Vredesduif met olijftak in snavel.

Free Palestine Bulletin

20-5-2008 Het Free Palestine Bulletin is een ťťnmalige uitgave, ter gelegenheid van 60 jaar Nakba. Dit is de catastrofe die de Palestijnen overviel rondom de stichting van IsraŽl in 1948.

 

Meer dan 750.000 Palestijnen werden toen uit hun woonplaatsen verdreven. IsraŽl
weigert hun al 60 jaar de terugkeer. Meer dan 500 Palestijnse dorpen zijn met de grond gelijk gemaakt. IsraŽl streeft naar een zo klein mogelijk Palestijns inwonertal, zowel in IsraŽl als in de in 1967 bezette Palestijnse Gebieden. Door zijn 'transfer-' of verdrijvingspolitiek, en de dagelijkse beschietingen van Palestijnen, zet IsraŽl de Nakba nog altijd voort. Hoe lang moet dit onrecht nog voortduren?

De hoop van Palestijnse maatschappelijke organisaties is gevestigd op burgers, en zij roepen hen op om hun regeringen en IsraŽl onder druk te zetten. Internationaal is er op verschillende fronten als reactie op deze oproep actie gestart, bij consumenten, kerken, bonden, universiteiten en politieke partijen.

Met deze uitgave wil het NPK aandacht besteden aan deze oproep, die internationaal bekend staat als de Palestinian Civil Society Call , en een aantal bestaande initiatieven in Nederland presenteren, o.a. de actie van Consumentenorganisatie Peace, de Werkgroep Keerpunt, de Campagne tegen Wapenhandel en nog vele anderen.

Het Free Palestine Bulletin is ook in pdf-versie te bekijken in de online-leeszaal van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid: www.vredesmuseum.nl/download/inhoud.php.+

Bron: persbericht NPK