Vredesduif met olijftak in snavel.

Petitie tegen scheidingsmuur

5-12-2007 United Civilians for Peace (UCP) heeft een petitie tegen de IsraŽlische scheidingsmuur aangeboden aan de Nederlandse mensenrechtenambassadeur. Met de petitie roepen meer dan drieduizend burgers en 76 maatschappelijke organisaties de politiek op ervoor te zorgen dat de IsraŽlische regering de illegale muur afbreekt.

 

In juli 2004 bepaalde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de muur die op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt gebouwd illegaal is en daarom moet worden afgebroken. De VN, de EU en Nederland hebben deze uitspraak bekrachtigd.

Toch heeft IsraŽl de uitspraak naast zich neergelegd en de bouw van de Muur onverminderd doorgezet. Dit leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen. Palestijnen raken opgesloten in ommuurde enclaves, afgesneden van hun land en waterbronnen. Oost-Jeruzalem wordt door IsraŽl ingelijfd en geÔsoleerd van de rest van de Westelijke Jordaanoever. Honderdduizenden Palestijnse burgers kunnen ziekenhuizen, werk en scholen niet langer bereiken.

UCP heeft de mensenrechtenambassadeur, de heer Hamburger, verzocht om op korte termijn IsraŽl en de bezette Palestijnse gebieden te bezoeken en met eigen ogen de mensenrechtenschendingen te aanschouwen, die de muur veroorzaakt. In de uitvoering van de nieuwe mensenrechtenstrategie voor het buitenlandse beleid speelt de mensenrechtenambassadeur een essentiŽle rol. 'Daarom is een dergelijke reis nu relevanter dan ooit', aldus Rene Grotenhuis, vice-voorzitter van UCP en directeur van Cordaid.

In de nieuwe mensenrechtenstrategie schrijft minister Verhagen: 'Juist nu moeten we er extra goed op toezien dat het niet bij mooie voornemens blijft, maar dat woorden daadwerkelijk worden omgezet in daden.' Grotenhuis: 'Dit betekent dat ook de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof moet worden vertaald in concrete maatregelen Ė maatregelen die de mensenrechtenschendingen beŽindigen die de muur veroorzaakt. Bovendien zijn deze maatregelen nodig om vrede te kunnen bereiken. Ook de nieuwe mensenrechtenstrategie erkent: duurzame vrede is niet mogelijk zonder gerechtigheid. Dat zou ook het uitgangspunt moeten zijn van het recente topoverleg in Annapolis en alle toekomstige inspanningen het IsraŽlisch-Palestijnse conflict op te lossen.'

Om aandacht te vragen voor de illegaliteit en de humanitaire en politieke gevolgen van de bouw van de muur, heeft UCP tussen juli 2006 en juli 2007 met een 5-meter hoge replica muur diverse Nederlandse steden bezocht. In het kader van deze 'stedentour' hebben 3245 burgers de petitie getekend.

Kort voor aanvang van de stedentour is de petitie al ondertekend door 76 maatschappelijke organisaties, waaronder Ė naast UCP Ė Amnesty International, Unicef, War Child, Een Ander Joods Geluid, Kerk en Vrede en Stichting Kinderpostzegels. +

Bron: persbericht UCP 29-11-2007