Vredesduif met olijftak in snavel.

Deportatie duizend Palestijnen

6-1-2023 De nieuwe IsraŽlische regering is van plan duizend Palestijnen te deporteren en hun dorpen te verwoesten. Nederland moet alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Dat stelt de in Amsterdam gevestigde mensenrechtenorganisatie The Rights Forum, die daartoe een petitie is gestart.

 

Militair oefenterrein

Het betreft de inwoners van acht dorpen in Masafir Yatta, het heuvelgebied ten zuiden van de stad Al-Khalil (Hebron) op de door IsraŽl bezette Westelijke Jordaanoever. Zij dienen plaats te maken voor een militair oefenterrein voor het bezettingsleger.

Oorlogsmisdaad

'Deportatie van een onder bezetting levende bevolking is een oorlogsmisdaad', stelt directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum, wijzend op de Nederlandse verplichting onder internationale conventies en de eigen Grondwet om daartegen op te treden.

The Rights Forum legt een direct verband tussen de steeds openlijkere IsraŽlische misdaden en het gedogen daarvan door Nederland en andere landen. 'De aangekondigde deportatie van duizend burgers laat zien waar dat toe leidt', aldus Jonkman.

Sancties
De petitie roept minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) op tot ingrijpen, desnoods met inzet van sancties. Ook de fracties in de Tweede Kamer worden door The Rights Forum tot actie gemaand. 'We gaan als samenleving niet toekijken hoe IsraŽl Palestijnse burgers deporteert', aldus Jonkman.

Teken hier de petitie

Meer informatie

Bron: The Rights Forum