Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesonderhandelingen?

15-1-2024 De Oekraïense stafchef Valerii Zaloezjnyi stelt vast dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de NAVO in een patstelling is terechtgekomen. Een extreem gewelddadige patstelling die dagelijks honderden doden en gewonden produceert. Hoogleraren internationale betrekkingen Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en Jolle Demmers (Universiteit Utrecht) zien kansen voor vredesonderhandelingen.

 

De puzzelstukjes voor een vredesakkoord in Oekraïne liggen op tafel. Waarom grijpen we die kans niet?
Jolle Demmers en Tom Sauer schrijven in de Belgische krant De Morgen dat de impasse op het slagveld de mogelijkheid biedt het over een andere boeg te gooien: rond de tafel voor een vredesakkoord.

 

Puzzelstukjes
'De puzzelstukjes voor een vredesakkoord voor deze oorlog liggen nu al op tafel', schrijven ze. 'Oekraïne kan een soevereine staat blijven, zij het wat kleiner. Het kan een volwaardige democratie worden, wat het nooit geweest is. Oekraïne komt terecht in de Westerse invloedssfeer met op lange termijn mogelijk EU-lidmaatschap. Het kan zich bewapenen, maar ziet af van NAVO-lidmaatschap en staat ook geen stationering van buitenlandse troepen of militaire faciliteiten toe. In ruil daarvoor krijgt het harde veiligheidsgaranties van het Westen. Die veiligheidsgaranties - sterker dan die van het Boedapest Memorandum - zijn nodig om te voorkomen dat Rusland Oekraïne opnieuw zou aanvallen. Wat trouwens voor Poetin na zo'n uitputtingsslag moeilijk aan zijn bevolking te verkopen zal zijn.'

 

Rusland
'Rusland kan bij zo'n akkoord uitpakken met het feit dat het voorkomt dat Oekraïne lid wordt van de NAVO', vervolgen ze. 'En behoudt de Krim en mogelijk (tijdelijk) de geannexeerde gebieden, afhankelijk van de uitslag van de onderhandelingen. De toekomst van de bezette gebieden moet binnen 15 jaar definitief diplomatiek worden opgelost, waarbij uitdrukkelijk wordt afgezien van militair geweld. Zowel Zelensky als Poetin kunnen dat akkoord of een variatie hierop verkopen aan hun achterban. Wiens steun voor de oorlog heden ten dage - na meer dan 500.000 doden en gewonden - stelselmatig slinkt.'

 

U kunt hun hele artikel lezen op de website van Kerk en Vrede. Daar staat ook een kritisch commentaar op het artikel van Sauer en Demmers van Kees Nieuwerth. In hun artikel schrijven Sauer en Demmers dat Vladimir Poetin bereid zou zijn tot een staakt het vuren en onderhandelingen. Lees daarvoor het artikel van 23 december 2023 in The New York Times.

Bron: Kerk en Vrede