Vredesduif met olijftak in snavel.

Recent VredesNieuws

Oproep: Schaf de militaire dienstplicht in Nederland onmiddellijk en definitief af!

3-10-2022 De anti-militaristische groep 'Onkruit vergaat niet' heeft een oproep gepubliceerd waarin wordt opgeroepen de militaire dienstplicht onmiddellijk en definitief af te schaffen. Iedereen kan deze oproep mee ondertekenen. Jongeren die ingeschreven worden in het dienstplichtregister worden opgeroepen om daar tegen te
protesteren.
meer lezen

Zondag 2 oktober op de Dam: vredesdemonstratie t.g.v. de Internationale Dag van de Geweldloosheid

30-9-2022 Peace SOS organiseert een vredesdemonstratie voor OekraÔne op de Dam van 15.00 tot 16.00. We vinden het tragisch dat er elke dag vijf kinderen overlijden in Oekraine (onderschatting), zijn geschocked door de massagraven en maken ons zorgen om de oplopende spanningen. Zoals Antonio Guterres (Secretaris Generaal van de VN) zegt is het nodig om de spanningen te bedaren.
meer lezen

OekraÔense studenten protesteren, hen wordt niet toegestaan studie in het buitenland voort te zetten

28-9-2022 Op YouTube verscheen een filmpje van OekraÔense studenten die bij een grenspost protesteren omdat ze het land niet uit mogen om hun studie in het buitenland voort te zetten. Ze klagen over mishandeling door grenswachten en doen een beroep op de vrije wereld om hen te steunen.
meer lezen

OekraÔense Pacifistische Beweging eist een einde aan de oorlog

26-9-2022 Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede, 21 september, gaf de OekraÔense Pacifistische Beweging een verklaring uit waarin ze een einde aan de oorlog eist. Ook vragen ze om eerbiediging van het recht op dienstweigering. Vrede, niet oorlog, hoort de norm te zijn. Oorlog is georganiseerde massamoord.
meer lezen

ICAN: Nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn

23-9-2022 Sommige analisten noemen de dreigementen van Poetin bluf en zeggen dat we er niet bang voor moeten zijn. Maar nucleaire dreigingen zijn altijd bluf, totdat ze dat niet meer zijn. En niemand weet waar de grens ligt tussen bluffen en uitvoeren. Daarom zijn deze nieuwe, meer agressieve dreigementen met kernwapens zo gevaarlijk.
meer lezen

Petitie voor bescherming deserteurs en gewetensbezwaarden uit Rusland, Belarus en OekraÔne

22-9-2022 Op 21 september, de internationale Dag van de Vrede, lanceerde een coalitie van 4 internationale vredesorganisaties een petitie-campagne om deserteurs en gewetensbezwaarden uit Rusland, Belarus en OekraÔne internationale bescherming en asiel te bieden. U kunt de petitie ook tekenen.
meer lezen

Resultaat verhalenwedstrijd met als thema: 'Generatie vrede'

20-9-2022 Enschede voor Vrede organiseerde ook in 2022 weer een verhalenwedstrijd. Dit keer met het thema 'Generatie Vrede'. Elf schrijvers deden mee. Hun verhalen werden gepubliceerd in een bundel die u hier kunt downloaden.
meer lezen

Joods-Duitse organisatie klaagt leiders IsraŽl aan voor oorlogsmisdaden

16-9-2022 De Joods-Duitse organisatie 'JŁdische Stimme fŁr gerechten Frieden in Nahost' heeft bij het federale gerecht klacht ingediend voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van IsraŽl, voor hun rechtstreekse bevelvoering over de bombardementen van augustus 2022 op Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen.
meer lezen

Actie voor minder uitstoot broeikasgassen door NAVO-landen

15-9-2022 The Conflict and Environment Observatory is een actie begonnen om de NAVO en haar leden op te roepen serieus werk te maken van het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen bij militaire activiteiten. Organisaties worden opgeroepen om deze actie te steunen. Vredesbeweging Pais heeft dat al gedaan.
meer lezen

Steun IsraŽliŽrs die geen militaire dienst willen doen in de bezette gebieden

13-9-2022 Deze week hebben in IsraŽl vier dienstweigeraars, Shahar Schwartz (18 jaar), Einat Gerlitz (19), Evyatar Moshe Rubin (19), en Nave Shabtay Levin (18), gezamenlijk verklaard dat zij niet willen deelnemen aan de IsraŽlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. U kunt hen steunen.
meer lezen

OekraÔne heeft het recht opgeschort om militaire dienst te weigeren wegens gewetensbezwaren

5-9-2022 Het OekraÔense Ministerie van Defensie heeft de OekraÔense Pacifistische Beweging meegedeeld, dat onder de huidige staat van beleg het bestaande (beperkte) recht op dienstweigering is opgeschort. Meerdere mensen, die toch weigerden zich tot soldaat te laten maken, hebben al gevangenisstraffen gekregen.
meer lezen

10 september in Utrecht: Maak kennis met vredesactivisten uit Rusland, Belarus en OekraÔne

30-8-2022 Op zaterdag 10 september 2022 (16-23u.) organiseert de initaitiefgroep 'Future Without War' een bijeenkomst in de Kargadoor te Utrecht, waar vredesactivisten uit Rusland, Wit-Rusland en OekraÔne zich uitspreken over hun geweldloze kijk op en aanpak van de oorlog in OekraÔne. Deze bijzondere bijeenkomst heeft de naam 'Not Our War!' gekregen.
meer lezen

Politieke gevangenen in de VS? Hier is de lijst

29-8-2022 Om de haverklap beschuldigen de VS hun vijanden van de opsluiting van politieke tegenstanders en beweren ze tegelijk dat er in eigen land geen politieke gevangenen zouden zijn. De Wereld Morgen publiceerde een overzicht van de realiteit in het land dat met 4,25 procent van de wereldbevolking 20 procent van alle gevangenen ter wereld vasthoudt. De lijst is lang, zeer lang...
meer lezen

Nederlandse NGO's: neem actie tegen IsraŽl wegens sluiten Palestijnse mensenrechtenorganisaties

26-8-2022 Nadat het IsraŽlische leger vorige week donderdag met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnenviel en sloot, heeft het dit weekend de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en die van Defense for Children International - Palestine (Khaled Quzmar) enige uren voor verhoor vastgehouden.
meer lezen

De zomer is bijna voorbij, maar de oorlog niet

23-8-2022 Sinds 7 maart j.l. houden 13 Amsterdamse organisaties, verenigd in het collectief Stop de Oorlog Amsterdam, elke maandag van 18 - 19 uur een protestbijeenkomst op het Museumplein. De Russische vredesbeweging heeft laten weten dit erg te waarderen. Vandaar dat het collectief de demonstratie van 5 september extra groot wil maken.
meer lezen

Nieuwe schokkende informatie over een beperkte kernoorlog en wereldwijde hongersnood

16-8-2022 Zelfs een beperkte kernoorlog ver weg van Nederland zal een acute klimaatverstoring geven met als gevolg misoogsten en wereldwijde hongersnood. Hiervan zullen in Nederland naar verwachting 1,7 miljoen mensen het slachtoffer zijn. Dit zegt een nieuwe IPPNW-studie.
meer lezen

Wereldwijde uitgaven aan kernwapens in 2021

16-8-2022 Uit het rapport "Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending" van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) blijkt dat in 2021, het jaar voorafgaand aan de Russische invasie in OekraÔne, de negen kernmachten samen 82,4 miljard dollar hebben uitgegeven aan kernwapens.
meer lezen

Nieuw boek over de bestrijding van het communisme door de Nederlandse geheime dienst

15-8-2022 Tot het eind van de Koude Oorlog heeft de BVD de CPN in de gaten gehouden. Maar de dienst deed veel meer dan spioneren. Op basis van nieuw archiefmateriaal van de AIVD laat dit, door Jos van Dijk geschreven, boek zien hoe de geheime dienst in de jaren vijftig en zestig het communisme in Nederland probeerde te ondermijnen.
meer lezen

Kaartspel Peace Pleas helpt je in jouw organisatie aan een cultuur van vrede te werken

12-8-2022 Een internationaal team van vijf organisaties heeft een kaartspel voor een cultuur van vrede ontwikkeld: 'Peace Please'. Het spel heeft als doel om de 'vertaling' van een cultuur van vrede - een 'groot' en enigszins abstract politiek concept - naar de context van organisaties te faciliteren, zodat organisaties een cultuur van vrede op de werkvloer kunnen ontwikkelen.
meer lezen

Amnesty International: OekraÔense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar

9-8-2022 OekraÔense troepen brachten burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in dichtbevolkte woonwijken, waaronder scholen en ziekenhuizen.
meer lezen

No Border Camp 2022 in Rotterdam, tegen repressief grens- en migratiebeleid

8-8-2022 Van 8 t/m 13 augustus vond het No Border Camp 2022 plaats in Rotterdam. Enkele honderden internationale activisten kwamen samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en meer in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. 'Abolish Frontex' was een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

De gevaarlijke provocatie van Nancy Pelosi

5-8-2022 Pelosi omschrijft haar tumultueus bezoek aan Taiwan als "een etappe in de strijd voor democratie". In werkelijkheid is het een stap naar de afscheuring van Taiwan. Tekst en uitleg door Chinakenner Peter Franssen.
meer lezen

8-14 augustus: Internationaal No Border Camp in Rotterdam: 'Abolish Frontex'

3-8-2022 Van maandag 8 t/m zondag 14 augustus vindt in Rotterdam het No Border Camp 2022 plaats. Honderden internationale activisten komen een week lang samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en cultuur in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. De internationale campagne 'Abolish Frontex' is een belangrijk speerpunt van het kamp.
meer lezen

Nomineer een persoon of organisatie voor de War Abolisher Awards 2022

1-8-2022 World Beyond War reikt jaarlijks prijzen uit aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de afschaffing van oorlog. Iedereen kan nomineren. Dat moet wel uiterlijk 5 augustus. Dit jaar wordt er actie gevoerd om War Resisters' International te nomineren.
meer lezen

Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog

28-7-2022 De Federatie van Italiaanse Anarchisten heeft in juni een verklaring opgesteld over de oorlog in de OekraÔne: Naar een nieuw anarchistisch manifest tegen de oorlog. Hierin wordt opgeroepen tot verzet tegen de staat en het leger. Meevechten betekent partij kiezen voor de NATO of de pro-Russische tegenhanger OTSC, die allebei autoritair zijn. Antimilitarisme van onderop is het enige antwoord.
meer lezen

Antimilitarisme toen, klimaatacties nu: tentoonstelling, film, debat en muziek

25-7-2022 De oorlog in OekraÔne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensieuitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80 kwam Nederland met massale demonstraties in opstand tegen de militarisering en bewapening.
meer lezen

25 september: vredesevenement 'Peace in the park Eindhoven'

20-7-2022 In het kader van de Vredesweek wordt op 25 september in Eindhoven het vredesevenement Peace in the park' gehouden. Er zijn o.a. activiteiten voor kinderen, muziek en een vredestalentenjacht. Het doel is hoop bieden, verbinding creŽren en saamhorigheid bevorderen tussen mensen onderling en tussen mensen en de natuur als hun leefomgeving.
meer lezen

25 september Den Haag: Walk of Peace 2022

19-7-2022 Op 25 September 2022, zal de jaarlijkse Walk of Peace plaatsvinden in Den Haag. De Walk of Peace is een wandeling in, van en voor Vrede. Een wandeling om te ervaren ťn te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar kunnen oplopen.
meer lezen

Rapport van Palestijnse christenen: IsraŽl is schuldig aan apartheid

13-7-2022 Kairos Palestine, een beweging van Palestijnse christenen die zich op vreedzame wijze verzetten tegen de illegale IsraŽlische bezetting, en Global Kairos for Justice hebben een dossier gepubliceerd waarin zij IsraŽl beschuldigen van de misdaad van apartheid.
meer lezen

Grootste Europese banken financieren foute wapenproducenten

12-7-2022 De vijftien grootste banken in Europa investeren samen 87,7 miljard euro in wapenbedrijven die wapens verkopen aan staten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of gewapende conflicten. ING investeert meer dan een miljard in wapenproducenten die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.
meer lezen