Vredesduif met olijftak in snavel.

Pedagogiek van de Hoop

2-10-2018 Huis van Erasmus verzorgt in het kader van de Erasmusweek op zondagmiddag 28 oktober in het Bibliotheektheater te Rotterdam een voordracht, met aansluitend een panel, door Micha de Winter. Hij is is nauw betrokken bij de concepten Vreedzame School en Vreedzame Wijk.

 

Op zondag 28 oktober vieren we de geboortedag (1466) van Erasmus. Huis van Erasmus hoopt bij te dragen aan een vreedzame wereld door een concrete hedendaagse invulling te geven aan het gedachtegoed van Erasmus. Die hield zich al intensief bezig met opvoeding en onderwijs tot verantwoordelijke burgers. Nu weer actueler dan ooit, gezien het verplichte onderdeel "burgerschapsvorming" in het onderwijs.

 

Micha de Winter is nauw betrokken bij de concepten Vreedzame School en Vreedzame Wijk. Inmiddels hebben duizend (!!) basisscholen zich bij deze beweging aangesloten. In de lezing zal De Winter ingaan op het pedagogische offensief dat nodig is tegen 'de democratie van de straat'.

 

De bijeenkomst zal door Erasmus in eigen persoon worden bijgewoond. Na de lezing volgt onder leiding van Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek, een samenspraak met De Winter, met u, het publiek, en met een panel! Daaraan nemen deel Jan de Bas (filosofiegroep Rotterdam, Pabo Dordrecht), Arie de Bruin (voorzitter Korczak-stichting), Hélène Dongelmans (De Vreedzame School Rotterdam), Dennis de Vries (De Vreedzame Wijk Utrecht) en Joke van der Zwaard (onderzoekster, initiatiefneemster Leeszaal-West). Na de bijeenkomst wordt de discussie nog korte tijd informeel voortgezet.

 

Tijd: zondag 28 oktober van 14.00-16.00 uur. Zaal open: 13.30 uur.

Locatie: Bibliotheektheater Rotterdam, Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110.

Aanmelden: r.heijne@huisvanerasmus.nl

Entree: € 5 contant, inclusief koffie/thee vooraf.

Bron: Huis van Erasmus