Vredesduif met olijftak in snavel.

Demonstratie tegen oorlog

19-7-2023 Op maandag 24 juli om 18.00 uur demonstreert Stop de Oorlog Amsterdam voor de 65e keer tegen de Russische inval in Oekraïne en vóór onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Sprekers zijn onder andere filmmaakster en journaliste Lidija Zelovic en professor internationale betrekkingen Henk Overbeek. Met twee minuten stilte worden op het Spui de vele slachtoffers herdacht aan beide zijden.

 

Er is muziek van klankkunstenaar George Mensink uit Rotterdam en Justus van Oel en Jos van Hest zullen opnieuw gedichten voordragen.

 

Lidija Zelovic ('My own private war') vluchtte begin jaren '90 met haar ouders uit Sarajevo. Na de oorlog ging ze terug en deed onderzoek naar de rol van media bij het ontstaan van vijandbeelden. Zowel in Belgrado, als in Zagreb en Sarajevo trof ze dezelfde mechanismen aan die mensen tegen elkaar opzetten. Tot haar grote schrik ziet ze diezelfde mechanismen nu terug in de Nederlandse media als het om de oorlog in Oekraïne gaat.

 

Henk Overbeek is emeritus-hoogleraar internationale betrekkingen aan de VU en oud-lid van de Eerste Kamer voor de SP. Eind vorig jaar publiceerde hij met de zogenaamde 'Golfgroep' een oproep tot onderhandelen. In NRC schreef Overbeek: 'Rusland is het grootste land van Europa (qua oppervlakte en qua bevolking), en zolang 'wij' geen akkoord met de Russen sluiten over een gezamenlijke veiligheidsarchitectuur in Europa zal de Oekraïense (en ook de Georgische) kwestie niet blijvend kunnen worden opgelost.'

 

Elke maand protest
Sinds de Russische inval op 24 februari vorig jaar heeft het Amsterdamse samenwerkingsverband elke week tegen de oorlog geprotesteerd, in eerste instantie bij het Russisch Handelsconsulaat op het Museumplein. Na de sluiting van dit consulaat is de actie verplaatst naar het Spui in Amsterdam en de frequentie veranderd van wekelijks naar eens per maand, telkens op de 24e.

 

Russische troepen weg uit Oekraïne
De Russische invasie van Oekraïne is een brute daad van agressie die ons met afschuw vervult. We kunnen niet toekijken terwijl mensen sterven en steden worden verwoest.

 

Diplomatie nu
Oekraïne heeft het recht om zich te verdedigen. Maar met alleen militaire inzet komt er geen vrede. Wij roepen de Nederlandse regering op om diplomatieke initiatieven te nemen. Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter bovendien het risico op (nucleaire) escalatie.

 

Geen nieuwe wapenwedloop
Onze regeringen gebruiken deze oorlog om de militaire uitgaven fors op te schroeven. Wij willen geen nieuwe wapenwedloop. Zeker niet als die ten koste gaat van sociale uitgaven en milieu- en klimaatbeleid.

 

Europa kernwapenvrij
Terwijl Rusland kernwapens plaatst in Belarus, vervangt de NAVO versneld de Amerikaanse kernwapens in Europa door nieuwe kernraketten die nog gevaarlijker zijn. Dit gebeurt ook in Nederland op vliegbasis Volkel.
Deze nieuwe kernwapenwedloop is zeer verontrustend en meer dan genoeg reden om voor ontwapening de straat op te gaan. Vanaf vrijdagmiddag 4 augustus tot en met donderdagochtend 10 augustus is er een internationaal vredeskamp bij vliegbasis Volkel, op initiatief van het Jeannette Noëlhuis.

 

Over ons
Stop de Oorlog Amsterdam bestaat op dit moment uit FNV Amsterdam, SP Amsterdam, Amsterdam BIJ1, Stop Wapenhandel, Democratisch Socialisten Amsterdam, Niet in mijn Naam, Rood Amsterdam en Extinction Rebellion. Zie www.stopdeoorlogamsterdam.nl.

Bron: Stop de oorlog Amsterdam