14-10-2008 Ter gelegenheid van Internationale Vredesdag werd op 21 september in Rotterdam het 'Seeds of Change Festival' georganiseerd. Het werd met ruim 200 bezoekers een groot succes.
Voor Cinerama aan de Westblaak hingen drie vredesvlaggen vrolijk te wapperen. In de foyer stond een aantal panelen van de 'Seeds of Change Expositie' die verder de gehele maand september te zien is in de Centrale Bibliotheek. Ook was in de foyer een uitgebreide informatiemarkt met organisaties als het Vredesmuseum, Amnesty, UNOY, COS etc. In de stand van Huis van Erasmus was ook presentatiemateriaal van War Child uitgestald.
Wij ontvingen na afloop vele complimenten met het verzoek om hiervan een jaarlijks terugkerend festijn te maken. Dat willen we zeker gaan doen. Na de opening door de voorzitter van Huis van Erasmus hield Ruud Lubbers een bewogen toespraak en nam daarna intensief deel aan de discussie over de vier principes van het Earth Charter. Het discussiepanel bestond uit vier gasten van het Erasmus Podium van de universiteit, die elk één van de principes kritisch tegen het licht hielden. Onder leiding van onze gastheer Sander de Kramer ontspon zich vervolgens een boeiend gesprek tussen de deelnemers en de zaal. Na een optreden van zanger/gitarist Joseph Bangura (Sierra Leone) met zijn band, was het de beurt aan 'Vrouwen voor Verandering'. Deze vrouwen van een cursus van het COS testten aan de hand van een speelse quiz de kennis van de millenniumdoelen bij de bezoekers in de zaal.
Een van de hoogtepunten was de uitreiking van de Rotterdamse Vredeskit aan zo’n 25 sleutelfiguren uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het eerste exemplaar werd door voorzitter Hendrik Verweel uitgereikt aan de nieuwe wethouder van Cultuur en Participatie Rik Grashoff (Groen Links). Deze Vredeskit die door Huis van Erasmus in samenwerking met The Hub is ontwikkeld, bestaat uit 24 verschillende ideeën (24 peaces) waarmee organisaties en burgers aan de slag kunnen gaan om een bijdrage te leveren aan een vreedzame en duurzame samenleving
Na een optreden van de Woorddansers werd het podiumprogramma afgesloten met de Slotdialoog: 'Universele dromen en lokale daden van jong en oud'. Onder leiding van gemeenteraadslid Salima Beljah (D66), tevens lid van Urgenda gingen tieners, 20-ers, 30-ers, 40-ers tot en met 70-ers met elkaar in gesprek over idealen en praktische veranderingen in de eigen leefwereld.
Het festival werd afgesloten met een genoeglijk samenzijn waarin genodigden en bezoekers onder het genot van hapjes en drankjes met elkaar konden napraten over hun bevindingen tijdens dit geslaagde festival.
Het festival werd georganiseerd door het Huis van Erasmus (www.huisvanerasmus.nl) dat is opgericht door het Humanistisch Vredesberaad en de vereniging Pais.+
14-10-2008