Vredesduif met olijftak in snavel.

BLM actie tegen politiegeweld

8-6-2020 Oproep van Christian Peacemaker Teams - Nederland om leden van de Eerste Kamer te bewegen tegen de wet te stemmen die politiegeweld lichter sanctioneert door middel van een petitie en een schrijfactie.

 

Terwijl over de hele wereld grote demonstraties gaande zijn tegen het politiegeweld waardoor George Floyd werd gedood, is in Nederland iets opmerkelijks gaande: morgen, op 9 juni 2020 wordt in de Eerste Kamer een wet behandeld die maakt dat politieagenten niet meer bestraft kunnen worden voor doodslag of andere misdaden wanneer zij buitensporig geweld gebruiken, maar enkel voor het nieuw geļntroduceerde feit "schending van ambtsinstructie". Het verschil zit niet alleen in woorden, maar heeft ook een praktisch effect. Op doodslag staat een maximale gevangenisstraf van 15 jaar, maar heb je hetzelfde gedaan in een politie-uniform, dan mag een rechter niet meer dan 3 jaar opleggen.

 

Net als in de VS, is ook in Nederland sprake van institutioneel racisme. Mensen met een andere huidskleur dan wit hebben veel meer te lijden onder politiegeweld en andere soorten van handhaving (denk bijv. aan de affaire met de kinderopvangtoeslag) en zijn oververtegenwoordigd in aanrakingen met justitie. Dat maakt, dat wanneer de politie geweld gebruikt dit voor het overgrote deel zal zijn tegen mensen met een andere huidskleur dan wit.

 

Daarnaast rammelt de wet ook inhoudelijk behoorlijk. De ambtsinstructie die een agent zou overtreden wordt niet in de wet vastgelegd, maar in een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur). Deze hoeft niet aangenomen te worden door Eerste en Tweede Kamer, maar komt rechtstreeks uit het Ministerie. Sterker nog, de nieuwe ambtsinstructie is nog niet eens van advies voorzien door de Raad van State. Wel is er forse kritiek van onder andere Amnesty International en de Nederlandse Orde van Advocaten, welke laatste concludeerde dat op basis van deze instructie bij elke aanhouding pepperspray en een stroomstootwapen gebruikt zou mogen worden. Het wetsvoorstel rammelt dus juridisch en inhoudelijk behoorlijk er wordt veel meer geweld door de politie toegestaan en wanneer het toch lukt zoveel geweld te gebruiken dat zelfs deze instructie het niet meer toelaat dan is een rechter verplicht een veel lichtere straf op te leggen dan wanneer een ongetrainde burger op de zelfde manier handelt.

 

Wij hopen dat de Nederlandse wetgever ten halve keert, in plaats van ten hele dwaalt. Om hen hiertoe aan te zetten is reeds (door anderen, wiens werk wij niet als het onze claimen, maar op deze manier van harte willen ondersteunen) een schrijfactie en een petitie opgezet om de leden van de Eerste Kamer in te laten zien dat deze wet onze samenleving geen goed zal doen.

 

Teken de petitie

 

Doe mee met de schrijfactie (onderaan het artikel)

 

Wil je meer weten over racisme en hoe dat ook in Nederland helaas deel van de werkelijkheid is, bekijk dan vooral eens de website www.withuiswerk.nl

Christian Peacemaker Teams - Nederland wwwcpt-nl.org/blog/