Vredesduif met olijftak in snavel.

Midden-Oosten 2021

Onderzoek Vredesactie bevestigt: Turkije bewapent oorlog in Libië

23-12-2021 Onderzoek door Vredesactie bewijst dat Turkije het wapenembargo tegen Libië schendt. Niet alleen worden er veel wapens geleverd, maar Turkije zorgde er ook voor dat 18.000 Syrische huurlingen naar Libië gingen. Bovendien zijn honderden Turkse militairen daar actief als trainers en b.v. dronebestuurder.
meer lezen

Onderzoek onthult nieuwe informatie over massamoorden op Palestijnen in 1948

14-12-2021 Historisch onderzoek van de Israëlische krant Haaretz en het Akevot Institute for Israeli-Palestinian Conflict Research heeft nieuw licht geworpen op de moordpartijen op Palestijnen tijdens de oorlog van 1948 bij de oprichting van de staat Israël. Israëlische strijdgroepen vermoordden toen honderden Palestijnen en verdreven 750 duizend Palestijnen (bijna 60 procent van de bevolking).
meer lezen

Guhdar Zebari's brief uit de gevangenis

10-12-2021 Guhdar Zebari is een onafhankelijke journalist uit Iraaks Koerdistan. Op 22 oktober 2019 werd hij thuis gearresteerd en overgebracht naar een onbekende locatie. In oktober 2021 lukte het hem deze brief de gevangenis uit te smokkelen, geschreven op een leeg sigarettendoosje en die werd vrijgegeven aan de media.
meer lezen

Gekooid als een dier

26-11-2021 In augustus werd Ahmad Abu Monshar tijdens zijn werk voor CPT in Palestina vastgehouden door een Israëlische soldaat. Nu kan hij er over vertellen: "Ik werd vastgehouden omdat ik een persoon van kleur ben, een Palestijn, een vredestichter, wat betekent dat ik geen enkel privilege heb.
meer lezen

Rechter erkent ernstige mensenrechtenschendingen Egypte, maar staat wapenexport toch toe

26-11-2021 De rechtbank Den Haag heeft 23 november uitspraak gedaan in een procedure waarin een verbod op wapenexport naar Egypte geëist werd door vredes- en mensenrechtenorganisaties. De rechter constateerde dat de ernstige mensenrechtensituatie in Egypte "een gegeven" is, maar dat gegeven leidt niet tot een oordeel dat wapenexport niet meer mag plaatsvinden.
meer lezen

Israëlische advocaat vraagt om strafrechtelijk onderzoek naar minister van Defensie Gantz

17-11-2021 De Israëlische advocaat Eitan Mack heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de bestempeling van zes Palestijnse ngo's als 'terroristisch' door minister van Defensie Benny Gantz. Mack, werkzaam voor de Israëlische organisatie Combatants for Peace, riep de openbaar aanklager op de maatregel van Gantz tijdelijk terug te draaien totdat het onderzoek is afgerond.
meer lezen

Mailactie aan kabinet en Tweede Kamer: Verdedig de mensenrechtenverdedigers van Palestina!

12-11-2021 We berichtten al over de vele acties die gevoerd worden tegen het door Israël op de terrorismelijst plaatsen van zes Palestijnse maatschappelijke organisaties. Nu is er ook een mailactie waarbij u bij kabinet en Tweede Kamer hiertegen kunt protesteren.
meer lezen

Veel protest tegen bestempelen Palestijnse ngo's tot terroristische organisaties door Israël

10-11-2021 Zes prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties zijn op de Israëlische terrorismelijst geplaatst. De organisaties zijn gevestigd in door Israël bezet Palestijns gebied. Ze bieden steun aan de onder bezetting levende Palestijnse bevolking en documenteren de Israëlische schendingen van Palestijnse (mensen)rechten. Vanuit de hele wereld klinken protesten.
meer lezen

Nederlandse Staat voor de rechter vanwege wapenexport naar Egypte

8-11-2021 Drie NGO's zijn een spoedprocedure begonnen om wapenexporten naar Egypte direct een halt toe te roepen. Ondanks alarmerende berichten over de situatie in Egypte, zijn er door Nederland vergunningen voor wapenexport naar Egypte afgegeven. Daarmee handelt de Staat in strijd met nationaal en Europees recht en het Wapenhandelsverdrag.
meer lezen

Statement CPT ivm aanwijzing 6 Palestijnse organisaties als terroristisch

5-11-2021 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de Israëlische aanwijzing van zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties als "terroristische groeperingen" met het doel degenen die de mensenrechtenschendingen voortvloeiend uit de Israëlische bezetting van Palestina aan het licht brengen, te criminaliseren.
meer lezen

Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse wapenexport naar Turkije

27-10-2021 Vredesorganisaties en Amnesty International hebben de Vlaamse regering gedagvaard. De Vlaamse regering weigert de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht. Omdat de Vlaamse regering haar eigen exportregelgeving niet naleeft, hadden ze geen andere keus dan naar de rechtbank te stappen.
meer lezen

4 november Amersfoort: Middag over verdere ondersteuning van vrouwen in Afghanistan

25-10-2021 Al vele jaren worden alleenstaande vrouwen in Kabul vanuit de Nederlandse vredesbeweging geholpen. Met de komst van de Taliban is hun veiligheid en die van de meewerkende mannen en hun gezinnen in gevaar. Graag brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kijken we met deskundigen en betrokkenen, hoe we ons het beste kunnen inzetten.
meer lezen

Rapport ELSC: Pro-Palestijns activisme in Nederland wordt structureel tegengewerkt

19-10-2021 Maatschappelijke organisaties en personen die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen worden in Nederland structureel tegengewerkt, belasterd en zelfs bedreigd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

9 oktober zoombijeenkomst: Solidarity with the people's struggles in Iran

1-10-2021 Een groep linkse Iraanse revolutionairen organiseert op 9 oktober een zoombijeenkomst over de situatie in Iran en de achtergronden daarvan. Onder de sprekers is een voormalig politiek gevangene. De bijeenkomst is mede ter herdenking van de massamoord op politieke gevangenen in de periode 1980 - 1988.
meer lezen

Britse Labourpartij stemt voor sancties tegen Israël wegens 'misdaad van apartheid'

30-9-2021 Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen Israël te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B'Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat Israël schuldig is aan apartheid.
meer lezen

De stenen vertellen verhalen: Alharam Delight

17-9-2021 In deze aflevering van 'De stenen vertellen verhalen' neemt CPT Palestina je mee naar het nog immer populaire fabriekje, in de oude stad van Hebron, waar al twee eeuwen op dezelfde manier geproduceerd wordt.
meer lezen

Israëlische jonge dienstweigeraars verdienen internationale solidariteit

10-9-2021 Het is in de huidige politieke sfeer geen evidentie voor jonge Israëli's om militaire dienstplicht te weigeren omwille van de bezetting van Palestina. De machthebbers in Israël en de VS willen dit protest zo stil mogelijk houden en de grote media wereldwijd zwijgen er welwillend over. De 18-jarige Shahar Perets legt uit waarom zij haar beslissing genomen heeft.
meer lezen

Freedom Flotilla Coalition stuurt medische hulp naar Gaza via Egypte

31-8-2021 De Freedom Flotilla Coalition is bekend van de pogingen om de Israëlische blokkade van Gaza te breken met schepen. Nu zijn meerdere leden ervan ook actief in het zenden van medische hulp via Egypte en Jordanië. 25 ambulances en veel medische hulpmiddelen zijn al afgeleverd.
meer lezen

Winst door een verloren oorlog

27-8-2021 Het westen heeft 'gefaald' in Afghanistan. Maar vinden ze dat in de VS echt zo erg, of komt het (wederom) financieel wel goed uit?
meer lezen

De monsterlijke Taliban en wij, een kritisch artikel dat weinig bekende achtergronden belicht

26-8-2021 De strijd in en om Afghanistan heeft een lange geschiedenis. In een lang artikel in 'De Wereld Morgen' belicht Luk Vervaet de, vaak weinig bekende of vergeten, achtergronden van die strijd. Zijn wij de brengers van de beschaving die het opnemen tegen de barbaren of spelen andere belangen een rol?
meer lezen

25 september: Vriendenmiddagen Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-8-2021 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de voortdurende dreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten, zegt de familie Nassar: "Wij weigeren vijanden te zijn". Wilt u er meer over weten bezoek dan de Vriendenmiddagen op zaterdag 25 september.
meer lezen

Palestijnen steeds luider in verzet tegen repressieve Palestijnse Autoriteit

16-8-2021 Op de Westelijke Jordaanoever gingen in juli vele duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen hun autoritair en ondemocratisch bestuur, de Palestijnse Autoriteit. Tijdens grote en kleine demonstraties in steden als Ramallah, Al-Khalil (Hebron) en Bethlehem klonk luid de roep om hervormingen en het opstappen van Mahmud Abbas, de Palestijnse president.
meer lezen

21 juli: Online tocht door de Israëlische samenleving en invloedssfeer

16-7-2021 Op 21 juli organiseren de Israëlische vredesorganisatie New Profile en de reisorganisatie Green Olive Collective en online tocht door Israël, zijn samenleving en zijn invloedssfeer. De focus ligt op de militarisering die je daar aantreft.
meer lezen

Tweede Kamer wil pensioenfondsen aanspreken op investeringen in Israëlische kolonies

14-7-2021 De Tweede Kamer heeft op 8 juli een motie van Jasper van Dijk (SP) aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen in gesprek te gaan met Nederlandse pensioenfondsen over terugtrekking van hun investeringen in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische kolonies.
meer lezen

Solidariteitsbijeenkomst Jeruzalem, Vlaardingen, 26 juni 2021, 16:00 uur

23-6-2021 Aidoun, Ambassade van Vrede Vlaardingen en PAX hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst in solidariteit met de bevolking van Jeruzalem die strijdt tegen huisuitzettingen. Het recent afgekondigde staakt-het-vuren in Israël en Palestina heeft de grondoorzaken van het conflict niet doen verdwijnen.
meer lezen

Dries van Agt verlaat CDA , oud-premier verbolgen over houding jegens Palestijnen

21-6-2021 Dries van Agt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. In een verklaring schrijft de oud-premier en -partijleider zich niet langer thuis te voelen in de Partij waarvan hij aan de wieg heeft gestaan en de eerste politieke leider was. Van Agt was ruim vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij zegt de partij 'met zwaar gemoed' te verlaten.
meer lezen

Meer dan 16.000 kunstenaars doen oproep aan Israël om apartheid te beëindigen

17-6-2021 Meer dan 16.000 kunstenaars, onder wie zes Oscar-winnaars en acht Pulitzerprijs-winnaars, hebben zich aangesloten bij een oproep van Palestijnse artiesten om een eind te maken aan het Israëlische regime van overheersing en apartheid. De oproep is het initiatief van zes Palestijnse kunstenaar. Zelf ondertekenen kan nog.
meer lezen

Geen weg terug: De gevolgen van operatie Klauw-Bliksem voor de Koerdische burgerbevolking

10-6-2021 Turkije voert sinds eind april een militaire operatie (Klauw-Bliksem) uit in Koerdistan. Beweerd wordt dat hiermee de PKK een slag wordt toegebracht, maar het is vooral de burgerbevolking die onder het geweld lijdt.
meer lezen

Oproep aan Protestantse Kerk om excuus aan te bieden aan Palestijnen

4-6-2021 Vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland doen in een open brief een klemmend beroep op hun synode tot het aanbieden van een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk. Volgens Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning heeft de Protestantse Kerk 'meegewerkt aan het in stand houden van de zonde van bezetting en onderdrukking.'
meer lezen

Oproep voor een eerlijk en transparant proces voor Moria6

28-5-2021 Binnen een week wist de Griekse minister het al zeker, zes Afghaanse tieners waren de enige schuldigen aan de brand die Moria in de as legde, afgelopen september. Vier van hen staan op 11 juni voor de rechter en hebben alle hulp nodig om een eerlijk proces te krijgen. Steun de petitie en deel deze.
meer lezen

Oproep 750+ Joodse Israëli's aan de internationale gemeenschap

26-5-2021 Meer dan 750 Joodse Israëli's hebben een open brief gepubliceerd waarin zij verklaren in actie te komen tegen de 'gewone' repressie van het Palestijns verzet tegen bezetting, kolonisatie, belegering en apartheid. Ze roepen de internationale gemeenschap op om tussenbeide te komen ten gunste van de Palestijnen.
meer lezen

Petitie: Stop de wapenimport uit Israël, embargo nu!

25-5-2021 Nederland heeft de afgelopen jaren voor honderden miljoenen materieel ingekocht bij de grootste wapenfabrikant uit Israël: Elbit Systems. Recente contracten zijn samen zeker €145 miljoen. Het bedrijf biedt haar technologie en wapens aan als 'field tested' en 'combat proven', wat niet minder betekent dan dat het is ingezet bij het plegen van oorlogsmisdaden en schenden van mensenrechten.
meer lezen

Syrische vluchteling veroordeeld na gebrekkig proces

22-5-2021 Een schandalige veroordeling van een Syrische vluchteling op Lesbos tot 52 jaar gevangenisstraf. Proceswaarnemers uiten zware kritiek op de criminalisering van migratie.
meer lezen

B'Tselem: "Israëlisch regime verzekert Joodse suprematie van rivier Jordaan tot Middellandse Zee"

21-5-2021 De Israëlische vredesorganisatie B'Tselem heeft naar aanleiding van de recente geweldsuitbarsting een open brief uitgegeven die verscheen op de voorpagina van de kwaliteitskrant Haaretz. In die brief wordt het geweld gezien als het eindresultaat van het Israëlische apartheidsregime.
meer lezen

Open brief aan de hoofdrolspelers: Laat de kinderen van Jemen spelen! De noodzaak van vrede

18-5-2021 Op initiatief van Peace SOS zonden een aantal Nederlandse vredesorganisaties een open brief aan de hoofdrolspelers in de oorlog in Jemen. De brief bevat een oproep tot vrede, in het bijzonder wijzend op het lijden van de 12 miljoen kinderen. Een groot deel van hen lijdt aan ondervoeding. Ze horen weer te kunnen spelen!
meer lezen

Brief aan de Tweede Kamer over pro-Israëlische eenzijdigheid van de Nederlandse regering

17-5-2021 The Rights Forum vindt dat de tweet die premier Mark Rutte vrijdag verzond in reactie op het wekenlange geweld in Israël/Palestina, bevestigt dat de Nederlandse regering het Palestijns-Israëlische 'conflict' altijd met pro-Israëlische eenzijdigheid heeft bejegend. U kunt een brief aan de Tweede Kamer hierover mee ondertekenen.
meer lezen

Demonstraties tegen huisuitzetting Palestijnen en buitensporig geweld

14-5-2021 De dreigende huisuitzettingen van Palestijnen in Sheikh Jarrah, het buitensporige geweld in en rond de Haram el Sherif en de bombardementen op Gaza motiveren veel mensen om hun stem te laten horen. Er zijn op 15 en 16 mei demonstraties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven
meer lezen

Interview met een inwoner van Sheikh Jarrah

13-5-2021 Leden van CPT palestina interviewen Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité van Sheikh Jarrah in Oost- Jeruzalem. Arref vertelt over de huidige situatie en schetst de historische context.
meer lezen

Interview met een migrant over gedwongen migratie

7-5-2021 Wat gebeurt er wanneer je met gevaar voor eigen leven een oorlog ontvlucht in een gammele boot en de Griekse kustwacht belt wanneer de boot dreigt te zinken? Een lid van het Christian Peacemaker Teams op Lesbos interviewt F. die het meemaakte.
meer lezen

BIJ1 stelt Kamervragen over rapport Human Rights Watch dat apartheidspolitiek Israël aantoont

5-5-2021 Israëlische autoriteiten maken zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan apartheid en vervolging, twee misdrijven tegen de menselijkheid behorend tot de zwaarste misdrijven die het internationaal recht kent. Dat is de kern van een op 27 april gepubliceerd rapport van Human Rights Watch, getiteld A Threshold Crossed - Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.
meer lezen

Gevangen in Turkije: De oproep tot vrede mag nooit gecriminaliseerd worden

28-4-2021 Vanuit de Belgische partij Ecolo-Groen is een oproep gedaan aan de EU om in de toekomstige dialoog met Turkije over samenwerking aandacht te besteden aan de mensen die daar in de gevangenis zitten omdat ze een vredesproces met de Koerden wilden. Turkije legde een bindende uitspraak daarover van het Europees Hof van de Rechten van de Mens naast zich neer.
meer lezen

VN-Mensenrechtenraad schaart zich in vier resoluties achter de rechten van Palestijnen

6-4-2021 Nederland schaarde zich op 23 maart in de VN-Mensenrechtenraad achter een resolutie die oproept tot een wapenembargo tegen Israël. Landen zouden moeten afzien van de levering van wapens als het risico bestaat dat Israël ze gebruikt bij schendingen van het internationaal humanitair recht en/of de universele rechten van de mens.
meer lezen

Nieuwe definitie antisemitisme, alternatief voor omstreden IHRA-definitie

30-3-2021 Een groep van meer dan 200 internationale wetenschappers, w.o. experts op het gebied van Joodse geschiedenis en de Holocaust, hebben een nieuwe definitie van antisemitisme gemaakt. Deze Jerusalem Declaration on Antisemitism is een reactie op de omstreden IHRA-definitie, die volgens velen wordt gebruikt om mensen en organisaties die kritiek hebben op Israël verdacht te maken en de mond te snoeren.
meer lezen

Webinar: Hoe Griekenland migranten criminaliseert

23-3-2021 25 maart 19:00 uur, voertaal Engels inschrijven

Teamleden van Christian Peacemaker Teams delen ervaringen uit eerste hand van bezoeken aan de Griekse rechtbanken en gevangenissen waar veel migranten zonder kans op een eerlijk proces jarenlange straffen krijgen voor het enkel besturen van een boot.
meer lezen

Ze hebben geprobeerd ons te begraven, maar wisten niet dat wij zaden waren

5-3-2021 Hoe ga je als Palestijn door en houdt je hoop in een soms hopeloos lijkende situatie? Palestijnen zijn niet alleen vluchtelingen, rouwende ouders, ontheemde families, of gevangenen, maar ook kunstenaars, dichters, dokters en nog zoveel meer. Veerkracht is geen keuze, maar noodzaak.
meer lezen

Petitie 'Geen Israëlische killer drones voor de EU'

17-2-2021 Het netwerk World Without Walls - Europe is een nieuwe petitie aan EMSA, het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid, gestart. De petitie vraagt het agentschap geen 'killer drones' te leasen van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems of andere militaire bedrijven en dergelijke drones niet te gebruiken om het dodelijke EU-migratiebeleid uit te voeren.
meer lezen

Vredesactie roept Waalse overheid op kat-en-muisspel over wapenexport naar Saudi-Arabië te staken

15-2-2021 Onderzoek van Knack en Le Soir toont aan dat voor de tweede keer op een half jaar tijd de Waalse overheid de uitspraak van de Raad van State probeert te omzeilen. In maart en augustus 2020 schorste die namelijk een groot deel van de Waalse wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië. Daardoor verminderde de wapenexporten naar dat land met 80%.
meer lezen

GroenLinks staakt verzet tegen omstreden IHRA-definitie van antisemitisme

11-2-2021 Op 23 januari jl. heeft het congres van GroenLinks in meerderheid tegen een motie gestemd, die waarschuwt voor de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme. Aanleiding voor de motie was het stemgedrag van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Die had op 1 december 2020 een draai gemaakt door een SGP-motie te steunen.
meer lezen

Onderzoek Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in bezet Palestina kan van start

10-2-2021 Het Internationaal Strafhof heeft rechtsmacht over door Israël bezet Palestijns gebied. Tot dat oordeel komt een speciale Kamer van het in Den Haag gevestigde hof. Daarmee is de weg vrij voor een officieel onderzoek naar Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden in het gebied, na een voortraject dat ruim zes jaar heeft geduurd.
meer lezen

Israël vraag Facebook om het woord zionist als mogelijk haatzaaiend aan te merken

4-2-2021 Facebook bekijkt momenteel een verzoek van Israël om het woord 'zionist' op de lijst te zetten van woorden die duiden op haatzaaien. De BDS-beweging voert hiertegen, in samenwerking met o.a. Jewish Voice for Peace, een handtekeningenactie. Zij beschouwen het Israëlische verzoek als een poging om het spreken over de bezetting van Palestina moeilijker te maken.
meer lezen

Israëlische ouders weigeren hun zoon voor zijn dienstplicht naar het bezettingsleger te sturen

3-2-2021 Dori en Sivan Tal weigeren op grond van gewetensbezwaren onze zoon Yair naar het Israëlische leger te sturen om zijn dienstplicht te vervullen. Zij zijn ervan overtuigd dat de militaire operaties van het Israëlische leger in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever oorlogsmisdaden zijn en misdaden tegen de mensheid.
meer lezen

Israëlische organisatie B'Tselem noemt Israël een apartheidsregime

14-1-2021 De prominente Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem omschrijft Israël voortaan als een apartheidsregime. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie dinsdag publiceerde onder de titel 'Een regime van Joodse suprematie tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee: Dit is Apartheid'.
meer lezen

Een opmerkelijk museum in Teheran: Nee tegen chemische wapens, nee tegen kernwapens

13-1-2021 In de Iraanse hoofdstad Teheran staat een vredesmuseum. Het richt zich in het bijzonder tegen chemische wapens, waar Iran zwaar onder te lijden heeft gehad, maar ook tegen kernwapens. Een bijzonderheid van dit museum is dat alle medewerkers, van de directeur tot de rondleiders, oorlogsslachtoffers zijn.
meer lezen