Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws 2024

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg: NAVO haalt kernwapens uit de opslag en zet ze op stand-by

18-6-2024 Directeur Dan Smith van het onafhankelijke Zweedse vredes-onderzoeksinstituut SIPRI waarschuwt voor de toenemende aantallen operationele kernwapens in de wereld. 'Het lijkt erop dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en mogelijk versnellen. Dat is uiterst zorgwekkend', zegt hij. Op hetzelfde moment kondigt de NAVO aan meer kernwapens uit de opslag te halen en op stand-by te zetten.
meer lezen

Verdere escalatie: F16's vliegen vanuit NAVO-landen en Russische oorlogsschepen oefenen in CaraÔben

11-6-2024 De oorlog in OekraÔne escaleert verder. OekraÔne gaat een deel van de F16's in NAVO-landen parkeren om Russische aanvallen op het kernwapenvliegtuig te voorkomen. Terwijl Rusland heeft gezegd F16's overal te kunnen aanvallen. En Rusland stuurt oorlogsschepen en onderzeeŽrs naar de CaraÔben voor een oefening. De eerste schepen bereiken deze week Havanna op Cuba, minder dan 200 kilometer van de VS.
meer lezen

94% van de Amerikanen en 88% van de West-Europeanen wil onderhandelen om oorlog OekraÔne te stoppen

7-6-2024 94% van de Amerikanen en 88% van de West-Europeanen vindt dat de NAVO met Rusland moet onderhandelen om de oorlog in OekraÔne te stoppen, blijkt uit een enquÍte. Waarom? In de eerste plaats omdat de oorlog honderdduizenden mensen heeft gedood of gewond en dat moet stoppen. En in de tweede plaats omdat we escalatie van de oorlog moeten vermijden en nog meer lijden in OekraÔne moeten voorkomen.
meer lezen

De weg naar vrede in Europa. Lezing en debat. Donderdag 27 juni, Doopsgezinde Kerk, Den Haag

5-6-2024 Hoe bereiken we vrede in Europa? Via wapenleveringen aan OekraÔne? Via politieke onderhandelingen tussen Rusland en de VS? Op 27 juni geeft de Antwerpse hoogleraar internationale politiek Tom Sauer hierover een lezing in de Doopsgezinde Kerk in Den Haag. Aansluitend is er een debat met Fleur Ravensbergen, Paul van Hooft, Roel van Duijn en het publiek in de kerk. De toegang is gratis.
meer lezen

Op de rand van een nucleaire oorlog: Verenigde Staten lanceren intercontinentale Minuteman III

4-6-2024 Het Amerikaanse Air Force Global Strike Command heeft bekend gemaakt dat het een intercontinentale Minuteman III heeft gelanceerd. 'De Minuteman III-testlancering toont aan dat de Amerikaanse kernmacht klaar is voor een veilige, effectieve afschrikking', zegt AFGSC. De Minuteman kan Rusland in een paar minuten bereiken. En kan een 20 keer krachtigere kernkop vervoeren dan de atoombom op Hiroshima.
meer lezen

Topdiplomaat VS: regering VS betrokken bij coup OekraÔne 2014 als aanloop naar oorlog in OekraÔne

31-5-2024 De Amerikaanse topdiplomaat Jeffrey Sachs onthult dat de Amerikaanse regering betrokken was bij de Maidanprotesten in Kiev in 2014 en bij de daaropvolgende staatsgreep tegen president Yanukovych. De VS wilden OekraÔne inlijven in de NAVO, maar de meerderheid van de bevolking en president Yanukovych waren daartegen. Ook Rusland was daar mordicus tegen. Een onthullend interview met Jeffrey Sachs.
meer lezen

Wapenfabrikant Rheinmetall sluit sponsorcontract met Borussia Dormund. Vredesbeweging protesteert

31-5-2024 De Deutsche-Friedensgesellschaft-Vereinigte Kriegsdienstgegnerinnen (DFG-VK) protesteert tegen een sponsorcontract tussen wapenfabrikant Rheinmetall en voetbalclub Borussia Dortmund. Ook Borussia-fans vragen hun club de deal te annuleren. Rheinmetall is een belangrijke leverancier van tanks en munitie voor OekraÔne en IsraŽl. De aandelenkoers is sinds begin 2022 gestegen van 85 tot 500 euro.
meer lezen

Zondag 9 juni 2024: Vredesmiddag met wandeling en lezingen in Den Haag

31-5-2024 Het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede en het Bertha von Suttner Vredesinstituut organiseren op zondagmiddag 9 juni a.s. in Den Haag een vredeswandeling met aansluitend lezingen over vredesicoon Bertha von Suttner. 125 jaar geleden was zij als enige vrouw betrokken bij de Eerste Haagse Vredesconferentie.
meer lezen

Hannah Arendt: De meest waarschijnlijke uitkomst van geweld is nog meer geweld

28-5-2024 De grote fout van het Palestijnse verzet was de keuze voor terrorisme in plaats van geweldloos verzet, vond de Palestijns-Amerikaanse filosoof Edward Said. Geweldloos verzet is dodelijker voor een genadeloos onderdrukkingsregime dan gewelddadig verzet. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime ging ten onder nadat Nelson Mandela's ANC was overgestapt van een gewelddadige naar een geweldloze strategie.
meer lezen

Deserteur in Belarus vlucht naar Litouwen. Nu willen ze hem terugsturen. Stuur de rechter een brief

25-5-2024 In mei 2022 deserteert de 19-jarige Belarus Mikita Sviryd en vlucht naar Litouwen. Daar vroeg hij politiek asiel. Desertie wordt in Belarus bestraft met de doodstraf of een lange gevangenisstraf. Nu wil Litouwen hem terugsturen met het argument dat het veilig is in Belarus. Mikita verloor een eerste rechtszaak. Binnenkort gaat hij in hoger beroep. Stuur de rechter een brief om Mikita te steunen.
meer lezen

Vonnis Internationaal Gerechtshof: IsraŽl moet militaire activiteiten in Rafah onmiddellijk stoppen

24-5-2024 Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat de humanitaire situatie in de Gazastrook rampzalig is. En het Hof neemt nieuwe voorlopige maatregelen om de genocide te stoppen. 1. IsraŽl moet militaire activiteiten in Rafah direct stoppen. 2. IsraŽl moet de grensovergang bij Rafah openhouden voor humanitaire hulp. 3. IsraŽl moet de VN toegang geven tot Gaza om de genocide te onderzoeken.
meer lezen

Interview met Ko Colijn: 'Uitlatingen van Westerse leiders dat OekraÔne moet winnen zijn pure bluf.'

23-5-2024 Willem de Haan van VredesMagazine sprak met Ko Colijn over de oorlog in OekraÔne. Colijn was hoogleraar Internationale Betrekkingen en Mondiale Veiligheid en directeur van Instituut Clingendael. 'Het oplossen van conflicten doe je niet op het slagveld maar aan de onderhandelingstafel. We moeten meer in ontwikkeling, onderwijs, klimaat en diplomatie investeren, niet in de militaire illusie.'
meer lezen

Je kunt nu de Stemwijzer van WILPF raadplegen, de oudste internationale vrouwenvredesorganisatie

22-5-2024 Ook voor de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 brengt de Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) een Stemwijzer uit. In de Stemwijzer heeft WILPF een vergelijking gemaakt van partijprogramma's met de standpunten van WILPF. Sinds haar oprichting in 1915 zet WILPF zich in om oorlog en gewapende conflicten op te lossen aan de onderhandelingstafel, en het voorkomen ervan.
meer lezen

Het klinkt raar maar de kans op een Amerikaanse invasie in Nederland is nu groter dan een Russische

22-5-2024 Aanklager Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de rechters van het Strafhof gevraagd om arrestatiebevelen voor Hamasleiders Sinwar, Deif en Haniyeh en de IsraŽlische minister-president Netanyahu en minister Gallant. President Biden noemt dit 'schandalig'. Twaalf Amerikaanse senatoren dreigen met een invasie in Den Haag, mocht het tot een arrestatie van de IsraŽli's komen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais en Kerk en Vrede doen mee aan de wereldwijde digitale demonstratie tegen oorlog

20-5-2024 De oorlogen in OekraÔne, Soedan en Congo en de etnische zuivering en genocide door IsraŽl in Gaza razen door. Doe mee aan de internationale digitale demonstratie #RefuseWar. En spreek je uit tegen oorlog en tegen de militarisering van onze samenleving. Toon je solidair met dienstweigeraars, deserteurs en oorlogsopstandelingen wereldwijd. En spreek je uit tegen de herinvoering van de dienstplicht.
meer lezen

Eerherstel voor Nederlandse militairen die weigerden oorlogsmisdaden te plegen in koloniale oorlog

19-5-2024 De Nederlandse regering verleent na 76 jaar eerherstel aan Joop de Hoog, Louis Stokking en Martinus Smit. Zij weigerden in 1947 in de Nederlandse koloniale oorlog in IndonesiŽ om een dorp plat te branden. Want zij vonden dat het 'om een represaillemaatregel tegen de burgerbevolking ging, die volkenrechtelijk niet geoorloofd was'. Ze kregen 2 jaar gevangenisstraf. Onterecht, zegt de regering nu.
meer lezen

Inheemse Kanaken protesteren tegen hervorming kieswet Nieuw-CaledoniŽ. Frankrijk stuurt militairen

17-5-2024 Het Franse parlement heeft de kieswet van Nieuw-CaledoniŽ (Kanaky) aangepast. Hierdoor krijgen meer Fransen stemrecht en verwatert het aandeel kiezers van de inheemse Kanaken. Zij streven naar onafhankelijkheid van kolonisator Frankrijk. Frankrijk stuurde deze week 1.000 extra militairen om de protesten neer te slaan. De eilanden zijn rijk aan nikkel, een belangrijk metaal voor elektrische auto's.
meer lezen

Stoppen de VS wapenleveringen aan IsraŽl tijdens invasie Rafah? Of versnellen ze de wapenleveringen?

16-5-2024 Kortgeleden noemde president Biden een invasie in Rafah een 'rode lijn'. En leek hij de levering van sommige wapens te stoppen. Daar konden AIPAC, een machtige en rijke beweging van pro-IsraŽlische Amerikanen, en invloedrijke pro-IsraŽlische Evangelicals niet om lachen. Nu heeft Biden besloten voor 1 miljard dollar extra wapens naar IsraŽl te sturen, terwijl de invasie in Rafah in volle gang is.
meer lezen

Voormalig ambassadeur VS in Rusland Jack F. Matlock: 'Kernoorlog dichterbij dan tijdens Cubacrisis'

12-5-2024 'De oorlog in OekraÔne is een uitputtingsoorlog. OekraÔne is verwoest. Miljoenen mensen zijn ontheemd. De economie is geruÔneerd. De Amerikaanse regering accepteert dat OekraÔne escaleert in Rusland. Zoals de voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland zei: 'er komen nare verrassingen aan voor Rusland'.' Matlock 'is bang dat we nu dichter bij een kernoorlog zijn dan in 1962.'
meer lezen

15 mei 2024: Internationale Dag van de Gewetensbezwaren. Steun dienstweigeraars wereldwijd!

12-5-2024 15 mei 2024 is het de Internationale Dag van de Gewetensbezwaren en Dienstweigering. War Resisters' International: 'Met publieke verklaringen over dienstweigering willen we aandacht vragen voor de verschrikkelijke gevolgen van oorlog. En ons krachtig uitspreken tegen militarisme, militaire dienst en oorlogsvoorbereidingen. Wij steunen gewetensbezwaarden, dienstweigeraars en deserteurs wereldwijd.'
meer lezen

Rusland oefent met tactische kernwapens. Wanneer stopt de escalatie in OekraÔne? Of stopt die niet?

8-5-2024 Kortgeleden dreigde de Franse president Emmanuel Macron met de inzet van NAVO-soldaten in OekraÔne. Deze week gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron OekraÔne toestemming Rusland aan te vallen met Britse raketten. En nu heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat Rusland gaat oefenen met tactische kernwapens aan de grens met OekraÔne.
meer lezen

Denkend aan John F. Kennedy: alleen dialoog en diplomatie kunnen escalatie in OekraÔne voorkomen

5-5-2024 Volgens de Amerikaanse wetenschapper en VN-adviseur Jeffrey Sachs is de diplomatie tussen de VS en Rusland volledig ingestort. Dit creŽert volgens hem een dynamiek van escalatie tussen beide supermachten, die kan leiden tot een kernoorlog. Alleen dialoog en diplomatie kunnen ons redden. Zoals Kennedy zei: 'Laten we nooit uit angst onderhandelen. Maar laten we nooit bang zijn om te onderhandelen.'
meer lezen

Nordstream weer in het nieuws: Britse verzekeraars wantrouwen officiŽle verhaal, betalen schade niet

3-5-2024 Het Westerse verhaal is dat Nord Stream is opgeblazen door hobbyduikers uit OekraÔne. China vraagt de VN-Veiligheidsraad om een onafhankelijk onderzoek, maar Westerse landen blokkeren dat. Een nieuwe twist in het tot nu toe onopgehelderde Nord Stream-verhaal is dat Britse verzekeraars denken dat een overheid betrokken bij de OekraÔne-oorlog Nord Stream heeft opgeblazen. En daarom betalen ze niet.
meer lezen

Kanonnenvlees als kiloknaller. In de oorlog in OekraÔne is de dood lucratiever dan het leven

30-4-2024 Deathonomics noemt Vladislav Inozemtsev het. Je woont aan de Wolga en verdient Ä 400 per maand. Ga je in het leger? Dan krijg je zo'n Ä 2.000 per maand. Sneuvel je? Dan krijgt je nabestaande Ä 150.000 en een pensioen. Ook betaalt de Russische staat de lening van je huis terug aan de bank. In OekraÔne van hetzelfde laken een pak. Alleen is daar de sneuveljackpot Ä 350.000, 15 miljoen hryvnia.
meer lezen

Waarom 60 miljard dollar Amerikaanse steun aan OekraÔne tot niets leidt, behalve meer dode soldaten

28-4-2024 Van de 60 miljard dollar Amerikaanse steun aan de oorlog in OekraÔne gaat 23 miljard naar de uitgeputte Amerikaanse voorraden. 11 miljard naar andere Amerikaanse operaties in Europa. 8 miljard moet voorkomen dat OekraÔne failliet gaat. Van de 60 miljard gaat 14 miljard naar nieuwe Amerikaanse wapens. Waar dat toe leidt is niet zeker, behalve meer dode soldaten zonder uitzicht op een einde.
meer lezen

Nature: 'Dodelijke drones met kunstmatige intelligentie in OekraÔne.' Er komt geen mens aan te pas

25-4-2024 In OekraÔne worden autonome dodelijke wapens met kunstmatige intelligentie gebruikt. De kunstmatige intelligentie kiest zijn doel en beslist wel of niet te schieten. Zonder menselijke inmenging. 'Sommige waarnemers vrezen een toekomst waarin zwermen goedkope AI-drones door wie dan dan ook kunnen worden gelanceerd om een specifiek persoon uit te schakelen, met behulp van gezichtsherkenning.'
meer lezen

Opnieuw gevaar voor massale wreedheden en genocide in Darfur. Refugees International vraagt om actie

24-4-2024 Refugees International vraagt de wereld in actie te komen voor Darfur, 20 jaar nadat honderdduizenden mensen omkwamen. De Rapid Support Forces, gevormd uit de Janjaweed-milities die verantwoordelijk zijn voor de vorige genocide, staan op het punt de stad El Fasher aan te vallen. De RSF krijgen militaire steun van de Verenigde Arabische Emiraten, ondanks een wapenembargo van de VN-Veiligheidsraad.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stegen in 2023 met 6,8 procent. De snelste stijging sinds 2009

22-4-2024 De totale wereldwijde militaire uitgaven waren 2.443 miljard dollar in 2023, een stijging met 6,8 procent vergeleken met 2022. De 31 landen van de NAVO namen 1.341 miljard dollar voor hun rekening, 55 procent van de totale wereldwijde militaire uitgaven. Op de ranglijst staan de VS op plek 1 met 916 miljard dollar, China op plek 2 met 296 miljard dollar en Rusland op plek 3 met 109 miljard dollar.
meer lezen

Op Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen zijn drie vredestentoonstellingen te zien

19-4-2024 De tentoonstellingen Zicht op Vrede, Vredeskinderen en Vredesaffiches van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zijn op 5 mei te zien op het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen.
Meer informatie
Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid

NAVO 75 jaar: van 'vreedzaam' verdedigingspact naar gewelddadige militaire interventiemacht

19-4-2024 Artikel 1 van de NAVO zegt dat de organisatie internationale geschillen met vreedzame middelen wil oplossen. De praktijk is anders. De NAVO heeft zich ontwikkeld tot een militaire interventiemacht die overal op de wereld conflicten met geweld tegemoet treedt. De organisatie en haar leden hebben duizenden doden op haar geweten in ServiŽ en LibiŽ en honderdduizenden in Afghanistan en Irak.
meer lezen

Bedrijfsleven let op! U mag op geen enkele manier meewerken aan de genocide van IsraŽl in Gaza

17-4-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vastgesteld dat er een plausibel risico is dat IsraŽl genocide pleegt in Gaza. Dit betekent dat ook bedrijven de plicht hebben deze genocide te voorkomen of te stoppen. Het Genocideverdrag bepaalt dat bedrijven op geen enkele manier mogen meewerken aan de genocide van IsraŽl. En dus geen zaken mogen doen met IsraŽl of bedrijven die betrokken zijn bij genocide.
meer lezen

Geweldsescalatie IsraŽl en Iran dankzij negeren diplomatie en internationaal recht door het Westen

16-4-2024 Op 1 april bombardeerde IsraŽl de Iraanse ambassade in SyriŽ. Maar Nederland zegt niets en de VS, het VK en Frankrijk blokkeren een veroordeling van IsraŽl door de VN-Veiligheidsraad. Dit is een schoffering van het internationaal recht en een gemiste kans voor de diplomatie. Want Iran verklaarde dat een veroordeling van IsraŽl militaire actie onnodig zou maken. Nu dreigt militaire escalatie.
meer lezen

Izzeldin Abuelaish: 'Politici, heb de morele moed Palestijnen als gelijkwaardige mensen te zien'

12-4-2024 De Palestijnse gynaecoloog Izzeldin Abuelaish was erbij toen het IsraŽlische leger zijn drie dochters vermoordde. Maar hij weigert de moordenaars te haten en pleit voor vreedzaam samenleven van Palestijnen en IsraŽli's. Hij schreef het boek 'I shall not hate' en maakte een gelijknamige documentaire. Kortgeleden had Izzeldin Abuelaish een indrukwekkend interview met Twan Huys in Buitenhof.
meer lezen

Demonstratie in Amsterdam tegen deelname IsraŽl aan het Eurovisie Songfestival: zaterdag 13 april

10-4-2024 Zaterdag 13 april is in Amsterdam Eurovision in Concert. 30 van de 37 deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in MalmŲ van 7-11 mei zingen dan alvast hun liedjes. Fans uit heel Europa komen naar Amsterdam om hun songfestivalfavorieten voor het eerst live in actie te zien. BDS Nederland organiseert zaterdag een demonstratie tegen de deelname van IsraŽl. En roept op het Songfestival te boycotten.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede plaatsen Vredespaal aan de Rosa Manussingel in Heemskerk

9-4-2024 Vrouwen voor Vrede IJmond heeft een Vredespaal geplaatst aan de Rosa Manussingel in Heemskerk. Vredespalen komen uit Japan als een protest tegen kernwapens. Wereldwijd staan honderdduizenden vredespalen. Rosa Manus was een vrouwen- en vredesactiviste in de jaren '30 van de vorige eeuw. Zij slaagde erin 10 miljoen handtekeningen te verzamelen voor de Geneefse ontwapeningsconferentie in 1932.
Bron: Vrouwen voor Vrede IJmond

Pacifist Willem de Haan: 'Niemand praat over vreedzame oplossingen. Terwijl er oorlog is in Europa.'

6-4-2024 De pacifist begrijpt er niets van. 'Het gemak waarmee hoge militairen zeggen: hebben we schuilkelders en genoeg voorraad? Iedereen accepteert dat. We zitten in een totaal militaristische tijd. Een frame dat zo sterk is, dat je er nauwelijks aan kunt ontsnappen', zegt Willem de Haan, redacteur van VredesMagazine en lid van Vredesbeweging Pais in Trouw. 'Mensen durven geen vraagtekens te zetten.'
meer lezen

Tentoonstelling 'Die Weisse Rose in nazi-Duitsland' in mei in Amsterdam

4-4-2024 Tentoonstelling over de verzetsgroep Weisse Rose in nazi-Duitsland. De leden van de groep werden in 1943 onthoofd. Van 3 t/m 29 mei in de kerk De Bron in Amsterdam. Georganiseerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Tweede nummer van 2024 van VredesMagazine verschenen. Nu ook online te lezen of te downloaden

29-3-2024 In maart verscheen het tweede nummer van 2024 van VredesMagazine. VredesMagazine is een kwartaalblad over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid. En over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. VredesMagazine analyseert, stemt tot nadenken en schudt mensen wakker. U kunt VredesMagazine nu online lezen of downloaden. Een jaarabonnement kost Ä 12,-.
meer lezen

Veiligheidsraad eist staakt-het-vuren Gaza. Maar de VS ondermijnt de resolutie. Klap voor de vrede

28-3-2024 Eindelijk eist de VN Veiligheidsraad een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Maar direct verklaarden de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield en woordvoerders John Kirby en Matthew Miller dat de resolutie niet bindend is. Tekende Joe Biden een wet voor 3,8 miljoen dollar wapensteun aan IsraŽl. En verklaarde het State Department dat IsraŽl zich houdt aan het internationaal recht.
meer lezen

De Verenigde Staten hebben 924 buitenlandse militaire bases in 90 landen op 6 continenten

27-3-2024 De VS hebben, anders dan enig ander land, een enorm netwerk van buitenlandse militaire bases over de hele wereld. 924 militaire bases in 90 landen. Deze militaire bases spelen een rol in de oorlogen die de VS voeren. Van 1798 tot 2022 voerde het land volgens de Amerikaanse overheid 469 oorlogen wereldwijd, 2 per jaar. Na de Koude Oorlog steeg dat tot 7 per jaar, 218 oorlogen tussen 1991 en 2022.
meer lezen

Paasmars voor vrede en tegen uraniumverrijking en kernwapens in Gronau op Goede Vrijdag 29 maart

27-3-2024 Traditioneel zijn er rond Pasen in tientallen steden in Duitsland Paasmarsen voor vrede. De laatste jaren staan de Paasmarsen in het teken van de oorlog in OekraÔne. De Duitse vredesbeweging demonstreert tegen wapenleveringen en voor vredesonderhandelingen. De Paasmars in Gronau richt zich ook tegen de verrijking van uranium in de uraniumverrijkingsinstallaties van Urenco in Gronau en Almelo.
meer lezen

Adviesraad Internationale Vraagstukken over de oorlog in OekraÔne. Een giftige adder onder het gras

26-3-2024 De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft een advies gemaakt over de oorlog in OekraÔne. De Adviesraad schrijft dat er vier militaire scenario's denkbaar zijn voor de oorlog in OekraÔne. 1. Een totale overwinning voor OekraÔne. 2. Een totale overwinning voor Rusland. 3. Een voortzetting van de huidige situatie: patstelling. 4. Onderhandelingen. Plus een giftige adder onder het gras.
meer lezen

SIPRI: De NAVO, de Verenigde Staten voorop, domineert de internationale wapenhandel

25-3-2024 Het SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) schrijft in zijn nieuwste onderzoeksrapport dat de NAVO de internationale wapenhandel domineert. NAVO-landen hebben een marktaandeel van 75% in de internationale wapenhandel. De VS zijn verreweg de grootste wapenhandelaar met een marktaandeel van 42%. In de top 5 staan verder Frankrijk (11%), Rusland (11%), China (6%) en Duitsland (6%).
meer lezen

Teken de internationale petitie van World Beyond War. Geen wapens naar OekraÔne, IsraŽl en Taiwan!

22-3-2024 World Beyond War is een wereldwijde geweldloze beweging om oorlog te beŽindigen en een rechtvaardige en duurzame vrede tot stand te brengen. Het vinden van een manier om over te stappen naar een mondiaal veiligheidssysteem dat wordt ondersteund door internationaal recht, diplomatie, samenwerking en mensenrechten en het verdedigen hiervan met geweldloze actie in plaats van de dreiging van geweld.
meer lezen

VN Veiligheidsraad: oorlog leidt tot honger in Soedan. Mensen slachtoffer van oorlog om grondstoffen

21-3-2024 In Soedan vechten het leger onder leiding van Burhan en de Rapid Support Forces onder leiding van Hemedti om de controle over de grondstoffen van het land. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten financieren beide legers. Daarnaast financieren beide legers hun wapenaankopen op de internationale markt met het exploiteren van grondstoffen, zoals olie, diamanten en goud en andere metalen.
meer lezen

Zondag 24 maart vredesprotest tegen oorlog in OekraÔne en Gaza. Staakt-het-vuren en ga onderhandelen

20-3-2024 Stop de Oorlog Amsterdam organiseert op zondag 24 maart van 18.00 tot 19.00 uur een vredesdemonstratie op het Spui in Amsterdam tegen de oorlogen in OekraÔne en Gaza. De organisatoren van de demonstratie roepen op tot diplomatieke onderhandelingen om de oorlogen te stoppen. Ze pleiten voor vreedzame conflictbeheersing en ontwapening. Eťn van de sprekers is Henk Baars, voorzitter van Kerk en Vrede.
meer lezen

Oorlog in OekraÔne. Gaan we verder escaleren? Of gaan we onderhandelen?

18-3-2024 President Macron heeft een tipje van de sluier opgelicht: als we doorgaan met de oorlog in OekraÔne, sluit hij niet uit dat West-Europese soldaten mee gaan vechten. Dan stevenen we af op een directe militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland. West-Europese soldaten op het slagveld. En met het risico van een kernoorlog. Alleen onderhandelingen met Rusland kunnen deze killing fields voorkomen.
meer lezen

Onze Grondwet verplicht de regering te werken aan een vreedzame oplossing van de oorlog in OekraÔne

14-3-2024 In artikel 90 van onze Grondwet staat: 'De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.' Volgens staatsrechtdeskundigen betekent dat dat de regering verplicht is te werken aan een vreedzame oplossing van conflicten tussen staten. Ministers en Tweede Kamerleden moeten zich realiseren dat oproepen voor meer wapens en militair geweld in OekraÔne in strijd zijn met de Grondwet.
meer lezen

Stop vŚbeneksport til Israel: Deense vredesorganisaties eisen bij rechter stop wapenexport IsraŽl

13-3-2024 Oxfam Denemarken, Amnesty International Denemarken, Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid Denmark) en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq starten een rechtszaak tegen de Deense overheid om de wapenexport naar IsraŽl te stoppen. Zij hebben zich laten inspireren door de succesvolle rechtszaak in Nederland, waarin het Haagse Gerechtshof de levering van F35-onderdelen aan IsraŽl verbood.
meer lezen

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Nederlandse kranten publiceren antimilitaristische tegenspraak

12-3-2024 Na 2 jaar oorlog in OekraÔne verscheen de laatste dagen antimilitaristische tegenspraak in verschillende kranten. Jolle Demmers pleitte in Trouw tegen een 'strategie van kerkhoven'. In NRC vroegen Ewald Engelen en Martijntje Smits om een staakt-het-vuren in OekraÔne. En in de Telegraaf zei de pacifist Henk Baars van Kerk en Vrede: 'Als Rusland zich niet veilig voelt, zijn wij het evenmin.'
meer lezen

VN-Handvest verplicht ons conflicten vreedzaam op te lossen. Ook in OekraÔne. Start onderhandelingen

7-3-2024 Het VN-Handvest verplicht landen conflicten vreedzaam op te lossen. Niet alleen om oorlogen te voorkomen, maar ook om ze te stoppen. De resolutie van de Algemene Vergadering van de VN van 2 maart 2022 riep alle landen op, niet alleen Rusland en OekraÔne, om een vreedzame oplossing voor de OekraÔense oorlog te vinden: 'politieke dialoog, onderhandeling, bemiddeling en andere vreedzame middelen.'
meer lezen

Nederland zegt 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne te sluiten. Opzegtermijn is 3 maanden

5-3-2024 Vrijdag 1 maart ondertekenden minister-president Rutte en president Zelensky in Kharkiv een 10-jarige veiligheidsovereenkomst. Tot het moment van ondertekenen wist niemand wat erin stond, ook de Tweede Kamer niet. Nu blijkt dat Nederland de overeenkomst binnen 3 maanden kan stoppen. Wat een beschamende en zielige vertoning. Misleiding. En ook geen enkele visie op het stoppen van de killing fields.
meer lezen

Vredesdemonstratie Gaza zaterdag 16 maart 14.00 op de Dam in Amsterdam: staakt-het-vuren nu!

4-3-2024 Op zaterdag 16 maart is er op de Dam in Amsterdam een vredesdemonstratie voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. De vredesdemonstratie duurt van 14.00 tot 15.00. De organisatoren willen naast een permanent staakt-het-vuren voldoende humanitaire hulp in Gaza, de vrijlating van alle gijzelaars en gevangenen en een duurzame vredesoplossing in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
meer lezen

Debatavond in Brussel: hoe stoppen we de oorlog in OekraÔne? Wanneer willen we onderhandelen?

29-2-2024 Donderdag 22 februari was er in Brussel een debat over de vraag 'Naar het einde van de oorlog in OekraÔne?' Vijf deskundigen waren het erover eens dat de oorlog alleen kan stoppen via onderhandelingen. Onderhandelingen blijven uit zolang de VS en Rusland voordelen zien in militair geweld. Nemen de nadelen toe, dan kunnen ze gaan onderhandelen over de veiligheidssituatie en machtsbalans in Europa.
meer lezen

Nederland sluit 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne. Wat staat daarin? Wat spreken we af?

28-2-2024 Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot, minister van Defensie Ollongren en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Van Leeuwen, allen demissionair, hebben aangekondigd dat Nederland een 10-jarige veiligheidsovereenkomst met OekraÔne sluit. Wat staat daarin? Op rijksoverheid.nl en op defensie.nl staat het niet. En niemand vraagt ernaar.
meer lezen

Steeds minder banken en verzekeraars steunen de kernwapenindustrie. Daling van 306 tot 287 in 2023

27-2-2024 De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) schrijft in het rapport Onhoudbare Investeringen (Untenable Investments) dat het aantal banken en verzekeraars dat investeert in de kernwapenindustrie opnieuw is gedaald. Sinds de inwerkingtreding van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens is dat aantal ieder jaar gedaald.
meer lezen

Geweldloze actie voor Gaza op de Middellandse Zee: schepen met hulpgoederen op weg naar Gaza

27-2-2024 De Freedom Flotilla Coalition (FFC) vaart binnenkort uit om de dodelijke belegering van Gaza door IsraŽl uit te dagen. De FFC stuurt een vloot de zee op met duizenden tonnen noodzakelijke humanitaire hulp die ze rechtstreeks aan de Palestijnen in Gaza zal leveren. De FFC is een wereldwijde solidariteitsbeweging met als doel een einde te maken aan de illegale IsraŽlische bezetting van Gaza.
meer lezen

Onderzoek: Europese bevolking is OekraÔne-oorlog spuugzat. Start onderhandelingen over einde oorlog

23-2-2024 Uit onderzoek van de European Council on Foreign Relations (ECFR) blijkt dat de Europese bevolking een realistische kijk heeft op de oorlog in OekraÔne. Een kleine minderheid van zo'n 10% denkt dat OekraÔne de oorlog 'wint'. Twee keer zoveel mensen vrezen dat Rusland OekraÔne alsnog onder de voet loopt. Maar het grootste deel ziet de oorlog eindigen met onderhandelingen over een vredesakkoord.
meer lezen

Teken de petitie tegen een defensieverdrag met IsraŽl

22-2-2024 Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en IsraŽl. Het land dat Palestijnse gebieden bezet. Illegale nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever. En mogelijk genocide pleegt in Gaza met nu al meer dan honderdduizend doden en gewonden. Nu moet de Eerste Kamer beslissen over het verdrag. Teken de petitie en vraag de Eerste Kamer niet akkoord te gaan.
meer lezen

Van OekraÔne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme. Bijeenkomst zaterdag 24 februari Amsterdam

22-2-2024 Op zaterdag 24 februari van 11.30 tot 13.00 is in Ru Parť Amsterdam de bijeenkomst 'Van OekraÔne tot Gaza: De urgentie van antimilitarisme'. Benjamin Baars en Wendela de Vries van Stop Wapenhandel pleiten op het 2.Dh5 activistenfestival voor strenge controle op wapenexport en een einde aan wapenexport naar mensenrechtenschenders, conflictregio's en arme landen.
meer lezen

Stop de militarisering van Europa! Werk aan vrede en start diplomatieke onderhandelingen met Rusland

22-2-2024 Vredesprotest op 24 februari 18-19.00 uur, Spui Amsterdam.
Kerk en Vrede, VredesMagazine en Stop Wapenhandel roepen op de militarisering van Europa te stoppen. De vredesbeweging pleit voor de-escalatie in OekraÔne en Gaza. En diplomatieke onderhandelingen gericht op het einde van het zinloze militaire geweld.
meer lezen

IsraŽl stemt aanval Rafah af met Egypte. Egypte bouwt gigantisch vluchtelingenkamp in SinaÔ

16-2-2024 President Joe Biden heeft IsraŽl groen licht gegeven voor de vernietiging van Rafah. Mits IsraŽl een 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' heeft voor de deportatie van de Palestijnse bevolking. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei op de Veiligheidsconferentie in MŁnchen dat IsraŽl dit afstemt met Egypte. Op satellietbeelden is te zien dat Egypte een gigantisch vluchtelingenkamp bouwt in SinaÔ.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: zijn nieuwe maatregelen tegen IsraŽl nodig door aanval op Rafah?

16-2-2024 Zuid-Afrika heeft deze week een 'dringend verzoek' ingediend bij het Internationaal Gerechtshof voor een onderzoek naar het aanstaande grondoffensief in Rafah. Zuid-Afrika vraagt het hof of het grondoffensief van IsraŽl in strijd is met het vonnis van 26 januari. Toen nam het hof voorlopige maatregelen om genocide van IsraŽl in Gaza te voorkomen. IsraŽl vindt een nieuw onderzoek niet nodig.
meer lezen

'Alledaags militarisme': Hoe ons land sluipenderwijs militariseert. En hoe gevaarlijk dat is

13-2-2024 NAVO-generaals Rob Bauer en Onno Eichelsheim vragen ons een oorlog met Rusland voor te bereiden. En praten over de dienstplicht en een oorlogseconomie. Ook de Tweede Kamer roept de regering op zich voor te bereiden op oorlog. En tv-programma EenVandaag meldt dat 'de zorgen om een dreigende oorlog toenemen' en besteedt ruime aandacht aan 'een vrijwillig dienjaar'. Alledaags militarisme rukt op.
meer lezen

Gerechtshof: Nederland moet stoppen met leveren F35-onderdelen aan IsraŽl

12-2-2024 Vredesorganisaties hebben het Gerechtshof Den Haag gevraagd ervoor te zorgen dat Nederland stopt met leveren F35-onderdelen aan IsraŽl. Maandag 12 februari heeft het hof besloten dat Nederland moet stoppen. 'Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F35-gevechtsvliegtuigen van IsraŽl ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.'
meer lezen

Nu, naast de poster, ook een gratis wensbriefkaart Peace Now

9-2-2024 In december berichtten we al over de posteractie Peace Now. Die is inmiddels een groot succes! Utrecht, de stad waar de actie ontstond, hangt er vol mee. Nu is de actie uitgebreid met, eveneens gratis, wensbriefkaarten met dezelfde afbeelding van een vredesduif en de tekst Peace Now. Zowel de poster als de kaart zijn verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
meer lezen

Stop steun UNRWA klap in gezicht van Internationaal Gerechtshof. En doodsteek voor hulp Palestijnen

8-2-2024 Direct nadat het Internationaal Gerechtshof vonniste dat IsraŽl mogelijk genocide pleegt, zei IsraŽl dat 12 medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Veel Westerse landen stopten gelijk hun financiŽle steun aan UNRWA. Een klap in het gezicht van het Internationaal Gerechtshof, een doodsteek voor de humanitaire hulp aan Palestijnen. En er is nog steeds geen bewijs.
meer lezen

BelgiŽ stopt vergunning voor export wapens naar IsraŽl. Volgt Nederland dit voorbeeld?

7-2-2024 Minister-president Di Rupo van de Parti Socialiste heeft besloten de vergunning voor de export van wapens naar IsraŽl te stoppen. Onder druk van vredesorganisaties geeft hij toe dat de humanitaire situatie in Gaza wapenexport onmogelijk maakt. Ook verwijst hij naar het vonnis van het Internationaal Gerechtshof: landen moeten alles doen om een genocide in Gaza te stoppen. Wat doet Nederland?
meer lezen

Nederlandse regering: Wij willen een staakt-het-vuren in Gaza! Teken de petitie op tekenvoorvrede.nl

4-2-2024 Door de petitie te ondertekenen vraag je aan de Nederlandse regering om de internationale roep naar een staakt-het-vuren actief te ondersteunen.
- Eis van de IsraŽlische regering directe toegang van alle humanitaire hulp in Gaza.
- Doe alles voor de vrijlating van alle gegijzelden.
- Streef naar de vrijheid, veiligheid en gelijkwaardigheid van de Palestijnse en IsraŽlische bevolking.
meer lezen

Weerzin tegen uitputtingsoorlog groeit. Enkele reis naar killing fields van OekraÔne niet populair

1-2-2024 Deze maand duurt de oorlog in OekraÔne 2 jaar. Het is een uitputtingsoorlog waarin honderdduizenden mensen zijn gesneuveld of zwaargewond zijn. Het vervangen van de dode en gewonde soldaten door vers kanonnenvoer verloopt moeizaam en pijnlijk in OekraÔne. 'Want wie wil er worden opgeroepen om naar de killing fields in het oosten van het land te gaan?', zegt oud-NAVO-diplomaat Robert Serry in NRC.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof veroordeelt de staat IsraŽl. En de organisatie Hamas niet. Hoe zit dat?

31-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft 26 januari 2024 6 voorlopige maatregelen genomen om te voorkomen dat IsraŽl genocide pleegt op de Palestijnse bevolking in Gaza. Ook heeft het Hamas opgeroepen alle gegijzelden vrij te laten. Het Gerechtshof heeft IsraŽl veroordeeld. Hamas kreeg alleen een oproep. Het verschil komt doordat Hamas geen staat is en daarom buitenspel stond in deze rechtszaak.
meer lezen

Wat moeten we met de grimmige oorlogssprookjes van NAVO-generaals? Niet geloven

30-1-2024 In koor roepen Zweedse, Belgische en Nederlandse generaals dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog met Rusland. Verschillende politici zeggen het hen na. En vragen om meer geld voor wapens. Want Rusland verhoogt zijn militaire uitgaven tot Ä 100 miljard, 6% van het BBP. Dat is heel veel. Maar wacht even. De Amerikaanse militaire uitgaven zijn 10 keer hoger. En de West-Europese 3,5 keer hoger.
meer lezen

Internationaal Gerechtshof: IsraŽl moet genocide voorkomen. Stop met doden en verwonden Palestijnen

26-1-2024 Het Internationaal Gerechtshof heeft vrijdag besloten dat IsraŽl er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza. De rechtbank vindt een onmiddellijk staakt-het-vuren niet nodig. Wel moet IsraŽl stoppen met het doden en verwonden van Palestijnen en voldoende humanitaire hulp toelaten tot Gaza. Ook moet IsraŽl alle oproepen tot genocide, bijvoorbeeld van ministers, voorkomen en bestraffen.
meer lezen

Militaire strategie IsraŽl werkt niet: Hamas terug in Noord-Gaza. Politieke onderhandelingen nodig

26-1-2024 IsraŽl probeert het terroristische geweld van Hamas met grof militair geweld de kop in te drukken. Tallozen hebben daar bezwaren tegen, onder meer omdat IsraŽls militaire strategie gepaard gaat met massamoord op de Palestijnse bevolking in Gaza. Los daarvan, de militaire oplossing werkt niet. Nadat IsraŽl zei Hamas te hebben verslagen in Noord-Gaza, lanceerde Hamas weer raketten vanuit Noord-Gaza.
meer lezen

Tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen in Soedan. De oorlog waar we niet naar kijken

24-1-2024 Al bijna een jaar woedt er een extreem gewelddadige oorlog in Soedan. Het regeringsleger van Al-Burhan en de Rapid Support Forces van Dagalo vechten om de macht. Zij financieren de oorlog met Soedans' grondstoffen, vooral goud. Ondanks een wapenembargo van de VN, kunnen beide partijen zeer geavanceerde wapens kopen. Tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen. De wereld kijkt de andere kant op.
meer lezen

Dilemma's van geweldloos verzet tegen een wrede bezetter: lezing over verzetsgroep De Vonk in Leiden

23-1-2024 Op zaterdag 27 januari 2024 geeft historicus Rik Weeda een lezing over de pacifistische verzetsgroep De Vonk. Hij bespreekt de werkwijze van de groep in Leiden en daarbuiten. Ook gaat hij in op de dilemma's die ontstonden door het gebruik van geweldloos verzet tegen een steeds wredere bezettingsmacht. De Vonk was een humanistisch-socialistische verzetsgroep tijdens de nazi-Duitse bezetting.
meer lezen

NAVO: gigantische militaire oefening. Maar ook onderhandelen met Rusland over einde oorlog OekraÔne

19-1-2024 Volgende week begint Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds 1988. 90.000 militairen, 50 schepen, 80 vliegtuigen en 1.100 gevechtsvoertuigen oefenen tot mei een oorlog met Rusland in de Baltische staten en Polen. Maar er is ook goed nieuws: het Militair Comitť van de NAVO wil met Rusland praten over 'een duurzame, onderhandelde oplossing' voor de oorlog in OekraÔne.
meer lezen

IsraŽl gebruikt uithongering Palestijnen als wapen. Hun wil breken via fysieke en mentale uitputting

16-1-2024 Door uithongering kun je de bevolking fysiek verzwakken en psychologisch breken, zegt Ingrid de Zwarte van de Universiteit Wageningen in de NRC. Al in december vroeg Human Rights Watch aandacht voor IsraŽls gebruik van uithongering als wapen, door Palestijnen in Gaza opzettelijk de toegang tot eten en drinken te ontzeggen. Arif Husain van het Wereldvoedselprogramma 'heeft nog nooit zoiets gezien'.
meer lezen

Verlengen we de gewelddadige patstelling in OekraÔne? Of geven we vredesonderhandelingen een kans?

15-1-2024 De OekraÔense stafchef Valerii Zaloezjnyi stelt vast dat de oorlog tussen Rusland en OekraÔne en de NAVO in een patstelling is terechtgekomen. Een extreem gewelddadige patstelling die dagelijks honderden doden en gewonden produceert. Hoogleraren internationale betrekkingen Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en Jolle Demmers (Universiteit Utrecht) zien kansen voor vredesonderhandelingen.
meer lezen

Bombardementen op Jemen helpen niet. Werk aan een politieke oplossing van de oorlog in Gaza

14-1-2024 De Britse Peace Pledge Union veroordeelt de bombardementen op Jemen. De pacifisten noemen de militaire aanval op de Houthi's een roekeloze escalatie. 'Er is geen militaire oplossing voor het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen. De enige weg naar vrede is een staakt-het-vuren in Gaza.' Ook is het de vraag of de Amerikaanse en Britse bombardementen in strijd zijn met het internationaal recht.
meer lezen

Duitse vredesbeweging: 24 februari 2024 anti-oorlogsprotest op verjaardag van de oorlog in OekraÔne

8-1-2024 Stop het moorden in OekraÔne - Voor een wapenstilstand en onderhandelingen. Met dit motto organiseert de Duitse vredesbeweging op 24 februari vredesdemonstraties in verschillende Duitse steden. 'Sinds 24 februari 2022 heeft de oorlog geleid tot honderdduizenden doden en gewonden en miljoenen vluchtelingen - elke dag dat de oorlog duurt leidt tot nog meer lijden', zeggen de organisatoren.
meer lezen

Rechtszaak tegen genocide door IsraŽl. Wat staat er in de aanklacht van Zuid-Afrika?

7-1-2024 11 januari geeft Zuid-Afrika een toelichting op de aanklacht tegen genocide door IsraŽl voor het Internationaal Gerechtshof. De dag erna verdedigt IsraŽl zich tegen de aanklacht. In de aanklacht beschrijft Zuid-Afrika twee dingen. Ten eerste de intentie van IsraŽl om genocide te plegen. En ten tweede de daden van de genocide door IsraŽl. Mensenrechtenadvocaat Robert Herbst vat de aanklacht samen.
meer lezen

Topeconoom Jeffrey Sachs: Militaire industrie achter gewelddadige Amerikaanse buitenlandse politiek

5-1-2024 De Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs ziet dat vooral de wapenindustrie garen spint bij de talloze Amerikaanse oorlogen. De 750 militaire bases in 80 landen. En de duizelingwekkende bewapeningsopbouw die ons dichter bij een derde wereldoorlog brengt. Inclusief de door de VS uitgelokte oorlog in OekraÔne over de uitbreiding van de NAVO. Die al aan honderdduizenden OekraÔners het leven heeft gekost.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie. Wat zegt IsraŽl?

1-1-2024 Op 29 december 2023 is Zuid-Afrika een rechtszaak gestart over genocide door IsraŽl bij het Internationaal Hof van Justitie. En heeft het Hof gevraagd maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is: wat zegt IsraŽl? Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er zoals verwacht met gestrekt been in. Maar het IsraŽlische Openbaar Ministerie en IsraŽlische juridisch deskundigen maken zich zorgen.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie. Wat doet Nederland?

1-1-2024 In het Genocideverdrag staat dat ieder land verplicht is een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl. De vraag is nu: wat doet Nederland? Ook omdat Nederland op 16 november een rechtszaak bij het Hof is gestart over vermoedelijke genocide in Myanmar.
meer lezen

Zuid-Afrika start rechtszaak tegen genocide door IsraŽl bij Internationaal Hof van Justitie

1-1-2024 In 1948 sloten de landen van de Verenigde Naties het Genocideverdrag. In dit verdrag staat dat iedere lidstaat verplicht is genocide te voorkomen en te bestraffen. Sterker, iedere lidstaat is verplicht een vermoeden van genocide te melden bij het Internationaal Hof van Justitie. Op 29 december 2023 heeft Zuid-Afrika dit gedaan en het Hof gevraagd voorlopige maatregelen te nemen tegen IsraŽl.
meer lezen