Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnse werkelijkheid

23-10-2020 De Engelstalige database van de Cinema Palestina Werkgroep bevat momenteel gegevens over meer dan 1000 documentaires en fictiefilms, die een goed beeld van de Palestijnse werkelijkheid geven en daarmee als tegenwicht dienen voor de doorgaans gebrekkige berichtgeving in de media. Hiermee willen ze bevorderen dat deze films vaker worden vertoond ťn gezien.

 

De database vindt u op: www.palestinecinema.com


Uit het persbericht van de Cinema Palestina Werkgroep:

Onder 'Palestijnse Cinema' rekenen we niet alleen films van regisseurs met een Palestijnse nationaliteit/achtergrond, al vormen die wel de hoofdmoot van de database. Een deel van de films is echter van andere regisseurs, waaronder ook joods-IsraŽlische. Ons belangrijkste criterium om een film in de database op te nemen is: maakt de film iets duidelijk over het lot van de Palestijnen en hun conflict met IsraŽl?

Van elke filmtitel vermeldt de database: naam regisseur, lengte en onderwerp van de film, en jaar van uitkomen. Indien deze te vinden was, wordt na een klik op de titel ook een uitgebreide filmbeschrijving zichtbaar, plus een link naar een trailer en (soms) een volledige versie.

Een handige zoekmanier is door bij 'Search' enkele steekwoorden in te voeren. Als je bijvoorbeeld bij Search 'women' en 'Gaza' invoert, verschijnt er een ruime lijst met titels hierover, waarin je kunt bekijken wat er van je gading is.

Vrijwel elke week verschijnen er wel nieuwe 'Palestijnse' films. Dit impliceert dat de database per definitie achterloopt. Als u iets over zeer recente titels wilt weten, kunnen we op verzoek (per email naar: palcin@xs4all.nl) een lijst doormailen.

De website bevat ook een rubriek 'News', met o.a. informatie over binnenkort te verwachten festivals met 'Palestijnse' films. Ook hiervoor geldt: mail ons als we iets hebben gemist

Bron: Cinema Palestina Werkgroep