Vredesduif met olijftak in snavel.

Recht op terugkeer

22-4-2022 Net als alle vluchtelingen, hebben Palestijnen het recht om terug te keren naar de plaats vanwaar zij gedwongen waren te vluchten. Helaas wordt de uitoefening van dat recht niet gerespecteerd. Om de hoop hierop levend te houden is het belangrijk de verhalen van voor de Nakba te blijven vertellen. CPT'er Ameera Al-Rajabi interviewt bewoners van vluchtelingenkamp Arub en deelt hun verhalen.

 

Mensen leven eenvoudig. Het gezin wordt wakker bij zonsopgang. De vader gaat naar zijn land om gewassen te verbouwen en te oogsten, en vee te fokken om zijn gezin mee te onderhouden. De moeder maakt het eten klaar, borduurt prachtigste jurken en wacht tot haar kinderen terugkomen uit de Katatib (een religieuze school) waar ze vroeger zelf lesgaf, en haar vertellen wat ze die dag hebben geleerd.

 

Net als vele andere Palestijnse verhalen, is dit een verhaal van Palestijnse gezinnen die in vrede en eenvoud leefden, voordat een vreemd leger dit met geweld van hen wegnam.

 

Na de Eerste Wereldoorlog en de val van het Ottomaanse Rijk, werd tussen de geallieerden en de Ottomaanse Turken het Verdrag van Sèvres getekend. Hierdoor kwam Palestina in 1920 onder Brits mandaat. Het Britse mandaat en de World Zionist Organization tekenden vervolgens de Balfour-verklaring; een overeenkomst die de deur opende voor Joodse emigratie naar Palestina, een Joods Nationaal Huis opzette en Palestijns staatsburgerschap bood.

 

Een bewapend 'leger' trok vervolgens Palestijns gebied binnen en stichtte op de ruïnes een Israëlische staat door middel van moord op en een etnische zuivering van Palestijnen en gedwongen migratie naar andere delen van het land.

 

De filosofie van de Israëli's, en vooral van premier Ben Gurion, was destijds: volwassenen sterven en kinderen vergeten. Deze behandeling van Palestijnen duurt tot op de dag van vandaag voort.

 

Het Palestijnse volk heeft echter alle aanvallen verworpen en weerstaan, en blijft werken om hun land en rechten terug te winnen. Ze hebben gevochten met stenen, pennen en beelden, en het idee van voortdurend verzet gevoed.

 

De volledige interviews met Mohammed, Fathia en Suher, zijn te lezen via de website van CPT Nederland

 

Dit bericht maakt deel uit van de maandelijkse nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland. Wil u ook het laatste niews direct per e-mail ontvangen? Schrijf u dan hier in

Christian Peacemaker Teams - Nederland