Vredesduif met olijftak in snavel.

Geen wapens voor Saoedi-ArabiŽ

24-10-2018 Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-ArabiŽ, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.

 

De moord op journalist Khashoggi is afschuwelijk, maar minstens zo afschuwelijk is de door de Saoedi-ArabiŽ aangevoerde oorlog in Jemen, die volgens de Verenigde Naties heeft geleid tot de ergste humanitaire crisis ter wereld. Voor 12 miljoen mensen dreigt acute hongersnood, vooral kinderen lopen gevaar. Bovendien schendt Saoedi-ArabiŽ al jarenlang op grote schaal de mensenrechten. Het is een schande dat de wereld dit laat voortduren en Saoedi-ArabiŽ van wapens blijft voorzien.

Saoedi-ArabiŽ lijkt wel boven de mensenrechten verheven. Een Duitse wapenleverantie, die in eerste instantie werd tegengehouden wegens het Saoedische optreden in Jemen ging alsnog door toen de Saoedi's dreigden met economische sancties. Dit gold ook voor een Spaanse wapenleverantie. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leveren op grote schaal.

Duitsland kondigde een voorlopig embargo af, zolang het onderzoek naar de kwestie Khashoggi loopt. Dat zou voor Nederland het startschot moeten zijn voor verdere actie. Het is hierbij een kleine speler, maar juist dat maakt het makkelijker om een voortrekkersrol te spelen. De Nederlandse regering zegt wapenleveranties aan Saoedi-ArabiŽ kritisch te beoordelen, maar er zijn de afgelopen tijd nog steeds militaire goederen geleverd. Als we ons als land willen inspannen voor vrede en veiligheid moeten we stoppen met wapenexport naar een land dat oorlog voert en mensenrechten schendt.

Teken de petitie Stop de wapenhandel met Saoedi-ArabiŽ!

Bron: Stop Wapenhandel