Vredesduif met olijftak in snavel.

Slippery Slope

10-12-2019 Het aantal wapenbedrijven dat autonome wapens ontwikkelt is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Ook het aantal landen waar deze activiteiten plaatsvinden is toegenomen. Tegelijkertijd vindt 80 procent van alle Nederlanders dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dit blijkt uit het rapport Slippery Slope.

 

De zorgwekkende ontwikkeling van steeds autonomere wapens heeft inmiddels een internationaal debat op gang gebracht over de wenselijkheid van deze wapens. Dodelijke autonome wapensystemen, ook wel bekend als killer robots, kunnen doelen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle.

Dit rapport analyseert ontwikkelingen in de wapenindustrie en wijst op werkgebieden die potentieel hebben voor toepassingen in dodelijke autonome wapens en toont de trend van steeds autonomere wapensystemen. In de afgelopen tien jaar is het aantal landen en bedrijven dat met deze technologieŽn werkt sterk toegenomen.

Er is dringend behoefte aan wetgeving die voorkomt dat dodelijke autonome wapens realiteit worden. Tegelijkertijd moeten wapenproducenten actie ondernemen om ervoor te zorgen dat zij niet bijdragen aan deze ontwikkeling.

Download rapport

Bron: Pax