Vredesduif met olijftak in snavel.

Escaleren of onderhandelen?

18-3-2024 President Macron heeft een tipje van de sluier opgelicht: als we doorgaan met de oorlog in Oekra´ne, sluit hij niet uit dat West-Europese soldaten mee gaan vechten. Dan stevenen we af op een directe militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland. West-Europese soldaten op het slagveld. En met het risico van een kernoorlog. Alleen onderhandelingen met Rusland kunnen deze killing fields voorkomen.

 

Enerzijds
Het is niet duidelijk wat de koers van de regering Biden is. Enerzijds sluit de regering enorme wapencontracten met de nationale wapenindustrie. Waarvan Mark Cancian, voormalig kolonel bij de Amerikaanse marine en oud-lid van het 'Office of Management and Budget' van het Amerikaanse parlement zegt: 'Dit is geen vervanging van wat we Oekra´ne hebben gegeven. Het is het aanleggen van voorraden voor een grote grondoorlog met Rusland in de toekomst.'

á

Daar komt bij dat volgens persbureau Reuters het Witte Huis diverse voorstellen van Poetin heeft afgewezen om te gaan onderhandelen over een einde aan de oorlog in Oekra´ne.

á

Anderzijds
Tegelijkertijd aarzelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om nog wapens naar Oekra´ne te sturen. En ook werd kortgeleden bekend dat de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland met pensioen gaat. Zij was in 2014 betrokken bij de staatsgreep in Kiev waarbij de Ruslandgezinde president Janoekovytsj het veld moest ruimen. Vanaf dat moment was zij de voornaamste architect van de agressieve Amerikaanse provocaties tegen Rusland. Het kan dus ook zijn dat de regering Biden op weg is naar een plan B waarin onderhandelingen met Rusland mogelijk worden.

Bron: Vrede vzw