie 'Civil Resistance Tactics in the 21st Century'. Daarin analyseert hij de ontwikkeling van geweldloze tactieken en methoden in de laatste decennia. Met praktische aanwijzingen voor activisten en onderzoekers.
meer lezen

Rusland wil radioactieve afvalberg onder water bij Nova Zembla opruimen

20-4-2021 Uit een op 23 maart verschenen artikel in het Dagblad van het Noorden blijkt dat Rusland de onderzeese berg radioactief afval bij Nova Zembla wil opruimen. De eilandengroep diende decennialang als testlocatie in de nucleaire wapenwedloop van de Koude Oorlog. In de zee eromheen dumpten de Sovjets 18.000 radioactieve voorwerpen.
meer lezen

Nog nooit is een Nederlandse militair veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Dat kan niet, zegt advocaat

16-4-2021 Er is nog nooit een Nederlandse militair veroordeeld voor oorlogsmisdaden. En dat terwijl Nederland de afgelopen decennia vaak betrokken was bij oorlogsgeweld. Betekent dat dat Nederlandse militairen zich altijd keurig aan de regels van het oorlogsrecht houden, of is er meer aan de hand? Volgens 's lands bekendste mensenrechtadvocaat Liesbeth Zegveld het laatste.
meer lezen

Anti-migratie-industrie, financiers en mensenrechten

12-4-2021 Begin april verscheen het rapport 'Financing Border Wars: The border industry, its financiers and human rights' van Stop Wapenhandel en TNI. Het onderzoekt de wereldwijde anti-migratie-industrie en de grootste investeerders in de 23 belangrijkste betrokken bedrijven uit Europa, Australië en de VS. Daarnaast brengt het rapport de risico's voor mensenrechten onder de aandacht.
meer lezen

Duitsland werft jonge schoolverlaters voor vrijwillige militaire dienst bij de 'Heimatschutz'

9-4-2021 In Duitsland is een nieuwe vorm van vrijwillige militaire dienst ingevoerd, gericht op jongeren die net klaar zijn met school. Onder het motto 'Jouw jaar voor Duitsland' komen ze in de 'Heimatschutz' (verdediging van het vaderland) terecht. Een aanduiding die herinneringen aan de nazitijd oproept.
meer lezen

Groot Brittannië steekt extra geld in militaire opleiding van scholieren

8-4-2021 In Groot Brittannië bestaat een Cadet Force met afdelingen aan veel scholen. De bedoeling is scholieren warm te maken voor een carrière als officier in de krijgsmacht. Ze krijgen mooie uniformen en een militaire training. De Peace Pledge Union protesteert tegen het extra geld dat hiervoor wordt uitgetrokken, terwijl op andere jeugdvoorzieningen wordt bezuinigd.
meer lezen

VN-Mensenrechtenraad schaart zich in vier resoluties achter de rechten van Palestijnen

6-4-2021 Nederland schaarde zich op 23 maart in de VN-Mensenrechtenraad achter een resolutie die oproept tot een wapenembargo tegen Israël. Landen zouden moeten afzien van de levering van wapens als het risico bestaat dat Israël ze gebruikt bij schendingen van het internationaal humanitair recht en/of de universele rechten van de mens.
meer lezen

Petitie om president Biden te bewegen om weer toe te treden tot de Iran-deal

2-4-2021 President Biden is nu alweer enige tijd in functie, maar maakt geen aanstalten om weer toe te treden tot de nucleaire deal met Iran. Daarom is Beyond the Bomb een petitie begonnen. Onder president Obama sloten de VS en andere landen deze deal, die effectief de toegang van Iran tot atoomwapens verhinderde. President Trump zei de deal weer op.
meer lezen

15 april: webinar Meedenken en Meedoen met Ambassades van Vrede

31-3-2021 Voor iedereen die zich betrokken voelt bij het werk van Ambassades van Vrede, houdt PAX op 15 april om 21 uur een webinar. De focus ligt op het werk tegen kernwapens. Met bijdragen van kernwapen-expert Susi Snyder, tekenaar Len Munnik en PAX-directeur Anna Timmerman.
meer lezen

Nieuwe definitie antisemitisme, alternatief voor omstreden IHRA-definitie

30-3-2021 Een groep van meer dan 200 internationale wetenschappers, w.o. experts op het gebied van Joodse geschiedenis en de Holocaust, hebben een nieuwe definitie van antisemitisme gemaakt. Deze Jerusalem Declaration on Antisemitism is een reactie op de omstreden IHRA-definitie, die volgens velen wordt gebruikt om mensen en organisaties die kritiek hebben op Israël verdacht te maken en de mond te snoeren.
meer lezen

Vrede Leren, nieuw educatief onderdeel in online Vredesmuseum

26-3-2021 Sinds enkele maanden telt het online Vredesmuseum een nieuw onderdeel 'Vrede Leren'. Het is bedoeld voor mensen die willen weten wat vrede nu precies is, hoe je kunt werken aan een cultuur van vrede en hoe je vrede in de praktijk brengt. De vele aspecten worden in een wekelijks groeiend aantal korte artikelen behandeld. Begrijpelijk geschreven en levendig geïllustreerd.
meer lezen

Grote zorgen over Europese vredesfaciliteit die wapens financiert

26-3-2021 Op 22 maart hebben alle EU-lidstaten ingestemd met de nieuwe Europese vredesfaciliteit (EPF), een fonds van ruim 5 miljard euro dat zal worden gebruikt voor de financiering van militaire trainings- en bewapeningsmissies wereldwijd. Voor het eerst omvatten deze missies ook de levering van dodelijke wapens. PAX vraagt de EU niet zo conflicten te verergeren maar de oorzaken aan te pakken.
meer lezen

Commissie VS pleit voor ontwikkeling wapens met kunstmatige intelligentie

25-3-2021 De VS en zijn bondgenoten moeten autonome wapensystemen gaan omarmen, zegt een speciale veiligheidscommissie. Als het Westen geen wapens met kunstmatige intelligentie gaat ontwikkelen, doet China dat wel, redeneert ze. In de commissie zitten opvallend veel bestuurders van techbedrijven. De Campaign To Stop Killer Robots noemt de voorstellen onverantwoordelijk.
meer lezen

Webinar: Hoe Griekenland migranten criminaliseert

23-3-2021 25 maart 19:00 uur, voertaal Engels inschrijven

Teamleden van Christian Peacemaker Teams delen ervaringen uit eerste hand van bezoeken aan de Griekse rechtbanken en gevangenissen waar veel migranten zonder kans op een eerlijk proces jarenlange straffen krijgen voor het enkel besturen van een boot.
meer lezen

Global Zero veroordeelt plan VK om voorraad kernwapens sterk uit te breiden

23-3-2021 Op 16 maart kondigde het Verenigd Koninkrijk aan zijn voorraad kernwapen met meer dan 40% uit te zullen breiden. Verder zal het VK geen gegevens meer verstrekken over zijn kernwapenbezit. De organisatie tegen kernwapens, Global Zero, noemde dit in een verklaring gevaarlijke zetten die het risico op nucleaire escalatie vergroten en de wereldvrede ondermijnen.
meer lezen

Advertentie vredesbeweging: Stem kernwapens en killer robots weg

19-3-2021 Op 10 maart, dus kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, plaatsten 5 vredesorganisaties een advertentie in Trouw met de oproep om kernwapens en killer robots weg te stemmen. De advertentie gaf een overzicht van de standpunten van de politieke partijen op deze punten.
meer lezen

Thema Vredesweek 2021: inclusief samenleven

16-3-2021 In 2021 wordt de Vredesweek gehouden van 18 t/m 26 september. Het thema is: inclusief samenleven. Iedereen kent wel het gevoel er even niet bij te horen en te worden uitgesloten. Sommigen ervaren dat ze stelselmatig niet gehoord worden en dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel.
meer lezen

Wapenhandel en de verkiezingen

12-3-2021 Welke partijen zijn kritisch over wapenexport en welke werpen zich op als spreekbuis van de wapenindustrie? Stop Wapenhandel maakte een overzicht van de posities in verkiezingsprogramma's en Kamerdebatten. U vindt het op: www.stopwapenhandel.org/verkiezingen2021
12-3-2021

Verkiezingsprogramma's over kernwapens

9-3-2021 Het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld heeft vorig jaar zes Urgente Aanbevelingen gestuurd aan de politieke partijen om op te nemen in hun verkiezingsprogramma's. Acht partijen: SP, Partij voor de Dieren, D'66, PvdA, Christen Unie, BIJ1, GroenLinks en DENK hebben daar gehoor aan gegeven. De VVD is voor kernbewapening en de SGP wil ze niet eenzijdig kwijt.
meer lezen

Ze hebben geprobeerd ons te begraven, maar wisten niet dat wij zaden waren

5-3-2021 Hoe ga je als Palestijn door en houdt je hoop in een soms hopeloos lijkende situatie? Palestijnen zijn niet alleen vluchtelingen, rouwende ouders, ontheemde families, of gevangenen, maar ook kunstenaars, dichters, dokters en nog zoveel meer. Veerkracht is geen keuze, maar noodzaak.
meer lezen

Een Kap van Afschuw: Eerste Wereldoorlog-gedichten geschreven door verpleegsters en verzorgsters

5-3-2021 Medisch historicus Leo van Bergen selecteerde voor de bundel 'Een Kap van Afschuw' 17 Engelstalige vrouwen werkzaam in de zorg, die poëzie over hun ervaringen in de hospitalen van de Eerste Wereldoorlog schreven. Van hen vertaalde hij veertig gedichten en een sonnettencyclus. Honderd jaar na dato lezen zij nog steeds alsof ze gisteren geschreven zijn.
meer lezen

Turkse vereniging van dienstweigeraars begint campagne voor het recht op dienstweigeren

4-3-2021 De Turkse Conscientious Objection Association is begonnen met een campagne voor het recht op dienstweigeren. Ze geven juridisch advies aan dienstweigeraars, maken het publiek bewust van het recht op gewetensbezwaren en houden de situatie rond dienstweigering in Turkije in de gaten. Onderdeel van de campagne is een nieuwsbulletin, dat ook in het Engels verschijnt.
meer lezen

Coördinator gezocht project Vredesgedichtenbundel PV&DV

1-3-2021 Platform Vrouwen & Duurzame Vrede wil een bundel vredesgedichten aanbieden aan haar leden. Wij zoeken een coördinator/trice die het opgestarte project i.s.m. een bestuurslid op korte termijn wil afronden. Meer informatie: info@vrouwenenduurzamevrede.nl
Bron: Platform Vrouwen & Duurzame Vrede

Verkiezingsintitiatief: Geef wapens geen stem !!

26-2-2021 In Eindhoven is er vanuit de werkgroep wapenhandel/wapenproductie een initiatief ontstaan om mensen te vragen in het stemhokje ook het begrip 'Vrede' een rol te laten spelen in de keuze die gemaakt wordt. Door middel van kaarten/flyers/affiches en uiteraard veel berichten via de sociale media vragen ze hiervoor aandacht.
meer lezen

Webinar 28-2: Stop het veiligheidsdenken, samen tegen de politiek van security en militarisering

24-2-2021 Migratie, klimaatverandering, pandemieën en andere problemen worden steeds vaker geframed als veiligheidsproblemen, wat leidt tot een proces van gesecuritiseerde en gemilitariseerde reacties. Webinar over hoe we deze veiligheidsframing tegen kunnen gaan en echte oplossingen en alternatieve veiligheidsconcepten vanuit onze verschillende perspectieven en posities kunnen promoten.
meer lezen

Nieuwe website over internationaal recht met betrekking tot conflicten en criminaliteit

22-2-2021 Het Asser Instituut, onderzoeksinstituut voor internationaal en Europees recht, lanceerde onlangs de Asser Nexus-website. Deze website bevat veel informatie over internationaal recht m.b.t. criminaliteit en conflict, zoals publicaties, lezingen, trainingen en onderzoeksdatabases. Een belangrijke informatiebron dus voor onderzoekers, journalisten, en anderen.
meer lezen

Petitie 'Geen Israëlische killer drones voor de EU'

17-2-2021 Het netwerk World Without Walls - Europe is een nieuwe petitie aan EMSA, het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid, gestart. De petitie vraagt het agentschap geen 'killer drones' te leasen van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems of andere militaire bedrijven en dergelijke drones niet te gebruiken om het dodelijke EU-migratiebeleid uit te voeren.
meer lezen

25 maart rondleiding online tentoonstelling van Arpilleras

16-2-2021 De samenstelster geeft op 25 maart een online rondleiding door de speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van War Resisters' International samengestelde tentoonstelling van arpilleras. Dat zijn geappliqueerde wandtapijten die oorspronkelijk uit Chili komen en sindsdien door vrouwen over de hele wereld zijn gebruikt om thema's als oorlog, conflict, geweldloosheid en protest te verkennen.
meer lezen

Klacht tegen wervingsfolder bij dienstplichtbrief afgewezen.

16-2-2021 Alle 17-jarigen krijgen een brief dat ze zijn geregistreerd als dienstplichtige. Bij de Reclamecodecommissie was een klacht ingediend tegen het daar bijsluiten van een wervingsfolder van Defensie. Die klacht is nu afgewezen. De commissie vond de folder wel reclame, maar het bijsluiten geen ongeoorloofd distributiewijze.
meer lezen

Vredesactie roept Waalse overheid op kat-en-muisspel over wapenexport naar Saudi-Arabië te staken

15-2-2021 Onderzoek van Knack en Le Soir toont aan dat voor de tweede keer op een half jaar tijd de Waalse overheid de uitspraak van de Raad van State probeert te omzeilen. In maart en augustus 2020 schorste die namelijk een groot deel van de Waalse wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië. Daardoor verminderde de wapenexporten naar dat land met 80%.
meer lezen

Onderzoeksworkshop bewijst inzet Belgische wapens in de oorlog in Jemen

12-2-2021 In oktober speurden een dertigtal mensen tijdens de eerste onderzoeksworkshop van IkStopWapenhandel.eu naar Belgische wapens in het conflict in Jemen. Met succes. In februari lanceerden ze het rapport 'Belgian arms in the Jabara valley' waaruit blijkt dat wapens van FN Herstal en Mecar op grote schaal gebruikt werden door de Saudische Nationale Garde bij gevechten in 2019 in het noorden van Jemen.
meer lezen

GroenLinks staakt verzet tegen omstreden IHRA-definitie van antisemitisme

11-2-2021 Op 23 januari jl. heeft het congres van GroenLinks in meerderheid tegen een motie gestemd, die waarschuwt voor de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme. Aanleiding voor de motie was het stemgedrag van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Die had op 1 december 2020 een draai gemaakt door een SGP-motie te steunen.
meer lezen

Onderzoek Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in bezet Palestina kan van start

10-2-2021 Het Internationaal Strafhof heeft rechtsmacht over door Israël bezet Palestijns gebied. Tot dat oordeel komt een speciale Kamer van het in Den Haag gevestigde hof. Daarmee is de weg vrij voor een officieel onderzoek naar Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden in het gebied, na een voortraject dat ruim zes jaar heeft geduurd.
meer lezen

Werkgroep Duurzame Vrede van GroenLinks heeft kritiek op toekomstvise voor defensie van deze partij

8-2-2021 In het verkiezingsprogramma van GroenLinks werd een amendement van de Werkgroep Duurzame Vrede van deze partij verwerkt. Daarin wordt toegevoegd dat versterking van niet-militaire middelen van de Europese Unie ten behoeve van conflictpreventie, diplomatie en civiele vredesmissies nodig is. Niettemin is de Werkgroep allerminst tevreden over het defensiebeleid van GroenLinks.
meer lezen

Op Aswoensdag in Den Haag: stille processie 'Geen nieuwe kernbommen maar ommekeer ten leven'

5-2-2021 Op Aswoensdag, 17 februari, komen in het centrum van Den Haag mensen tezamen voor een korte viering en het doorspreken van de gehoopte gang van zaken, gevolgd door een stille processie en een oproep bij het Ministerie van Defensie tot ommekeer, weg van een nieuwe generatie kernbommen vanaf 2022 naar een kernwapenvrije wereld. Iedereen kan meedoen.
meer lezen

Israël vraag Facebook om het woord zionist als mogelijk haatzaaiend aan te merken

4-2-2021 Facebook bekijkt momenteel een verzoek van Israël om het woord 'zionist' op de lijst te zetten van woorden die duiden op haatzaaien. De BDS-beweging voert hiertegen, in samenwerking met o.a. Jewish Voice for Peace, een handtekeningenactie. Zij beschouwen het Israëlische verzoek als een poging om het spreken over de bezetting van Palestina moeilijker te maken.
meer lezen

Israëlische ouders weigeren hun zoon voor zijn dienstplicht naar het bezettingsleger te sturen

3-2-2021 Dori en Sivan Tal weigeren op grond van gewetensbezwaren onze zoon Yair naar het Israëlische leger te sturen om zijn dienstplicht te vervullen. Zij zijn ervan overtuigd dat de militaire operaties van het Israëlische leger in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever oorlogsmisdaden zijn en misdaden tegen de mensheid.
meer lezen

Verslag van het webinar over de inwerkingtreding van het kernwapenverdrag

2-2-2021 22 januari 2021 was een historische datum in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Toen trad namelijk het VN verdrag dat kernwapens verbiedt in werking. Om dit voorlopige hoogtepunt te vieren werd die dag een webinar georganiseerd. U kunt dit webinar ook nu nog bekijken en beluisteren.
meer lezen

Webinar: Campaigning for Conscientious Objection - Strategic Litigation

29-1-2021 WRI, Quakers United Nations Office (QUNO) and International Fellowship of Reconciliation (IFOR) start a new webinar series on campaigning for conscientious objection to military service. The webinars will include presentations by experts in the field and activists from different countries explaining their experience and campaigns.
meer lezen

Brochure: Veiligheid, hoe dan? Van een militair naar een civiel veiligheidsbeleid

28-1-2021 De Werkgroep Inclusieve Veiligheid bracht eind 2020 een 40 bladzijden tellende brochure uit waarin wordt aangetoond dat het vervangen van het huidige militaire veiligheidsbeleid door een civiele vorm, heel goed mogelijk is. De brochure is tegen verzendkosten te bestellen bij de de webshop van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Meerderheid Nederlanders vóór anti-kernwapenverdrag

26-1-2021 Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland zich moet aansluiten bij het anti-kernwapenverdrag van de Verenigde Naties, dat op 22 januari in werking trad. Ook zijn de meeste Nederlanders tegen Amerikaanse atoomwapens op Europees grondgebied. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
meer lezen

"De eerste reis" tweede kinderboek van Nina Koevoets nu verkrijgbaar.

22-1-2021 Het tweede kinderboek van Nina Koevoets gaat over vier kleine vogeltjes die hun eerste vlieglessen krijgen, samen op reis gaan en dan ervaren dat samenwerken beter is dan ruziemaken. Met aanwijzingen voor o.a. ouders om verder te praten met kinderen over omgang met conflicten.
meer lezen

Vier 22 januari het VN-verbod op kernwapens en maak van vrede het nieuwe normaal

20-1-2021 De internationale vredesorganisatie IFOR roept op om op 22 januari het inwerking treden van het VN-verdrag, dat kernwapens immoreel en onwettig verklaart, te vieren met acties. De belangrijkste actie is het om 12 uur 's middags luiden van bellen en klokken.
meer lezen

Gemeenten roepen regering op zich aan te sluiten bij VN-verdrag dat kernwapens verbiedt

19-1-2021 Op 13 januari stemde de gemeenteraad van Arnhem voor een motie waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens. In Groningen, Hengelo en Rotterdam werden soortgelijk moties aangenomen.
meer lezen

Israëlische organisatie B'Tselem noemt Israël een apartheidsregime

14-1-2021 De prominente Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschrijft Israël voortaan als een apartheidsregime. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie dinsdag publiceerde onder de titel 'Een regime van Joodse suprematie tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee: Dit is Apartheid'.
meer lezen

Een opmerkelijk museum in Teheran: Nee tegen chemische wapens, nee tegen kernwapens

13-1-2021 In de Iraanse hoofdstad Teheran staat een vredesmuseum. Het richt zich in het bijzonder tegen chemische wapens, waar Iran zwaar onder te lijden heeft gehad, maar ook tegen kernwapens. Een bijzonderheid van dit museum is dat alle medewerkers, van de directeur tot de rondleiders, oorlogsslachtoffers zijn.
meer lezen

Boek: Eens zullen ze ons gelijk geven - De juridische strijd tegen kernwapens in Nederland

8-1-2021 Op initiatief van het Tribunaal voor de Vrede verscheen bij uitgeverij Thoth het boek 'Eens zullen ze ons gelijk geven'. Het beschrijft de geschiedenis van de strijd tegen de kernwapens, met de nadruk op de juridische strijd, zoals gevoerd door de Stichting Verbiedt de Kruisraketten en het Tribunaal voor de Vrede.
meer lezen

War Resisters' International roept op tot vrede in de Westelijke Sahara

7-1-2021 War Resisters' International heeft een verklaring uitgegeven waarin zij oproept om het recht op zelfbeschikking van de bevolking van de Westelijke Sahara te erkennen en een einde te maken aan de plundering van hulpbronnen. Zo kan een vreedzame oplossing van het nu al 45 jaar durende conflict worden bereikt. De verkoop van wapens aan Marokko zou moeten worden verboden.
meer lezen