Vredesduif met olijftak in snavel.

Palestijnse christenen

13-7-2022 Kairos Palestine, een beweging van Palestijnse christenen die zich op vreedzame wijze verzetten tegen de illegale IsraŽlische bezetting, en Global Kairos for Justice hebben een dossier gepubliceerd waarin zij IsraŽl beschuldigen van de misdaad van apartheid.

 

De organisaties voegen zich daarmee bij een groeiend aantal IsraŽlische, Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties en kerkelijke instanties die vaststellen dat er in de bezette Palestijnse gebieden sprake is van apartheid.

In het dossier heeft Kairos Palestine onder meer een gedetailleerde beschrijving opgenomen van de misdaad van apartheid en op welke wijze IsraŽl voldoet aan de internationale definitie daarvan. Het dossier bevat daarnaast een theologische beschrijving van apartheid als zonde, een oproep tot steun door christenen wereldwijd, een uitgebreide lijst van rapporten, verklaringen en resoluties met betrekking tot het IsraŽlische apartheidsregime, en een lijst met aanbevolen acties.

Tijdens de presentatie van het dossier zei de voormalige Latijnse Patriarch van Jeruzalem Michel Sabbah, tevens de voorzitter van Kairos Palestine, dat 'IsraŽl vrienden nodig heeft die IsraŽl de waarheid vertellen. Degenen die tegen IsraŽl zeggen "alles wat je doet, verkeerd of goed, is goed", zijn niet de echte vrienden van IsraŽl. Echte vrienden zeggen "doe jezelf geen onrecht aan door anderen onrecht aan te doen, namelijk het Palestijnse volk."' Rifat Kassis, algemeen coŲrdinator van Kairos Palestina, beschreef het dossier als een hulpmiddel ťn een uitdaging voor kerken over de hele wereld om zich te verdiepen in het bewijs dat IsraŽl zich schuldig maakt aan de misdaad van apartheid.

Lees het dossier hier

Bron: The Rights Forum