Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnse martelingen

4-9-2018 Een rapport van het Palestinian Students Forum beschuldigt de Palestijnse veiligheidsdiensten van marteling en mishandeling. De Palestijnse samenleving voelt de harde hand van de autoriteiten, die samenwerken met IsraŽl. 'We leven onder een dubbele bezetting'.

 

Het optreden van de veiligheidsdiensten tegen studenten heeft te maken met de politieke situatie in de bezette Palestijnse gebieden. Daarbij gaat het met name om het conflict tussen regeringspartij Fatah en Hamas, de organisatie die Gaza controleert. Verzoening tussen beide partijen is meermalen aangekondigd, maar tot dusver niet gerealiseerd. Sinds 2006 hebben er in Palestina geen parlementsverkiezingen plaatsgevonden.

72 procent van de jonge Palestijnen beschouwt de PA als corrupt, aldus het rapport. Tegelijkertijd zien weinigen onder de huidige omstandigheden een alternatief voor de PA. Velen zien de gewapende strijd tegen de bezetter van hun land als een beter middel voor verandering.

Hoewel het martelen van gevangenen volgens Palestijnse deskundigen in de afgelopen jaren is afgenomen, doen meerdere geÔnterviewden in het rapport gedetailleerd verslag van het geweld dat zij in de gevangenis van Ariha (Jericho) ondergingen. Volgens de Independent Commission for Human Rights in Palestine (ICHR) is marteling geen kwestie van beleid, maar van individuele beslissingen van ondervragers. Marteling is onderdeel van wat wordt genoemd een 'gangstercultuur' - minder systematisch dan de martelpraktijken in IsraŽl, maar zeker zo intimiderend.

Meer hierover

Bron: The Rights Forum