Vredesduif met olijftak in snavel.

Pensioen met goed fatsoen

13-5-2009 Opgeluisterd door gezang van de Raging Grannies heeft de Campagne tegen Wapenhandel gisteren de Algemene Ledenvergadering van Bedrijfstakpensioenfondsen oproepen niet te investeren in wapens.

 

Met de actie 'Pensioen met goed fatsoen' roepen ze de pensioenfondsen op om niet te investeren in kernwapens, clustermunitie en landmijnen, en in bedrijven die meer dan 5% omzet halen uit wapenproductie.

De Campagne tegen Wapenhandel heeft uitgezocht in welke defensiebedrijven en wapensystemen ons pensioengeld wordt belegd, en naar welke landen deze wapens worden geŽxporteerd. Nederlands pensioengeld zit onder meer in de productie van Hellfire raketten, nieuwe Franse en Britse kernwapens en hypermoderne bommenwerpers. Ook bij de meest recente update van het onderzoek in april 2009 was dit nog het geval. Op dit moment zijn veel pensioenfondsen bezig een ethisch beleggingsbeleid te ontwikkelen. Het is belangrijk dat beleggingen in de wapenindustrie hierin worden meegenomen.

Juist nu veel aandacht uitgaat naar de financiŽle crisis mag ethisch beleggen niet van de agenda verdwijnen. Daarom gaan de acties richting pensioenfondsen voorlopig door. Want wie wil er op zín oude dag nou profiteren van winsten uit de wapenindustrie?

Een actieverslagje en het onderzoek naar beleggingen van pensioenfondsen in de wapenindustrie is online te bekijken op www.stopwapenhandel.org.+

13-5-2009