Vredesduif met olijftak in snavel.

Tienduizend Palestijnen gedood

29-5-2020 Twee maanden geleden werd in vrijwel volledige stilte een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita (Bayta) op de bezette Westelijke Jordaanoever viel de tienduizendste Palestijnse dode in het IsraŽlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel. U kunt een petitie tekenen tegen dit geweld.

 

Sinds het begin van de Tweede Intifada, eind september 2000, kwamen meer dan elfduizend IsraŽli's en Palestijnen om het leven, oftewel gemiddeld bijna vijftig per maand, om precies te zijn 47. Van hen waren 42 Palestijn en vijf IsraŽli. Ook onder de gewonden (ruim 500 per maand) bedroeg het aantal Palestijnse slachtoffers (circa 460) het achtvoudige van het aantal IsraŽlische (circa 55). Die verhouding mag symbolisch heten voor het volstrekt asymmetrische karakter van het conflict.

Ruim twintig procent van de elfduizend doden waren kinderen. Onder hen is de verhouding nog veel schever: van de 2306 gedode kinderen waren 2172 Palestijn en 134 IsraŽli.

Tot deze categorie behoorde dus ook de tienduizendste gedode Palestijn, de 15-jarige Muhammad. De jongen werd op 11 maart door een militair in het hoofd geschoten tijdens een aanval van IsraŽlische kolonisten uit de illegale 'nederzetting' Itamar, gesteund door IsraŽlische militairen. De aanvallers probeerden een tot het stadje behorende - en bovendien in het Palestijnse B-gebied van de Westoever gelegen - heuvel over te nemen. De aanval mislukte, ten koste van meer dan honderd Palestijnse gewonden en het leven van Muhammad.

Meer info

Petittie die u kunt tekenen

Bron: The Rights Forum