Vredesduif met olijftak in snavel.

Radicale Actie, Onkruit & XR

25-7-2023 Op 7 augustus wordt de documentaire 'Radicale actie, Onkruit & XR' vertoond op NPO 2 Extra. De documentaire geeft een fraaie terugblik op het fenomeen totaalweigeren en de antimilitaristische acties van de groep Onkruit in de jaren 80 en biedt een verrassend actuele link met de huidige acties van Extinction Rebellion (XR).

 

De uitzending is op 7 augustus om 19.52 uur kanaal 82. Herhalingen: 9 aug. 15.00 uur, 11 aug. 11.15 uur, 12 aug. 0.10 uur, 13 aug. 5.00 uur. De documentaire is vanaf 7 augustus ook een maand lang op NPO Start te zien.

 

Bekijk hier een promofilmpje.

 

De film toont actiebeelden hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger en het militarisme en hoe XR nu strijdt voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

Totaalweigeraars, oud-actievoerders en activisten van XR komen aan het woord over het perspectief en de dilemma's van directe actie.

 

Naast actiebeelden van XR toont de documentaire actiebeelden van 'Just Stop Oil' en een interview met Wouter Mouton uit Brugge, die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.

 

De film is in opdracht van Onkruit vergaat niet gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

Bron: Onkruit vergaat niet