Vredesduif met olijftak in snavel.

kernwapens 2021

13 december: webinar 'De Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld'

24-11-2021 Op 13 december organiseert de NVMP een webinar over de Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld, de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag en het verdrag dat kernwapens verbiedt. Vragen zijn o.a. hoe Nederland kan bijdragen aan kernontwapening en welke rol de civil society hierbij kan spelen.
meer lezen

Vlaams Vredesinstituut vraagt de terugtrekking van de kernbommen uit Kleine-Brogel

22-11-2021 Het Vlaams Vredesinstituut, een adviesorgaan van het Vlaams parlement, heeft een duidelijke richting aangegeven in de acties die België moet ondernemen om effectief werk te maken van kernontwapening. Uiteindelijk moet dit leiden tot de terugtrekking van de kernbommen die nu op de vliegbasis Kleine-Brogel klaarliggen.
meer lezen

Geneeskundestudent Mariam van Veen staat terecht na op gevel geschreven protest tegen kernwapens

9-11-2021 Op 17 februari j.l., riep Mariam van Veen samen met een dertigtal anderen bij het Ministerie van Defensie op om terug te keren van de heilloze weg naar nieuwe kernbommen. Zij schreef met houtskool een oproep om te stoppen met kernwapens op de gevel van het ministerie. Dit had als doel aan te moedigen tot wederzijds gecontroleerde ontwapening.
meer lezen

20 oktober: Actie bij vliegbasis Volkel tegen nieuwe kernbommen in Nederland

24-9-2021 Om te protesteren tegen de komst van nieuwe kernbommen naar Nederland en te pleiten voor een kernwapenvrije wereld organiseert het Noëlhuis op woensdag 20 oktober om 12 uur een actie bij de vliegbasis Volkel.
meer lezen

25 september: Manifestatie en fietstocht tegen kernwapens op vliegbasis Volkel

14-9-2021 Op 25 september organiseert een aantal vredesorganisaties een manifestatie bij vliegbasis Volkel. De manifestatie is gericht tegen de kernwapens daar. Om 11 uur wordt begonnen met de ontvangst van internationale fietsers uit Duitsland. Er zal een rondje om de basis worden gefietst. Verder zijn er sprekers en muziek.
meer lezen

Burgemeesters voor Vrede maken flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren

30-8-2021 De Stichting Vredeseducatie maakte in samenwerking met Burgemeesters voor Vrede de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren die de burgemeesters een handje willen helpen. Voor docenten en begeleiders is er een handleiding. Goed te gebruiken in de Vredesweek van 19 - 26 september 2021.
meer lezen

Amerikaanse soldaten onthullen geheimen over kernwapens in Nederland

25-6-2021 Door Bellingcat onderzoeker Foeke Postma werd gepubliceerd over een onderzoek naar geheimen m.b.t. de Amerikaanse kernwapens in Europa, o.a. die op Volkel. Met de bewaking belaste militairen bleken onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen te hebben onthuld. Ze hadden die, als geheugensteuntje, op flashkaart-apps gezet.
meer lezen

19 juli: actie tegen de kernwapens op de Duitse vliegbasis Büchel

23-6-2021 19 juli 2021 wordt weer actie gevoerd tegen de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Büchel in Duitsland. Het motto is 'Ungehorsam und Zivil gegen Atomwaffen'.
meer lezen

Op initiatief NVMP: Internationale oproep aan Biden en Poetin tot dialoog en ontwapening

16-6-2021 Voor de topontmoeting tussen de presidenten Poetin en Biden op 16 juni hebben meer dan 30 Amerikaanse en Russische organisaties, deskundigen m.b.t. nucleaire beleid en voormalige hoge ambtenaren de presidenten opgeroepen om een dialoog over strategische stabiliteit aan te gaan, stappen te ondernemen om het risico van een nucleaire oorlog te verminderen, en vooruitgang te boeken met ontwapening.
meer lezen

Rusland wil radioactieve afvalberg onder water bij Nova Zembla opruimen

20-4-2021 Uit een op 23 maart verschenen artikel in het Dagblad van het Noorden blijkt dat Rusland de onderzeese berg radioactief afval bij Nova Zembla wil opruimen. De eilandengroep diende decennialang als testlocatie in de nucleaire wapenwedloop van de Koude Oorlog. In de zee eromheen dumpten de Sovjets 18.000 radioactieve voorwerpen.
meer lezen

Petitie om president Biden te bewegen om weer toe te treden tot de Iran-deal

2-4-2021 President Biden is nu alweer enige tijd in functie, maar maakt geen aanstalten om weer toe te treden tot de nucleaire deal met Iran. Daarom is Beyond the Bomb een petitie begonnen. Onder president Obama sloten de VS en andere landen deze deal, die effectief de toegang van Iran tot atoomwapens verhinderde. President Trump zei de deal weer op.
meer lezen

15 april: webinar Meedenken en Meedoen met Ambassades van Vrede

31-3-2021 Voor iedereen die zich betrokken voelt bij het werk van Ambassades van Vrede, houdt PAX op 15 april om 21 uur een webinar. De focus ligt op het werk tegen kernwapens. Met bijdragen van kernwapen-expert Susi Snyder, tekenaar Len Munnik en PAX-directeur Anna Timmerman.
meer lezen

Global Zero veroordeelt plan VK om voorraad kernwapens sterk uit te breiden

23-3-2021 Op 16 maart kondigde het Verenigd Koninkrijk aan zijn voorraad kernwapen met meer dan 40% uit te zullen breiden. Verder zal het VK geen gegevens meer verstrekken over zijn kernwapenbezit. De organisatie tegen kernwapens, Global Zero, noemde dit in een verklaring gevaarlijke zetten die het risico op nucleaire escalatie vergroten en de wereldvrede ondermijnen.
meer lezen

Advertentie vredesbeweging: Stem kernwapens en killer robots weg

19-3-2021 Op 10 maart, dus kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, plaatsten 5 vredesorganisaties een advertentie in Trouw met de oproep om kernwapens en killer robots weg te stemmen. De advertentie gaf een overzicht van de standpunten van de politieke partijen op deze punten.
meer lezen

Verkiezingsprogramma's over kernwapens

9-3-2021 Het Balieberaad voor een kernwapenvrije wereld heeft vorig jaar zes Urgente Aanbevelingen gestuurd aan de politieke partijen om op te nemen in hun verkiezingsprogramma's. Acht partijen: SP, Partij voor de Dieren, D'66, PvdA, Christen Unie, BIJ1, GroenLinks en DENK hebben daar gehoor aan gegeven. De VVD is voor kernbewapening en de SGP wil ze niet eenzijdig kwijt.
meer lezen

Op Aswoensdag in Den Haag: stille processie 'Geen nieuwe kernbommen maar ommekeer ten leven'

5-2-2021 Op Aswoensdag, 17 februari, komen in het centrum van Den Haag mensen tezamen voor een korte viering en het doorspreken van de gehoopte gang van zaken, gevolgd door een stille processie en een oproep bij het Ministerie van Defensie tot ommekeer, weg van een nieuwe generatie kernbommen vanaf 2022 naar een kernwapenvrije wereld. Iedereen kan meedoen.
meer lezen

Verslag van het webinar over de inwerkingtreding van het kernwapenverdrag

2-2-2021 22 januari 2021 was een historische datum in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Toen trad namelijk het VN verdrag dat kernwapens verbiedt in werking. Om dit voorlopige hoogtepunt te vieren werd die dag een webinar georganiseerd. U kunt dit webinar ook nu nog bekijken en beluisteren.
meer lezen

Meerderheid Nederlanders vóór anti-kernwapenverdrag

26-1-2021 Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland zich moet aansluiten bij het anti-kernwapenverdrag van de Verenigde Naties, dat op 22 januari in werking trad. Ook zijn de meeste Nederlanders tegen Amerikaanse atoomwapens op Europees grondgebied. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
meer lezen

Vier 22 januari het VN-verbod op kernwapens en maak van vrede het nieuwe normaal

20-1-2021 De internationale vredesorganisatie IFOR roept op om op 22 januari het inwerking treden van het VN-verdrag, dat kernwapens immoreel en onwettig verklaart, te vieren met acties. De belangrijkste actie is het om 12 uur 's middags luiden van bellen en klokken.
meer lezen

Gemeenten roepen regering op zich aan te sluiten bij VN-verdrag dat kernwapens verbiedt

19-1-2021 Op 13 januari stemde de gemeenteraad van Arnhem voor een motie waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens. In Groningen, Hengelo en Rotterdam werden soortgelijk moties aangenomen.
meer lezen

Een opmerkelijk museum in Teheran: Nee tegen chemische wapens, nee tegen kernwapens

13-1-2021 In de Iraanse hoofdstad Teheran staat een vredesmuseum. Het richt zich in het bijzonder tegen chemische wapens, waar Iran zwaar onder te lijden heeft gehad, maar ook tegen kernwapens. Een bijzonderheid van dit museum is dat alle medewerkers, van de directeur tot de rondleiders, oorlogsslachtoffers zijn.
meer lezen

Boek: Eens zullen ze ons gelijk geven - De juridische strijd tegen kernwapens in Nederland

8-1-2021 Op initiatief van het Tribunaal voor de Vrede verscheen bij uitgeverij Thoth het boek 'Eens zullen ze ons gelijk geven'. Het beschrijft de geschiedenis van de strijd tegen de kernwapens, met de nadruk op de juridische strijd, zoals gevoerd door de Stichting Verbiedt de Kruisraketten en het Tribunaal voor de Vrede.
meer lezen