Vredesduif met olijftak in snavel.

Tegen militair onderzoek

28-6-2018 Vredesactie lanceert samen met een coalitie van wetenschappers en vredesorganisaties het Europees initiatief 'Researchers for Peace'. Meer dan 700 wetenschappers en academici uit 19 EU- landen vragen de Europese Unie om de financiering van militair onderzoek onmiddellijk stop te zetten. De onderzoekers nodigen hun collega's uit om zich uit te spreken en een online verklaring te onderschrijven.

 

De EU wil miljarden euro's uittrekken voor militair onderzoek en het ontwikkelen van wapens. Donderdag komen EU-lidstaten samen in Brussel om vraagstukken omtrent defensie en migratie te bespreken. Bovenaan de agenda staat het Europees Defensiefonds, dat 13 miljard euro in militair onderzoek en ontwikkeling van wapens zal pompen. Ook in Vlaanderen is de kwestie van overheidssteun voor militair onderzoek actueel. Vlaams minister Muyters wil de IWT richtlijn afschaffen, die Vlaamse overheidssteun voor militair onderzoek op dit moment uitsluit.

De 700 onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van een programma voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe wapentechnologieŽn. "De oprichting van een Europees militair onderzoeksprogramma betekent een ongeziene in de militarisering van de EU," zegt dr. Stuart Parkinson, Executive Director bij Scientists for Global Responsibility. "EU-fondsen investeren in militair onderzoek zal niet alleen financiŽle steun onttrekken aan meer vreedzame onderzoeksgebieden, maar kan ook wapenwedlopen stimuleren, wat de veiligheid in Europa en elders enkel ondermijnt."

Keuzes maken


De onderzoekers vrezen dat het militaire programma fondsen zal onttrekken aan andere onderzoeksgebieden. "Europa kent een lange traditie van wetenschappelijke innovatie, waarin onderzoeksprogramma's een krachtig beleidsmechanisme bleken. Maar de EU moet keuzes maken over het soort onderzoek dat ze wil financieren. Elke euro kan maar ťťn keer worden uitgegeven," zegt Jordi Rufanges van het Spaans onderzoekscentrum Centre Delas. "De Europese Unie zou zich beter concentreren op investeringen in civiele onderzoeksthema's die onze levenskwaliteit verbeteren, gezondheids- en milieuproblemen aanpakken en bijdragen tot stabiliteit en gelijkheid in onze samenleving."

"In plaats van nieuwe militaire technologieŽn te financieren, moet de EU innovatief onderzoek steunen dat de grondoorzaken van conflict aanpakt en bijdraagt tot vreedzame oplossingen van conflict", stelt Rufanges.

Killer robots


De militaire technologieŽn die vandaag worden ontwikkeld bepalen mee de oorlogsvoering van de toekomst. De Europese Unie begon al met de ontwikkeling van autonome wapens, in het kader van de 'Preparatory Action on Defence Research'.

Ondanks waarschuwingen uit wetenschappelijke hoek ťn van het Europees Parlement, werd die beslissing om autonome wapensystemen te ontwikkelen genomen zonder democratisch debat. Het is nochthans een beslissing met verstrekkend gevolgen. De Europese Unie riskeert een wereldwijde wedloop in robotwapens en drones te ontketenen. Bovendien is het risisco reŽel dat dit zal leiden tot meer wapenexport naar repressieve regimes en het triggeren van conflicten. In de EU geproduceerde wapens duiken wel vaker op in conflictgebieden, waar ze bijdragen tot schendingen van internationaal humanitair recht en mensenrechten.

"Deze investeringen in militair zullen vrede en veiligheid niet doen toenemen, in tegendeel. Globale spanningen zullen enkel verergeren. Ondertussen wordt wetenschappelijk onderzoek dat effectief kan bijdragen tot conflictpreventie verwaarloosd," aldus dr. Parkinson.

Researchers for Peace is een campagne van het European Network Against Arms Trade, International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility, International Peace Bureau, Vredesactie (BelgiŽ), Scientists for Global Responsibility (UK), Centre Delŗs d'Estudis per la Pau (Spanje), Rete Italiana per il Disarmo (ItaliŽ), and Science Citoyenne (Frankrijk).

De online oproep aan de Europese Unie om geen militair onderzoek te financieren en een lijst van de ondertekenaars staat op www.researchersforpeace.eu
We nodigen alle onderzoekers en academici uit om de online verklaring mee te onderschijven.

Bron: Ik stop wapenhandel