Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnen tegen PA

16-8-2021 Op de Westelijke Jordaanoever gingen in juli vele duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen hun autoritair en ondemocratisch bestuur, de Palestijnse Autoriteit. Tijdens grote en kleine demonstraties in steden als Ramallah, Al-Khalil (Hebron) en Bethlehem klonk luid de roep om hervormingen en het opstappen van Mahmud Abbas, de Palestijnse president.

 

PA grijpt hard in

 

De PA deed haar reputatie eer aan door de veiligheidsdiensten hardhandig te laten ingrijpen. Naast de inzet van traangas en soortgelijke middelen werden demonstranten in elkaar geslagen en opgepakt, zowel door geüniformeerde politie als door agenten in burger die zich tussen de demonstranten hadden gemengd. Ook Palestijnse journalisten die verslag van de demonstraties deden werden hard aangepakt.

 

Nizar Banat


Directe aanleiding voor de demonstraties was, zoals wij eerder meldden, de dood van de prominente activist Nizar Banat, die vanwege zijn harde kritiek op Abbas en de PA veelvuldig werd opgepakt en meermalen in de cel zat. In de vroege ochtend van 24 juni vielen meer dan twintig politiemensen de woning in Al-Khalil (Hebron) binnen waar hij bij familie verbleef. Na zwaar te zijn mishandeld werd Banat afgevoerd. Kort daarop maakte de PA bekend dat hij was gestorven.

 

Ondemocratisch en autoritair

 

De dood van Banat was de druppel die de emmer deed overlopen. Met de demonstraties kwam een lang opgebouwde onvrede over de PA tot uitbarsting. Uit opiniepeilingen van het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) blijkt al jaren dat veel Palestijnen het regime van Abbas en de PA zat zijn. Het ondemocratische karakter van de PA is daarbij niet over het hoofd te zien. De laatste verkiezingen dateren van 2006 en het Palestijnse parlement is sinds 2007 buiten werking. Meermalen werden verkiezingen aangekondigd, die vervolgens steevast werden uitgesteld. Dit jaar herhaalde zich dat: de voor 22 mei aangekondigde parlementsverkiezingen werden eind april door Abbas voor onbepaalde tijd verdaagd.

 

Lees hier een uitgebreide analyse van de demonstraties tegen de PA, het autoritaire karakter van de Autoriteit, en de 'dubbele bezetting' waaronder de Palestijnen leven.

Bron: The Rights Forum