Vredesduif met olijftak in snavel.

Stop de oorlogsmissies

20-11-2017 Op 3 december om 15 uur komen vredesmensen bijeen bij 't Lieverdje om actie te voeren tegen de permanente oorlogsoperaties waar Nederland aan meedoet en tegen versterking van de krijgsmacht. In plaats daarvan willen ze vrede door diplomatie, een eerlijke internationale economie čn een goed klimaatbeleid. Er is een programma met muziek en sprekers.

 

De Tweede Kamer beslist op 4 december over het verlengen van de oorlogsmissies in Mali en Afghanistan en later over die in Irak. Het kabinet gaat de krijgsmacht hiervoor versterken, in plaats van te kiezen voor vrede door diplomatie en een eerlijke internationale economie čn voor een goed klimaatbeleid.

 

Deze regering wil de Nederlandse defensiebegroting dit jaar namelijk met 900 miljoen euro verhogen, en daarna elk jaar nog eens met 1,5 miljard. Terwijl op jeugdzorg, ouderenzorg en onderwijs onverantwoord veel is bezuinigd.

 

Nederland blijft wapens over de hele wereld exporteren en blijft meedoen aan oorlogsmissies. Deze interventie-oorlogen dragen niets bij aan vrede en veiligheid. Integendeel! Zij hebben vele slachtoffers en vluchtelingen tot gevolg. Ze verdedigen de toegang tot belangrijke grondstoffen en de winsten van grote bedrijven. Ze vergroten de armoede en verminderen vrijheid en democratie in de betreffende landen maar ook hier. Er ontstaat een sfeer van onveiligheid die vijandbeelden voedt en racisme aanwakkert en haat in onze harten brengt. Vluchtelingen zijn wat ons betreft van harte welkom, maar beter is het voorkomen van nog meer vluchtelingen. Stop daarom de oorlogsmissies.

 

Laat op 3 december van 15 tot 17 uur op het Spui bij 't Lieverdje zien wat wij allen denken: Goede oorlogen bestaan niet!

Bron: Amsterdams Vredesinitiatief