Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent VredesNieuws

NAVO's militaire strategie in OekraÔne failliet. Politieke onderhandelingen blijven enige optie.

5-12-2023 Voor de oorlog weigerde de NAVO politieke onderhandelingen met Rusland over OekraÔne. En aan het begin van de oorlog verscheurde de NAVO een akkoord tussen OekraÔne en Rusland over vrede en neutraliteit van OekraÔne. De NAVO koos voor een militaire strategie. Honderdduizenden zinloze doden en gewonden verder, zit de oorlog in een impasse. En is er, zoals gewoonlijk, alleen een politieke uitweg.
meer lezen

Topjournalist David Hearst over IsraŽl: Zelfverdediging? Welnee, uitbreiding apartheidsstaat.

5-12-2023 Deze oorlog tegen Gaza gaat niet over de verdediging van IsraŽl, maar over de uitbreiding van IsraŽl. Het gaat over de creatie van een apartheidsregime dat nog erger is dan dat van Zuid-Afrika. Dat zegt David Hearst, zelf van Joodse origine en een van de topjournalisten voor het Midden-Oosten. En de internationale gemeenschap geeft IsraŽl groen licht om oorlogsmisdaden te plegen.
meer lezen

4 december rechtszaak tegen Nederlandse staat: Nederland medeplichtig aan schending oorlogsrecht?

30-11-2023 Vredesbeweging Pais steunt de rechtszaak van Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum tegen de Nederlandse staat. De organisaties vragen de rechter om te beslissen of de Nederlandse staat medeplichtig is aan de schending van het oorlogsrecht door IsraŽl in Gaza. En ze vragen de rechter de levering van onderdelen voor IsraŽlische F-35-gevechtsvliegtuigen onmiddellijk te stoppen.
meer lezen

Is vrede in Palestina mogelijk? Het leek onmogelijk in Noord-Ierland. Tot het gebeurde.

28-11-2023 Vrede in IsraŽl en Palestina lijkt onmogelijk. Dat leek het ook in Noord-Ierland. Totdat in 1998 het Goede Vrijdagakkoord werd gesloten. Een belangrijke voorwaarde was dat beide partijen de gedeelde geschiedenis van Ierland erkenden: de eeuwenlange onderdrukking van de Ierse bevolking door Britse regeringen. Als we de Nakba en de bezetting door IsraŽl erkennen, is ook in Palestina vrede mogelijk.
meer lezen

Vredesactivisten in zowel Rusland als OekraÔne geÔntimideerd en vervolgd

27-11-2023 In Rusland en OekraÔne intimideert en vervolgt de staat vredesactivisten. Beide overheden zijn beducht voor pacifistische en antimilitaristische geluiden. De OekraÔense pacifist Yurii Sheliazhenko wordt beschuldigd van het 'belemmeren van de activiteiten van de Strijdkrachten van OekraÔne'. De Russische Aleksandra Skochilenko wordt beschuldigd van 'het in gevaar brengen van de Russische staat'.
meer lezen

Wraak dient geen ander doel dan het aanwakkeren van haat en het nog moeilijker maken van oplossingen

22-11-2023 In een opmerkelijke brief richt Bernard Foccroulle, componist en oud-directeur van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, zich tot zijn Joodse en Palestijnse vrienden. Diep verontrust over wat er gebeurt in Gaza en IsraŽl droomt hij van een wereld waarin niet haat en vergelding regeren, maar begrip en erkenning. En waarin het Westen zijn zeer zware verantwoordelijkheden in dit conflict erkent.
meer lezen

Organisaties eisen in kort geding dat Nederlandse staat stopt met schenden oorlogsrecht in Gaza

21-11-2023 Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum dagen de Nederlandse staat voor de rechter over de oorlog in Gaza. De Nederlandse regering gaat door met het leveren van wapens aan IsraŽl. Hierdoor is Nederland medeverantwoordelijk voor ernstige schendingen van het oorlogsrecht. En ook voor de collectieve bestraffing van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza, ook een oorlogsmisdaad.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede roept alle landen op geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl en Hamas

20-11-2023 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie en International Physicians for the Prevention of Nuclear War roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen IsraŽl en de Palestijnen. En vragen alle landen geen geld en wapens te leveren aan IsraŽl, Hamas en andere partijen die militair geweld gebruiken in deze oorlog. Lees hier hun verklaring.
meer lezen

Netwerk Joods-Arabische Solidariteit in IsraŽl werkt aan rechtvaardigheid en vrede

18-11-2023 Racisme en onderdrukking van Arabisch-Palestijnen in IsraŽl nemen sterk toe. Standing Together, een beweging van Joodse en Palestijnse inwoners van IsraŽl, en het Netwerk Joods-Arabische Solidariteit verzetten zich daartegen. De beweging groeit. Afgelopen week demonstreerden 700 mensen in Haifa en 300 in Tel Aviv tegen de bezetting en voor een duurzame vrede. Lees het artikel in The Guardian.
meer lezen

Belgische Rooms-Katholieke bisschop Bonny: zwijg niet langer over vreselijke oorlog IsraŽl in Gaza

17-11-2023 De Belgische Rooms-Katholieke bisschop Johan Bonny is geschokt door de verschrikkelijk slachting van IsraŽl in Gaza. Zwijgen is voor hem niet langer een optie. Hij veroordeelt het buitensporig geweld van IsraŽl en de medeplichtigheid van het Westen. En hij vraagt begrip bij zijn joodse vrienden voor de Palestijnse zaak en hekelt het misbruik van de Bijbel.
meer lezen

Joodse schrijvers: gevaarlijke begripsverwarring, niet elke kritiek op IsraŽl is antisemitisme

16-11-2023 In een open brief schrijven Joodse schrijvers dat niet elke kritiek op IsraŽl antisemitisme is. IsraŽl gebruikt deze retoriek om zich niet te hoeven verantwoorden voor de bezetting van Palestijnse gebieden. Om de bombardementen van IsraŽl op Gaza te rechtvaardigen. En om de kritiek vanuit de internationale gemeenschap het zwijgen op te leggen.
meer lezen

Nieuwe vredesspellen in onze webwinkel - vreedzame Sinterklaas- en kerstcadeaus

15-11-2023 De vredesspellen in onze webwinkel zijn niet gebaseerd op competitie maar op samenwerking. De spelers helpen elkaar om moeilijkheden te overwinnen en hun doel te bereiken. We hebben nu twee nieuwe vredesspellen:
1. Vreedzame Plekken: over samenleven in vrede.
2. Peace Please: over werken aan een cultuur van vrede.
meer lezen

Koreaanse vredesactivisten door rechtbank vrijgesproken na geweldloze actie op wapenbeurs

14-11-2023 In september 2022 voerden vredesactivisten van World Without War actie tegen de Koreaanse wapenbeurs DX Korea. Ze klommen op tanks, speelden gitaar en viool, zongen en rolden een spandoek uit. Ze kregen hiervoor destijds een boete van omgerekend 15.000 dollar. Maar deze maand heeft de Koreaanse rechter ze vrijgesproken. Juist vanwege het geweldloze karakter van hun demonstratie.
meer lezen

Lees de uiterst actuele brief van de Britse filosoof Bertrand Russell uit 1970 over het zionisme

12-11-2023 Filosoof en vredesactivist Bertrand Russell schreef vlak voor zijn dood in 1970 een brief over het zionisme en zijn luchtbombardementen. De brief had gisteren geschreven kunnen zijn. 'Geen enkel volk ter wereld zou accepteren om massaal uit hun eigen land verdreven te worden. Hoe kan iemand van het Palestijnse volk verlangen om een straf te accepteren die niemand anders zou tolereren?'
meer lezen

Is het denkbaar dat Netanyahu kiest voor het einde van de bezetting, gerechtigheid en vrede?

10-11-2023 Stel je voor dat Netanyahu het IsraŽlische leger terugtrekt en stopt met de bombardementen op Gaza. Dat hij stopt met de onderdrukking van de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dat hij de kolonisten daar weghaalt. Dat hij een onafhankelijke Palestijnse staat accepteert. En dat hij zich overgeeft aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
meer lezen

Zijn er geweldloze alternatieven voor het militaire geweld in IsraŽl en Palestina?

10-11-2023 IsraŽl en zijn Westerse bondgenoten gaan ervan uit dat militair geweld en oorlog de enige weg naar veiligheid zijn na de terreur van Hamas op 7 oktober. Deze gedachte klopt niet. Militair geweld, oorlog en onderdrukking helpen niet en bieden geen veiligheid. Er zijn daarentegen verschillende soorten geweldloze actie die wel kunnen helpen. En kunnen bijdragen aan een duurzame vrede.
meer lezen

De boycot van Belgische vakbonden van wapenleveringen aan IsraŽl krijgt wereldwijd navolging

8-11-2023 Kort na het begin van de oorlog tegen Gaza riepen de Palestijnse vakbonden hun collega's wereldwijd op voor een boycot van wapenleveringen aan IsraŽl. De Belgische vakbonden gaven het goede voorbeeld en riepen op om wapentransporten bestemd voor IsraŽl tegen te houden. In heel wat landen krijgt het Belgisch voorbeeld navolging. De lijst groeit elke dag aan.
meer lezen

De NAVO oefent met nieuwe B61-12-kernwapens in ItaliŽ. Gebruik kernwapens weer een stap dichterbij?

7-11-2023 De jaarlijkse NAVO-oefening 'Steadfast Noon' was eind oktober in ItaliŽ. 13 NAVO-landen oefenden het gebruik van de nieuwe B61-12-kernwapens met de F35 Joint Strike Fighter. De NAVO houdt vast aan de strategie als eerste kernwapens te kunnen gebruiken. Dat kan als 'de fundamentele belangen van de VS of hun bondgenoten' bedreigd zijn.
meer lezen

Wereldwijde solidariteit met Gaza. En talloze oproepen voor een staakt-het-vuren. Een overzicht.

3-11-2023 'We kijken naar een genocide in real-time', schrijft Jewish Voice for Peace. 'In 3 weken heeft het IsraŽlische leger meer dan 8.000 Palestijnen in Gaza vermoord. Waaronder meer dan 3.000 kinderen.' De Verenigde Naties schatten dat IsraŽl 45% van de huizen in Gaza heeft vernietigd of beschadigd. Dit extreme geweld heeft geleid tot wereldwijde uitingen van solidariteit met de Palestijnen in Gaza.
meer lezen

Sander van Hoorn, NOS: In Meizir en Mezer leven Palestijnen en IsraŽli's al 70 jaar vreedzaam samen.

1-11-2023 Een hoopvol bericht van Sander van Hoorn van de NOS. 70 jaar geleden stichtten IsraŽli's een kibboets met de naam Mezer. Vlak bij het Palestijnse dorp Meisir. De inwoners van Meisir hadden water in overvloed en deelden het met de IsraŽli's. De Palestijnen leerden de IsraŽli's ook het land bewerken. Dit leidde tot een vreedzame samenleving van beide bevolkingsgroepen. Die in deze oorlog standhoudt.
meer lezen

NAVO-doelstelling van 2% BBP voor militaire uitgaven verergert de klimaatcrisis.

1-11-2023 Stop Wapenhandel, Transnational Institute, en Tipping Point North South onderzochten de gevolgen van de NAVO-doelstelling dat landen 2% van hun BBP aan militaire uitgaven moeten doen. De militaire fossiele voetafdruk van de NAVO steeg van 196 miljoen ton CO2-equivalent in 2021 tot 226 miljoen in 2023. En stijgt tussen 2021 en 2028 tot 2 miljard ton CO2-equivalent.
meer lezen

Loop mee met het Vredesblok in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam.

1-11-2023 Loop mee in de mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november in Amsterdam. We gaan massaal de straat op voor een mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Stop Wapenhandel, Stop de Oorlog Amsterdam en Pax organiseren een Vredesblok in deze mars. Sluit je aan! We verzamelen tussen 12.00 en 12.30 op het Beursplein in Amsterdam.
meer lezen

Belgische vakbonden roepen op wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden.

1-11-2023 In een gemeenschappelijk persbericht roepen de vier Belgische transportvakbonden van het ABVV en de ACV op om wapentransporten naar IsraŽl tegen te houden. Zij weigeren bij te dragen aan het vermoorden van onschuldige slachtoffers. En ze roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
meer lezen

NVMP-Artsen voor vrede: minder aandacht voor kernwapens in verkiezingsprogramma's

31-10-2023 Uit onderzoek van NVMP-Artsen voor vrede blijkt dat er in verkiezingsprogramma's minder aandacht is voor kernwapens. Minder partijen willen dat Nederland het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens ondertekent. En ook minder partijen willen af van de kernwapens in Volkel en de F35 Joint Strike Fighter. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren willen dit nog.
meer lezen

Vacature: De IsraŽlische vredesorganisatie New Profile zoekt vredeswerker Westelijke Jordaanoever

27-10-2023 New Profile zoekt een vredeswerker voor de Westelijke Jordaanoever. Zij werkt aan het verminderen van de invloed van het leger op de IsraŽlische maatschappij. En aan vrede, geweldloosheid en een rechtvaardige en democratische samenleving.
Militarisme maakt IsraŽl gewelddadiger, seksistischer en racistischer. Ook verzwakt het democratische waarden en blokkeert het de weg naar vrede met Palestina.
meer lezen

Pacifistische geluiden over de oorlog in Gaza. Lees over de kracht van geweldloosheid.

27-10-2023 We hoeven niet te kiezen tussen IsraŽlisch en Palestijns geweld. Veel artikelen uit pacifistische kring laten zien dat geweldloze oplossingen mogelijk zijn. We publiceren hier een selectie van deze artikelen. Over geweldloze actie tegen de bezetting. Over de geweldloze strijd van een rabbi voor solidariteit met Palestijnen. Over een lid van de Knesset dat is geschorst door zijn strijd voor vrede.
meer lezen

Zondag 29 oktober 16.00 uur Vredeswandeling in Amsterdam, van de Dam naar het Museumplein.

25-10-2023 Een groep vrouwen organiseert zondag 29 oktober om 16.00 uur een vredeswandeling in Amsterdam. De vredeswandeling begint op de Dam en eindigt op het Museumplein. De groep vrouwen laat zich inspireren door IsraŽlische en Palestijnse vrouwen van Women Wage Peace en Women of the Sun.
meer lezen

Pacifist Willem de Haan: Ook in tijden van oorlog aandacht voor geweldloosheid

24-10-2023 Pacifist Willem de Haan legt op EenVandaag uit dat militair geweld nooit een oplossing biedt. Niet in OekraÔne. Niet in IsraŽl en Palestina. Op de televisie en in de kranten is er weinig aandacht voor pacifisme. Terwijl er wel initiatieven zijn voor vreedzame verzoening. Als je dat veel laat zien dan denk ik dat veel mensen ook anders naar conflict gaan kijken, zegt Willem de Haan.
meer lezen

Achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk voor geweldsuitbarstingen

17-10-2023 De IsraŽlische veteranenorganisatie Breaking the Silence stelt dat achtereenvolgende IsraŽlische regeringen verantwoordelijk zijn voor de recente geweldsuitbarstingen. Door IsraŽlische terreur in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, 'maken we het leven van Palestijnen onmogelijk. En dan doen we alsof we verbaasd zijn als alles overkookt.' Zonder een rechtvaardige oplossing, stopt geweld nooit.
meer lezen

Peace SOS: Stop het geweld in IsraŽl en Gaza

17-10-2023 Peace SOS pleit op Joop van BNNVARA voor het stoppen van het geweld in IsraŽl en Gaza. Om te beginnen moet er direct een staakt-het-vuren komen. Ook roept Peace SOS op alle gijzelaars vrij te laten. En de blokkade van de Gaza op te heffen. May-May Meijer beschrijft hoe ook lokale vredesgroepen als Women Wage Peace en Parents Circle Families Forum direct zijn getroffen door het geweld.
meer lezen