Vredesduif met olijftak in snavel.

Defensie druipt af

22-2-2017 Na veel spierballentaal druipt Defensie nu af in Schinveld. Buurtbewoners, activisten en kunstenaars protesteren sinds begin december tegen de NAVO basis Geilenkirchen door de bouw van een bolvormig boomhut kunstwerk. Defensie had gedreigd op 21 februari de boomhut eigenhandig te verwijderen. Rogier Meijerink: "Het was een druk bezochte dag, maar defensie schitterde door afwezigheid."

 

Al 35 jaar is er fel protest uit de weide omgeving tegen de NAVO basis in Geilenkirchen. Extreem vervuilende en luidruchtige, 60 jaar ouder AWACS vliegtuigen terroriseren vanuit die basis de weide omgeving. Het protest bereikte 11 jaar geleden een voorlopig hoogtepunt, toen defensie 6 hectare bos kapte. GroenFront! sloot zich aan bij het verzet en het bedreigde bos werd bezet. Na een ontruiming van 2 dagen met honderden ME-ers werd het bos alsnog gekapt. De strijd van buurtbewoners, verenigd in Stop AWACS, ging onverminderd door. Zij hebben 5 belangrijke overwinningen behaald die er in resulteren dat de basis volgens de hoogste rechters dicht moet. Echter NAVO en Defensie negeren dit, en daar komen ze mee weg. De NAVO geeft geen millimeter. Politici vangen al jaren bot bij de NAVO en willen hun vingers niet meer branden aan het AWACS-dossier. Door een kunstwerk te bouwen op de fel bestreden grens waar 11 jaar geleden de kaalslag eindigde, wil GF! Schinveld de NAVO terug in de schijnwerpers brengen. Met kunst wordt een esthetische dimensie aan het protest toegevoegd dat mensen richting dit conflict en het oplossen ervan kan brengen.

 

Begin februari stuurde Defensie een brief aan GF! Schinveld waarin ze dreigde de boomhut eigenhandig uit de boom te verwijderen. De deadline liep op 21 februari om 12 uur 's middags af. "Vanzelfsprekend stoppen we niet omdat Defensie ons dat vraagt." reageert Rogier. "We protesteren tegen Defensie, natuurlijk vinden ze dat niet fijn." Vandaag was er veel aanloop bij de boomhut, maar Defensie was de grote afwezige. "Na veel spierballentaal druipt Defensie vandaag af." aldus Rogier.

Bron: persbericht Stop AWACS