Vredesduif met olijftak in snavel.

Killing fields Oekra´ne

1-2-2024 Deze maand duurt de oorlog in Oekra´ne 2 jaar. Het is een uitputtingsoorlog waarin honderdduizenden mensen zijn gesneuveld of zwaargewond zijn. Het vervangen van de dode en gewonde soldaten door vers kanonnenvoer verloopt moeizaam en pijnlijk in Oekra´ne. 'Want wie wil er worden opgeroepen om naar de killing fields in het oosten van het land te gaan?', zegt oud-NAVO-diplomaat Robert Serry in NRC.

 

Zinloze uitputtingsoorlog
'De oorlog in Oekra´ne duurt nu al bijna twee jaar en is een uitputtingsslag geworden langs een meer dan 1.200 km lange frontlijn', schrijft Robert Serry in NRC. Robert Serry is oud-diplomaat. Hij was in 1992 de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekra´ne en tussen 2001 en 2005 NAVO-directeur crisismanagement.

á

'Er is sprake van uitputting onder Oekra´ense legereenheden die al lang aan rotatie toe zijn. Maar de mobilisatie van nieuwe rekruten blijkt een pijnlijk proces. Wie wil er worden opgeroepen om naar de killing fields in het oosten van het land te gaan?', voegt hij daaraan toe.

á

Weerstand tegen mobilisatie in Oekra´ne
Eind december zei president Zelensky 500.000 nieuwe mannen nodig te hebben voor de uitputtingsoorlog. Gisteren stuurde de regering een wetsvoorstel voor een nieuwe mobilisatie naar de Verkhovna Rada, het Oekra´ense parlement, schrijft het Oekra´ense mediabedrijf Hromadske.

á

Maar de meeste Oekra´ense mannen hebben er niet veel zin in zich te laten doodschieten of om hun armen en benen kwijt te raken. Hromadske vroeg aan lezers waarom ze het Oekra´ense leger niet in willen. 'De eerste reden is angst', schrijft NRC.

á

Oekra´ners doen er alles aan om niet naar het uitputtingsfront te hoeven. Voor duizenden euro's kopen ze artsen om om zich te laten afkeuren. Tienduizenden mannen proberen met wisselend succes illegaal de grens over te steken. Als je enig ouder van een kind bent, hoef je niet naar de oorlog. Sinds het begin van de oorlog is het aantal eenoudergezinnen vernegenvoudigd, schrijft NRC. Studenten hoeven ook niet naar de oorlog. Daarom staan er nu 20 keer zoveel 30-plussers bij een universiteit ingeschreven als voor de oorlog. Mensen waarschuwen elkaar via sociale media als er mobilisatieteams door de stad lopen om jongens stante pede mee te nemen naar de kazerne.

á

Dienstweigeren?
Hoewel dienstweigeren volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens een mensenrecht is, wordt het in Oekra´ne steeds moeilijker. De regering Zelensky wil de gevangenisstraffen verhogen van 3 naar 5 jaar. En de regering overweegt dienstweigeraars op te nemen in een speciaal register zodat ze geen geld meer kunnen lenen of een huis kunnen kopen.

á

Toch maar onderhandelen over het stoppen van de oorlog?
Mogelijk 'breekt uiteindelijk ook in deze oorlog het moment van de 'mutually hurting stalemate' aan, waarin beide partijen bereid zijn compromissen te sluiten om die te beŰindigen,' zegt Robert Serry.

Bron: NRC en Hromadske