Vredesduif met olijftak in snavel.

Wie blies Nord Stream op?

3-5-2024 Het Westerse verhaal is dat Nord Stream is opgeblazen door hobbyduikers uit Oekra´ne. China vraagt de VN-Veiligheidsraad om een onafhankelijk onderzoek, maar Westerse landen blokkeren dat. Een nieuwe twist in het tot nu toe onopgehelderde Nord Stream-verhaal is dat Britse verzekeraars denken dat een overheid betrokken bij de Oekra´ne-oorlog Nord Stream heeft opgeblazen. En daarom betalen ze niet.

 

Nord Stream: whodunit?
Anderhalf jaar na het opblazen van de Nord Stream-gaspijplijnen is nog steeds niet opgehelderd wie de dader is. OfficiŰle Deense en Zweedse onderzoeken zijn gestopt zonder resultaat. Het onderzoek van het Duitse Openbaar Ministerie loopt nog en wijst in de richting van een clubje Oekra´ense hobbyduikers zonder banden met de Oekra´ense of een andere overheid.

á

VN-Veiligheidsraad
Rusland en China willen dat de VN-Veiligheidsraad onafhankelijk onderzoek doet. Westerse landen verhinderen dat en wijzen erop dat het Duitse onderzoek nog loopt. Ondertussen heeft de bekende Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh de Verenigde Staten aangewezen als de dader. De Verenigde Staten ontkennen, ondanks dat de Amerikaanse president Joe Biden de verdenking op zich wist te laden. Staand naast Bondskanselier Scholz kondigde Biden begin februari 2022 het einde van Nord Stream aan, in het geval van een Russische inval in Oekra´ne.'We will bring an end to it, zei Biden. 'I promise you, we will be able to do it.'

á

Britse verzekeraars
Nordstream was verzekerd bij onder andere Lloyd's of London en Arch Insurance. Maar zij willen de schade niet betalen, omdat zij denken dat een overheid die betrokken is bij de oorlog in Oekra´ne Nordstream heeft opgeblazen. En schade door een oorlog is niet verzekerd, staat in de kleine lettertjes. Een Britse rechter, London's High Court, buigt zich nu over de zaak, schrijft NachDenkSeiten. Wordt vervolgd.

á

Bron: NachDenkSeiten