Vredesduif met olijftak in snavel.

Deathonomics

30-4-2024 Deathonomics noemt Vladislav Inozemtsev het. Je woont aan de Wolga en verdient € 400 per maand. Ga je in het leger? Dan krijg je zo'n € 2.000 per maand. Sneuvel je? Dan krijgt je nabestaande € 150.000 en een pensioen. Ook betaalt de Russische staat de lening van je huis terug aan de bank. In Oekraïne van hetzelfde laken een pak. Alleen is daar de sneuveljackpot € 350.000, 15 miljoen hryvnia.

 

Doodseconomie
De doodseconomie maakt de oorlog financieel aantrekkelijk, in het bijzonder voor huishoudens met lage inkomens. Rusland financiert de doodseconomie met zijn torenhoge olie- en gasinkomsten, schrijft NRC.

 

Oekraïne heeft dergelijke olie- en gasinkomsten niet. Daar keert het Amerikaanse BlackRock de sneuveljackpot uit aan de nabestaanden. De Oekraïense staat ondertekent tegelijkertijd een schuldbekentenis. En start met de rentebetalingen.

 

Daarnaast bezit BlackRock aandelen van grote Amerikaanse wapenbedrijven als Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Northrop Grumman en Raytheon. Ook mag BlackRock, als de oorlog voorbij is, de schade in Oekraïne herstellen.

Bron: NRC