Vredesduif met olijftak in snavel.

Israël vernietigt boomgaard

26-5-2014 In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. Aan de Tent of Nations hebben veel Nederlandse vrijwilligers meegewerkt. Ook de tentoonstelling Stenen uit Bethlehem van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid werd in het kader van dit project gemaakt.

 

Jongeren planten fruitboom

De Tent of Nations is het boerenbedrijf van de Palestijnse christelijke familie Nassar, dat ook gebruikt wordt als ontmoetingsplek voor christenen, joden en moslims en dialoog faciliteert onder het motto: "Wij weigeren vijanden te zijn." Daoud Nassar, directeur van de Tent of Nations, schreef: "De Israëlische bulldozers kwamen naar de vruchtbare vallei van de boerderij waar we tien jaar geleden fruitbomen hebben geplant en verwoestten er de terrassen en al onze bomen. Meer dan 1500 abrikoos- en appelbomen, evenals wijnstokken, werden vermorzeld."

 

De familie Nassar beschikt over eigendomsbewijzen van het land die teruggaan op de Ottomaanse tijd. Al jaren staat de familie onder grote druk om het land te verkopen aan de staat Israël. Het land zou dan gaan horen bij een ring van illegale nederzettingen rondom Bethlehem. De familie Nassar heeft al jaren geleden zijn rechten op het land aanhangig gemaakt bij het Israëlische Hooggerechtshof.

 

De Tent of Nations is niet de enige plek die te maken heeft met dreigende annexatie of verwoesting van bomen. In Beyt Jala dreigen 58 merendeels christelijke families door de bouw van de muur gescheiden te worden van hun olijfboomgaarden. De uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof over deze zaak wordt vlak na het Pausbezoek verwacht. Na deze provocatie wordt die uitslag niet met vertrouwen tegemoet gezien.

 

Tentoonstelling Stenen uit Bethlehem

Bron: Kerk in Nood