Vredesduif met olijftak in snavel.

Midden-Oosten 2022

Gush Shalom: IsraŽlische verkiezingen en het Palestijnse verzet

1-11-2022 De IsraŽlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft een verklaring uitgegeven waarin de IsraŽlische verkiezingen in verband worden gebracht met het oplaaiende Palestijnse verzet. De Palestijnen leven nu al 55 jaar onder een harde en wrede militaire dictatuur, opgelegd door regeringen die IsraŽli's hebben gekozen.
meer lezen

Joods-Duitse organisatie klaagt leiders IsraŽl aan voor oorlogsmisdaden

16-9-2022 De Joods-Duitse organisatie 'JŁdische Stimme fŁr gerechten Frieden in Nahost' heeft bij het federale gerecht klacht ingediend voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van IsraŽl, voor hun rechtstreekse bevelvoering over de bombardementen van augustus 2022 op Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen.
meer lezen

Steun IsraŽliŽrs die geen militaire dienst willen doen in de bezette gebieden

13-9-2022 Deze week hebben in IsraŽl vier dienstweigeraars, Shahar Schwartz (18 jaar), Einat Gerlitz (19), Evyatar Moshe Rubin (19), en Nave Shabtay Levin (18), gezamenlijk verklaard dat zij niet willen deelnemen aan de IsraŽlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. U kunt hen steunen.
meer lezen

Nederlandse NGO's: neem actie tegen IsraŽl wegens sluiten Palestijnse mensenrechtenorganisaties

26-8-2022 Nadat het IsraŽlische leger vorige week donderdag met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnenviel en sloot, heeft het dit weekend de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en die van Defense for Children International - Palestine (Khaled Quzmar) enige uren voor verhoor vastgehouden.
meer lezen

Rapport van Palestijnse christenen: IsraŽl is schuldig aan apartheid

13-7-2022 Kairos Palestine, een beweging van Palestijnse christenen die zich op vreedzame wijze verzetten tegen de illegale IsraŽlische bezetting, en Global Kairos for Justice hebben een dossier gepubliceerd waarin zij IsraŽl beschuldigen van de misdaad van apartheid.
meer lezen

Palestijns vredesproject 'Tent of Nations' in Bethlehem zoekt vrijwilligers voor in het najaar

24-6-2022 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Voor de maanden september, oktober en november worden nog vrijwilligers gezocht die daar enige tijd willen helpen. Op 4 juli is er een online informatiebijeenkomst. Er is ook een solidariteitsreis in oktober.
meer lezen

Helft Nederlandse bevolking: sprake van apartheid in IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden

13-6-2022 51% van de Nederlandse bevolking vindt dat er sprake is van apartheid in IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden. Slechts acht procent is het daarmee oneens. De meeste Nederlanders houden IsraŽl en Hamas verantwoordelijk voor het voortduren van het conflict, zijn tegen de bouw en uitbreiding van illegale IsraŽlische nederzettingen zijn ťn verwachten van de overheid daarop te handelen.
meer lezen

Open brief: Verleng de wapenstilstand, laat alle kinderen in Jemen spelen

31-5-2022 Op initiatief van May-May Meijer van Peace SOS zonden 24 vertegenwoordigers van vredesorganisaties uit vele landen een dringende oproep aan de betrokken machthebbers om de wapenstilstand in Jemen te verlengen. Onder de ondertekenaars was Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Online informatiebijeenkomst over het Europees Burgerinitiatief 'Stop Handel met Nederzettingen'

25-4-2022 Een coalitie van 150 Europese organisaties - in Nederland o.a. The Rights Forum en Humanitas - heeft een Europees Burgerinitiatief op touw gezet. Dat beoogt een Europees verbod op handel met illegale 'neder≠zettingen' in bezette gebieden. Daaronder vallen de IsraŽlische nederzettingen in Palestijns en Syrisch gebied, maar het gaat om alle neder≠zet≠tingen in alle bezette gebieden ter wereld.
meer lezen

Het recht op terugkeer levend houden

22-4-2022 Net als alle vluchtelingen, hebben Palestijnen het recht om terug te keren naar de plaats vanwaar zij gedwongen waren te vluchten. Helaas wordt de uitoefening van dat recht niet gerespecteerd. Om de hoop hierop levend te houden is het belangrijk de verhalen van voor de Nakba te blijven vertellen. CPT'er Ameera Al-Rajabi interviewt bewoners van vluchtelingenkamp Arub en deelt hun verhalen.
meer lezen

Herstart delegatiereizen Christian Peacemaker Teams

25-3-2022 Het kan weer! Ga mee met een CPT delegatie en ervaar aan den lijve de kracht van geweldloos vredeswerk in verschillende conflictgebieden.
meer lezen

Palestijnen in Gaza voeren online protest tegen Hamas

15-2-2022 Honderden Palestijnen uit Gaza hebben begin februari deelgenomen aan een reeks sociale media-evenementen waarin kritiek werd geleverd op het bewind van Hamas. Onder vermelding van de hashtag #TheyKidnappedGaza uitten zij tijdens nachtelijke Twitter-gesprekken hun frustraties over het lot en de leefomstandigheden van Palestijnse burgers in de kustenclave.
meer lezen

Amnesty International: IsraŽl maakt zich schuldig aan systematische onderdrukking van de Palestijnen

9-2-2022 IsraŽl maakt zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan een systematische en geÔnstitutionaliseerde onderdrukking die neerkomt op apartheid. Dat is de conclusie van een vandaag door Amnesty International gepubliceerd rapport, getiteld Israels Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime Against Humanity.
meer lezen

Gezamenlijk statement over het besluit van Nederland om de samenwerking met UAWC stop te zetten

27-1-2022 Negenentwintig Nederlandse organisaties spreken in krachtige termen hun bezorgdheid uit over de beslissing van de Nederlandse regering om de samenwerking met de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) voortijdig te beŽindigen en de financiering in te trekken.
meer lezen

Mailactie: Kabinet, maak de stopzetting van steun aan Palestijnse UAWC ongedaan!

13-1-2022 BDS Nederland is een mailactie gestart om te protesteren tegen het kabinetsbesluit om de steun aan de Palestijnse landbouw ontwikkelingsorganisatie UAWC stop te zetten. Dit ondanks dat een onderzoek geen banden met terroristische organisaties aantoonde. U kunt deelnemen aan de mailactie.
meer lezen