Vredesduif met olijftak in snavel.

Annexatie Palestijns gebied

26-6-2020 Tegen de voorgenomen annexatie door IsraŽl van de Jordaanvallei en ander bezet Palestijns gebied, rijst wereldwijd veel verzet. Zo deden 1080 Europese parlementariŽrs een beroep op Europese politieke leiders om resoluut handelen om annexatie te voorkomen. Verder kan op Avaaz iedereen een petitie ondertekenen tegen de annexatie.

 

De 1080 parlementariŽrs, waaronder 13 NederlandŽrs van de PvdA, SP, GroenLinks en D66, schrijven dat het plan-Trump ten koste gaat van de door Europa lang gekoesterde tweestatenoplossing, die is gebaseerd op het internationaal recht en bindende resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Het plan 'promoot permanente IsraŽlische controle over een gefragmenteerd Palestijns territorium, waarover de Palestijnen geen soevereiniteit hebben'. Verder stellen zij dat annexatie fataal zou zijn voor het perspectief op vrede tussen IsraŽli's en Palestijnen, en een potentieel destabiliserende invloed heeft in de regio.


De parlementariŽrs doen een dringend beroep op Europese politieke leiders om resoluut te handelen. Zij dienen het initiatief te nemen om annexatie te voorkomen en naar een rechtvaardige oplossing van het conflict toe te werken, gebaseerd op de rechten van zowel IsraŽli's als Palestijnen. Europa beschikt daarvoor over de diplomatieke instrumenten, schrijven zij. Mocht IsraŽl de annexatie alsnog doorvoeren, dan dient dat 'evenredige consequenties' te krijgen.

Uit de oproep om de petitie op Avaaz te tekenen:

Israel's Prime Minister is set to expand Israel into much of Palestine.

Palestine is recognised by the United Nations. But Israel's government is simply taking it over, in violation of international law.

Virtually everyone opposes this, but the question is whether anyone will do anything about it. Europe and others have the power to make Israel think twice, but they need to hear a massive demand for action from citizens first. Let's give it to them!

Hier kunt u tekenen

26-6-2020