Vredesduif met olijftak in snavel.

Italiaanse Vredescaravaan

5-10-2022 Deze week kwam de vierde Vredescaravaan vanuit ItaliŰ aan in Oekra´ne. Het konvooi is een initiatief van 175 Italiaanse katholieke en seculiere organisaties. De nadruk lag weer op de levering van hulpgoederen, maar deze keer werden Oekra´ne en Rusland ook nadrukkelijk opgeroepen om het recht op gewetensbezwaren te erkennen.

 

Het project krijgt nadrukkelijk de steun van organisaties zoals Pax Christi ItaliŰ, maar evenzeer van verschillende Italiaanse bisdommen.

á

Net zoals bij de vorige drie edities lag de nadruk op het leveren van voedsel, medicijnen en dekens en het versterken van de samenwerking met lokale Oekra´ense organisaties. Maar volgens Don Renato Sacco van Pax Christi werden Oekra´ne en Rusland deze keer nadrukkelijk opgeroepen om het recht op gewetensbezwaren te erkennen. Hij verwijst naar enkele geweldloze verenigingen die in Oekra´ne actief zijn en het feit dat zowel Oekra´ne als Rusland gewetensbezwaren hebben veroordeeld omdat zij weigeren om mee te vechten in dit conflict. Deze mensen worden in sommige gevallen beschouwd als verraders die niet van hun vaderland houden. Maar net als in ItaliŰ is er zowel in Oekra´ne als Rusland een wet die gewetensbezwaren erkent. Wij vragen dat dit recht wordt gehandhaafd.

Bron: Vatican News