Vredesduif met olijftak in snavel.

Geweldloos verzet in Palestina

4-5-2015 Daoud Nassar is een christelijke Palestijnse boer uit de buurt van Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij lijdt onder zware druk van kolonisten en de Israëlische staat om zijn eigendommen op te geven. Daartegen verzet hij zich op puur geweldloze wijze. Sinds het jaar 2000 is zijn terrein beter bekend als de Tent of Nations.

 

Nassar heeft in de afgelopen week, op initiatief van Kerk in Actie, een serie lezingen in Nederland gegeven. Onderwerp was de huidige situatie van het leven van de Palestijnen in de Westbank en de manier waarop het familiebedrijf van Nassar zich verzet tegen bezetting en annexatie. De Tent of Nations bevindt zich nabij Bethlehem en is omringd door wegversperringen en illegale Joodse nederzettingen.

 

Al sinds 1916 is de grond eigendom van de familie Nassar. Sinds 24 jaar is de familie verwikkeld in verschillende rechtszaken met de staat Israël. Ondanks dat de familie Nassar eigendomspapieren heeft, blijft de staat druk uitoefenen om te vertrekken en terroriseren de kolonisten de familie. Joodse kolonisten proberen hen van hun land te verdrijven. De situatie van de familie Nassar staat symbool voor de situatie van Palestijnen die gedwongen worden van hun land te vertrekken.

 

Water, elektriciteit en bouwvergunningen wordt de Tent of Nations door de Israëlische autoriteiten onthouden. Fruitbomen worden op grote schaal vernietigd door het Israëlische leger. De familie Nassar houdt stand, ze weigert te vertrekken, weigert om slachtoffer te zijn, weigert zelfs om een vijand te zijn. Elke tegenwerking zet aan tot meer creativiteit en inventiviteit. Nu bovengronds bouwen is meer niet toegestaan, doen zij het ondergronds in de vorm van wooneenheden, onderwijsruimten waar vrouwen en kinderen uit de omgeving les krijgen in de Engelse taal en in computeronderricht. Tent of Nations is bijna zelfvoorzienend door middel van windmolens, zonnepanelen en regenwatersysteem. Maar de zonnepanelen en windmolens staan op verrijdbare karren en tractoren omdat zij niets vast mogen aanleggen of bevestigen.

 

De familie krijgt veel internationale steun. In de maand februari is het boomplant-week. Honderd Amerikaanse joden komen dan naar de Tent of Nations om bomen te planten. Hoopgevend en bemoedigend is dat zij ook steun ontvangen van Israëlische burgers en organisaties en van joodse groeperingen zoals Rabbis for Human Rights.

 

De familie Nassar zal nooit vertrekken, ondanks een aanbod ter waarde van miljoenen dollars. De familie kan wettelijk gezien niet onteigend worden. De nieuwe strategie van de Israëlische regering is om de afscheidingsmuur verder te bouwen tussen het landbouwbedrijf van de familie Nassar en de plaats Bethlehem. Als dit daadwerkelijk gebeurt, raakt de familie nog meer geïsoleerd, kunnen ze niet meer naar school, kerk winkels etc. in Bethlehem. Palestijnen uit de omgeving kunnen dan niet meer naar de Tent of Nations. En zie hier de Nederlandstalige website van Tent of Nations.

Bron: UCP