Vredesduif met olijftak in snavel.

Rotterdam: verbied kernwapens

21-10-2020 De gemeente Rotterdam roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Donderdag nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks, CU/SGP, PvdD en Nida aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het Cities Appeal van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

 

Het ICAN Cities Appeal is een wereldwijde campagne van Nobelprijs voor de Vrede winnaar van 2017, ICAN, waar Vredesorganisatie PAX deel van uitmaakt. Hierin spreken steden en gemeenten hun grote zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd en roepen zij hun nationale overheden op om het VN-kernwapenverbod te tekenen en te ratificeren.

 

Juist steden zijn doelwit

 

Het is belangrijk dat juist steden en gemeenten zich uitspreken tegen de dreiging van kernwapens, omdat zij vaak het primaire doelwit zijn van een aanval. Elk gebruik van kernwapens, per ongeluk of bewust, boven een stad zal catastrofale humanitaire consequenties hebben voor mens en milieu.

 

Rotterdam voegt zich bij een grote groep steden wereldwijd, waaronder Parijs, Berlijn, Washington D.C. en Sydney, die al eerder het ICAN Cities Appeal ondertekenden. In Nederland heeft Nijmegen het Cities Appeal al ondertekend. Na Rotterdam heeft ook de gemeenteraad van Hengelo een motie aangenomen om het Cities Appeal te tekenen.

 

GroenLinks raadslid in Rotterdam, Stephan Leewis "Grote steden zijn bij uitstek een doelwit van kernwapens. En in Rotterdam weten we hoe kwetsbaar je kan zijn. In deze tijd van politieke instabiliteit en met dubieuze wereldleiders is het extra hard nodig om kernwapens terug te dringen. Ik ben trots dat Rotterdam zich duidelijk uitspreekt: de Nederlandse regering moet zo snel mogelijk het kernwapenverbod tekenen.''

 

Druk van onderaf

 

PAX-directeur Anna Timmerman: "Als wereldberoemde havenstad en als een na grootste stad van Nederland geeft de gemeente Rotterdam met het ondertekenen van het ICAN Cities appeal een sterk signaal af. Een signaal aan de Nederlandse regering en aan de rest van de wereld; dat het kernwapens niet langer accepteert. Dat is hard nodig, want op dit moment zijn er nog steeds ongeveer 13.500 kernwapens wereldwijd en de kernwapendreiging neemt de laatste jaren weer toe. Vredesorganisatie PAX is onderdeel van ICAN en zal druk blijven uitoefen op de Nederlandse regering om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Druk van onderaf, zoals van de gemeente Rotterdam, is hierbij erg belangrijk!''

 

Het VN-kernwapenverbod staat op het punt officieel in werking te treden. Op het moment dat dit gebeurt zijn kernwapens officieel verboden onder internationaal recht. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders vinden dat Nederland het VN-kernwapenverbod moet tekenen. PAX roept de Nederlandse regering op zo snel mogelijk ook het VN-kernwapenverbod te tekenen.

Bron: PAX